Sağlık

Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır ve Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı tedavisi için çok fazla bilgi var hatta bazen duvarlarda bile bel fıtığı tedavisi için şu numarayı arayın şeklinde yazılar bile görmekteyiz. Aslında yaşanacak bir problemde yaşamımızı oldukça olumsuz etkileyebilecek bir hastalık

Bel fıtığı, bel omurgasını oluşturan beş omur arasındaki disklerin omuriliğe ve omurilikten ayrılan sinirlere aşınma, yırtılma veya kayma gibi çeşitli nedenlerle baskı yapmasıyla gelişir. Bel fıtığı nedir sorusu için bu açıklama yeterlidir. Bu noktada dikkatimizi bel fıtığı tedavisi çeker.

Bel Fıtığı Nedir?

Omurlar arasındaki disklerin sıvı hacmi yaşla ve zamanla azalır. Bu, diskin yüklere karşı direncini azaltır. Ağır kaldırma, kontrolsüz hızlı bel hareketleri, uzun süre ayakta kalma veya oturma, düşme, çarpma gibi travmalara maruz kalma gibi zorluklar disk yırtılmaları oluşturarak disk hernisine neden olabilir.

Bel fıtığı kırklı ve ellili yaşlardaki kişilerde daha sık görülmekle birlikte, gençlerde ve hatta küçük çocuklarda bile ortaya çıkabilir. Kadın ve erkekte aynı sıklıkta görülmesine rağmen gebelikte hızlı kilo alımı nedeniyle tanınma tehlikesi artmaktadır. Obezite fıtıklaşmış diskler için önemli bir risk faktörüdür. Ayrıca sigara içmek disk beslenmesini değiştirerek sıvı kaybına neden olur ve disk yırtılması olasılığını artırır. Ayrıca iyileşme sürecini yavaşlatır. Uzun süre masa başında çalışmak, uzun süre araba kullanmak, hareketsiz bir yaşam tarzı sürdürmek, omurgayı zorlayan hareketler ve faaliyetlerde bulunmak ve uygunsuz spor aktivitelerine katılmak, fıtıklaşmış disk için risk faktörleridir.

Omurga çevresinde bulunan kasların ve gövde karın kaslarının zayıflaması diskleri daha fazla zorlar ve fıtıklaşmaya zemin hazırlar. Bel, karın ve sırt kaslarını güçlendiren aktivite ve sporların yanı sıra yukarıda sayılan risk faktörlerini en aza indirmek için bel fıtığı oluşmaması için gereklidir.

Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Belden bacağa uzanan ağrı, bel fıtığının en sık görülen belirtisidir. Hastalar sıklıkla bu rahatsızlık için tıbbi yardım ararlar. Ancak bu bel fıtığı belirtileri her bel fıtığı hastasında mevcut olmayabilir. Bazen kesinlikle ağrısız olabilir ancak başlangıçta sadece bel rahatsızlığı hissedilebilir. Rahatsızlık sıklıkla bacağın arkasından kalça, diz ve hatta topuğa kadar yayılabilir. Öksürme,ıkınma, hapşırma, omurilik basıncını artırarak ağrının kötüleşmesine ve sertliğin gelişmesine neden olabilir. Bir veya iki bacaktaki rahatsızlığa uyuşma, yanma ve karıncalanma eşlik edebilir.

Bu semptomlara bacak sinirlerine fıtık baskısı neden olur. Şiddetli sinir basıncı durumlarında bacak, ayak bileği ve ayak kaslarında güçsüzlük, idrar tutamama, yürüme güçlüğü ve cinsel işlev kaybı gibi başka nörolojik bozukluklar ortaya çıkabilir. Rahatsızlık, tutukluk ve fonksiyonel yetersizlik nedeniyle hasta oturma, yürüme gibi günlük işlerini yapmakta zorlanmaya başlar.

Bel Fıtığı Teşhisi Nasıl Konur?

Kapsamlı bir hasta öyküsü, fizik ve nörolojik muayenenin yanı sıra röntgen, MRI (manyetik rezonans görüntüleme) veya BT gibi görüntüleme araçları fıtıklaşmış disk (bilgisayarlı tomografi) tanısını koymak için kullanılır. EMG (elektromiyografi) sinir testi çeşitli durumlarda gerekli olabilir.

Bel Fıtığının Nedenleri Nelerdir?

Fıtıklaşmış diskin spesifik kökeni bilinmemekle birlikte, aile (kısmen genetik) ve aktivite ile ilgili risk faktörlerinin mevcut olması muhtemeldir. Bel fıtığı her yaşta olabilir. Yaşlı kişilerde daha sık görülen fıtık disk hastalığı, sağlıklı görünen disklere sahip genç hastalarda da ortaya çıkabilir. Diskin dış halkası zayıfladığında veya yırtıldığında fıtık oluşur. Disk zayıflaması, bir dizi nedenden kaynaklanabilir. Aşırı kilo, yaşlanma ve dejenerasyon ağır yükleri kaldırmak ani bir gerginliğe neden olur.

Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri Nelerden Oluşmaktadır?

Bel fıtığı tedavisi kişiye özel yapılır. Bu sebeple bel fıtığı tedavi yöntemleri değişkenlik göstermektedir. Artan halsizlik ve idrar ve fekal inkontinans gibi şiddetli nörolojik bulgular dışında acil cerrahi müdahale gerektiren bir rahatsızlık değildir. Tipik olarak, hastaların önemli bir çoğunluğu cerrahi müdahale gerektirmeden tedavi edilebilir.

Dinlenme

Dinlenme, fıtıklaşmış bir diskin tedavisinde ilk adımdır. Ancak son zamanlarda uzun süreli dinlenmenin bel fıtığı tedavisinde zararlı sonuçları olabileceği gösterildiğinden, dinlenmeyi ve hareket kısıtlamasını mümkün olduğunca kısa tutmak tedavinin etkinliği için kritik öneme sahiptir. Şiddetli durumlarda kısa süreli yatak istirahati verilse de istirahat genellikle omurgayı zorlayan hareketlerin kısıtlanması şeklindedir. Doktor, yaptığı işe göre hastanın işe gidip gitmediğini değerlendirir. Bu süre zarfında genellikle ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler verilir. Steroid tedavisi bazı durumlarda sıkı izleme altında verilebilir.

Geçici Korse

Geçici korse gerekli olduğunda kullanılabilir. Bel tığı tedavi yöntemleri arasında korsede vardır. Fizik tedavi teknikleri bel fıtığı tedavisinde yardımcıdır. Bu amaçla en sık kullanılan tedavi modaliteleri arasında ısı uygulamaları, ultrason, lazer, masaj, ağrı kesici akım tedavileri, mobilizasyon, manuel terapi, kuru iğneleme, bantlama ve traksiyon (klasik ve dikey traksiyon-vertetrak) yer almaktadır. Bazı durumlarda ağrıyı azaltmak için lomber bölgeye epidural enjeksiyonlar ve sinir blokları kullanılabilir.

Egzersiz

Fıtıklaşmış bir diskin tedavisinde egzersize erken başlanmalı ve bunun içsel bir bileşeni olmalıdır. Öncelikle hastaya günlük yaşam aktivitelerini nasıl düzenleyeceği anlatılır ve ağrıyı arttırmayacak şekilde esneme, esneme ve postür egzersizlerini içeren bir program başlatılır. Rahatsızlığın azalması ile terapinin son evrelerinde dayanıklılık ve kuvvetlendirme faaliyetleri başlatılır.

Egzersizlerin yoğunluğu, mümkün olan en kısa sürede normal yaşama ve iş faaliyetlerine geri dönmek amacıyla hastanın klinik durumuna göre değiştirilir. Omurga dekompresyon tedavisi, bel fıtığı için etkili bir tedavi yaklaşımıdır. Sorunlu diske negatif basınç uygulamak için kontrollü çekiş kullanan bir tekniktir. Diğer traksiyon prosedürlerine göre daha güvenli ve başarılıdır ve ileri fıtık durumlarında da kullanılabilir.

Bel fıtığı cerrahisi, diğer tüm seçeneklere rağmen önemli ve artan nörolojik defisit ve yetersiz tedavi olan durumlar için ayrılmıştır. Gerekirse ameliyat sonrası dönem boyunca fizik tedavi ve rehabilitasyon yapılabilir.

Bel Fıtığında Cerrahi Olmayan Tedavi Yöntemi Nelerdir?

Disk fıtığı olan bir hasta için doktor, dinlenme, ağrıya neden olan tahrişi azaltmak için iltihap önleyici ilaçlar, ağrı kontrolü için ağrı kesiciler, fizik tedavi, egzersiz yahut epidural steroid enjeksiyonları gibi tedavi stratejileri önerebilir. Bel fıtığı tedavisi kapsamında dinlenme tavsiye edilirse, yatakta ne kadar kalmanız gerektiğini belirlemek için doktorunuza danışın. Uzun süreli yatak istirahati eklem sertliği ve kas zayıflığına neden olabileceğinden, ağrı giderici hareketler yapmanızı da zorlaştıracaktır. Sonuç olarak bel rahatsızlığı için iki günden fazla, bel fıtığı için bir haftadan fazla istirahat önerilmemektedir.

Bacağa Vuran Fıtık Ağrısı Nasıl Geçer?

Bel fıtığından kaynaklanan siyatik ağrısı genellikle kalça bölgesinde başlar ve bacaklara doğru ilerler. Bacağa vuran fıtık nasıl geçer? Ancak tüm bacak rahatsızlıklarını fıtıklaşmış bir disk belirtisi olarak sınıflandırmak yanlış olur. Bel fıtığı rahatsızlığı genellikle tek bacakta hissedilse de bazı durumlarda her iki bacakta da ağrı ve uyuşukluk oluşabilir. Fıtıklaşmış disklere kas zayıflığı ve kalıtsal bir eğilim neden olabilir. Sonuç olarak, bel fıtığı oluşumunu önlemenin en önemli yönlerinden biri vücut kaslarını güçlendirmek için düzenli egzersiz yapmaktır.

Bel fıtığının ilk aşaması geçtikten sonra, rahatsızlığın şiddetini en aza indirmek için sık sık yürümek faydalı olabilir. Ayrıca belinizi zorlamayan mütevazı egzersizler, bacak rahatsızlığını hafifletmeye yardımcı olur. Yavaş hızda bisiklete binmek, yürümek veya yüzmek rahatsızlığın şiddetini hafifletir. Kalça bölgesinde bel ağrısının hissedildiği durumlarda karın kaslarının yanı sıra bel kaslarının da güçlendirilmesi ağrı kontrolünde önemli bir etkiye sahiptir. Bazı kişilerde birkaç gün yatak istirahati veya kaplıca tedavisi gibi yöntemler bel ve bacak rahatsızlıklarını gidermeye yardımcı olabilir. Bel fıtığının oluşmasını engellemek için spor ağırlıklı hareketli bir yaşam sürmek gerekmektedir.

Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır? yazımızı incelediyseniz Bel Ağrısına İyi Gelen Egzersizler Nelerdir? yazımızı da incelemenizi isteriz.

Z. Mine Toprakoğlu

Hastalıklar, diyet, sağlıklı yaşam, besinler, vitaminler ve daha birçok konuda kendime, bilgime güveniyorum. Özel bir firmada diyetisyen olarak çalışıyorum ve sizleri sağlıklı bir yaşama davet ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu