Biyomedikal Mühendisliği Maaşları ve İş Olanakları

Biyomedikal mühendisliği maaşları ve iş olanakları nedir? Nasıl biyomedikal mühendisi olunur gibi soruların ve daha fazlasının cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Üniversitelerin mühendislik fakültesinde yer alan bölümlerden biri olan biyomedikal mühendisliği, sınava giren öğrenciler tarafından sıklıkla merak edilir. Siz de üniversite öğrencisi adayı veya bu bölümde okuyor olabilirsiniz. O halde biyomedikal mühendisliği maaşları ve iş olanakları konusunu sizler için açıklayalım. Bu kapsamda öncelikle ‘Biyomedikal mühendisi nedir?’ sorusunun cevabına birlikte göz atalım.
Yazıda Neler Var?
Biyomedikal Mühendisliği Nedir?
Üniversitelerin mühendislik fakültesi programlarından biri de biyomedikal mühendisliği bölümüdür. Mühendislik fakültesinde ilgili lisans programından mezun olarak biyomedikal mühendisi olabilirsiniz. Cihaz ve yapay organ geliştirme alanında çalışan biyomedikal mühendislerinin çalışma olanağı oldukça geniştir. Bu kapsamda araştırma, geliştirme ve satış mühendisi olabilirsiniz. Dolayısıyla bu mühendislik dalına, tıp ve temel mühendislik bilimlerinin entegre biçimde çalıştığı bir alan diyebiliriz.
Temelde biyomedikal mühendisleri; tıbbi cihazların yapımı, bakımı ve kalibrasyonu gibi alanlarla ilgilenir. Biyomedikal mühendisliği maaşları ve iş olanakları konusu kapsamında mühendislerin faaliyet alanlarını açıklamaya devam edelim. Biyomedikal mühendisleri, hastalıklarla tedavi için geliştirilen yapay organların Ar-Ge çalışmalarında da görev alırlar. Bunun için bu mühendisler eğitimleri boyunca hasta bakımının daha kaliteli hale getirilmesi için biyoloji ve tıp bilimiyle ilgilenirler.
Ayrıca tıp ve biyoloji alanındaki problemleri analiz edip ve çözümler sunarlar. Vücut anatomisinin yerini alacak yapay iç organlar geliştirebilirler. Bu kapsamda yapay aletler üreterek tıbbi problemlerin teşhisinde tıbbi makineler üretebilirler. Biyomedikal mühendisleri, genelde biyolojik sistemlerin insan vücudundaki bileşenlerle etkileşen yapılarını inceleyerek işlevsel bozuklukları tespit eder. Bu bağlamda gerekli araç, cihaz ve sistemleri geliştirirler.
Biyomedikal Mühendislerinin Çalışma Alanları
Biyomedikal mühendisliğinin çalışma alanlarını sizlere listelemeden önce bölümün hangi temel bilimlerle entegre biçimde çalıştığından bahsedelim. Tıbbi tedavi ve bakım için gerekli olan makineleri üreten mühendisler, teorik ve pratik eğitimler almaktadır. Biyomedikal mühendisliği maaşları ve iş olanakları konusu kapsamında mühendislerin aldıkları eğitimleri açıklayalım. Fen bilimleri, fizyoloji, insan anatomisi, temel ve uygulamalı matematik, malzeme bilgisi, elektronik kontrol sistemleri, sistem modelleme, bilgisayar bilimleri gibi birçok alandan teorik ve pratik eğitim alırlar.
Mühendislerin çalışma alanı, tıbbi ürün ve cihaz tasarımı yaptıkları için geniştir. Bunun için cihaz üretim ve kullanımına ilişkin teorik ve pratik becerilere sahip olmalıdırlar. Siz de üniversitede bu bölümü okumak istiyorsanız, bilimsel konulara yatkınlık ve araştırmacı ruhunuzun olması önemlidir. Şimdi, Biyomedikal mühendisliği maaşları ve iş olanakları konusu kapsamında biyomedikal mühendislerinin çalışma alanlarına göz atalım:
- Kamu, özel ve üniversite hastanelerinde görev alırlar.
- Diğer sağlık kuruluşlarında çalışırlar.
- Üniversitelerin araştırma ve geliştirme merkezlerinde faaliyet yürütürler.
- Tıp araştırma merkezlerinde görev alırlar.
- Tıbbi cihaz ve malzeme üretimi, satışı ve satış sonrası teknik destek veren kuruluşlarda çalışırlar.
- İlaç endüstrisinde faaliyet gösterirler.
- Sağlık kuruluşlarının bilgi ve işlem birimlerinde çalışırlar.
Biyomedikal Mühendisliğinde Akademik Kariyer Olanağı
Bunun yanı sıra biyomedikal mühendisi olmak istiyorsanız, akademik kariyer yapabilirsiniz. Lisans eğitiminden sonra ALES’ten yeterli puanı alıp ve gerekliyse diğer bilimsel hazırlık süreçlerini geçirdikten sonra üniversitede akademisyen olarak kariyer hayatınıza başlayabilirsiniz. Yüksek lisans ve doktora yaparak araştırma görevlisi, öğretim görevlisi olabilirsiniz. Ayrıca biyomedikal mühendisliği maaşları ve iş olanakları konusu kapsamında lisansüstü eğitimle ilgili şunu açıklayalım. Biyomedikal mühendisliğini bitirdikten sonra;
- Biyomalzeme bölümünde,
- Genetik mühendisliğinde,
- Medikal fizik bölümünde,
- Biyomekanik bölümünde,
- Biyoinformatik bölümünde,
- Doku mühendisliğinde yüksek lisans yapabilirsiniz.
Bunun yanı sıra yurt dışında anlaşmalı olan üniversitelerde yapılan ortak eğitim ve staj programlarından yararlanabilirsiniz. Böylelikle kariyer hedefinizi yurt dışındaki araştırma şirketleri ve üniversitelerde de devam ettirebilirsiniz. Diğer bir seçenek ise öğretmenlik olabilir. Bölümü başarıyla bitirdiyseniz pedagojik formasyon eğitimi alabilirsiniz. Ardından öğretmenlik alan bilgisi ile sınav ve mülakatlarda başarılı olarak öğretmen olabilirsiniz. Lise eğitimi veren kamu kurumlarında Biyomedikal Cihaz Teknolojileri öğretmeni olarak görev yapabilirsiniz.
Biyomedikal Mühendislerinin Görev Tanımları
Bu bölümden mezun olduktan sonra ‘Görev tanımlarınız nedir?’ ona bir bakalım. Biyomedikal mühendisliği maaşları ve iş olanakları konusu kapsamında biyomedikal mühendislerinin görevlerini açıklayalım:
- Teşhis amacıyla kullanılan EKG, MR, bilgisayarlı tomografi gibi elektronik cihazların tasarımı, üretimi ve kalibrasyonunu yaparlar.
- Tedavi amacıyla kullanılan kateter, koter, diyaliz makinesi, işitme cihazı, cerrahi robotlar gibi cihaz, sistem ve aletlerin tasarımı ve üretimini üstlenirler.
- İlaç endüstrisindeki temel alanlarda görev alırlar.
- Mikro platformlar gibi yapay malzemelerin tasarımını yaparlar.
- Yapay uzuv ve organların işlevlerinin kalitesinin arttırılmasını sağlarlar.
- Protez biliminde kemik, damar, kalp kapakları gibi uzuv ve organları sürekli geliştirilmesi, işlevsel hale getirilmesi, tasarımı ve üretimi gibi konularda çalışırlar.
Ayrıca yapay organ ve elektronik cihaz sistemlerinde tasarlanan ve üretilen ürünlerin performans testlerinden geçirilmesini sağlarlar. Bu sistem tasarımında testten geçen ürünlerin kullanıma hazır halde olduğuna dair onay verirler. Biyomedikal mühendisliği maaşları ve iş olanakları konusu kapsamında özetle şunu belirtelim. Cihaz, sistem ve süreçlerin en yüksek performansla hizmet vermesi için bu mühendisler çalışırlar. Bu kapsamda gerekli olan insan ve alet ara yüzlerini geliştirirler.
Biyomedikal mühendisleri, tıbbi teşhis ve tedavide yol gösterici olan görüntüleme cihazlarından protez kol ve bacak yapımına kadar geniş çalışma alanı bulurlar. Bu kapsamda sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve veriminin arttırılmasında etkin rol oynarlar. Tıp ve biyoloji biliminde çeşitli süreçlerin yönetim ve organizasyon modellemesinde biyomedikal mühendislerine her daim ihtiyaç vardır.
Biyomedikal Mühendisliği Maaşları
İşte en merak edilen konulardan biri olan maaş konusuna geldik. Biyomedikal mühendisliği maaşları hakkında size bilgi vermek istiyoruz. Bu bölümden mezun olan bir mühendis iseniz maaş aralığı tecrübe ve mesleki bilginize göre şekillenmektedir. Üniversiteden aldığınız teorik ve pratik eğitiminin üzerine çeşitli programlarla mesleki bilginizi arttırabilirsiniz. Bu sayede daha yüksek maaşlarda çalışma imkânı bulabilirsiniz.
Temel olarak biyomedikal mühendisliği maaşları kamu ve özel sektörde değişiklik göstermektedir. Kamu hastanesi ve araştırma merkezlerinde çalışan bir biyomedikal mühendisiyseniz aylık maaşınız;
- En düşük: 5500 TL
- Ortalama: 9900 TL
- En yüksek: 14.300 TL’dir.
Kamu Personeli Seçme Sınavından sonra kamuya atanarak biyomedikal mühendisi olursanız bu aralıkta bir maaş alabilirsiniz. Önümüzdeki yıllarda kamu maaşlarında artış oldukça sizlerde bu zamlardan yararlanabilirsiniz.
Özel sektörde çalışmak isterseniz biyomedikal mühendisliği maaşları;
- En düşük: 5520 TL
- Ortalama: 9060 TL
- En yüksek: 17.690 TL’dir.
Ancak bu maaş aralıkları kurumdan kuruma ve meslekteki yetkinliğinize göre değişiklik gösterebilir. Bölümden mezun olduktan sonra iyi bir CV’niz varsa bu rakamlardan daha yüksek bir maaşa da çalışma fırsatı bulabilirsiniz.
Biyomedikal Mühendisliği Maaşları ve İş Olanakları yazımız ilginizi çektiyse Yazılım Mühendisliği Maaşları ve İş Olanakları yazımıza da göz atabilirsiniz.