Sigorta

4A Nedir? 4B Nedir? 4C Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

4a nedir? 4b nedir? 4c nedir? Bunları bilmek işe başlayanlar veya iş verenler tarafından bilinmesi gereken bilgileridir. Sebebi ise hayati konularda önem taşıyan sağlık sigortaları hayat sigortaları kaza ve sakatlık durumlarında kişiye maddi güvence imkânı sunuyor.

İş hayatına atılan insanların temel emeli geleceğini ve bugününü garanti altına almak istemesidir. Peki bu herkes tarafından önemsenen sigorta neden bu kadar önemlidir? Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumları’nda yer alan farklı sigorta sistemleri vardır. Sigortalı olarak çalışmanın sağladığı birçok avantaj vardır. En temel avantajı devletin sağladığı sosyal güvencelerden yararlanmaktır. Dolayısıyla sigortalı olarak çalışan herkes bu avantajdan yararlanır yani Sosyal Güvenlik Kurumu güvencesi hakkını kazanır. Bu sigortalı kişiler farklı sigorta çeşitleriyle gruplara ayrılırlar. Bu gruplar vermiş oldukları hizmete göre farklı numara ve harfleri içerir. Bu adlandırmalar her ne kadar sık bir şekilde duyulsa da detaylı bir fikir sahibi olunamayabilir. Burada açıklamak istediğimiz 4a nedir, 4b nedir, 4c nedir sorularına değinip aralarındaki farkları detaylı olarak açıklamaktır.

Sigortalı olarak başlanan işlerde sigorta primi 4a, 4b veya 4c sigorta sistemlerinden birine yatar. 4a, 4b ve 4c öncelikle üç farklı sigorta türünü ifade etmektedir. Bu sigorta türleri devlette veya özel kurumlarda çalışan kişilere göre farklı olarak adlandırılmaktadır. Aynı zamanda bu sigorta sistemleri kuralları ve özellikleri bakımından birbirinden farklıdır.

4A Nedir ve Ne İşe Yarar?

4a nedir sorusu pek çok sigorta çalışanı tarafından sorgulanmaktadır. Eski adıyla SSK olarak bilinen primi Sosyal Sigortalar Kurumu’na ödeyen sözleşmeli çalışanlardır. 4a kapsamında sigortalanan meslek gruplarından örnek verecek olursak bunlar mağazadaki satış sorumlusu, bir ajanstaki tasarım sorumlusu veya şirket çalışanları olabilmektedir. Dolayısıyla özel sektör kurumlarındaki çalışanlar bu sigorta türüne bağlıdır.

4B Nedir ve Ne İşe Yarar?

4b nedir sorusu bazı vatandaşlar tarafından sorgulanmaktadır. 4b sigorta sistemi eski adıyla BAĞKUR olan sigortadır. 4b sigorta sistemi çalışanları genelde hiçbir yere bağlanmadan kendi mesleğini yapan kişilerdir. Serbest meslek grupları, şirket sahipleri, esnaflar, sanatkârlar ve benzeri meslek grupları 4b sigorta sistemine dahildir.

Bağımsız olarak çalışmak isteyenler bu sigorta sistemine kayıt olurlar. Eğer ilk kez 4b sistemine bir kayıt söz konusuysa Kamu Personeli Seçme Sınavı yani KPPS sınavına girmeleri gerekir. Sadece sınava girmekle bitmez yeterli bir puan almaları ve ardından kadrolu şekilde atanmaları gerekli olmaktadır. Eğer 4b sigorta sisteminde kaydı olanlar varsa e-devlet üzerinden hizmet döküm belgesine kolayca erişip bilgilere ulaşabilirler.

4C Nedir ve Ne İşe Yarar?

4c nedir sorusuna özellikle de sigortalı çalışanlar tarafından merak edilen sorulardandır. 4c sigorta sistemi eski adıyla Emekli Sandığı olan sigortadır. Bu sosyal sigorta sistemindeki meslek grupları devlete bağlı olarak çalışan kişilerdir örneğin devlet memurları bu sosyal sigorta sisteminde yer alan meslek gruplarından biridir.

4a, 4b ve 4c Hizmet Dökümü

Çalışan bir birey sigorta priminin yatırılıp yatırılmama konusundaki bilgileri çalıştığı günden itibaren yatırılmış olan sigorta prim ödemelerini ve ne kadar gün çalıştığını bilmek ister.

4a, 4b ve 4c hizmet dökümleri bu soruların cevaplarını veren belgelerdir. Dolayısıyla bu soruların cevaplarını öğrenmek isteyen bir kişi bu sigorta ve prim bilgilerine bu bilgilerle çok rahat ulaşabilirler.

Bu hizmet dökümü belgelerinde öğrenmek istediklerinizin daha fazlasına yer verilmiş:

  • Sigortalı olarak çalıştığınız yere giriş ve çıkış tarihiniz,
  • Sigortalı olarak çalıştığınız yerdeki toplam gün sayısı,
  • Primlerinizin yattığı aylar,
  • Primlerin aylara göre yatma miktarları,
  • Toplam ne kadar prim ödendiğinin bilgisi,
  • Çalıştığınız iş yeri,
  • Tescil Kaydı,
  • 4b sigorta hizmet türüyle çalışan kişilere yönelik basamak bilgisi,

 Gibi tüm ayrıntılara buradan ulaşabilirsiniz.

4a, 4b ve 4c Hizmet Dökümü Sorgulama

Yukarıda verilen tüm bilgilere 4a, 4b ve 4c hizmet dökümü sorgulama işlemiyle ulaşmak mümkündür. Bu bilgileri öğrenmek isteyenler bu sorgulama işleminin nasıl yapılacağı konusunda sorular sormaktadır. Bu sorunun cevabı oldukça kolaydır.

Eğer bağlı olduğunuz 4a, 4b veya 4c sigorta sistemlerinde yer alan hizmet dökümlerine ulaşmak istiyorsanız e-devlet aracılığıyla mümkündür.

4a, 4b ve 4c hizmet dökümünü sorgulamak için şu adımları takip edin:

  • E-devlet sistemine giriş yapın.
  • Giriş yaptıktan sonra arama kutusundan ‘SGK Tescil ve Hizmet Dökümü/ İşleri Unvan Listesi’ kısmına tıklayın.
  • Buradan öğrenmek istediğiniz hizmet ve prim bilgilerinizi detaylı bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

Sigortalı olarak çalışmak pek çok avantajı barındırır. Bunlardan en önemlisi geleceğinizi güvence altına almaktır. SGK sistemindeki sigortalar bunu destekleyen sigortalardır.

4a, 4b Ve 4c Sistemleri Ne İşe Yarar?

  • Bireyin sigorta haklarından yararlanmasını sağlar.
  • Sigortalı olarak çalışan kişilerin ileriki zamanlarda emekli olma haklarına bu sigorta sistemleri sayesinde sahip olurlar.
  • Aynı zamanda ücretsiz olarak yararlanabilecekleri bazı haklara da sahip olurlar.
  • Farklı meslek grupları bu sigorta sistemleri sayesinde kendilerine tanınan haklardan yararlanabilirler.

4a, 4b Ve 4c Kimleri Kapsamaktadır?

3 farklı gruba ayrılan bu sigorta sistemleri birçok kişiye güvence sağlamaktadır. 4a, 4b ve 4c sistemlerinin kimleri kapsadığı birçok kişi tarafından merak edilen bir sorudur. Bu sigorta sistemleri sigortalı çalışan pek çok meslek grubundakileri kapsamaktadır.

İşte tüm detaylar:

  • Eski adıyla SSK olarak bilinen 4a sözleşmeli olarak çalışanların bağlı olduğu sigorta sistemidir. 5510 sayılı kanundan sonra bu sigorta sistemi SGK dahilindeki çalışan vatandaşları kapsamaktadır.
  • Eski adıyla BAĞKUR olarak bilinen 4b sigorta sistemi de bazı meslek gruplarını kapsamaktadır. Hemşire, mühendis, güvenlik memuru, teknisyen ve benzeri meslekler bu sigorta sisteminin kapsamına girmektedir.
  • Eski adıyla Emekli Sandığı olarak bilinen 4c sigorta sistemi kısa süreli ya da sezonluk işlerde çalışan kimselerin bağlı olduğu sigorta sistemidir. Kapsam alanında sözleşmeli çalışanlar bulunur.

4A Çalışanı Ne Anlama Geliyor?

Önceden Sosyal Sigortalar Kurumu kapsamında yer alan bir sigorta sistemi şimdi 4a olarak adlandırılmaktadır. Sosyal Sigortalar Kurumu sonradan Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlanmıştır. 4a adını alması da bu şekilde gerçekleşmiştir. 4a çalışanı, özel şirketlerde sözleşmeli olarak çalışan kişileri ifade etmektedir.

4A Kamu İşçisi Kimler Olarak Bilinir?

4a kamu işçileri memurlardan oluşmaktadır.

4B Sözleşmeli Memur Olarak Mı Bilinir?

İşçi olarak sayılmayan kamu görevlileri yıllık sözleşme dahilinde kamu kurumlarında çalışan kişilerdir.

E-Devletten 4C Emeklilik Belgesine Nasıl Ulaşılır?

4c emeklilik belgesine internet üzerinden ulaşmak mümkündür. Bunun için yapmanız gerekenler çok basit. Şu site üzerinden ulaşabilirsiniz:  https://www.turkiye.gov.tr/4c-tescil-kaydi .

Aynı zamanda e-devletten ulaşmanız da mümkündür. E-devlette yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına giriş sağladıktan sonra 4c Tescil Kaydı buradan kolayca bulunur. Kimlik doğrulama işleminizden sonra kendinize ait 4c emeklilik belgesini kolayca bulup görüntüleyebilirsiniz.

4c emeklilik belgesine ulaşabildiğiniz gibi diğer sigorta sistem türlerinden olan 4a, 4b emeklilik belgelerine de ulaşabilirsiniz.

4a emeklilik belgesine ulaşmak için e-devlette yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına giriş sağladıktan sonra 4a Tescil Kaydına ulaşabilirsiniz. Kimlik doğrulama işleminizden sonra kendinize ait 4a emeklilik belgesini kolayca bulup görüntüleyebilirsiniz.

4b emeklilik belgesine ulaşmak için de e-devlet internet adresine gidip e-devlette yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına giriş sağladıktan sonra 4b Tescil Kaydına tıklamalısınız. Kimlik doğrulama işleminizden sonra kendinize ait 4b emeklilik belgesini kolayca bulup görüntüleyebilirsiniz.

Sonuç olarak ana konumuz olan 4a nedir, 4b nedir, 4c nedir gibi sorularına açıklamalarla yanıt verdik. Ne işe yaradıkları ve kimler için geçerli olduğu da açıklamalar halinde sıralanmıştır.

4A Nedir? 4B Nedir? 4C Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir? yazımızı incelediyseniz İşveren SGK Yapılandırma Nasıl Yapılır? yazımız da ilginizi çekebilir.

M. Sinan Pınar

Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık bölümünden mezun oldum ve şu anda uluslararası bir sigorta şirketinde çalışmaktayım. Edindiğim tecrübe ve bilgileri sizlerin de öğrenmesi için buradayım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu