Bankacı Maaşları, Pozisyonları ve İstenilen Tecrübeler Nedir?

Bankacı maaşları ve bu maaşların alınması için kaç yıllık tecrübeye sahip olmanız gerekitiğini anlattığımız bu yazımızda kariyerinize finans sektöründe devam etmeye niyetli olan kişiler için güzel bilgiler bulabilecek.
Günümüzde bankacılar oldukça aktif bir şekilde sektörde yer alan, ekonomiye büyük faydalar sağlayan meslek erbaplarıdır. Kredi verme, mevduat kabul etme, portföy yönetme, günlük bankacılık işlemleri gibi pek çok konuda müşterilere yardımcı olmaktadırlar. Dilerseniz bankacı maaşları, pozisyon türleri ve istenilen tecrübeler hakkında bahsedelim.
Yazıda Neler Var?
Bankacı Maaşları ve Pozisyonlar Hakkındaki Detaylar
Bankacılık aslında çok geniş bir tanımdır. Çünkü gişe memurluğundan banka şube müdürüne kadar, portföy yöneticiliğinden, banka ceo pozisyonuna kadar geniş bir alanı kapsar, bu nedenle bankacı maaş skalası da akılda kalıcı kolay bir bilgi içermez. Fakat bu içerikte sizlere net bir bilgi sağlayacağız.
Bankacı Pozisyonları
- Gişe Memuru
- Bireysel Müşteri Temsilcisi
- Satış Müdürü
- Finans Müdürü
- Şube Müdürü
- Bölge Müdürü
Bunlar doğrudan bankacılıkla ilgili olan pozisyonlardan bir kısmıdır. Bir de mühendislik, IT gibi doğrudan bankacılık ile ilgili olmayan fakat bankaya hizmet veren departmanlar da vardır.
Gişe Memuru Maaşları
Bankada ilk gireceğiniz pozisyon gişe memurluğudur. Çoğu bankacı bu gibi bir pozisyondan işe başlamaktadır. Gişe memurluğunun getirileri Türkiye ortalaması civarındadır. Ortalama bir gişe memuru maaşları en az 4250 TL, en fazla 6000 TL arasındadır. Tabi bu gişe memurunun kazancı anlamına gelmez. Bankacılıkta çift maaş ve prim sistemleri vardır. Örneğin Ocak ve Şubat’ta 4250 alan gişe memuru, mart ayında 9500 lira maaş alır. Yani üç ayda bir çift maaş ödenir. Bunun yanı sıra her yıl 1-2 maaş prim veya ikramiye, çeşitli ek özel ödemeler de bulunabiliyor. Topladığınızda bir gişe memuru en az 8000 lira kazanıyor.
- Gişe memurluğunda kazanca etki edecek en önemli faktör dil bilgisidir.
- Yeterli dil bilgisine sahip olan bankacılar neredeyse maaşları kadar dil tazminatı alabilir.
- Örneğin, gişe memurluğunda iyi derecede dil bilen birisi 10 bin lirayı geçen gelirler elde edebiliyor. Çünkü 2000-3000 TL arası dil tazminatı ödeniyor.
- Kamuda ise dil tazminatı gerçekten çok az miktarda. Genelde 200-300 TL civarı.
Bireysel Müşteri Temsilcisi
Gişe memurlarından yaklaşık olarak %10-20 daha fazla maaş alırlar ve gelirleri de bir o kadar yüksektir. En düşük maaşları 5500-6000 arasıdır ve bu 8000’e kadar çıkabilir. Yukarıda da bahsettiğimiz ek ödemelerle bu ücret 10 bin TL’ye kadar yükseliyor. Dil tazminatı olarak da 2000-3000 lira arası bir ödeme alırsınız. Bu departmandaki kişiler hesap açımlarıyla ilgilenebilir. Mevduat için görüşülecek pozisyonlardan biridir.
- Gereken Tecrübe: 2-3 YIL
- Ortalama Yıllık Net Gelir: 120.000 TL
Satış Müdürü
Bankada, kredi mevduat gibi departmanların müdürlüğünü yapar. Bu pozisyona yükselebilmek için genel olarak 10 yıl gibi bir bankacılık deneyimi gerekir. Bu pozisyon için ödenen en düşük maaş yan haklar hariç olmak üzere 14,000-16,000 arası bir ücrettir. Çift maaş, prim ve diğer ek ödemelerle bu ücret 25,000’e kadar yükselir. Dil bilmeniz durumunda ciddi oranda ek ödeme alırsınız ve kazancınız 30 bini geçebilir.
- Gereken Tecrübe: 10-15 yıl
- Ortalama Yıllık Net Gelir: 300.000 TL
Finans Müdürü
Finans müdürleri genel olarak genel müdürlüklerde çalışmaktadır. Bu pozisyonda görev alanların en düşük maaşı 14.000 TL’dir. Kişinin kendini ne derece geliştirdiğine ve yabancı dil bilip bilmemesine göre maaşlarda değişkenlik olmaktadır. Ortalama bir finans müdürünün aylık geliri ek ödemelerle 25,000 TL’dir.
- Gereken Tecrübe: 10-15 yıl
- Ortalama Yıllık Net Gelir: 300.000 TL
Şube Müdürü
Banka şubesindeki en üst pozisyondur. Bu pozisyonda görev alan kişiler en düşük 20,000 net maaş alırlar. Şube müdürü olabilmek için en az 18-20 yıl bankacılık deneyimi aranır. Stajda dahil olmak üzere, 20 yaşında bankacılığa giriş yapan birisinin şube müdürü olabileceği en düşük yaş 40 civarıdır. Tabi ki istisnalar da olabilir.
Şube müdürlerinin almış olduğu primler, ek ödemeler çok yüksektir. Genellikle tüm bunlar dahilinde alacakları ücret 30.000-35.000 TL’ye kadar çıkar. Şirket arabası, özel tatil hediyeleri, çok iyi özel emeklilik planları, yemek parası gibi faktörler kazanca dahil edilmemiştir.
- Gereken Tecrübe: 18-20 yıl
- Ortalama Yıllık Gelir: 400.000 TL
Bölge Müdürü
Bölge müdürleri, genel müdürlüğe bağlı bir şekilde çalışmaktadır. Aldıkları ücret 20.000 TL ile 30.000 TL arası değişir. Genel bağlamda, kendisine verilen banka şubelerinin işleyişinden sorumlu olurlar. Aktif bir şekilde sahada çalışmakta olduklarından, şirket arabası, yakıt ödemesi gibi ek destekler de vardır.
- Gereken Tecrübe: 20-25 yıl
- Ortalama Yıllık Gelir: 500.000 TL
Bankacı Maaşları, Pozisyonları ve İstenilen Tecrübeler Nedir? yazımızı beğendiyseniz Finans kategorimizin veya Eğitim kategorimizdeki yazılar ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.