Finans

Ayı Piyasası Nedir ve Ne Kadar Sürer?

Ayı piyasası fiyatların uzun süre boyunca düşüşe geçeceği dönemde oluşan bir piyasa algısıdır. Genel olarak bu dönemde hisse senedi fiyatları aşağı doğru düşer ve sonuç olarak hisse fiyatları ucuzlar. Bu piyasanın bu şekilde adlandırılmasının sebebi ayıların saldırıya geçerken pençelerini aşağıya doğru savurmasından kaynaklanmaktadır. Aynı şekilde fiyatların kalkışa geçtiği ve devamlı yükseldiği piyasaya da boğa piyasası adı verilmektedir, bu da ismini boğaların saldırı anında boynuzlarını yukarı doğru itmesinden kaynaklanmaktadır.

Bir finansal ürünün ayı piyasasında olacağını söyleyebilmek için, o ürünün uzun süredir düşüş trendinde olması gerekmektedir. Ayı piyasasının ne kadar süreceği değişkendir. Bazen birkaç hafta bazen birkaç yıl sürebilir. Ayı piyasası genellikle az görülür, 1926’dan bu yana sadece 8 kez görülebilmiştir. Peki ayı piyasası neden oluşur? İşte ayı piyasasını oluşturan nedenlerden bazıları;

  • Ekonominin durgun olması
  • Yetersiz ekonomik büyüme
  • İstihdamda düşüş
  • Harcanabilir gelirde azalma.

Ayı piyasasında para kazanmak zordur, ancak ayı piyasasında para kazanabilen biri bu işi oldukça iyi biliyor demektir. Genel olarak ayı piyasası 20 yılda bir görülür. Temel nedenleri yukarıda da bahsettiğimiz gibi ekonomik büyümenin yavaşlamasıdır.

Ayı Piyasası Ne Kadar Sürer?

Bu konu hakkında net bir şeyler söylemek asla mümkün değildir. Ayı piyasası çok kısa sürebileceği gibi çok uzun da sürebilir. Ayı piyasasının süresini dünyadaki ekonomik gidişat belirlemektedir. Eğer ani bir ekonomik büyüme açıklaması, istihdamda artış gibi açıklamalar olması ekonomik büyümenin hız kazanmasını sağlar ve ayı piyasasında çıkılır.

Ayı Piyasası Nasıl Anlaşılıyor?

Ayı piyasası genel olarak %20 düşüş ile oluşmaktadır. Birçok yatırımcı, ayı piyasasının daha fazla düşüş ile oluştuğunu söylese de referans alınan düşüş oranı budur. Fakat yüzde 20’lik bir düşüş ayı piyasasında olduğumuzu söylemek için yeterli değildir. Genel olarak piyasada ne kadar süredir bu düşüşlerin var olduğu da çok önemlidir.

Ayı Piyasasından Nasıl Çıkılır?

Genel olarak ayı piyasasından çıkmak oldukça kolaydır. Boğa piyasası daha uzun sürmektedir. Ayı piyasasından çıkmak için olumlu bir haber gelmesi çoğunlukla yeterdir. Bu haber, makro veya mikro ekonomik koşullara dayanıyor olabilir.

Ayı Piyasasından Para Kazanılır mı?

Ayı piyasasından para kazanmak oldukça zordur, ancak bu para kazanılamayacağı anlamına gelmez. Genel olarak ayı piyasasında para kazanabilmek için çok iyi bilmeniz gerekir. Eğer yeteri kadar borsa hakkında bilginiz ve deneyiminiz varsa tabi ki sizlerde ayı piyasasından para kazanabilirsiniz. Ayı piyasasından elde edeceğiniz gelir genelde düşük olur çünkü ayı piyasası düşüş piyasasıdır. Ayrıca çoğu hisse düşüşe geçtiği için böyle bir piyasada para kazanabileceğiniz az sayıda hisse senedi vardır. Bu hisseleri bulmak tabi ki kolay olmayacaktır.

Ayı Piyasası mı Boğa Piyasası mı?

Kazanç olarak kesinlikle boğa piyasasıdır. Boğa piyasası, çok az bilen insanlara bile para kazandırabilen bir piyasadır. Bu nedenle eğer amacınız para kazanmak ise boğa piyasasını tercih edin. Boğa piyasası her ülkeye göre değişen oranlarda gelir elde etmenizi sağlar. Örneğin ABD borsaları boğa piyasasına girmişse, yılda %20-30 oranında gelir elde etmek teknik olarak mümkündür. Ayı piyasasında ise endeks yıllık %20-30 civarında düşüş gerçekleştirmektedir. Bu düşüşte zaten birçok kişi para kaybederken para kazanmak özel bir uzmanlık gerektirmektedir.

Ekonomi Ayı Piyasasını Nasıl Etkiler?

Ekonominin büyümediği ortamlarda, birilerinin zenginleşebilmesi için, birilerinin fakirleşmesi gerekir. Ancak ekonomik büyüme ortamında birilerinin zengin olması için fakirliğe gerek yoktur. Gelişen ve kalkınan ekonomiler, sadece büyümeyle insanları zengin ederler. Örneğin Amerikan ekonomisi 22 trilyon dolar milli gelire sahiptir, yılda 1 trilyon dolarlık bir gelir artışı, insanların zenginleşebilmek için daha yüksek gelire sahip olduğunu gösterir. Tabi ki milli gelir artışı fiyatlardan kaynaklanırsa bu zenginliğe sebep olmaz. Milli gelir artışı muhakkak üretim artışından kaynaklanmaktadır.

Böyle bir ortamda, artan istihdam, büyümenin yükselmesi, (tarım dışı istihdam artışı) ekonomik büyümeyi tetikler ve ayı piyasasından çıkılmasını sağlar. Tarım, eğer insan gücüne dayalı yapılıyorsa katma değeri düşüktür. Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 2 milyon insan tarlada çalışarak 320 milyonluk Amerika’yı beslemektedir. Türkiye’de ise, 85 milyonu beslemek için 4-5 milyon insan tarlalarda çalışıyor. Tarım dışı istihdamda azalma, beslenmek için eskisinden daha az insana ihtiyaç duyduğumuz anlamına gelir, bu da insanları daha yüksek katma değerli sektörlere yönlendirerek milli geliri artırır.

Ayı Piyasasında Satmalı mıyız?

Ayı piyasasına sebep olan faktöre göre değişir. Eğer şirketsel bir durumsa satmanız gerekebilir ancak bazen makro ekonomik faktörlerden dolayı meydana gelmiş sorunlardan dolayı hisse senedi ayı piyasasına girmişse, bu durumda satmanıza gerek yoktur, muhtemelen ekonomi toparlandığında hisse de kendini toparlayacaktır. Bu aşamada buna dikkat etmek gerekiyor. Ayı piyasası çıkmaz bir piyasa değildir ve her zaman olduğu gibi ayı piyasası da zamanla çözülecek ve açığa kavuşacaktır bu bağlamda ayı piyasasının kötü gidişatına pek anlam vermek gerekmez.

Ayı Piyasasında Hangi Hisseler Prim Yapar?

Endeks ayı piyasasındaysa, bu durumda oldukça sorun yaşayabilirsiniz. Genelde bu dönemde hisseler prim yapmamaktadır. Çoğu zaman, hisseler tam anlamıyla prim yapamadığı için çeşitli sorunlar yaşanabilmektedir. Genelde ekonomik gidişattan fazla etkilenmeyen sektörler prim yapabilir. Bunlar her daim tüketim gerektiren gıda sektörü olabilir. Bu sektörler kolay kolay düşüş yapmaz ve doğal olarak kısa sürede değerlenebilirler. Gıda sektöründeki hisseler neredeyse her zaman enflasyon oranında yükseliş gerçekleştirirler, doğal olarak bu senetlere yatırım yapmak avantajlıdır. Eğer bu senetlere yatırım yaparsanız karlı çıkarsınız ve yatırımınız değer kazanır.

Örnek Ayı Piyasaları

  • 1929 yılındaki Wallstreet çöküşü ayı piyasasına bir örnektir.
  • 1937-1938 ikinci dünya savaşı etkisiyle ayı piyasası oluştu.
  • 1971 Latin amerika borç krizi yaşandı
  • 1973 Petrol krizi yaşandı
  • 1987 Kara pazartesi krizi yaşandı
  • 1997 Döviz krizi yaşandı
  • 2000 Dot.com krizi yaşandı
  • 2007-08 Finansal kriz yaşandı

Ayı Piyasası Nedir ve Ne Kadar Sürer? yazımız okuduysanız Boğa Piyasası Nedir ve Ne Kadar Sürer? yazımıza da göz atmalısınız.

Furkan Topuk

Finans sektöründe uzun süredir çalışmaktayım. Yatırım ile ilgili pek çok alanda görev aldım ve kazandığım tecrübeleri sizlerle de paylaşıyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu