Sağlık

Behçet Hastalığı Nedir? Behçet Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Behçet hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Bu hastalık kişiden kişiye bulaşır mı? Bu ve buna benzer aklınıza takılan soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Behçet sendromu ya da behçet hastalığı adıyla bilinen rahatsızlık; vücudun farklı bölgelerini aynı anda etkileyebilen bir sağlık sorunudur. Türk dermatolog olan Hulusi Behçet’in 3 ana semptomdan bahsettiği 1936 tarihli makalesinin ardından; tüm dünyada Behçet hastalığı ismi ile anılmaya başlamıştır. Bu kapsamda;  Behçet hastalığı nedir? Behçet hastalığı bulaşıcı mıdır? Soruların cevabına değineceğimiz ve Behçet hastalığının ayrıntılarına dair bilgi sunacağımız yazımıza başlıyoruz.

Behçet Hastalığı Nedir?

Kan damarı iltihaplanması neticesinde vücudun farklı bölgelerinde ülser ve yara şeklinde kendini gösteren rahatsızlığın semptomları kişilere göre değişiklik gösterir. Otoimmün bir rahatsızlık olduğu bilinen ve bağışıklık sisteminin sağlıklı hücrelere saldırması sonucu ortaya çıkan pek çok semptom içerir. 

Birbirinden bağımsız şekilde görülebilen bir dizi belirtiyle birlikte geliştiği bilinen rahatsızlık, bazı hastalar için sadece deri, genital bölge ve ağız gibi alanlarda seyrederken, bazı kişilerde sinir sistemi etkisi ve damar iltihaplanması nedeniyle akciğer, beyin ve sindirim sistemi gibi organlarda tutulum gerçekleştirebilir. 

Behçet hastalığı nedir sorusunu cevaplarken erkek ve kadınlarda görülme sıklığında belirgin bir farklılık olmadığı bilinmektedir. Fakat hastalığa bağlı olarak gelişen çeşitli komplikasyonların ve derecesinde erkeklerde daha fazla etkilenme görülmüştür.

Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Behçet hastalığı nedir sorusunu kısaca açıklamaya çalıştık peki bu hastalığın belirtileri nelerdir? Nasıl anlarız? Bu rahatsızlık birbirinden bağımsız olduğu düşünülen çeşitli belirtilerle ortaya çıkarmakta ancak Behçet hastalığının tanı kıstasları arasında kabul edilmekte olan dört ana kriter bulunmaktadır. 

Bu kriterler göz tutulumu, deri döküntüsü, ağızda yara ve genital bölgede yaralar şeklinde ifade edilebilir. Bununla birlikte Behçet hastalığının belirtileri noktasında sinir sistemi, sindirim sistemi ve eklemler de etkilenebilir.

Behçet Hastalığı Nedir? Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Behçet Hastalığı Nedir? Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Dört temel tanı kıstaslarından birisi olan ağızdaki yaralar; hastalığın major belirtilerinin ilki sayılır. Tekrarlayan herhangi boyutta dairesel ya da kabarık şekilde görülen yaralar bu rahatsızlıkta sık sık rastlanılan semptomlar arasında yer alır. Behçet hastalığı belirtileri  arasında bulunan ağız yaraları bir genellikle 1 ve 3 hafta arasında iz bırakmayacak şekilde kaybolur ve bu süreç içerisinde ağrılı ülsere dönüşür.

 Tanı kriterlerinden bir diğeri olan genital bölge yaraları yine Behçet hastalığının belirtileri arasında gösterilir. Bu bölgede kadın ve erkeklerde özel, leke ya da ağrılı yaralar şeklinde kendini gösterir. Yaraların iz oluşturması Behçet hastalığının en önemli bulgularından birisi olarak ifade edilir. Bu bölgedeki yaralar yaklaşık 1 ve 4 hafta içerisinde iyileşir. Ağız yaralarına oranla daha az tekrarlayan bir yapıya sahiptir.

Rahatsızlığın belirtileri arasında gösterilen bir diğer özellik deri deride ergenlik sonrasında görülen akne, önce kabartı şeklinde başlayarak ardından döküntü haline gelen sorunlar, yangılı nodüller görülebilir. Unsurlar genellikle pigmentasyon denilen leke bırakması ile bilinir. 

Genelde vücudun belden aşağısında; özellikle ayak, bacak ve pelvis bölgelerinde ortaya çıktığı bilinir. Nadir şekilde de boyun, yüz ve kollarda görülebilir. Bu sorun sıklıkla tekrarlanırsa Behçet hastalığının belirtileri arasında olma ihtimali bulunur.

Behçet sendromu içerisinde etkilenen bölgelerden birisi olan gösterilen gözler bir diğer belirti olarak öne çıkar. Göz küresinin orta tabaka kısmının etkilenmesi ve bu bölgenin iltihaplanmasıyla çeşitli rahatsızlıklar görülebilir. Görmede bulanıklık, ağrı ve gözde kızarma gibi çeşitli şikayetler görülebilir. 

Bu belirtiler genelde çift yönlü olarak görülür. Özellikle göz tutulumu sorunu yaşayan erkeklerde kadınlara nazaran daha şiddetli ve sık görülür. Gözle ilgili sorunlar dönemsel ataklar şeklinde ulaşabilmekte ve zaman zaman şikayetler azalırken kimi zaman artı bilmektedir. 

Göz enflamasyonu olarak geçen bu rahatsızlıklar Behçet hastalığı kapsamında ağır seyredebilir ve gerekli önlem alınmazsa körlüğe varabilir. Tüm bu sebeplerden ötürü belirtilen şikayetleri taşıyan kişilerin bir uzman hekime danışması önemlidir.

Behçet Hastalığı Neden Olur?

Behçet hastalığı neden olur? Konu dahilinde araştırma yapan kişiler rahatsızlığın neden oluştuğuna dair bilgi sahibi olmak istemektedir. Aslında hastalığın temel nedeni tam olarak hala bilinmemektedir. Özellikle Asya, Ortadoğu ve Akdeniz bölgelerinde sık rastlanmasının sebebinin genetik yatkınlıklar olduğu düşünülmektedir. 

Gen havuzu İle bağlantılı olarak etkilediği düşünülen hastalığın ülkemizin de içinde bulunduğu ve eski İpek Yolu olarak isimlendirilen bölgede yoğun olarak görüldüğü bilinmektedir. Ülkemizde yapılmakta olan çalışmalar neticesinde görülme sıklığının 100.000 kişide yaklaşık olarak 20 ve 421 kişi arasında olduğu tespiti yapılmıştır. 

Ülkemiz tespitlerinin yanı sıra uluslararası Behçet Hastalığı Topluluğu tarafından verilen sonuçlara göre; Türkiye’de bu rahatsızlığın görülme sıklığının her 10.000 kişide 8 ve 37 kişi arasında olduğu ifade edilmiştir. Her ne kadar rahatsızlığın belli bir genetik yapıda olan insanları daha fazla etkilediği görülse de, çevresel etkenlerin de çok ciddi rol oynadığı düşünülmektedir.

Hatta bu yönde yapılmış çeşitli tespitler bulunur. Japonya bu rahatsızlığın en sık görülmekte olduğu ülkelerden birisidir ve ülke dışında yaşayan kişilerin Behçet hastalığına yakalanma oranının daha az olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle Behçet rahatsızlığında çevresel etkenlerin önemi dikkat çeker.

Behçet Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Konu dahilinde merak edilen içeriklerden birisi de; Behçet hastalığı bulaşıcı mıdır sorusudur. En yoğun olarak gözler, deri, genital bölge ve ağız içinde etkilerini gösteren bu rahatsızlığın bulaşıcı olmadığı bilinmektedir. 

Genellikle bulaşıcı olduğu yönünde yanlış bir kanı bulunur. Bununla birlikte genetik etkenler ön plana alındığında aile bireyleri arasında kalıtsal şekilde yayalım gösterebileceği ihtimaller dahilindedir. Aynı şekilde Behçet hastalığı cinsel yolla bulaşmayan rahatsızlıklardan birisidir. Yani kişiden kişiye geçme durumunun olmadığı uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

 Behçet Hastalığı İlaçları

Behçet hastalığı nedir, belirtileri ve bulaşıcı olup olmadığı hakkında bilgi sahibi oldunuz diye düşünüyorum. Rahatsızlık dahilinde uygulanan tedavide öncelikle ağrıların giderilmesi ve yaraların yok edilmesi amaçlanır. Bu şekilde kişinin hayat kalitesini yükseltme ve normal yaşamına devam etmesini sağlama amacının yanı sıra; genital bölge ülseri ve deri lezyonları için de çeşitli ağrı kesici ve tedavi edici içerikler uygulanmaktadır. 

Bunun dışında oldukça hassas bir bölge olan gözler için de çeşitli uygun damlalar uzmanlar tarafından önerilebilir. Uzmanların önerdiği farklı ilaç içerikleri bulunabilmektedir. Kişiye göre değişiklik gösteren bu tedavilerin yanı sıra psikolojik destek ve fizik tedavi gibi önemli unsurlar da tedavi kapsamında değerlendirilmektedir. Behçet hastalığı ilaçları çeşit olarak belli olmamakla birlikte hastalığın seyrine göre farklı şekilde tedavi önerilebilir.

Behçet Hastalığı Geçer Mi?

Otoimmün yani bir bağışıklık sistemi rahatsızlığı olduğu bilinen Behçet hastalığının kesin bir tedavisi bulunmadığı yönünde görüşler vardır. Hastalığın tedavisi kişinin rahatsızlıklarını ve semptomlarının azalmasına; hastalığın ilerlemesini önlemeye yönelik süreçleri içerir. Rahatsızlık farklı aşamalar ve seyirlerde gözlenebilmektedir. 

Örnek olarak erken dönem tedavisi kapsamında özellikle deri, genital bölge ve ağızda oluşan sorunlar da kortizon içerikli ve çeşitli merhemler ya da buna benzer ilaçlar reçete edilebilmektedir. Orta şiddette görülen sorunlar da bağışıklık sistemini baskılayan ayacak ilaçlar kullanılabilir. 

Bu rahatsızlığın temelinin bağışıklık sisteminin bir yanılgısı olarak görüldüğü ifade edilirse; bir uzmana danışmak kaydıyla bağışıklık sistemini doğal yollardan da destekleyecek sağlıklı bir yaşama geçmek önem arz eder. Behçet hastalığı geçer mi sorusunda tıbben komplikasyonların hafiflemesi amaçlamak ile birlikte; bir bağışıklık sistemi sorun olması nedeniyle moral ve motivasyonun çok önemli olduğu belirtilmelidir.

Behçet hastalığı nedir? Behçet Hastalığı Bulaşıcı Mıdır? yazımız işinize yaradıysa Sağlık kategorimizi veya 2 Yaş Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir ? yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

Kaynak: Wikipedia

Z. Mine Toprakoğlu

Hastalıklar, diyet, sağlıklı yaşam, besinler, vitaminler ve daha birçok konuda kendime, bilgime güveniyorum. Özel bir firmada diyetisyen olarak çalışıyorum ve sizleri sağlıklı bir yaşama davet ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu