Bitki Çaylarının Zararları Nelerdir? Sandığımız Kadar Masumları mı?

Bitki çaylarının zararları nelerdir ve aslında sandığımız kadar masumlar mı? Bitki çayları insanlar tarafından genellikle oldukça sağlıklı olduğu düşünülür. Ancak gerçekten de öyle mi? Dilerseniz yazımıza geçelim.
Bitkiler geçmişten günümüze birçok tedavi de kullanılıyor. Halk arasında çokça yaygın kullanıma sahip bitkilerin birçok ağrıya, ateşe ve hatta kaşıntıya iyi geldiği söyleniyor. Doğal bitki çayları ile ödem atmak, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarımızda uygulamak hep geçmişten gelen bilgi birikimleri ile oluyor. Peki bitki çaylarının zararları nelerdir?
Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan, nesilden nesile aktarılan bu doğal bitki çaylarının yararı olduğu kadar zararı da olabilir mi?
Akla ilk su soru geliyor bitki çaylarının zararları nelerdir? Bu yazımız da doğal bitki çayların vücudumuzdaki etkilerine zararlarına hangi bitkilerin kimler için uygun olduğunu ve olmadığını ele alacağız.
Yazıda Neler Var?
Bitki Çaylarının Zararları Nelerdir?
Bağışıklığımız zaman zaman düşüyor. Kişiler, kış aylarında güçten düşmemek, güçlü bir bağışıklık amacıyla ya da metabolizmamızı hızlandırmak ve vücut direncimizi arttırmak için bitki çaylarına başvurur. Bitki sonuçta ne kadar zararlı olabilir ki diye düşünerek mevcutta var olan hastalıklarımız hiç aklımıza gelmeden, bitki çaylarını tüketiyoruz. Şifadır iç iyi gelir denen doğal bitkiler bile aslında düşünüldüğü kadar masum değildir. Bitki çaylarının zararları var mı? Diye soranlar için cevabımız evet. Yeşil çaydan, ekinezyaya, zencefilden, adaçayına ve daha fazlasına uzanan geniş bir yelpazede birçok bitki çayı zararlı ve hatta tehlikeli olabiliyor.
Biliyoruz niyetiniz sağlıklı olmak, ilaçlara bağımlı olmamak. Fakat bazı durumlarda geri dönüşü olmayan bir yola girebilirsiniz ve bu yüzden bitki çaylarını dahi tüketirken dikkatli olmalısınız. Öyleyse bitki çayları hakkında birkaç öneriye gelin birlikte bakalım.
Kekik
Bitki çaylarının zararları arasında kekik oldukça sıkıntı yaratabilir. Kekik, gündelik yaşam da belki de en fazla kullandığımız bitkiler arasında. Kendine münhasır şahane bir kokusu var, tadı enfes. Ancak, siz siz olun ‘’kekiğin ne zararı olabilir?’’ demeyin. İdrar enfeksiyonu rahatsızlığından tutun üst solunum enfeksiyonlarına ve hatta mide rahatsızlığınızdan, sindirim problemlerinize kadar pek çok yararı dokunsa da tansiyonu düşürücü bir etkisi de var. Siz de bir yüksek tansiyon hastası iseniz kekik çayını içmeden önce mutlaka hekiminize danışın ve kullandığınız tansiyon hapından iki saat sonra kullanın.
Yeşil Çay
Gelelim mucize bitkiye. Halk arasında çok sık tüketilen bir bitkidir. Hem poşet çay olarak kullanılırken hem de kurutulmuşu demlenerek tüketilir. Özellikle ödem atıcı özelliği sayesinde birçok kişinin diyet listesinin en başında yer alır. Yeşil çayın içeriğine baktığımızda epigallokateşin galat bulunuyor. Bunun sayesinde ise metabolizmayı oldukça arttırıyor. Ancak her şey gibi yeşil çayı fazla tüketmek içerisindeki kafeinden dolayı insan vücuduna zararlı etkileri olabiliyor. Sorusu fazla tüketildiği takdirde yeşil çay içinde hayır oluyor. Peki, kimler için risk taşıyor? Hipertansiyon hastaları ve çarpıntısı olan kişiler için risklidir. Hekimler günde iki fincandan fazla tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulunuyor.
Zencefil
Soğuk algınlığı dendiği zaman akla ilk gelen bitkilerden olan zencefilin de zararı olmasın dediğinizi duyar gibiyim. Zencefil tam bir şifa deposu buna katılıyoruz. Bağırsak hastalıklarından, soğuk algınlığına, mide rahatsızlıklarından diyabete kadar birçok hastalıkta tüketilebilir. Zencefil tüketildiğinde safra salgısını arttırır. Safra kesesinde rahatsızlığı bulanan hastalar mutlaka hekimine danışarak bu şifalı bitkiyi tüketmeleri gerekir. Ayrıca, zencefil hamilelik döneminde bulantıyı ve kusmayı önlediğinden hamileler tarafından sıklıkla tercih edilen bir bitkidir. Ancak, zencefilin adet söktürücü bir etkisi de vardır. Bu yüzden, 1 gramdan fazla zencefil tüketimi düşük riskini oluşturur. Hekiminize danışarak onun belirlediği doz aralığında kullanmanızı tavsiye ederiz
Ekinezya
Bitki çaylarının zararları arasınada Ekinezya bitkisi her hasta için sanıldığı kadar da masum olmuyor. Evet, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda ağrıyı hafifletici bir etkisi vardır. Aynı zamanda enfeksiyonları önlerken detoks etkisi de vardır. Ancak 12 yaşından küçük çocuklar için uygun olmadığı gibi, emziren annelerin ve alerjik reaksiyonları olan kişiler içinde tüketimi uygun değildir. Fazla tüketildiğinde kas ağrısı, ateş, bulantı-kusma, kızarıklık yapabilir.
Kuşburnu
Kıpkırmızı rengiyle, neşelendiren ve iştah açan kuşburnu çayının birçok yararı vardır. Öncelikle C Vitamini yönünden oldukça zengindir ve bu da bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Ayrıca, soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklardan korur. Bunlara ek olarak, iltihabi hastalıklardan olan romatizma hastalığında da tedavi olarak kullanılır. Fakat kuşburnu çayı yine fazla tüketildiğinde oldukça zararlı etkileri vardır. En çok sevilen bitki çaylarının zararları diye baktığımızda kuşburnunu günde 3 fincandan fazla tükettiğimiz takdirde masum olmadığını görüyoruz. 3 fincandan fazla vücutta kaşıntı yapabileceği gibi sindirim siteminizde ve ağız içinizde tahrişe neden olabilir.
Adaçayı
Adaçayı soğuk algınlığında tercih edilen bir bitkidir. Çay olarak tüketilebileceği gibi, gargara olarak da kullanılabilir. Sinüsleri ve akciğerleri açar hatta öksürüğü keser. Fakat emziren annelere adaçayı tüketmeyi tercih etmiyoruz çünkü sütün kalitesini ve verimini düşürür.
Yukarıdaki bitki çayları dahil pek çok bitki çayı fazla tüketildiğinde fayda sağlamaktan çok zarar verir. Bu yüzden hastalıklarınıza bakarak ve hekim onayı ile tüketmenizi tavsiye ediyoruz.
Bitki Çaylarının Zararları Nelerdir? Sandığımız Kadar Masumları mı? yazımızı beğendiyseniz Su İçmenin Faydaları Nelerdir? yazımızı da okumalısınız.