Burgazada Gezilecek Yerler | Ne Yenir, Ne İçilir?

Burgazada gezilecek yerler listesini belki küçük bir haftasonu kaçamağı yapmak isteyen tatilseverler için hazırladık. İstanbul’a yakın tatil yerleri arasında popülerliğini her daim koruyan Burgazada’ya nasıl gidilir, ne yenir ne içilir ve tabi ki de gezilecek yerlere bir göz atalım isterseniz.
Burgazada, İstanbul’da yer alan prens adalarını oluşturan 9 adadan biridir. Türk edebiyatının önemli ismi Sait Faik Abasıyanık uzun süreler burada yaşamıştır. ‘Burgazada gezilecek yerler nerelerdir?’ diyenler için adada Sait Faik müzesi, manastırlar, sanatoryum ve muhteşem doğası bulunur. Burgazada’da Kınalıada ve Heybeliada arasında yer alıyor. Adaya ulaşım ise vapur ile mümkündür. Kadıköy iskelesinden kalkan vapur ile adaya yarım saatte ulaşabilirsiniz. Adada belediyeye ait olanlar dışında motorlu bir araç bulunmadığı için ada içinde ulaşım fayton ve bisiklet ile sağlanıyor. Burgazada nüfusu kış aylarında 1500 iken yaz aylarında 15 bini aşkın ziyaretçi ağırlıyor.
Prens adalarının üçüncü büyük adası olan Burgazada en büyük üçüncü adadır. Yuvarlak şekliyle diğer adalardan ayrılan Burgazada, ihtişamlı tarihi yapılarının yanı sıra doğal güzellikleri ile de ziyaretçilerini büyülüyor. Yaklaşık 2 km genişliğinden olan Burgazada’yı 1 tam gün ayırarak hepsini gezebilirsiniz. Burgazada çam ormanları, ahşap köşkleri ve sahilleri ile tam bir dinlenme noktasıdır. Burgazada’yı ziyaret etmek için en ideal aylar ise Nisan-Mayıs veya yaz aylarıdır. Adadaki müzeleri Türkiye’nin her yerinde geçerli olan müze kart ile Kültür Bakanlığına bağlı olan tüm müzeleri ücretsiz şekilde gezebilirsiniz. Bu yazımızda sizin için Burgazada gezilecek yerler listesi hazırladık.
Yazıda Neler Var?
Burgazada Gezilecek Yerler Listesi | Burgazada’ya Nasıl Gidilir?
Havalimanından Burgazada’ya gelmek için Sabiha Gökçen havalimanından gelecekseniz havaş veya otobüsleri kullanarak Bostancı’ya oradan da deniz yolu ile Burgazada’ya ulaşabilirsiniz. Burgazada’da gezilecek en popüler yerleri beraber inceleyelim.
Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Çağdaş Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Sait Faik Abasıyanık’ın hayatı boyunca uzun yıllar yaşadığı evi annesinin isteği üzerine ölümünden sonra müzeye dönüştürmüştür. Öykü yazarı olan Sait Faik 1938 yılından bu köşkü satın alır. Öykülerinden Son Kuşlar adlı kitabından bahsettiği 19 öyküden 16 tanesi Burgazada’da geçer. Müzede eserlerinden bazıları, mektup odası, kitapları, kişisel eşyaları yer alıyor. Müze hafta sonları ve pazartesi günü hariç her gün açıktır. Bayram ve resmi tatillerde ziyarete kapalı olan müzeye giriş ise ücretsiz. Okul grupları halinde gelinecekse önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Burası Burgazada gezilecek yerler listesinde kesinlikle ilk sırada.
Bayraktepe

Burgazada’nın en yüksek noktası olan Bayraktepe deniz seviyesinden 170 m yüksekte yer alıyor. Bölgeye yürüyerek veya bisiklet ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Diğer adaları bu bölgeden seyrederek harika bir manzaraya şahitlik edebilirsiniz.
Gönüllü ve Mehtap Sokak

Burgazada’nın en dikkat çeken ve ilgi odağı köşkleri bu sokakta yer alıyor. Belevi Konağı gibi görkemli konaklar rengârenk çiçeklerin ve yeşil ağaçların arasında yer alıyor. Bu evlerin önünden fotoğraf çekmek ise bir ada klasiğidir.
Düşler Sahili

Kınalıada manzarasına sahip olan düşler sahili pek çok kimsenin bilmediği el değmemiş bir doğaya sahiptir. Harika doğası ve muhteşem manzarası ile Burgazada gezilecek yerler listesinde yer almaktadır. Ulaşım için Burgazada’da mezarlığından sonraki koydan ilerlenerek dar merdivenlerden aşağı inmelisiniz.
Kalpazankaya Sahili
Burgazada iskelesinden yarım saat yürüyerek bu bölgeye ulaşabilirsiniz. Kalpazankaya Sahili Sait Faik’in ilham almak için sık sık geldiği ve vakit geçirdiği bir sahildir. Şehrin gürültüsünden uzak olan bu bölgede kafa dinleyebilir restoranda muhteşem lezzetler tadabilirsiniz. Sahili taştan olan bölgede şezlong ve restoran vardır. Adanın en çok sevilen bölgelerinden birisidir.
Burgazada Halk Plajı
İskeleye en yakın plaj olan bu plaj sahili taşlıdır. Bir diğer adı ise altı numara plajıdır. Burgazada iskelesinden indikten sonra sol taraftaki, Burgazada Deniz Kulübüne 5 dakika yürüyerek plaja ulaşabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında kalabalık olan bir plajdır.
Aya Yorgi Garipi Manastırı

Burgazada gezilecek yerler listesinde olan Aya Yorgi Garipi Manastırı, Ortaçağ Bizans mimarisinin özelliklerini taşıyan bu manastır yangından sonra nerdeyse tamamen yok olsa da yıllar sonra restore edilip yenilenmiştir. Manastır 1728 yılından beri varlığını koruyor.
Hristos Manastırı

Manastır Bayraktepe’ de yer alır. Bu kilisenin adı ise Hz. İsa’nın Yunancadaki ismi olan Hristos’dan geliyor. Bu nedenle Bayraktepe bölgesinin eski adı da Hristos tepesidir. Manastırın bulunduğu bölgede bugün hala yağmur sularını toplayan 4 adet kemerli yer altı sarnıcı bulunur. Ada sahipleri her sene 6 Ağustos’ta kutsal günlerini kutlayan Ortodokslara eşlik ederler.
Burgazada Cami ve Adalar Cem evi
Adanın doğusunda yer alan bu beton cami, 1953 yılında İstanbul’un fethinin 500.yıl dönümü için inşa edilmiştir. Camiye iskeleden indiğinizde sola doğru yürüyerek ulaşabilirsiniz. Burgazada’nın tek camisi olan Burgazada Cami minaresi kendisinden önce tamamlanmıştır.
Adalar Cem evi ise Çınarlı sokakta yer alır ve her sene Muharrem ayında halka aşure dağıtımı yapılır.
Süt Koyu
Bir diğer Burgazada gezilecek yerler listesinde yer edilen yer ise Yassıada’nın karşısında yer alan Süt Koyu, iskeleden 25 dakika kadar yürüdükten sonra karşınıza çıkar. Hemen yanında bulunan Madam Marta Koyu da adalarda yer alan doğal güzelliklerdendir.
Madam Marta Koyu

Rivayete göre Lübnanlı bir Ermeni asıllı olan Marta Arat çok güzel bir kadın olarak bilinir. Babasının tayini İstanbul’a çıkınca buraya gelir ve burada İstanbullu bir Ermeni ile evlenir. Ancak rivayete göre kendisinin özgür ruhlu olması ve bölge halkının onun giyimini kabul etmemesi onu depresyona sürüklemiştir. Sonunda da Madam Arat kendini Halikya Koyundan sulara bırakarak intihar etmiştir. O günden beri bu koy Madam Arat veya Marat Koyu olarak isimlendirilir. Koyda kamp yapılması ve ateş yakılması yasaktır. İhtiyaçlarınızı giderebileceğiniz salaş bir kafe de burada yer alıyor.
Burgazada’da Ne Yenmelidir?
Burgazadası gezilecek yerler listenizi tamamlarken lezzetli tatlar denemeyi de unutmayın. Genellikle deniz ürünlerinin ağırlıklı olduğu adada müthiş deniz mahsulleri yiyebilirsiniz. Türk ve Rum mutfağından müthiş lezzetler denemeli, adanın sembollerinden olan Ergün pastanesine uğramalısınız.
Burgazada’da Bunları Yapmadan Dönmeyin
- Masmavi plajlarında güneşlenip denizinde yüzmeden,
- Rengârenk çiçeklerle süslü sokaklarından bisikletle dolaşıp fotoğraflar çekilmeden,
- Sait Faik Müzesini ziyaret etmeden,
- Bayraktepe’ deki manzarayı seyretmeden dönmeyin deriz!
Burgazada’dan birçok hediyelik eşya, kapı ve buzdolabı süsleri, yazlık elbiseler, plaj malzemeleri bulabilirsiniz. Burgazada’da gece hayatı için ise mükemmel balık restoranlarından birini tercih edebilirsiniz. Çok sık tercih edilen yerlerden biri de Barba Yani Lokantasıdır. Burgazada’nın en eski lokantalarından olan bu restoran, gerçek Rum meyhanelerinden biridir. Restoranda lezzetli Ermeni ve Rum mezelerini bulabilirsiniz. Barba yani, Burgazada’da denizin kıyısında yer alan ve harika bir manzaraya sahip olan restorandır. Burgazada gezilecek yerler listemizi de böylelikle tamamlamış olduk.
Burgazada Gezilecek Yerler | Ne Yenir, Ne İçilir? yazımızı beğendiyseniz Garipçe Köyü Nerede ve Nasıl Gidilir? Garipçe’de Ne Yenir? yazımızı inceleyebilirsiniz.