Aşçılık Belgesi Nasıl Alınır? Eğitimi Nerede Verilir?

Aşçılık belgesi alıp ünlü bir “Şef” olmak istiyorsunuz ancak nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız doğru yerdesiniz. Aşçılık eğitimi ve sertifaka nasıl alabileceğinizi yazımızda detaylıca anlattık.
Aşçılık belgesi, kişinin aşçı olduğunu ispatlayan bir belgedir. Kişi aşçı olduğu zaman bu belgeyi almaktadır. Aşçılık belgesi alabilmek için kişinin iyi bir aşçılık eğitimi alması gerekir. İlgili süreçleri başarılı bir şekilde yöneten kişiler aşçı olmaya hak kazanabilmektedir. Aşçılık belgesinin alınmasını takiben, pek çok aşçı yüksek ücretlerle mutfaklarda çalışabiliyor.
Yazıda Neler Var?
Aşçılık Belgesi Nereden Alınır?
Aşçılık belgesi alabilmek için çok fazla seçenek var. Bunlardan ilki, okulların gastronomi bölümleridir. Gastronomi, 4 yıl süreli bir lisans programıdır. Bu programı bitiren kişiler, başarılı bir şekilde aşçı olmaya hak kazanmakta ve bu işi yapabilmektedir. Ayrıca kişiler, belediyelerin meslek edindirme kurslarında eğitim alarak aşçı yardımcısı belgesi alabilir ve bu şekilde çalışmaya başlayabilirler. Zamanla girdikleri sınavlardan başarılı olur iseler, aşçı olmaya hak kazanabilirler.
- Aşçılık belgesi ile ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Aşçılık Eğitim Süresi Ne Kadar?
Aşçılık eğitimi 532 saatlik derslerden oluşur. Bu derslerin bir bölümü teorisel, bir bölümü de pratikseldir. Dersleri tamamlayan kişiler iyi bir aşçı olmaz, fakat aşçı olarak düşük seviye bir yerde çalışmaya başlayabilecek düzeye gelirler. Bundan sonrası kişinin mesleğini icra ederken ki tecrübe ve performanslarına bağlıdır. Bunun dışında aşçılar, gastronomi bölümü mezunu olduklarında da herhangi bir yerde aşçı olarak istihdam edilebilirler.
Aşçı Maaşları Ne Kadar?
Aşçı maaşları çok geniş bir skalaya sahiptir. Bir aşçı ayda 4 bin lira da kazanabilir, 50 bin lira da. Bu aşçının nerede çalıştığına ve mesleği ne kadar iyi bildiğine bağlıdır. Ortalama düzeyde aşçılıktan kazanacağınız en yüksek para 15 bin liradır. Bunun üstünü azınlık bir kesim kazanabilmektedir.
- İşe yani başlayan aşçılar genelde 4 bin lira civarı maaşla başlar.
- Zamanla aşçılıkta kat ettikleri ilerlemeyle beraber daha iyi ve büyük restoranlarda çalışmaya başlar ve iyi paralar alırlar.
- Örneğin 20 yıl deneyimi olan bir aşçı, mesleği ile ayda en az 8 bin lira maaş alır.
- Tabi bu maaşlar ufak restoranlarda verilmez, genelde iyi restoranlarda çalışanlar bu paraları alabiliyor.
Aşçılıkta Nasıl İlerlerim?
Sorunun cevabı çok basittir. Kendinizi geliştirmek istiyorsanız, sizden daha iyilerinin olduğu restoranlara gideceksiniz. Zamanla gelişecek ve onların seviyesine erişeceksiniz, bu durumda yine aynı durumu tekrarlayın, yani sizden daha iyi aşçıların olduğu restoranlara çalışmaya gidin.
Restoran seviyesi yükseldikçe, isteyeceğiniz para da artar. Meslekte gerçekten iyi bir şekilde ilerlerseniz 20 yılda 10-15 bin lira gibi rakamları kazanmak sizin için sıradan bir iş teklifi olur.
Lise Mezunuyum Aşçı Olabilir miyim?
Elbette olabilirsiniz. Öncelikle meslek edindirme kursları, ardından ufak restoranlarda iş deneyimi ile sizlerde aşçı olabilirsiniz.
Aşçılık Sertifikası Nedir?
Aşçılık sertifikası, aşçı olduğunuzu ispatlayan belgedir. Yani bir nevi ustalık belgesidir.
Aşçılar İçin Yabancı Dil Bilmenin Önemi
Pazarlama şirketlerinin yaptığı bir araştırmaya göre, yabancı dil bilen aşçıların, bilmeyen aşçılara göre kariyerlerinin herhangi bir döneminde daha yüksek maaş alma olasılığı %83’tür. Yani yabancı dil bilen aşçılar, bilmeyen aşçıların çoğundan daha iyi maaş alıyor. Üstelik bunun getirisi sadece maddiyatla sınırlı da değil. Yabancı dil bilen aşçılar, daha iyi yabancı şefleri tanıyabiliyor ve onlarla çalışma fırsatı buluyor. Haliyle bu sayede kendini geliştirme fırsatı artıyor. Üstelik buna ek olarak, yabancı ülkelerde ciddi paralarla çalışma imkânınız da artıyor.
Meslek Edindirme Kurslarında Aşçılık
- Kuruma kayıtlı işsiz olmanız gerekir.
- 15 yaşından büyük olmanız gerekir.
- Mesleğin gerekliliklerine sahip olmak gerekir.
- İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden yararlanmak
- Emekli olmamak
- Kurs yaptırımı almamış olmak
Yukarıda belirtilen şartları karşılayanlar rahatlıkla meslek edindirme kurslarında aşçılık eğitimi alabilir ve aşçı olabilirler.
İyi Bir Aşçı Olmanın Gereklilikleri
- Gelişime açık olmak, yenilikleri takip etmek.
- Hiçbir zaman ben oldum dememek, yeni aşçılardan da bir şeyler öğrenebileceğini bilmek.
- Sürekli olarak kendini geliştirme çabası altında olmak.
- İyi bir yemek sunmak.
- Sadece beğenilen tabakları sunmak.
- Hatalarını kabullenebilen bir birey olmak.
- Hızlı ve pratik olmak
- Sorun çözme kabiliyeti yüksek olmak.
- Strese dayanıklı olmak
- Zamanı iyi yönetebilmek
Yurtdışında Aşçı Maaşları Ne Kadar?
Yurtdışında aşçı maaşları genel olarak Türkiye’den yüksektir. Özellikle son yaşanan kur kriziyle Türkiye’de asgari ücretin 200 dolara kadar düşmesi, neredeyse pek çok ülkenin daha fazla maaş ödemesini sağlıyor. Sizler için ülkelere göre ortalama aşçı maaşlarını derledik.
- Almanya’da aşçılara ödenen maaş yaklaşık brüt 3500 avro.
- Fransa’da bu rakam 3200-3600 arası değişiyor.
- İtalya’da aşçılar ayda brüt 2500 avro maaş alıyor.
- Biraz daha fakir bir ülke olan, Bosna Hersek’te aşçı maaşı yaklaşık 600 avro.
- Ukrayna’da 700 avro alabilmek mümkün.
- Yunanistan’da 1200 avro rahatlıkla kazanılabiliyor.
- Amerika’da aşçı maaşları aylık brüt 4000-5000 dolar arasıdır. Fakat eyaletlere göre rakam değişir.
- Kanada’da 5000 dolar almak mümkün.
Yurtdışında Aşçı Olarak Çalışmak
Aşçıların çoğu yurtdışına açılmak istiyor. Hem kendilerini daha çok geliştirebilecekleri hem de daha çok para kazanabilecekleri gerekçesiyle. Çünkü ABD’de aşçı maaşını TL’ye çevirirsek ortaya çıkan rakam 60 bin lira yapıyor ki çoğu insan bunu Türkiye’de kazanmıyor. Bu yüzden yurtdışında kariyer gerçekten çok önemli aşçı adayları için. Sonuç olarak bu içerikte size nasıl aşçı olunacağını, ne kadar kazanabileceğinizi gösterdik, merakınız varsa buyurun efendim alın eğitiminizi başlayın mesleğe.
Aşçılık Belgesi Nasıl Alınır? Eğitimi Nerede Verilir? yazımızı incelediyseniz Amerika’da En Çok Kazanan Meslekler Listesi yazımıza da göz atabilirsiniz.