Altıncı Hastalık Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Altıncı hastalık nedir, belirtileri ve tedavi süreci nasıl işlemektedir? Kimlerde görülür? Tüm bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını yazımızda bulabilirsiniz.
Birazdan daha detaylı açıklamasını da yapacağız ancak genellikle çocuklarda ve bebeklerde görülen bu hastalığı ciddiye almak ve belirtilerini kontrol etmek çok önemlidir. Başka hastalıklarla da karıştırılabileceği için ebeveynlerin takip etmesi gereklidir. Peki altıncı hastalık nedir? Neden olur?
Yazıda Neler Var?
Altıncı Hastalık Nedir?
Altıncı hastalık, akıt döküntülü ve herpes grubu virüslerin sebep olduğu çocukluk hastalığı olmaktadır. Altınca hastalık genellikle 6 ay ile 2 yaş aralığında bulunan küçük çocuklarda görülür ve genellikle kreş ortamında bulaşmaktadır. Altıncı hastalık konusunda bu enfeksiyon yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilmektedir ve genellikle hafif olarak seyreder. Tedavisi ile belirtileri hafifletmeye yönelik yapılır ve hastalar 1 hafta içerisinde iyileşir.
Altıncı hastalık genellikle bebekler ve küçük çocuklarda görülen yaygın bir viral enfeksiyon olmaktadır. Altıncı hastalık nedir konusunda genellikle birkaç gün boyunca meydana gelen ateş ve kırmızı döküntülerdir. Genel olarak meydana gelen döküntüler korkutucu olsa da roseola hafif olabilmektedir ve hastanede yatış gerektirmemektedir.
Neden Altıncı Hastalık Olur?
Altıncı hastalık konusunda genel sebebi herpes virüsü olmaktadır. Bebeklerde altıncı hastalık 6 aylıkken görülebilmektedir ve yetişkinliğe kadar altıncı hastalık meydana gelebilmektedir. Altıncı hastalık konusunda deri döküntüsü ve kızamık birbirinden farklı olmaktadır. Kızamık döküntüsü kırmızımsı, kırmızı kahverengi olmaktadır. Altıncı hastalık hastalığı yüz bölgesinde yayılmaya başlar ve vücudun alt kısımlarına doğru gider. Altıncı hastalık son olarak tüm vücudu lekeler ile kaplar.
Altıncı hastalık döküntüsü genel olarak pembe renkli olur ve tipik bir şekilde bacaklarda, kollarda ve karın bölgesinde başlangıç görür. Altıncı hastalığa yakalanan çocuklar genel olarak kızamık geçirenlere göre daha iyi hissederler ve altıncı hastalık bununla birlikte hafif şiddetli bir hastalık arasına girer. Bebeklerde 6.hastalık nedir konusunda mutlaka doktor ile görüşülmelidir.
Altıncı Hastalık Belirtileri
Altıncı hastalık nedir ve neden olur sorularını cevaplamaya çalıştık. Şimdi bu hastalığın belirtileri hakkında bilgiler verelim. Altıncı hastalıklar yetişkinlerde daha nadir görülür. Altıncı hastalık belirtileri konusunda enfeksiyon bulaştıktan sonrasında genellikle bir hafta veya iki hafta sürer. Bu süreç konusunda bazı belirtiler fark edilmeyebilmektedir bununla birlikte hafif, silik olabilmektedir. Altıncı hastalık belirtileri konusunda,
- Öksürük, burun akıntısı
- Ateş durumu ve genellikle 38 derece aşan yüksek ateşler
- Boyun bölgesinde şişmiş lenf düğümleri
- Ciltte döküntü meydana gelmesi, genellikle boyun ve kollarda başlar, yüz ve bacaklarda görülmeyebilmektedir.
- Hafif ishal durumları
- İştahsızlık durumu
- Bebeklerde ve küçük çocuklarda huzursuzluk meydana gelmesi
- Göz kapak bölgesinde şişlik
- Küçük çocuklarda yüksek ateşe bağlı olarak havale durumu görülebilmektedir
Küçük çocuklarda meydana gelen havale nöbeti durumunda hemen acil servise götürülmesi gerekmektedir. Altıncı hastalık belirtileri konusunda bununla birlikte çocuklarda39 derece yüksek ateş durumu, ateşin yedi günden uzun sürmesi ve döküntülerin uzun süre kaybolmaması gibi durumlar meydana geldiği zaman doktor ile görüşülmelidir.
Altıncı Hastalık Bulaşıcı mı?
Altıncı hastalıklarda diğer viral hastalıklar, soğuk algınlığı gibi bir hastalık olduğu için bulaşıcı olmaktadır. 6.hastalık yetişkinlerde bulaşır mı konusunda bağışıklık sistemi zayıfsa bulaşabilmektedir. Hasta bireyler solunum yolları ile birlikte veya tükürüğü ile temas yoluyla insanlar arasında yayılabilmektedir. Bulaşıcılık konusunda roseola döküntüsü ortaya çıkmadan önce ve hastalıklı çocukların sadece ateşi olduğu zaman yayılma ihtimali bulunuyor.
Altıncı hastalık konusunda kişiler bu kişilerle temasa geçmişse hemen doktora başvurmalıdır. Çünkü kişilerin bağışıklığı zayıf olunca bu hastalıkla yeteri kadar savaşamazlar ve bu durumda hastalık kapabilirler. Altıncı hastalık, , suçiçeği gibi, kızamıkçık, kızamık hastalıkları gibi hızla yayılan bir hastalık değildir bunun aksine nadiren topluluk içerisinde görülür.
Altıncı Hastalık Teşhisi Nasıl Konulur?
Zor teşhis konulan bir hastalık olan altıncı hastalık, ateşi düşen çocuklarda tekrar ateşlenme, ateşlenme bitmeden döküntülerin meydana gelmesi, sayıklama, ciddi baş ağrısı gibi tekrarlayan kusmalar, nefes almada güçlük çekmek gibi sorunlar olabilmektedir. Bu tarz durumlarda mutlaka kişilerin doktor ile görüşmesi gerekmektedir.
Altıncı hastalığın en önemli belirtisi olan yüksek ateş durumu ebeveynlerin en tedirgin olduğu durumdur bu sebeple aileler bu zamanda panik olmadan ateşin nereden kaynaklandığını bulmalı ve çocukların altıncı hastalık süresince beslenmesine ve bakımına dikkat edilmelidir.
Altıncı Hastalık Tedavisi
Altıncı hastalık tedavisi konusunda aile hekimleri veya çocuk doktorları teşhis edebilmektedirler. Hastalarda genellikle iyi huylu olarak seyreder bu sebeple enfeksiyon hastalıkları uzmanına nadir olarak başvurulur. Altıncı hastalık tedavisi konusunda virüsler tarafından oluşturulan bir enfeksiyondur bu sebeple antibiyotiklerin tedavide yeri olmaz. Kişilerin hastalığı hızlı bir şekilde atlayabilmesi için yapabilecekleri şeyler,
- Ateşi düşürmeye yönelik uygulamalar, duş aldırmak, boyun bölgesinde ıslak havlu koymak,
- Buhar makinesi veya kaloriferlere asılan ıslak havlu ile birlikte havayı nemli tutmak,
- Bolca sıvı alımı durumu ve bolca su tüketimi,
- Yatak istirahati, bolca dinlenmek,
Gibi tedaviler uygulanabilmektedir, bununla birlikte kaşıntıya yönelik doktorlar tarafından ilaç yazılabilmektedir. Ateşi olan çocuklar bu zamanda rahat tutulması ve kalın bir şekilde giydirilmemelidir. Çocukların vücut sıcaklığı düşülmeli ve el, ayak bilekleri ılık su ile ıslatılmış havlu ile silinebilir. Ateş yükselmesi için düşürme konusunda ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilmektedir. Bu tarz ilaçlar için 6.hastalık reçete için doktorlar üzerinden alınabilmektedir.
Altıncı Hastalıktan Korunma Yolları
Altıncı hastalığı önlemek adına bir aşı bulunmamaktadır. 6.hastalık geçirenler ikinci bir defa olmaz bununla birlikte kişiler hastalıktan korunma adına enfekte olan insanlardan kaçınabilirler. Enfekte olan çocukların ateş durumu düşene kadar bağışık sistemi zayıf olan ve diğer çocukların yanına yaklaştırılmamalıdır. Altıncı hastalıktan korunma yolları konusunda,
- Altıncı hastalığı olan çocuklara bakım yapan aileler ve virüslü kişilerle temas halinde olan insanlar ellerini sıklıkla yıkamalıdır.
- Evdeki yüzeylere düzenli olarak antimikrobiyal spreyler sıkılabilir. Bununla birlikte enfekte olan kişilerin odaları sıklıkla havalandırılabilir.
- Enfekte olan bireyler öksürürken hapşırırken mendil kullanmalı ve mendilleri hemen çöpe atmalıdırlar.
- Enfekte olan kişiler tükürükle birlikte bulaşabilir bu sebeple tabak, bardak veya kaşık gibi eşyaların başkaları ile kesinlikle paylaşılmamalıdır.
Altıncı Hastalık İyileşme Nasıl Olur?
Altıncı hastalık iyileşme belirtileri konusunda çocuklarda en az 24 süre saat boyunca ateş yükselmesi olmadığı zamanlarda görülür. Bununla birlikte diğer belirtiler ortadan kalktığı zaman iyileşmiş olarak kabul edebilirler. Kişiler bu dönemden sonrasında normal hayatına dönebilmektedir. Eğer kişilerde şu durumlar meydana gelirse doktorunuz ile görüşmelisiniz,
- Çocukların ateş durumu 39 derece ve üstündeyse
- Altıncı hastalık sebebinden dolayı çocuklarda yükselen ateş durumu yedi günden fazla sürerse
- Kızarıklıklar 3 günden sonra normal şekle dönmezse
Gibi durumlarda doktor ile görüşülmelidir. Kişiler bulaşmasını önlemek için sıklıkla ellerini yıkayabilirler. Genel olarak tüm çocuklarda hastalık ateşin görülmesinden sonra bir hafta içerisinde iyileşmektedir. Özellikle okul çağına gelen çocuklar için altıncı hastalığa karşı antikor geliştirilmiş olur ve enfeksiyona karşı bağışıklık kazandırılır.
Altıncı Hastalık Risk Faktörleri
Bebekler doğmadan öncesinde annelerinden antikor alırlar. Dünyaya geldikleri zaman bebekler altıncı hastalık gibi hastalıklara karşı enfeksiyonlara karşı kendilerini savunabilirler. Yetişkinlerde 6.hastalık belirtileri çocuklara göre daha nadir görülmektedir. Daha büyük bebeklerde ise pek çok virüse karşı kendi antikorlarını geliştiremezler ve genellikle en yaygın olanı 6 ay ile 15 ay olmaktadır.
Altıncı hastalığa karşı özel bir tedavi bulunmamaktadır fakat hasta olan kişilerin ateşinin düşürülmesi için müdahale yapılabilmektedir. Bu dönemde kişiler bolca sıvı tüketmeli ve özel olarak bakım almalıdır. Altıncı hastalık süresince beslenme durumu önemlidir çünkü bu dönemde kişilerde iştahsızlık durumu meydana gelmektedir.
Altıncı Hastalık Nedir? Belirtileri ve Tedavisi yazımız ilginizi çektiyse Akdeniz Ateşi Nedir? Akdeniz Ateşi Belirtileri Nelerdir? veya 2 Yaş Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir ? yazılarımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.