Eğitim

Biyosistem Mühendisi Maaşları ve İş Olanakları

Biyosistem mühendisi maaşları ve iş olanakları merak edilen konular arasındadır. Biyosistem mühendisliği henüz kullanımı yaygınlaşmamış olan bir iş alanıdır. Geleceğin mühendislikleri arasında yer alıp almayacağını ise zaman gösterecek. Çünkü zaman, neleri ön plana atacak, nelerin geride bırakacak bunu tahmin etmek artık çok zor. Ciddiye bile alınmayan bazı iş kollarının, saygın mesleklerin bile önüne geçmesi, yok olmaz denilen mesleklerin ise artık zayıflamaya başlaması buna örnek olarak gösterilmektedir. Biyosistem mühendisi maaşları ve iş olanakları da bu sebeplerden dolayı merak edilmektedir. Bu yazımız içerisinde biyosistem mühendisliği hakkında merak ettiğiniz tüm hususlara değindik, keyifli okumalar dileriz.  

Biyosistem Mühendisi Maaşları

Ülkemizdeki 2022 Temmuz maaş zamlarından sonra, maaşlarda ciddi artışlar yaşanmıştı. Bu artışlardan sonra biyosistem mühendisi maaşları da 11 bin Türk lirası civarına yükseldi.  

Biyosistem mühendisi maaşları, memur ve mühendis maaşlarına göre belirlenmektedir. Fakat özel sektörde tabii ki ücretler değişiklik göstermektedir. Çalışacağınız firma veya şirketin aradığı vasıflar, mezun olunan üniversite gibi bazı kriterler maaşı etkilemektedir.

Biyosistem maaşını etkileyen bir diğer faktör ise tecrübe faktörüdür. Sektörde eski olanlar için daha fazla maaş ödemeleri birçok meslek alanında olduğu gibi biyosistem mühendisliğinde de uygulanmaktadır.

Biyosistem Mühendisliği Bölümü Hakkında

Mühendislik fakültelerinde 4 yıllık lisans eğitimi ile Biyosistem mühendisi olmak mümkündür. Üniversite sınavlarından şimdiki adıyla TYT ve AYT sınavlarına girdikten sonra AYT’de sayısal bölümden gerekli puanı almak biyosistem mühendisliği bölümüne girmek için yeterli. Bölümün dersleri ilgilileri için şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Botanik
  • Biyoloji
  • Bitkisel üretim
  • Biyosensörler
  • Tarımda iş güvenliği
  • Görüntü işleme
  • Konum belirleme sistemleri
  • Hidroloji
  • Toprak bilimi ve bitki besleme
  • Hastalık ve zararlı tahmini
  • Modelleme ve karar destek sistemleri
  • Risk/çevresel etki değerlendirmesi
  • Kırsal yerleşim planlaması
  • Köy sosyolojisi
  • Toprak haritalama
  • Tarımsal meteoroloji
  • Stok yönetimi
  • Yenilenebilir enerji kaynakları
  • Sürdürülebilirlik

Bu yönüyle biyosistem mühendisinin farklı alanlarda çalışabileceği anlaşılmaktadır. Biyosistem mühendisleri, biyolojik sistemlerin ve kavramların diğer bilimlere veya mühendisliklere uygulanması görevini üstlenmektedir. Bu yönüyle temel olarak diğer mühendislik alanlarında da bilgiye sahip olmaktadırlar.

Sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerji kaynaklarında biyosistem mühendislerinin görevinin artması bu mesleği geleceğin meslekleri sınıfına getirecektir. Çünkü dünyada sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerjinin önemi her geçen gün daha da belirgin hale gelmektedir.

Biyosistem Mühendisi Ne Yapar?

Evet, biyosistem mühendisliğinin temel olarak tanımı budur. Fakat bu noktada ne yapacaklarını biyosistem mühendislerinden öğrenmek gerekmektedir. Biyosistem mühendislerine göre; tarımda, arazi ve suyun kullanılmasında ve çevrenin sürdürülebilir tüm gelişmelerine biyosistem mühendisleri el atmaktadır. Buradaki biyolojik sistemleri anlamak ve daha kullanışlı hale getirmek amacıyla modelleyerek işlemek, diğer mühendisliklerle birlikte biyosistem mühendisinin yerine getireceği bir olgudur.

Özetle önü açık, geliştirilebilir ve uyarlanabilir bir meslek olduğunu da söylemek mümkündür.

Biyosistem Mühendisi İş Olanakları

İş olanaklarına baktığımızda; kamuda ve özel sektörde pek çok alanda biyosistem mühendisi alınmaktadır. Fakat sayıları ne yazık ki henüz yüksek oranda değildir. Ayrıca KPSS ile direkt biyosistem mühendisi kontenjanı da şimdiye dek açılmamıştır. Kamu ve özel sektörde iş bulabileceği çalışma sahaları ise şöyle:

  • Belediyeler
  • Tarım işletmeleri
  • Çevre ve şehircilik
  • Gıda makineleri sanayisi
  • Kamu ve özel bankalar
  • Orman ve su işleri bakanlıkları
  • Tarım makineleri müteahhitlik kuruluşları
  • Tarımsal danışmalık kuruluşları
  • Traktör sanayisi
  • Devlet su işleri
  • Sulama ve drenaj müteahhitlik firmaları

KPSS’de biyosistem mühendisliği kontenjanı açılmıyor olsa da kamuda ve özel sektörde iş imkânları bu şekilde. İlerleyen süreçte daha yaygın hale gelmesi ve atamalarının da yapılması tabii ki mümkün. Bu kapsamda maalesef biyosistem mühendisi maaşları hakkında net aralıklar veremiyoruz.

Biyosistem Mühendisi Görevleri

Biyosistemlerin kullanılacağı her konumda geniş bir görev yelpazesi bulunmaktadır. Örneğin biyosistemle ilişkili bir üretim tesisi yapılacağında, biyosistem mühendisi; yapıları, barınakları ve tesisi projelendirmede görev almaktadır.

Diğer bir görevi ise sistemlerin ve ilgili kaynakların korunmasıdır. Tarımda ve gıda işletmelerindeki iş sahası da bu sebeple geniştir. Sürdürülebilirliği ve üretimin daha iyi hale getirilmesini sağlamaktadır.

Bir üretim tesisinde özellikle de gıda üzerinde bir üretim tesisi ise üretilen gıdalar da biyosistem mühendislerinin sorumluluğudur. Yani bu gıdaların üretim aşaması, dağılımı, depo edilmesi ve pazarlanması sürecindeki denetlemede biyosistem mühendisi görev almaktadır.

Son olarak bu tesislerin sürdürülebilirlik açısından gerek duyduğu malzeme ve makineler için de görevleri bulunmaktadır. Biyosistem mühendisi bu makinelerin kullanımı ve işletilmesi noktasından tesise katkı sunmalıdır.

Kimler Biyosistem Mühendisi Olabilir?

Bunun bir tercih meselesi olduğunu elbette biliyoruz. Fakat çalışma hayatının bazı gerçekleri var. Bu gerçekler ışığında biyosistem mühendisi olmak isteyenleri bazı özellikleri karşılaması gerekmektedir. Bu özelliklerin başında açık havada çalışmayı sevmesi gelmektedir. Bunun dışında çok meraklı ve diğer bilimlere de ilgili olması büyük önem taşımaktadır. Disiplin ve sabrın da gerektiği bu mühendislik alanında ekip çalışması büyük bir yer kaplamaktadır.

Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi biyosistem mühendisi diğer mühendislik alanları ile çalışmaktadır. Onlarla uyum içerisinde ve onları destekleyici bir yanı da olmalıdır. (Tabii bu özellik aynı şekilde diğer mühendislerde de bulunmalıdır) Biyosistem mühendislerinin ihtiyacı olan bir diğer özellik planlama ve plana ayak uydurma özelliğidir.

Biyosistem mühendisi maaşları, iş olanakları ve mesleki diğer konulara detayları ile göz attık. Siz de bu alana dair ilgi duyuyorsanız daha fazla bilgiye ihtiyacınız olacaktır. Çünkü bir mesleğe başladığınızda onu en iyi şekilde yerine getirme sorumluluğunu da üstlenmiş olursunuz. Bu yönüyle biyosistem mühendisi olun veya olmayın, mesleki sorumluluklarının mutlaka farkında olmalısınız.

Ülkemizde 2022 yılı itibariyle 17 üniversitede biyosistem mühendisliği bölümü bulunmaktadır. Bu bölümler kimi üniversitelerde mühendislik fakültesinde, kimi üniversitelerde ise ziraat fakülteleri içerisinde yer almaktadır. Niğde Ömer Halisdemir üniversitesinde ise tarım bilimleri ve teknoloji fakültesinde yer almaktadır.

Biyosistem Mühendisi Maaşları ve İş Olanakları yazımız ilginizi çektiyse Gastronomi Maaşları ve İş Olanakları yazımıza da göz atabilirsiniz.

S. Emir Canbaş

İ.Ü. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu ve mezun olduğum bölüm hakkında kendi bildiklerimi, araştırmalarımı sizinle paylaşıyorum. Türkiye ve dünyada eğitimin yanı sıra kodlama da öğrenmeye ve burada paylaşmaya çalışacağım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu