Sağlık

Bitkisel Tedavi İçin Kullanılan Bitkiler | Hangi Bitki Neye İyi Geliyor?

Bitkisel tedavi bazı doktorların fazla ciddiye almadığı ancak etkisinin azımsanamayacak kadar gerçek olduğu alternatif tıp yöntemidir. Bu yazımızda hangi bitki neye iyi geliyor bunlardan bahsedeceğiz.

Doğal ilaçların tıpta kullanılması fitoterapi olarak bilinir. Bitkisel tedaviler antik çağlardan beri kullanılmaktadır. Her bitkide yüzlerce farklı kimyasal bulunur. Fitoterapi, vücudun belirli bölümlerine uyarı sağlamak için bitki ilaçları kullanır. Hastalıkları önlemedeki, genel sağlığı iyileştirmedeki ve yaşlanmayı geciktirmedeki rolü nedeniyle fitoterapi hem Asya hem de Batı ülkelerinde popülerlik kazanmaktadır. Şifalı bitkilerin tedavi edici özellikleri fitoterapide hastanın fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılır. Çaylar, tentürler, merhemler, yağlar ve losyonlar oluşturmak için çıkarılır ve işlenir. Fitoterapi, çeşitli tıbbi tedavilerin yanı sıra tedaviyi destekleme özelliğine de sahiptir.

Fitoterapi, bitki (fito) ve tedavi (terapi) için Eski Yunanca terimlerden türetilmiştir. Fitoterapi veya bitkisel ilaç, en eski tıbbi tedavilerden biridir. Geleneksel Avrupa naturopatisi ve geleneksel Çin tıbbı, fitoterapiyi içerir. Binlerce yıldır uygulanan bu uygulama şifalı bitkilerin hem eski hem de modern ekstraksiyon yöntemlerini kullanan pratik ve etkili ürünler şeklinde kullanılmaktadır.

Bitkisel ürünler, zayıflama ilaçlarından şifalı bitkiler tarafından satılan karışımlara ve zayıflama içeceklerine kadar çok çeşitli bir pazara sahiptir. Birçok bitkisel ürün uzun süredir kullanılmaktadır ve faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Bazı bitkisel ürünler ise tüketiciler üzerinde önemli olumsuz etkilere sahip olabilir. Doğal ürünlerin ilaçlardan daha güvenli olduğu fikri yanlıştır. Bu durumda fitoterapi, kalifiye bir doktor gözetiminde yapılmalıdır.

Bitkisel Tedavi Nasıl Yapılır?

Bu tedavi yöntemi geniş bir uygulama alanına sahip bilimsel bir konudur. Bitkisel tedavi nasıl yapılır? Başvuru prosedürü kişiden kişiye büyük farklılıklar göstermektedir. Fitoterapi uygulama tekniğini kişilerin yaşı, cinsiyeti ve sağlık durumu gibi etkenler etkiler. Ayrıca, bu tedavi kullanılacak olan bitkilerin türü de uygulama tekniğini değiştiren faktörlerdendir. Son derece uzmanlaşmış bir araştırma disiplini olan fitoterapinin, eczacılıkta ileri düzeyde bir uzmanlık alanı olduğu unutulmamalıdır. Sonuç olarak bitkisel tedavi yapan kişi bu konuda bilimsel eğitim almış profesyonellere sahip olması kritik önem taşımaktadır. Bitkisel tedavide kullanılan bitkisel kaynakların biyolojik etkileri kanıta dayalı ve makul bir bilim olması nedeniyle güncel verilerle ortaya konmuştur. Sonuç olarak, kişinin herhangi bir bitkisel tedavi için iyi bir aday olup olmadığını yalnızca profesyoneller belirleyebilir. Bu tür uygulamada kullanılan yöntemler şunları içerebilir:

  • Bitkinin krem, losyon, merhem veya başka herhangi bir formda kullanmak.
  • Bitkiyi ağızdan ilaç veya ekstrakt olarak almak.
  • Çay haline getirilmiş veya suda çözülmüş bitki özlerini tüketmek.
  • Bitkinin yağlarının masaj veya bekletme yoluyla topikal olarak uygulamak.
  • Besin olarak taze bitki suyu veya doğrudan almak.
  • Birden fazla bitkinin bir araya getirilerek çeşitli şekillerde vücuda vermek.

Bitkisel Tedavi İçin Kullanılan Bitkiler

Arnika

Fitoterapide arnika bitkisi harici veya dahili olarak kullanılabilir. Arnika, bir tentür veya merhem şeklinde şişlik, burkulma ve morlukları hafifletmek için cilde masaj yapılır. Sadece dahili olarak homeopatik olarak seyreltilmiş bir tedavi olarak kullanılmalıdır. İç tüketimde homeopatik olarak seyreltilmiş bir ilaç olarak uygulanmadığı takdirde zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir.

Nergis çiçeği

Calendula veya nergis, genellikle merhem veya çay şeklinde ekstrakte edilerek ağız ve boğazdaki mukoza zarlarının yara iyileşmesi ve tahrişi için topikal olarak kullanılır. Çıban, egzama ya da güneş yanıkları bu bitki tarafından giderilir.

Papatya

Papatya şifalı bir bitkidir. Gerçekte, papatya çayı sadece soğuk algınlığı, gastrointestinal enfeksiyonlar ve mide ülserlerine değil aynı zamanda mide sorunlarına, bademciklere ve diş eti hastalıklarına da yardımcı olabilir. Papatya çayı ayrıca ciltteki iltihaplanmayı, sıyrıkları ve orta dereceli sivilceleri tedavi etmek için de kullanılabilir.

Karahindiba

Karahindiba, bitkisel tıpta temizleyici bir bitkidir. Diürezi teşvik eder ve sindirimi artırır. Karahindiba’nın aktif bileşenleri birçok rahatsızlık için uygundur. Karahindiba çayı, taze sıkılmış bitki suyu ve hatta karahindiba kahvesi tüm seçeneklerdir. Karahindiba özü ayrıca tentür, hap, kapsül veya toz şeklinde alınabilir.

Lavanta

Lavanta, çeşitli uygulamalara sahip güçlü bir tıbbi bitkidir. Lavanta aşağıdaki sağlık sorunlarını tedavi etmek için kullanılabilir:

  • Enfeksiyonlar,
  • Gut,
  • Romatizma,
  • Mantar hastalıkları ve rahatsızlıkları,Nevralji ve uzuv rahatsızlığı,
  • Böcek sokmaları ve ısırıkları,
  • Öksürük,
  • Endişeli zihinsel durumlar,
  • Korku,
  • Huzursuzluk,
  • Baş ağrısı migren,

Gibi rahatsızlıklarda lavanta tercihiniz olabilir.

Biberiye

Biberiye baharat olarak kullanıldığında bile şişkinliğin önlenmesine yardımcı olur. Biberiyenin bitkisel tedaviler için önemi büyüktür. Düşük tansiyonun normalleşmesine yardımcı olabilir. Biberiye sindirime yardımcı olur, kas ve eklem rahatsızlıklarını azaltır ve dikkati artırır. Romatizmal hastalıkların tedavisinde de kullanılır. Biberiye yağı, kan dolaşımını teşvik eden ve hızlandıran kimyasallar içerir. Bunun dışında biberiye yağı ile banyo yapmak canlandırıcıdır. Sıkı kasları sakinleştirmeye yardımcı olmak için biberiye yağını cildinize masaj yapın. Cilt ile yakın temas halindeyken biberiye yağı her zaman doğru dozda verilmelidir, aksi takdirde, ciddi bir yanık meydana gelebilir.

Kekik

Bu bitki hem iç hem de dış uygulamalarda geniş bir fayda yelpazesine sahiptir. Çay, hap, bronş pastilleri ve damlalar olarak da mevcuttur. Kekik, öksürük, bronşit ve astıma yardımcı olan balgam söktürücü, spazm önleyici ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Ayrıca mide-bağırsak sistemindeki tehlikeli bakterileri ortadan kaldırır ve sindirim sorunlarına ve mide zarı iltihabı, ince ve kalın bağırsak iltihabı ve ishal gibi iltihaplı mide-bağırsak hastalıklarına yardımcı olur. Kekik, ağız ve boğaz mukoza zarının iltihaplanmasını önler ve kan dolaşımını artırır. Ayrıca akne ve lekeli ciltlerin yanı sıra mantar, virüs ve bakterilerin neden olduğu egzama ve cilt hastalıklarının tedavisine de yardımcı olur.

Bitkisel Tedavi Alternatif Tedavi Midir?

Fitoterapinin alternatif bir tedavi yaklaşımı olduğu doğru değildir. Bitkisel tedaviler tamamlayıcı veya destekleyici bir terapi türüdür. Örneğin diyabet, yüksek tansiyon, kanser ve kalp hastalığında bitkisel tedavi, yalnızca bir doktorun standart tedavi prosedürünü tamamlamasına izin vermesi durumunda kullanılabilir.

Bitkisel Tedaviler Hangi Alanlarda Kullanılır?

Bitkisel tedavisi çok çeşitli bozukluklar için uygundur ve son derece mükemmel sonuçlar verir. Peki fitoterapi ile hangi rahatsızlıklar tedavi edilebilir?

  • Mide ve Bağırsak Hastalıkları,
  • Jinekoloji,
  • Kilo Sorunları,
  • Baş Ağrısı ve Migren,
  • Kardiyovasküler Durumlar,
  • Prostat kanseri,
  • Kısırlık hastalığı,
  • Hormon Bozuklukları,
  • Diyabet, Böbrek Hastalıkları ve İdrar Yolu Enfeksiyonları,
  • Nörolojik ve Psikolojik Bozukluklar,
  • Romatizma ve Osteoporoz Hastalıkları,
  • Solunum Hastalıkları ve Astım,
  • Cilt rahatsızlıkları,
  • Uykusuzluk ve diğer ilişkili sorunlar

Gibi şikayetlerde bitkisel tedaviler uygulanır.

Tedavi yaklaşımı, uzunluğu ve iyileşme derecesi, kişinin fiziksel durumunun yanı sıra hastalığın türü ve durumu gibi faktörler tarafından belirlenir. Aynı durum olmasına rağmen, her kişinin tedavisi benzersizdir. Bitkisel tedaviler her hasta için üretilen benzersiz bir reçete ile hastaya bütünsel olarak yaklaşır. Her hastalık benzersizdir. Bu bakış açısına sahip uzman hekimlerimiz, alternatif tıp tedavi yaklaşımı olan bitkisel tedaviyi çağdaş tıp ile birleştirmektedir. Genel muayenenin ardından, uzman hekim tarafından istenen ayrıntılı muayene ve tahlil bulgularına ve rahatsızlığına göre hastalara ilaçlar reçete edilir. Fitoterapi tedavisi uzun sürecek gibi görünse de hastalığın tedaviye tepkisi tahmin edilenden daha hızlı olabilir.

Ayrıca bu tedavi için bitkisel tedavi yapan kişi oldukça önemlidir. Bitkiler şifa verdikleri kadar bir o kadar da zehirleyebilirler. Bitkisel tedaviler bir uzman gözetiminde yapılmalıdır.

Bitkisel Tedavi İçin Kullanılan Bitkiler | Hangi Bitki Neye İyi Geliyor? yazımızı incelediyseniz Vücut Tipine Göre Beslenme Nasıl Yapılır? yazımıza da göz atmalısnız.

Z. Mine Toprakoğlu

Hastalıklar, diyet, sağlıklı yaşam, besinler, vitaminler ve daha birçok konuda kendime, bilgime güveniyorum. Özel bir firmada diyetisyen olarak çalışıyorum ve sizleri sağlıklı bir yaşama davet ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu