Bilgisayar Mühendisliği Maaş ve İş İmkanları

Bilgisayar mühendisliği maaş ve iş imkanlarını öğrenerek ileride kariyer planlamanızı buna göre yapabilirsiniz. Aynı zamanda Bilgisayar Mühendisliği nedir, nasıl eğitim alır bunlara da kısaca bir göz atacağız.
Bilgisayar mühendisliği, günümüzde gençlerin en çok tercih ettikleri meslek dalları arasında yer alır. Bu yüzden bilgisayar mühendisliği maaş aralıkları merak edilen başlıca hususlar arasında geliyor. Dolayısıyla bilgisayar mühendisliği iş imkanları ve maaşları hakkında özellikle gençler sürekli araştırma yapıyorlar.
Bilgisayar sistemlerine neredeyse bağımlı hale geldiğimiz bu modern çağda bilgisayar mühendislerine pek çok farklı alanda ihtiyaç duyuyoruz. Doğal olarak bu meslek dalı her geçen gün biraz daha ön plana çıkıyor. Ayrıca gelişen teknolojiler ile bilgisayar mühendisliği iş imkanları giderek artış gösteriyor.
Yazıda Neler Var?
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ve Eğitimi
Bu alan, bilgisayar sistemlerinin donanımsal ve yazılımsal açıdan geliştirilmesini hedef alır. Dolayısıyla eğitim süreçlerinde:
- Yazılım,
- Programlama,
- Algoritma
- Veri tabanı,
- Ağlar,
- Ana kart, devre kartı, sensör gibi parçaların tasarlanması ve geliştirilmesi,
- Bilgisayar donanımlarının geliştirilmesi üzerine akademik donanıma sahip olurlar.
Bilgisayar mühendisliği maaş aralıklarını günümüz şartlarına ve mesleklerin maaş ortalamalarına göre üst seviyelerde listeleyebiliriz. Kaliteli bir eğitim sonrasında bilgisayar mühendisi olarak hem yurt içinde hem de yurt dışında iş bulabilirsiniz.
Bilgisayar Mühendisliği İş İmkanları
Bir bilgisayar mühendisi iyi eğitim alabileceği kalifiye bir üniversiteden mezun olduktan sonra farklı sektörlerde iş bulabilir. Elbette burada tek kıstas kişinin mezun olduğu okul değil. Sonuçta kişinin kendini mesleğinde ne kadar eğittiği de önemli bir husus. Bununla birlikte iyi bir okuldan mezun olmanızın iş başvurularınızda etkileyici bir unsur olduğunun altını çizmeliyiz.
Bilgisayar mühendisleri:
- Yazılım,
- Otomasyon,
- Network sistemlerinin bulunduğu hemen hemen her sektörde iş bulabilirler.
Dolayısıyla iş imkanları bakımında geniş olması özel sektörde bilgisayar mühendisliği maaş aralığını genişletiyor. Gerçekçi bakacak olursak eğer elbette tecrübeli bir bilgisayar mühendisinin maaşının yeni mezun birisine göre daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu alanda kendinizi gerçekten yetkinleştirerek iş hayatınıza yüksek maaşlarla da başlayabilirsiniz.
Bilgisayar Mühendisliği Maaşları
Pozisyonlar | En Az | Ortalama | Maksimum |
Yeni Mezun | 6.200 | 7.100 | 9.800 |
Kıdemli (2-5 yıl tecrübe) | 9.400 | 10.500 | 13.500 |
Uzman (5 yıl ve üzeri tecrübe) | 11.400 | 12.200 | 18.700 |
Bilgisayar mühendisliği maaş aralıkları genel olarak bu şekildedir. Elbette çalışacağınız sektör, bilgi seviyeniz, tecrübeniz, eğitim aldığınız ve staj yaptığınız kurumlar bu maaş aralıklarının aşağı ya da yukarı oynamasına neden olur.
Mesleğe başladığınız zaman maaş konusunda gerçekçi olmanızda her zaman yarar vardır. Ama kendinizi kısa sürede geliştirerek kanıtlayabilirsiniz. Dolayısıyla kıdemli ya da uzman bir bilgisayar mühendisi olarak maaş aralıklarını arttırmak biraz da sizin mesleğinize harcadığınız emeğe bağlıdır.
Özel Sektörde Bilgisayar Mühendisliği Maaşları – 2022
2022 yılından itibaren özel sektörde bilgisayar mühendisi olarak işe başlayan kişilerin maaşları;
- Tecrübelerine,
- Çalıştıkları firmaya,
- İçinde yer aldıkları projeye göre değişkenlik gösterir.
Özel sektörde işe başlayanlar için net bir maaş aralığı vermek pek de mümkün değildir. Çünkü bu çoğunlukla firmanın size vereceği teklife bağlı olarak değişir. Ancak burada devreye sizin becerileriniz ve bilginiz girer. Eğer özel sektörde yüksek maaşlarla çalışmak istiyor ve kendinize güveniyorsanız iş başvurularınızı buna göre yapabilirsiniz. Bilinen ya da marka değeri olan firmalara başvurarak firmaya kazandıracaklarınızı ispat edebilirseniz yüksek ücretler kazanabilirsiniz.
Ortalama olarak değerlendirmemiz gerekirse işe özel sektörde yeni başlayan bir bilgisayar mühendisi işe asgari ücretle başlar. Firmanın inisiyatifine bağlı olarak tecrübe kazandıkça maaşı da artış gösterir.
Özel Sektörde Bilgisayar Mühendisi Olarak Çalışmanın Artıları ve Eksileri
Her meslekte olduğu gibi özel sektörde çalışmanın çeşitli artıları ve eksileri vardır. Gelin bunları birlikte inceleyelim.
Özel sektörde bilgisayar mühendisliği iş imkanları bakımından karşınıza pek çok olanak çıkar. Burada iş imkanlarını doğru analiz etmeniz ve kendi mesleki birikiminizi firmaya doğru aktarmanız son derece önemli. Özel sektörde dip fiyatlarla çalışmaya başlamanız oldukça yüksek bir durum. Bununla birlikte kısa sürede kendinizi geliştirmeniz ve yüksek meblağlarda ödeme alabilecek bir bilgisayar mühendisi olmanız size bağlı. Ayrıca özel sektörde bir şirkete bağlı ya da freelance olarak çalışabilirsiniz. Bu tamamen sizin nasıl bir çalışma sistemi istediğinize bağlı olarak değişir.
Bir şirkete bağlı olarak çalıştığınızda aylık net kazancınız bellidir. Eğer çalıştığınız firmada prim vb. uygulamalar varsa daha fazla çalışarak aylık kazancınızı arttırabilirsiniz. Ancak freelance olarak çalıştığınız takdirde aylık kazancınız sizin ay boyunca çalışma şeklinize göre değişim gösterir. Yorucu bir sistem olsa da doğru bir çalışma sistemi ile freelancer olarak çok daha yüksek kazançlar elde edebilirsiniz.
Bilgisayar Mühendisliği Maaşları Hesaplama – 2022
- Çalıştığınız alan,
- Şirketiniz,
- Tecrübeniz,
- Bildiğiniz diller maaşınız hesaplanırken göz önüne alınan ana konulardır.
Örneğin yazılım ile donanım alanlarında çalışan iki bilgisayar mühendisi aynı ücreti almaz. Yine yazılım alanında çalışan bir mühendis kendi alanındaki diğer mühendislere göre daha tecrübeli ve kıdemli ise bu onun maaşını yükseltir. Ayrıca çalıştığınız şirketin misyonu da yine bilgisayar mühendisliği maaş aralıklarında etkili bir faktördür.
Bilgisayar Mühendisliği Maaş ve İş İmkanları yazımızı ilginizi çektiyse En Çok Kazandıran Mühendislik Bölümleri yazımıza da göz atmalısınız.