Sağlık

Boyun Düzleşmesi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Boyun düzleşmesi nedir, belirtileri ve tedavisi nasıl yapılır? Eğer kişi de boğun düzleşme rahtsızlığı varsa ne gibi sorunlar yaşabilir? Gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda vereceğiz.

Boyun düzleştirme, çeşitli nedenlerle kavisli eğriliğinin kaybolması nedeniyle boyun düzleşmesi anlamına gelir. İnsanların omurgalarında tipik koşullarda boyunda, sırtta ve bel altında biraz kavisli ve kavisli bir eğrilik vardır.

Omurganın S şeklini oluşturan bu eğrilikler, boyun ve belde öne doğru oyuk anlamına gelen lordotik, sırtın üst kısmında ise geriye doğru çıkık anlamına gelen kifotik olarak bilinir. Bu eğriler; hareket şoklarının emilmesine, vücut yapısının stabilizasyonuna ve korunmasına, pelvis ile uyumlu hizalanmasına, başın ağırlığının yumuşak ve rahat bir şekilde desteklenmesine ve esnek bir şekilde hareket etme ve bükülme yeteneğine yardımcı olur.

Lordosis, bir kişinin normal olan doğal lordotik eğriliğini değiştirir. Lordosis bu eğrinin içe doğru eğrisidir. Lordoz, alt sırt ve boyunda ağrıya neden olabilir. Bu, omurgaya aşırı yük bindirerek ağrı ve rahatsızlık yaratabilir. Şiddetli ve tedavi edilmeyen durumlarda bireyin hareketini bozabilir.

Boyun düzlüğü tedavisi, bu eğrinin ne kadar değiştiğine bağlıdır. Fiziksel tedavi ve düzenli egzersizler birçok durumda hastalığın kontrolüne yardımcı olabilir. Servikal kifoz, boyundaki eğriliğin tamamen kaybolması ve karşı tarafa doğru çıkması ile ortaya çıkar.

Boyun Düzleşmesinin Nedenleri Nelerdir?

  • En yaygın nedeni, servikal omurganın, sanki dikkat ediyormuş gibi sürekli dik durmasına neden olan anormal bir bükülmedir. Bu eğri, bireyin davranışı veya çeşitli tıbbi sorunların bir sonucu olarak düzensiz hale gelebilir.
  • Boyun düzleşmesi, kişinin kendi hareketlerinden de kaynaklanabilir. Boyun düzleşmesi ister uyanık ister uykuda olsun, kötü duruş, uzun süreli bilgisayar kullanımı, çeşitli çalışma durumları ve tekrarlayan hareketlerden kaynaklanabilir. Bu faaliyetlere ek olarak, bir dizi tıbbi rahatsızlık boyun düzleşmesine neden olabilir.
  • Yaşlandıkça intervertebral disklerde ortaya çıkan dejeneratif disk bozuklukları, omurgada disk incelmesine ve çökmesine neden olabilir. Omurgadaki yaşa bağlı değişiklikler, bireyin boynunun normal eğrisini değiştirebilir ve zamanla boyuna uygulanan ağırlık nedeniyle dengesizliğe neden olabilir. Dejeneratif disk koşulları, insanlar yaşlandıkça sıklıkla kötüleşir.
  • Boyun düzleşmesinin bir başka nedeni de iyatrojenik veya tıbbi tedavilerin olumsuz yan etkisidir. Omurga üzerindeki baskıyı hafifletmek için kullanılan laminektomi ameliyatı bu kullanımların en yaygın olanıdır. Lamina prosedürler arasında çıkarılır. Laminanın çıkarılması ek sinir boşluğuna izin vermesine rağmen, omurlar arasındaki faset eklemlerinin bozulmasına neden olabilir. Bu sorun, ameliyat geçiren yetişkinlere göre gençlerde daha yaygındır. Bu hastalığa ayrıca başarısız servikal omurga füzyonları neden olabilir.
  • Genel olarak doğum kusurları olarak bilinen doğumsal hastalıklar, doğumsal bozukluklar olarak adlandırılır. Doğuştan servikal kifoz yani ters eğriliği olan kişilerde vücudun diğer bölümlerinde idrar sorunları veya böbrek hastalıkları gibi sonuçlar ortaya çıkabilir.
  • Boyun düzleşmesi, yetersiz omurga oluşumu gibi doğuştan gelen bir anormallik sonucu gelişebilir. Bu bozuklukta omurga düzgün gelişmez ve omurlar olgunlaştıkça üçgen görünümü alır. Bu, bireyin boynuna ve omurlarına anormal bir form verir. Spondilolistezis, alt omurlardan birinin alttaki kemiğe kaydığı bir omurilik hastalığıdır. Tedavi için terapi veya cerrahi sıklıkla kullanılır. Osteoporoz, kemik yoğunluğu kaybına neden olan ve kırık olasılığını artıran bir kemik durumudur.
  • Osteosarkom, en yaygın olarak kaval kemiği, uyluk kemiği veya omuz çevresindeki üst kol kemiğinde meydana gelen bir tür kemik kanseridir. Bunlar, dengesizliğe yol açabilecek omurga deformasyonlarına neden olabilir.

Boyun Düzleşmesi Olan Biri Nasıl Yatmalı?

Travma ve boyun düzleşmesi, araç kazası, takla veya spor yaralanması gibi çeşitli kazalardan kaynaklanabilir. Servikal omurları destekleyen bağlar yırtılır veya hasar görürse, omurga öne doğru bükülebilir ve omurilik boşluğu daralabilir.

Bu hastalığa sahip olan bireylerin aklına genellikle boyun düzleşmesi olan biri nasıl yatmalı sorusu gelmektedir. Boyun rahatsızlığını önlemek için en etkili strateji, boynunuzu destekleyen bir uyku pozisyonunda uyumaktır. Ancak tek başına uygun yatma duruşu yeterli olmayabilir. Boynunuzu destekleyen bir yastıkla yatmalısınız.

Uyku pozisyonunuza uygun yastığı seçerek boyun ağrısını önleyebilirsiniz. Boyun ağrısı çekenler, mümkünse sırt üstü veya yan yatarak uyumaya çalışmalıdır. Orta sertlikte bir yastık, sırt üstü yatanlar için boyun ve omuz bölgesini desteklemek için en büyük alternatiflerden biridir. Sırt üstü uyuyanlar, kendilerini daha rahat ettirmek ve boyun ağrısını hafifletmek için yastıklarının konumunu ayarlamayı deneyebilir.

Boyun Düzleşmesi ile Ortaya Çıkabilecek Problemler Nelerdir?

Boyun düzleşme sendromu, bir bireyin boynunun ne kadar uzatılabileceğini yöneten bağlara gereksiz yük bindirebilir. Bu bağ, başın arkasından başlar ve boyun arkasından servikal omurgadaki son kemiğe kadar uzanır.

Düz boyun sendromlu bireyler, sınırlı hareket açıklığı ve sertliği omurganın şok emme yeteneğini azalttığı için büyük yaralanmalara karşı daha savunmasız olabilir. Bu durumu acıya bağlamak her zaman kolay olmadığı için insanlar ancak incindikten sonra sınırlarının farkına varabilirler. Düz boyun sendromlu kişilerde bazı yaralanmalar omuriliğe ulaşabilir. Bu boyun ağrısı, basınç, uyuşma veya kafatasının tabanında karıncalanma, çift görme ve yutma güçlüğü ile sonuçlanabilir.

Boyun Düzleşmesinin Belirtileri Nelerdir?

Boyun düzlüğü belirtisi birden fazla semptom içerebilir. Ancak boyun düzleşmesi belirtileri bazı bireylerde çok net şekilde görülmektedir. Çoğu durumda, bu belirti ve semptomlar orta düzeyde başlar ve giderek kötüleşir.

Boyun, el ve ayak parmaklarında kas ağrıları, sertlik, hareket kısıtlılığı, baş ağrısı, koordinasyon sorunları, kas zayıflığı, omurga deformitesi, felç ve mesane ve bağırsak kontrolü sorunları boyun düzleştirmenin belirtileridir.

Boyun düzleşmesi olan herkes aynı belirti ve semptomlara sahip olmayacaktır. Yalnızca hastalık tedavi edilmediğinde olduğu gibi aşırı durumlarda felç, mesane kontrolü sorunları ve bağırsak kontrolü sorunları ortaya çıkar.

Boyun Düzleşmesi Nasıl Tespit Edilir?

Boyun düzlüğünü belirlemek için öncelikle fizik muayene gereklidir. Doktor, bu muayene sırasında bireyin tıbbi geçmişi ile ilgili sorular soracaktır.

Doktor, bu fizik muayene sırasında tespit edilen belirti ve semptomlara dayanarak manyetik rezonans görüntüleme, X-ray veya bilgisayarlı tomografi taraması gibi birkaç güncel görüntüleme tekniğinin kullanılmasını isteyebilir.

Boyun eğriliği kişiden kişiye değiştiği ve kişinin anatomisine bağlı olduğu için doğru bir ölçüm yoktur. Bununla birlikte, boyun eğriliği genellikle eğri 20 dereceden az veya 40 dereceden büyük olduğunda tespit edilir.

Boyun Düzleşmesi Tedavisi Nasıldır?

Boyun düzlüğü tedavisi, nedene göre değişir. Boyun düzleşmesi hastaları genellikle fizik tedaviye, yaşam tarzı düzenlemelerine ve gerektiğinde cerrahi işlemlere iyi tepki verir.

Cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyan kişiler, üç aya kadar boyunluk takmaları gerekebilse de iyileşme döneminden sonra normal faaliyetlerine devam edebilirler. İnsanlar normalde ameliyattan sonra normal aktivitelerine devam edebilirler ancak üç aya kadar bir korse takmaları gerekebilir.

Boyun düzleşmesi, kişinin davranışlarından kaynaklanan mekanik bir problem olduğundan, birçok durumda fizik tedavi ve postüral paternlerin değiştirilmesi yeterli olabilir. Boyun eğriliği omuriliğe baskı yapmadığı veya başka zorluklar yaratmadığı sürece fizik tedavi, boyunluk ve orta derecede ağrı kesici ilaçlar önerilecektir.

Öte yandan ilaç, davranış değiştirilinceye kadar yalnızca semptomlarda rahatlama sağlayacaktır. Sıklıkla çeşitli tıbbi durumların neden olduğu omuriliğe baskı olduğu durumlarda cerrahi müdahale yapılabilir. Omurga füzyon cerrahisi, şiddetli bir boyun düzleştirme şekli olan servikal kifozun en sık görülen tedavisidir. Fizik tedavi tek başına veya ameliyatla birlikte uygulanabilir. Fizik tedavi işlemi sırasında kasları güçlendirmek için fizyoterapist ve doktor tarafından önerilen çeşitli boyun egzersizleri günlük olarak yapılmalıdır.

Boyun Düzleşmesi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi yazımız ilginizi çektiyse Boyun Ağrısı Neden Olur Ve Nasıl Geçer? yazımıza da göz atabilirsiniz.

Z. Mine Toprakoğlu

Hastalıklar, diyet, sağlıklı yaşam, besinler, vitaminler ve daha birçok konuda kendime, bilgime güveniyorum. Özel bir firmada diyetisyen olarak çalışıyorum ve sizleri sağlıklı bir yaşama davet ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu