2 Yaş Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir ?

2 yaş sendromu nedir, belirtileri ve tedavi süreci ile ilgili araştırmalarımızın sonucunu sizlere de yardımcı olabilmesi için yazmak istedik. Çok fazla görülen ama çoğu ebeveyn tarafında pek üzerine gidilmeyen bu sendrom aslında ne kadar ciddi olduğunu bilmeniz gerekir diye düşündük.
Bebeklerin çocukluk dönemine geçiş dönemi ve gelişim evrelerinden biri olan 2 yaş sendromu, çocukların bebeklik döneminden çıkarak kendilerini bir birey olarak kabul ettirmek istedikleri zaman aralığıdır. 2 yaş sendromu konusunda çocukların bireyleşmenin ilk adımı olmaktadır ve 18 ila 36 aylarından itibaren görülen bu sendromla birlikte hem çocuklar için hem de bireyler için zor bir dönemdir.
Henüz iletişim becerileri ve diş gelişimi gelişmemiş olan çocukların ergenlikten önceki ilk bireyselleşme süreci olan bu dönemde öfke nöbetleri, inat, agresif tavır, bağırma ve istediğini elde edene kadar huysuz davranışlar ön plana çıkmaktadır. 2 yaş sendromu ile başa çıkma bu noktada zorlaşmaktadır ve bu dönemde çocuklar kendilerini tüm dünyaya kanıtlamak isterler. Peki öncelikle 2 yaş sendromu nedir sorumuzu cevaplamakla başlayalım.
Yazıda Neler Var?
2 Yaş Sendromu Nedir ?
Çocukların bebeklik döneminden çıkarak çocukluk dönemine attıkları ve 1,5 ile 3 yaş arasında görülen bir sendrom olmaktadır. 2 yaş sendromu nedir konusunda bu süreç aileleri zorlayan bir dönem olabilmektedir. Tüm sağlıklı çocuklarda olması beklenen 2 yaş sendromu, gelişimlerinin bir parçası olan durumdur. Bu dönemde bebeklik döneminden çıkan çocuklar kazandığı yürüme, konuşma gibi gelişim özellikleri ile birlikte anneden veya babadan uzaklaşmaktadır. 2 yaş sendromu konusunda,
- Annelere bağımlı olarak geçirilen bebekli döneminin ardından çocukluğa adım atarlarken bir birey olduğunun farkına varırlar.
- Çocuklar bu dönemde kendilerini kabullendikleri için kendi varlıklarını ailelere kanıtlamaya çalışırlar.
- Çocuklar bu dönemde benliklerinin farkında olunca kendi kararlarının doğru olduğunu düşünür ve ailesine, çevresindeki kişilere karşı çıkar.
- Bu dönemde çocuklar sürekli olarak ‘’Hayır’’ diyebilir ve negatif cümleler kurabilir.
- 2 yaş döneminde sağlıklı bir şekilde gelişimini süren çocuklar her şeye hayır demesi ve öfke nöbetleri geçirmesi normaldi.
- Bu dönemde ebeveynlere büyük bir sorumluluk düşmektedir ve bu dönemde çocuklarını anlayarak tolere edebilmelidir.
- Ebeveynler bu dönemde çocukları ile doğru iletişim kurmanın yollarını bulmalı ve bolca çocuklarına ilgi göstermelidir.

2 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?
2 yaş sendromu nedir sorusunu cevapladığımıza göre bir diğer önemli konu bu sendromun belirtileri. Bu sendrom, çocukların kişilik döneminde önemli bir yer tutmaktadır. Çocuklar bu dönemde kelime haznelerinin sınırlılığı ve tecrübelerinin sınırlı olması ile birlikte kendilerini dış dünyaya anlatmaya çalışırlar. Bu dönemde çocuklarının 2 yaş sendromuna girdiğini anlamak oldukça kolay olmaktadır. 2 yaş sendromu belirtileri konusunda,
- Duygusal manada tam olarak gelişimini tamamlayamayan çocuklar çoğu zaman ağlama durumu ile birlikte ifade edebilirler.
- Bu dönemde çocuklar sıklıkla ‘’istemiyorum’’ ‘’hayır’’, ‘’olmaz’’ gibi olumsuz kelimeleri sıklıkla kullanırlar.
- 1,5 yaş işe 3 yaş aralığındaki çocukların istekleri yerine getirilmediği zaman kendilerini yere atabilir, öfke nöbetleri geçirebilir, çevresindekilere bağırarak nesneleri atma gibi davranışlar sergileyebilirler.
- 2 yaş sendromu belirtileri nelerdir konusunda bu dönemde öfke nöbetleri konusunda yemek yeme durumu, normalde eğlendiği aktiviteleri yapamama gibi durumlar ve oyun oynamak istememe gibi durumlar meydana gelebilir.
- Çocuklar bu dönemde kendilerini dünyanın merkezinde gördükleri için dürtüsel olarak bencil olma durumları olabilir.
- Bu dönemde çocuklar ebeveynlerinin söylediklerinin tam tersini yapabilir ve kişiler bu duruma öfke ile cevap verdiği zaman çocuklar üzerindeki gerginlik artabilir.
2 Yaş Sendromu ile Başa Çıkma
2 yaş dönemi yaşayan çocuklarla başa çıkmak özellikle aileleri kaygılandıran bir süreç olmaktadır. 2 yaş sendromu ile başa çıkma konusunda aileler bu dönemde çözüm bulmakta ve çocuklarına nasıl davranacağı konusunda sorun yaşayabilirler. Bu dönemde olabildiğince sakin kalmak ve çocukların verdiği tepkilere mantık çerçevesinde yaklaşmak önemlidir. 2 yaş sendromu ile başa çıkma konusunda izlenmesi gereken durumlar şu şekildedir,
- Çocukların duygusal ve zihinsel gelişim sürecinde aileler tamamen mantık çerçevesinde yaklaşmalı ve çocukla çocuk olmamalıdır.
- Ailelerin bu dönemde otoriter davranmalı ve duygusal yaklaşımlardan uzak durmalıdır.
- Bu yaş grubunda çocuklar henüz otoriteyi bilmezler ve bu durumu anlamakta zorluk çekebilirler bu sebeple aileler hayır dedikleri bir olaya, ısrarlar sonrasında evet dememeli.
- Ailelerin bu dönemde çocuklarına tutarlı olması ve ebeveynlerin durumları farklı değerlendirmemesi gerekir. Yani eğer anne bir şeye hayır dediyse baba evet dememeli, ikisi de çocuğa aynı tepkiyi vermelidir.
- Çocukların 2 yaş sendromu sırasında sağlıklı bir şekilde gelişimi sürdürmesi için çocukları tamamen özgür bırakmamalı fakat aşırı sınırlandırma yapılmamalıdır.
- Her yaptığı hareket için uyarı almamalıdır çünkü bu durumda kişilik gelişimi olumsuz olarak etkilenebilmektedir.
- Çocuk ile iletişim kurma sürecinde basit cümleler kurulmalı ve ironi içerikli cümlelerden uzak durulmalıdır.
- Çocuklarla beraber kaliteli zaman geçirmek için çocuklarla bolca oyun oynamalı ve oyuncaklara verilen roller üzerinden çocuğu eğitmeniz daha doğru olabilir.
- Çocuklara yapılan uyarılar, çocuklarla aynı boy hizasına eğilerek yapılmalıdır.
2 Yaş Sendromu Ne Kadar Sürer ?
2 yaş sendromu konusunda çocukların agresif davranışları genellikle 3 veya 3,5 yaşlarında son bulabilmektedir fakat 2 yaş sendromu ne kadar sürer konusunda 4 yaşına kadarda durumlar görülebilmektedir. Çocukların duygusal ve kişisel gelişimleri konusunda bu durum tamamen farklılık gösterebilmektedir.
2 yaş sendromu yanlış bilindiği gibi kesinlikle bir hastalık değildir, bu durum çocukların duygusal, zihinsel olarak yeterli bir olgunluğa geldikten sonra bu sendrom tamamen sona erer. Bu dönem sona erdikten sonra hemen her şeye olumsuz ve ters olması, sinirli halleri gibi durumlar biter ve ailelerin bu dönemi ilk ergenlik dönemi olarak ele alması gerekmektedir. 2 yaş sendromu ile başa çıkmaya çalışan aileler bu durumda yardım alma konusunda bir hekime başvuru yapabilirler fakat 2 yaş sendromu ilaç verilmemektedir.
2 Yaş Sendromu Nasıl Geçer ?
2 yaş sendromu yaşayan bir çocuğun davranışlarının doğal olduğu aileler tarafından bilinmelidir. Bu dönemde çocuklar huysuz bir ruh hali içerisinde olabilirler. 2 yaş sendromu nasıl geçer konusunda çocuğunuzu anlamaya çalışmak ve bu dönemde bolca sabır gereklidir. 2 yaş sendromu konusunda anne ve babalar çocukları ile çatılmamalıdır. 2 yaş sendromu yaşayan çocukların bireysel olarak gelişimini desteklemek için yapılması gerekenler,
- Genel olarak çocukları ılımlı ve sakin bir tonu ile uzlaşılmalı ve bağırmadan, inatlaşmadan çocuklarına öfkelenmemelidir.
- Çocukların yaşına göre oyuncaklar satın alınabilir ve eğitici olan oyuncaklar bu dönemde çocukları rahatlayabilir.
- Çocuklar ağlama krizine girdiği zaman sabırla ağlamasının bitmesi beklenmeli.
- 2 yaş sendromu kadınlar kulübü tavsiyeleri konusunda sakinleştikten sonra istediği şeyi neden elde edemeyeceği konusunda konuşulmalıdır.
- Çocuklara aynı anda istediği birçok şeyin alınmayacağı anlatılmalı ve seçim hakkı verilmelidir.
- Ağlayan çocukların dikkati başka şeylerle çekilebilir, bununla birlikte çocuklara ‘’yeni bir oyun öğrendim beraber oynamak ister misin’’ gibi merak uyandıran cümlelerle aktivite yapılabilir.
- Çocukları bu dönemde yalnız bırakmamalı ve sürekli anne baba, kardeş işe aktivite yapılmalıdır.
2 Yaş Sendromu Tıbbi Yardım Gerekir mi?
2 yaş sendromu nedir, belirtileri ve tedavi sürecini anlatmaya çalıştık, peki doktora gidilmeli mi? Bu sendrom konusunda çocuklarda öfke nöbetleri, itaatsizlik gibi durumlar görülebilir. 2 yaş sendromu yaşayan anneler çocukların hangi durumlarda tıbbi yardım alacaklarını bilemeyebilirler. Çocukların davranışlarının kontrolden çıktığını düşündüğünüz zaman veya farklı durumlarla karşılaştığınız zaman uzman bir çocuk doktoru ile konuşabilirsiniz. Özellikle gerçekten çevresine zarar verme eğilimi yüksek seviyede olduğunda, kendisine zarar verdiği zaman veya içine kapanıklık durumları gibi durumlarda doktor ile görüşebilir.
2 Yaş Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir? yazımızı incelediyseniz Sağlık kategorimize göz atmanızı tavsiye ederiz.