Bel Ağrısına İyi Gelen Egzersizler Nelerdir?

Bel ağrısına iyi gelen egzersizler ile sırt problemlerinizi kısa süre çözebilirsiniz. Bel ağrısı birçok kişinin yaşadığı büyük bir problemdir. Genellikle ağır nesneleri kaldırmaktan kaynaklı ağrılar yaşansa da kas burkulmaları ve zorlamalarda bel ağrısına neden olur. Kas burkulmasının başlıca nedeni kişinin zayıf vücut mekaniği olabilir. Ayrıca bel ağrısının diğer nedenlerine baktığımızda, omurilik kanseri, siyatik ya da artrik böbrek, fıtık, yırtılmış disk veya omurga enfeksiyonları da ağrının başlıca nedenlerindendir. Evde yapılan uygulamalar bel ağrısına büyük oranda iyi gelir. Bu yazımızda bel ağrısına iyi gelen egzersizler nelerdir açıklamaya çalışacağız.
Yazıda Neler Var?
Bel Ağrısı Neden Olur?
Bel ağrısı neden olur sorusunun cevabını verdikten sonra bel ağrısına iyi gelen egzersizler listesini vermek daha doğru olur. Bel ağrısı birçok yaşta olur. Bel bölgesinin bir işlevi vardır. Bu işlev sayesinde belirli vücut dokularımız korunur ve yapısal hareket, destek sağlanmış olur. Bel ağrısının sebepleri olarak şunları sıralayabiliriz.
- Omurganın etrafındaki bağlardan,
- Bel bölgesini kaplayan ciltten,
- Karında bulunan iç organlardan,
- Omurilik ve sinirlerden ve
- Bel etrafındaki kaslardan
kaynaklanıyor olabilir.
Bel Ağrısı Nedenleri
Bel ağrısı nedenlerine daha kapsamlı bakalım. Bel ağrısına iyi gelen egzersizler için öncelikle nedenlerine odaklanmalıyız ki egzersizler ile bu bilgileri destekleyelim. Nasıl yani? Belimizi çok fazla zorladığımız için belimizde ağrı meydana gelir. Sorunun temeline inmek her zaman daha faydalıdır. Diğer bel ağrısı sebepleri arasında sinir tahrişi, eklem, kemik problemleri ve omurilikten çıkan sinir kökleri yer alır. Bunları daha detaylı açıklayacak olursak:
- Belin zorlanması: Belin gerilmesi sonucunda bağlar, tendonlar ya da kaslar yaralanır. Bel bölgesinde yumuşak dokular bulunur. Zorlama sonucunda bu dokular gerilir ve mikroskobik yırtılmalar oluşur.
- Lomber radikülopati: Bir sinir tahrişidir. Bel bölgesi omurları arasında bulunan diskler zarar görür.
- Sinir tahrişi: Vücutta yer alan sinirler arasında en büyük sinir siyatik sinirdir. Bel kemiğinin alt kısmı başlangıç noktasıdır ve bacak bitiş noktasıdır. Bel bölgesindeki omurgadan çıkan sinirler belirli sebeplerden dolayı tahriş olabilir.
- Kemik ve eklem: Doğumdan kaynaklanan kusurlar, yıpranma, aşınma ya da eklem iltihapları bel ağrısına yol açan etkenlerden biridir. Doğumdan kaynaklı sorunlar arasında yer alan skolyoz omurganın yana doğru eğilmesinden kaynaklıdır. Bir diğeri ise spina bifidadır. Bu da omurgada açıklıktan kaynaklanır.
- Kemiklerin baskı yapması: Bel omurlarının yer değiştirmesi sonucunda bitişik omurilik ve sinirlerin boşluğu sınırlanabilir.
- Kemik ve eklemlerde hasar: Özellikle yaşlı insanlarda gözükür. Eğer kişi kortizonlu ilaç kullanıyorsa bel omurlarında ve sakrumda kırık gözükür. Yere düşen bir nesneyi almak için eğilmek dahi bu kırıklara neden olabilir.
- Artrit: İltihaplı romatizma anlamına gelir. Kronik bir bozukluktur.
Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?
Herkes zaman zaman bel ağrısı yaşar. Bunun sebebini bildiğimiz gibi bazı durumlarda neden olduğunu anlayamayız. Ve her iki durumda da yaşam kalitemizi olumsuz etkiler. Bel ağrısına iyi gelen egzersizler sayesinde yaşam kalitenizi iyileştirebilirsiniz. Fakat egzersizlerden önce kendi vücudunuzu dinlemenizi öneriyoruz. Mesela, hangi durumlarda bel ağrısı ortaya çıkıyor? Gün boyu hissettiğiniz bir ağrı mı yoksa aniden mi ortaya çıkan bir ağrı mı? Dinlenince bel ağrınız geçiyor mu? gibi soruların cevabını yalnızca siz verebilirsiniz.
Unutmayın belimiz bizim ağırlık merkezimizdir ve bir doktora gözükmenizde her zaman fayda vardır. Ayrıca, yanlış bir hareket ya da rüzgârda kalmak bel ağrınızın devam etmesine sebep verir.
Bel ağrısına iyi gelen şeylerin temelinde egzersizler vardır. Birazdan size bel ağrısına iyi gelen egzersizler evde nasıl yapılır onlardan bahsedeceğiz.
Bel Ağrısına İyi Gelen Egzersizler – 11 Öneri
Gün boyu sürekli masa başı bir işte çalışmak, hareketsiz bir yaşam sürmek ya da ağır bir eşya taşımak belimizde ciddi ağrılara sebep verir. Normal bel ağrıları zaman içerisinde iyileşirken, hareketsizlikten kaynaklı bel ağrıları zamanla fıtık problemine dönüşebilir. Bel ağrıları için fiziksel hareket yani bel ağrısına iyi gelen egzersizler sorunu çözmekte aktif rol oynar:
- Bel ağrılarını azaltmak için günde 10 dakika ile 30 dakika arası yürüyüş yapmak,
- Yüzüstü uzandığımız bir köşede dirseklerimiz üzerinde sabit bir şekilde 10 ya da 20 saniye durmak,
- Yine yüzüstü yatarak avuç içleri ile yukarı doğru esneme yapmak,
- Sırt üstü uzanarak sağ ve sol dizinizi tek tek çekin,
- Yine aynı şekilde sırt üstü uzandığınız yerde iki dizinizi aynı anda çekin,
- Sabit bir şekilde hareketsiz ayakta durmak,
- Yüz üstü uzandığınızda ayrıca omuzlarınız esnetmek yine bel ağrısına iyi gelir,
- Ayakta hayali bir çember çizerek hafif hareket etmek,
- Squat bel ağrısına iyi gelen diğer bir egzersizdir,
- Yüzükoyun uzandığınız yerde avuç içinizi yere bastırın ve tam kalkmadan yukarı doğru esneyin.
- Bedeniniz yan duracak şekilde önce sağ bacağınızı sonra sol bacağınızı yukarı indirip kaldırın.
Germe hareketleri nasıl yapılır?
Bel ağrısına iyi gelen egzersizler arasında germe hareketleri ağrıyı hafifletmede rol oynarlar. Bunlar:
- Kobra duruşu: Bu hareket için kişi yüz üstü uzanır. Bu esnada ellerden destek alması gerekir çünkü göğüs ve baş tavanı görmelidir.
- Ayak parmaklarına dokunma: ayakta yapılan bu egzersiz de kişi, ayak parmak ucuna doğru dizleri kırmadan eğilir.
- Çocuk duruşu: Kişi dizlerinin üzerine oturur. Daha sonra başını öne doğru uzatır ve yere koyar. Ardından kollarını başının önüne gelecek şekilde düz uzatır.
Yukarıdaki egzersizler 30 saniye boyunca yapılmalıdır ve kişi, kendini rahat hissettiği süre boyunca yapmalıdır. Eğer egzersizleri yaptığınız esnada bir ağrı hissediyorsanız o hareketi yapmayı kesinlikle durdurmalısınız. Bel ağrısına iyi gelen egzersizler listesini uygulamak sağlığınızı güçlendirecektir.
Bel Ağrısına İyi Gelen Egzersizler Nelerdir? yazımızı incelediyseniz Boyun Ağrısı Neden Olur Ve Nasıl Geçer? yazımız da ilginizi çekebilir.