Sigorta

BES İptali Nasıl Yapılır? Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

BES iptali diğer bir değişle bireysel emeklilik iptal etme nasıl yapılır? Cayma şartları nelerdir? İptal edilirse kesinti yaşanır mı? Gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

İleriki yaşlarda rahat edebilmek adına bireysel emeklilik birçok kişi tarafından tercih edilebilmektedir. Nasıl ki dilediğiniz zaman bireysel emeklilik sistemine geçebiliyorsak iptal etmek istemek de bir o kadar en doğal haklardan bir tanesidir. Bireysel emeklilik yani BES iptali yapmanız için bir kaç küçük işlem ve prosedür bulunmaktadır. Sisteme kaydolmak da iptalini gerçekleştirmek de zorunlu değildir. Tam olarak rızaya dayalı seçimlere bağlıdır. Bireysel emeklilik iptal etme işlemleri zahmetli ya da yoran bir süreç değildir. Uzun vadeli yatırım yapmak isteyen kişiler için uygundur fakat sistemde kalmamak tamamen tercihlere bağlıdır. Fakat iptal sonrası akla takılan bazı sorular muhakkak olacaktır. Bu iptal sonucunda birikimleriniz nasıl etkilenecek detaylıca bilmek isteyeceksiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Bireysel emeklilik sistemi, kendi bütçenizi kullanarak her ay yapılan belli ödemeler ve aidatlar ile özel bir emeklilik sistemidir. Bir birikim yöntemi de diyebiliriz. SSK tarafından emekli olma hakkınız hala sabittir. Bireysel emeklilik sistemi ile ikinci bir emeklilik geliri elde edebilirsiniz. Bireysel emeklilik iptal etme hakkınız ise her zaman vardır. Zorunlu bir sistem değildir ve iptal etme hakkınızı her zaman saklar. Bireysel emeklilik kanunu 2001 yılında yürürlüğe girmiştir. 18 yaşını geçen her reşit birey bu sisteme geçebilir. Gönüllü bir katılım içerir. Bu nedenle sistemde kalmak gibi bir mecburiyet barındırmaz. Sigorta şirketleri tarafından size uygun bir plan ve ödeme sistemi çıkartılır. Prim ödemelerinizi yüksek tutmak sonrasında alınacak ödemeler açısından oldukça avantajlıdır.

Bireysel emeklilik sistemi her ne kadar bazı tüketiciler için avantajlı olsa da herkes için aynı durum söz konusu değildir. Ödemeler ve sistem sizin şartlarınıza uymayabilir ve size zorlayabilir. Herhangi bir sebep belirtme ihtiyacı duymadan istediğiniz zaman iptal hakkınızı kullabilir ve ortalama 10 gün içerisinde ödediğiniz primler tarafınıza teslim edilerek sistemin iptali gerçekleştirilir.

BES İptali – Bireysel Emeklilik İptal Etme Nasıl Yapılır?

Bireysel emeklilik sisteminde aracı olan banka ve sigorta şirketinizi mesai saatleri içerisinde müşteri hizmetleri numarası aracılığı ile arayabilir ve iptal süreçlerini başlatabilirsiniz.

Bankaların mobil uygulamaları aracılığı ile kolayca BES iptali gerçekleştirebilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sistemi Ayarlarına tıklayarak BES sözleşmesinden ayrıl tuşuna basarak iptali gerçekleştirebilirsiniz.

Bazı bankalar ve sigorta şirketleri evrak ve form göndererek işlem iptalini gerçekleştirebiliyorlar. Adresinize ulaşan ya da şubeye giderek BES iptal formu doldurulup ilgili bankaya iletildiği takdirde iptal işlemleriniz başlayacaktır.

SMS yoluyla iptal işlemlerini başlatabilir ilgili bankanın SMS numarasına ‘iptal’ mesajı atarak çok kısa bir süre içerisinde iptal edebilirsiniz. İptal işlemi sırasında gelen mesajı ‘evet’ yazarak onaylayarak işlemlerininizi tamamlayabilirsiniz.

Genellikle ortalama bir hafta 10 gün gibi bir süreci kapsayan işlemler banka ve sigorta şirketine göre farklılık gösterebilir daha kısa veya daha uzun bir süreç size bekliyor olabilir.

Bireysel Emeklilik İptali İçin Ne Yapmalıyım?

Bireysel emeklilik sistemi devlet katkısı ile desteklenen özel bir birikim sistemidir. Çok fazla kişi tarafından kullanılmaktadır. BES iptali için ne yapılması gerektiği ise kafanızda soru işareti oluşturabilir. Öncelikle tercih ettiğiniz banka ve sigorta şirketleri için farklı prosedürler işleyebilir. Kısa mesajla, internet bankacılığı ve mobil işlemler aracılığı ya da bağlı olduğunuz sigorta şirketini ve bankaya telefon aracılığı ile ulaşarak iptal edebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Cayma Hakkı Şartları Nelerdir?

Tamamen tercihlere dayalı bir sistem olan bireysel emeklilik iptal etme ve cayma hakkı her zamana tüketicinin en temel haklarından bir tanesidir. Cayma süresi içerisinde hakkınızı kullanırsanız herhangi bir cayma ve kesinti bedeli ödemek zorunda kalmayacaksınız. Bu süre, bireysel emeklilik planına geçtiğiniz size e-posta yoluyla bildirildikten sonra iki aya tekabül etmektedir. Bu süreç içerisinde hiçbir sebep belirletmeksizin ve bir kesinti olmaksızın hakkınızı kullanabilirsiniz. 60 gün cayma hakkı sonrasında sistemde kalmaya devam ederseniz eğer devlet katkısı almaya başlayabilirsiniz. Bireysel emeklilik iptali taleplerinizi e-posta, sms, arayarak ya da bankanıza/sigorta şirketinize ulaşıp iptal formu doldurarak bildirebilirsiniz. Herhangi bir zorluk ya da sistemin iptal olmaması gibi bir durum söz konusu değildir.

Bireysel Emeklilik Sisteminden Ne Zaman Çıkabilirim?

Bireysel Emeklilik Sistemi tamamen sizin seçim ve tercihinize dayalı olduğundan iptali istediğiniz zaman gerçekleştirebilirsiniz. İster 1 gün ister 10 yıl sonra ne zaman çıkmak istediğiniz tamamen sizin bireysel kararlarınıza kalmış bir sistemdir. Cayma hakkı, stopaj kesintileri, giriş aidatı kesintileri ve devlet katkısı kesintilerini okuyarak en karlı şekilde sistemden iptalini gerçekleştirebilirsiniz. Sistem iptali için başvurduktan sonra 5 iş günü içerisinde sistemin iptali başlatılmalı ve çıkışınız gerçekleştirilmelidir.

Bireysel Emeklilik Sisteminde Biriken Para Nasıl Çekilir?

BES sisteminde hala bulunuyor ya da iptalini gerçekleştirmiş olun sistemde birikmiş bir paranız olacaktır. Bireysel emeklilik iptal etme gibi bir durumda ne kadar süre kaldığınız ve iptal yüzdeleri hesaplandıktan sonra biriken paranızı ilgili banka ve sigorta şirketinizle iletişime geçerek çekme talebinde bulunabilirsiniz. E-devlet üzerinden bu paraya ulaşılıp ulaşılamayacağı merak konusudur oldukça. Maalesef ki e-devlet aracılığı ile değil bizzat sözleşmeyi yaptığınız sigorta şirketi tarafına ulaşarak öğrenebilirsiniz.

Paranızı çekmek ve para iadesi isteğinizi online ortamlarda, müşteri temsilcileri ile yüz yüze ya da telefon üzerinden talep edebilirsiniz. Belgelerinizi eksiksiz tamamlayıp para iade sürecinizi başlattığınız taktirde 20 iş günü içerisinde talep işleme konmaktadır. Peki sorunsuz bir şekilde para iadesi alabilmek için hangi belgelere ihtiyaç vardır; TC kimlik numaranız, hesap bilgileriniz ve klasik olarak kimlik fotokopisini ilgili sigorta şirketine eksiksiz ulaştırdığınız takdirde para iadesi işlemleriniz başlayacaktır.

Bireysel Emeklilik İptali Kesintileri

Bireysel emeklilik sisteminde kalma sürenize göre değişecektir bu kesinti oranları. 10 yılın altında bir iptal söz konusu ise kesinti ücreti ve oranları yüksek olacaktır. Yalnızca 60 gün içerisinde kesinti olmadan cayma hakkına sahip olursunuz. Tüketici hakları her zaman avantajlı konumdadır. Bu nedenle bir hizmet ya da ürün aldığınızda cayma ve iade hakkına her zaman sahip olursunuz. Belirtilen süreler içerisinde cayma hakkını kullanan tüketicilerden herhangi bir kesinti yapılmayacaktır.

Bireysel emeklilik iptal etme hakkına sahip olsanız da cayma süresini geçtiğiniz zaman bazı kesintiler olmaktadır. Giriş aidatı kesintisi, devlet katkısı ve stopaj kesintisi gibi kesintiler mevcuttur.

Stopaj kesintisi, bireysel emeklilik sisteminde 10 yılı doldurmadan iptal eden tüketicinin birikiminden %15 kesmesidir. 10 yılı doldurduktan sonra iptal etmek istiyorsanız %10 stopaj kesintisi uygulanacaktır.

Giriş aidatı kesintisi, isminden de anlaşılacağı üzere sisteme girişiniz yapılan tarihte brüt asgari tutar üzerinden hesaplanan bir aidattır. BES iptali 3 yıldan önce iptal edilirse brüt asgari ücretin %75’i, 3-6 yıl arasında iptal edilirse %50’si 6-10 yıl arasında iptal edilir %25’i kesilir. 10 yılı doldurmuş tüketicilerden ise aidat kesintisi yapılmaz.

Devlet katkısı kesintisi, bireysel emeklilik sistemine girerken devlet katkısı olarak %25’lik bir hakkediş tutarı verilmektedir. BES iptali 3 yıldan önce gerçekleşirse devlet katkısının tamamı kesilir ve herhangi bir katkı payı alınamaz. 3-6 yıl arasında iptal edilirse devlet katkısının %85’i kesilir. 6-10 yıl arasında iptal edilir alınacak devlet katkısının %65’i kesilir. 10 yılı dolduran tüketicilerden ise devlet katkısının %60’ı kesilmektedir.

BES iptali Nasıl Yapılır? Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? yazımız ilginizi çektiyse Doğum Sigortası Nedir? Ne Zaman Yaptırılmalı? yazımıza da göz atabilirsiniz.

M. Sinan Pınar

Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık bölümünden mezun oldum ve şu anda uluslararası bir sigorta şirketinde çalışmaktayım. Edindiğim tecrübe ve bilgileri sizlerin de öğrenmesi için buradayım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu