Barış Manço Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Barış Manço müzesi nerede ve nasıl gidilir? Şarkılarıyla bir nesli büyütmüş olan, sözleriyle her zaman bir şeyler anlatmaya çalışan usta sanatçı Barış Manço’nun hayatını incelemek istemez misiniz?
Kadıköy Moda semtinde bulunan Barış Manço Müzesi gezilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Barış Manço’nun Moda’da bulunan evi 2010 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Anadolu Yakası ve Avrupa Yakası’nın birçok yerinden rahat bir şekilde bu müzeye ulaşabilmek mümkündür.
Eğer Avrupa Yakası’ndan geliyorsanız Marmaray ve vapur kullanarak Kadıköy’e ulaşım sağlanabilir. Kadıköy’e gelindiğinizde ise dolmuş otobüslerini kullanarak veya yürüyerek Moda’ya ulaşmak oldukça kolaydır. İstanbul’da ulaşım ağı oldukça geniş olduğundan taksi, metro ve benzeri birçok ulaşım aracı kullanılarak bu bölgeye gelebilirsiniz. Barış Manço Müzesi 3 kat ve bir bodrum katından oluşmaktadır ve sanatçıya ait birçok eseri burada görebilirsiniz.
Yazıda Neler Var?
Barış Manço Müzesinin Tarihi
Bu müze Barış Manço’nun yaptığı çalışmaları niteleyen önemli bir yapıdır. Barış Manço’nun yaşadığı dönemde bestelediği ve söylediği bütün şarkılardan yaptığı programlara kadar her şey burada sergilenmektedir.
Barış Manço Müzesi, 1 Şubat 1999’da vefat eden sanatçının kendisine ait eviydi. Sanatçının en büyük vasiyetlerinden birisi yaşadığı evin müzeye çevrilmesiydi. Kadıköy Belediyesi ve Manço ailesinin gayretleri sonucunda Barış Manço Müzesi 2010 yılında açılmıştır.
Barış Manço Müzesinde Neler Var?
Moda’daki dikkat çekici köşk yapılarından birisi olan Barış Manço Müzesi, viktorya tarzı ev mimarisine sahiptir. Müzenin içerisinde Barış Manço’ya ait eşyalar, fotoğraflar, kostümler ve birçok farklı detay ziyaretçilerine sergilenmektedir.
Barış Manço Müzesi, Kadıköy Belediyesi ve Barış Manço’nun ailesinin işbirliği ile hazırlayarak oluşturduğu müzelerdendir. Barış Manço’nun hatıralarını bu şekilde yaşatabilmek için gerekli olan tüm detaylı çalışmalar yapılmış ve özenli bir şekilde sunulmuştur.
Müzenin iç ve dış bölümlerinde oldukça ilgi çekici detaylar vardır. Birçok kişinin ziyaretine açık olan müzeyi istediğiniz zamanlarda gezip görebilirsiniz.
Barış Manço Müzesi Bölümleri
Barış Manço Müzesi bodrum katıyla birlikte dört katlı bir yapıdır. Müzenin bölümleri giriş kat, birinci kat, ikinci kat ve bodrum kattır.
Giriş katı
Girişte sizi Barış Manço’nun güler yüzlü balmumu heykeli karşılamaktadır. Heykelin gerçekçi görüntüsü sizi oldukça şaşırtabilir. Heykele giydirilen kıyafetlerde Barış Manço’nun kendisine ait kıyafetlerden oluşmaktadır. Bu bölümde Manço’ya ait piyano, çalışma masası, avizeler dikkat çekicidir. Salonun sonunda bulunan odada ise hayattayken aldığı ödülleri yer almaktadır.
Birinci Kat
Müzenin birinci katında kendisine ve misafirlerine ait yatak odası ve banyo bulunmaktadır. Yatak odası takımı ve yaşadığı dönemi yansıtan özellikler, odanın tasarımında görülmektedir. Özel olarak tasarlanan dolap ve vitrinde yüzük ve kemerleri sergilenmektedir. Bu odanın içerisinde ailesine ait birçok fotoğrafta yer almaktadır.
İkinci Kat
Barış Manço Müzesi ikinci katında ise oğulları Doğukan Manço ve Batıkan Manço’nun odaları yer almaktadır. Burada aileye ait eşyalar vardır. Doğukan’ın odasında Barış Manço’nun yaptığı tablolar sergilenmektedir. Batıkan’ın odasında ise Adam Olacak Çocuk programına ait görüntülere yer verilmiştir.
Bodrum Kat
Bodrum katında Manço’ya ait şövalye odası ve kışlık ve yazlık bahçeler yer almaktadır.
Barış Manço Müzesinin Salonu
Müzenin salonu içindeki mobilyalar antika ve estetik özellikler taşımaktadır. Salonda bronz figürler uygulanarak tasarlanan çalışma masası ve bu masayı aydınlatmaya yarayan avize bulunmaktadır. Bu çalışma masasının hemen yanında bahü temalı konsol bulunmaktadır. Bu konsollar eski dönemlerde salonlarda oldukça kullanılmaktaydı. Bahü üzerinde de yaşanılan dönemi yansıtan şamdan ve saat bulunmaktadır.
Müzenin en değerli parçalarından biriside ‘Pepeloc’ denilen cam eserlerdir. Genellikle yabancı ülke menşeili bu cam parçalar, vazolarda kullanılarak sergilenmektedir. Sanatçı bu tarz cam koleksiyonları yapmayı sevdiğinden bu malzemeler oldukça ön planda gözükmektedir. Ayrıca cam koleksiyonuna ait olan likör takımları da yemek salonunda bulunmaktadır.
Barış Manço’nun hayatı boyunca kazandığı ödüller ve giydiği kıyafetlerde çeşitli şekillerde ziyaretçilere sunulmaktadır.
Barış Manço Müzesinin Özellikleri
Sanatçının hayatına tanıklık eden ve birçok eserin içerisinde bulunduğu müzenin tarihi oldukça eskidir. Burası müze olmadan önce Mr. Dawson tarafından 1895-1900’lü yıllarda yaptırılmıştır. Dawson kendi ülkesine döndükten sonra burası birkaç defa el değiştirmiştir.
Müzeye dönüştürülmeden önce köşk olarak anılan yapı, 1965 yılında Whittal tarafından satın alındı. 1984 yılında ise Barış Manço burayı satın aldı ve yeniledi. Sanatçı, Viktoryan tarza sahip olan bu evde 1999 tarihe kadar kaldı. Manço ailesi bu evi Kadıköy Belediyesi ile birlikte müzeye çevirerek sanatçının eserlerini sergilemektedir.
Barış Manço Müzesindeki Detaylar
Barış Manço’nun meraklı olduğu şeylerden biriside antikalardır. Kendisine ait 2000 parça antika eserleri İngiltere, Fransa gibi ülkelerden toplamıştır. Antika cam koleksiyonu 200 adet civarındadır. Antika cam parçalarının renkleri yeşil, kırmızı, pembedir. Sanatçı cam koleksiyonlarını, Belçika, Hollanda ve Almanya gibi ülkelerden almıştır.
Porselen koleksiyonu ise Japonya’dan alınan parçalardır. Japonya’nın limanından dünyaya yayılan bu porselenler 18. yüzyılın en pahalı malzemelerindendir. Barış Manço’nun bu koleksiyonlar dışında mobilya, tablo, radyo ve otomobil koleksiyonları da vardır. Özellikle tablo, mobilya ve radyo koleksiyon parçaları Barış Manço Müzesi içerisinde ziyaretçilerine sergilenmektedir.
Barış Manço Müzesi Kışlık ve Yazlık Bahçesi
Müzenin yazlık bahçesinde sanatçının şarkılarından esinlenerek oluşturulan domates, biber, patlıcan maket görüntüleri sizi karşılamaktadır. Yeşilliklerin arasına konulan bu maketler müzenin bahçesinde oldukça canlı ve hoş bir görüntü oluşturmuştur. Bahçenin hemen yanında Barış Manço’ya ait otomobilde yer almaktadır. Yazlık bahçe içinde plak ve nota şekillerine göre tasarlanan masa ve sandalyelerde mevcuttur.
Kışlık bahçede ise şövalye odası vardır. Bu odanın içerisi baltalar ve şövalyelere ait eşyalarla süslenmiştir. Bunların yanı sıra bu odada sanatçıya ait çalışma masası ve resim yaparken kullandığı malzemelerde sergilenmektedir. Kurtalan Ekspres heykelleri kışlık bahçeye oldukça estetik bir hava katmıştır.
Barış Manço Müzesi Ziyaret Saatleri
Müzeyi ziyaret etmek isteyenler pazartesi günleri dışında istedikleri her gün müzeye ziyarette bulunabilirler. Müzenin aktif olduğu saatler 09:00 ve 16:45 arasıdır. Müzenin kapıları bu saatten sonra kapanmaktadır. Eğer grup halinde gelecekseniz önceden rezervasyon yapılması gereklidir. Barış Manço Müzesi genel olarak resmi tatil günlerinde ziyaretlere açık değildir.
Barış Manço Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir? yazımızı beğendiyseniz Seyahat kategorimize mutlaka göz atmalısınız.