Eğitim

Çevre Mühendisliği Maaş ve İş Olanakları

Çevre mühendisliği maaş ve iş olanakları yazımızda özel ve devletteki kazanç detaylarının yanı sıra çevre mühendisi nedir, ne iş yapar gibi sorularında cevaplarını bulabilirsiniz.

Dünya sağlığı için en değerli konular; iklim değişiklikleri, nüfus artışı, kuraklık ya da kentleşmedir. Türkiye’de bu alan üzerinde çalışan kişiler çevre mühendisleridir. Bu mesleği icra eden kişilerin görev ve sorumluluk alanları bellidir. Genel anlamda çevre mühendisleri doğal kaynakların kirlenmesine sebep olan faktörlerin kontrolünü sağlamaktadır.

 Pek çok kişi çevre mühendisliği hakkında araştırmalar yapmaktadır. Çalışma alanları ve maaşları en fazla merak edilen mesleklerden bir tanesidir. Peki, çevre mühendisliği maaş durumu nasıldır? Bu kadar ilgi gören ve araştırılan çevre mühendisliğini gelin hep birlikte detaylı bir şekilde inceleyelim.

Çevre Mühendisi Nedir?

Doğal kaynakların en iyi bir biçimde kullanılması, üretim ve tüketimin insan sağlığında ve doğal dengede hasar oluşturmayacak şekilde planlanması büyük öneme sahiptir. Bu işlemleri yürüten ve planlanmasını sağlayan kişilere çevre mühendisi denilmektedir. Ülkemizde bu işi yapan kişi sayısı diğer mühendislik dalları ile kıyaslandığında biraz daha azdır.

Çevre Mühendisi Ne İş Yapar?

Dünya’yı koruyan ve eski haline getiren çevre mühendisleri teknolojik çözümler de üretmektedir. Bu meslek sahibi kişiler problem çözme becerilerini bilimsel yetenekleri ile bir araya getirmektedir. Bir çevre mühendisi ormansızlaşma, iklim değişikliği ve kuraklık gibi konular üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Bilim ve mühendislik alanındaki engin bilgileri kullanarak karışık yapılardan oluşan problemlere teknolojik tabanlı çözümler bulmaktadır. Aynı zamanda atıkları yok etmek, güvenli içme suları oluşturmak, geri dönüşümü kolaylaştırmak gibi dünya sağlığını iyileştiren pek çok faaliyette bulunmaktadır. Çevre mühendisi maaşı ise genel olarak kişiyi tatmin edecek bir düzeydedir.

Önemli işlerde bulunan çevre mühendislerinin sahip oldukları bazı nitelikler ise şu şekildedir;

  • Karşılaşılan bir problem üzerine çözüm üretebilme
  • Güçlü bir yaratıcı özelliğe sahip olma
  • İş birliğinde ya da grup çalışmasında başarı sergileme
  • Yapmış olduğu analizleri dikkatli ve detaylıca inceleme
  • Sözlü ve yazılı iletişimi güçlü olma
  • Mesleki alanda kendini sürekli olarak geliştirme

Bu gibi niteliklere sahip olan çevre mühendisleri gün geçtikçe çoğalmaktadır. Bu mühendislerin çalışabilecekleri pek çok alan vardır. Bu alanlar; kalite kontrol birimleri, fabrikalar, su arıtma tesisleri, belediyeler, inşaat firmaları, danışmanlık yapan şirketler ve ilgili bakanlıklar şeklinde sıralanabilir.

Ayrıca çevre mühendisliği dünya genelinde ihtiyaç duyulan en önemli mesleklerden bir tanesi olmaya devam etmektedir. Bu mesleğin tam olarak ne yaptığını öğrendiğimize göre artık çevre mühendisliği maaş konusuna geçebiliriz.

Çevre Mühendisliği Maaş Ücretleri

Bu mühendislik dalı, özellikle iklim değişikliklerinin çevre ve doğaya zarar vermesi düşünüldüğü zaman gerekli görülen bir bölüm haline gelmiştir. Haliyle bu durum çevre mühendisi olan kişilere maddi olarak yansımaktadır. Bu içeriğimizde aldıkları maaşları özel sektör ve kamu olarak iki başlıkta incelemek daha doğru olacaktır. İlk olarak gelin hep birlikte özel sektör ile başlayalım.

Özel Sektörde Çevre Mühendisliği Maaşları

Her meslek grubunda ve mühendislik alanında olduğu gibi özel sektör maaş durumlarının farklılık gösterdiği bir bölümdür. Özel sektörde çalışan bir çevre mühendisinin aldığı ücret deneyimine ve bilgi birikimine bağlıdır. Ayrıca hangi iş pozisyonunda çalıştığı ve nasıl çalışma koşullarına sahip olduğu da maaşını etkilemektedir.

Aynı zamanda özel sektörde çevre mühendisi maaşı, bulunulan işletmenin kurumsallığına ve maaş politikasına göre belirlenmektedir. Kimi kurumsal şirketler çalışanlarına yüksek maaş sağlarken kimileri ise işçilerine düşük maaş verebilmektedir. Bazen küçük çaplı patron şirketinde çalışan kişiler kurumsal yerlerde çalışan mühendislerden daha fazla kazanabilmektedir.

Yani kısacası bu mesleği özel sektörde yapan kişilerin maaşları oldukça değişkenlik göstermektedir. Pek çok faktöre bağlı olarak maaşları daha az ya da daha fazla olabilmektedir. İşte özel sektörde çalışan çevre mühendislerinin aldığı maaşlar aşağıdaki gibidir:

  • Yeni mezun olmuş bir çevre mühendisinin minimum maaşı 5.500 TL’dir. Ortalama maaşı 6.500 TL olup maksimum maaşı 9.000 TL şeklindedir.
  • 2 senelik bir tecrübesi bulunan kıdemli çevre mühendisinin minimum maaşı 6.750 Türk Lirası’dır. Ortalama maaş olarak 7.700 TL almaktadır. Maksimum kıdemli çevre mühendisi maaşı ise 9.800 TL’dir.
  • 5 senelik bir tecrübesi olan uzman çevre mühendisinin aldığı minimum maaş 8.200 Türk Lirası’dır. Ortalama maaşı 8.500 TL olup maksimum maaşı 12.700 TL şeklindedir.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz maaş tutarları özel sektörde bulunan çevre mühendislerinin dile getirdikleri maaş aralıklarıdır. Bu maaşlar kafanızda bir fikir oluşturması adına verilmiştir. Sektörde bu aralıklar dışında da çalışan birçok mühendis olabilir. 2022 Temmuz itibariyle Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği’nin (TMMOB) belirlemesine göre mühendislerin asgari ücreti 11.200 TL olmuştur.

Devlette Çevre Mühendisliği Maaşları

Kamuda çevre mühendisliği maaş tutarı özel sektördeki kadar değişkenlik göstermemekte ve daha sabit bir maaş olmaktadır. Genel anlamda bölüm ayrılmaksızın kamuda yeni işe başlayan mühendisler aynı ücreti almaktadır. Kamudaki dörtte bir mühendis memurlarının aldığı net maaş 16.205 TL şeklindedir.

Ancak tabii kamuda da mühendislerin maaşını etkileyen pek çok etken bulunmaktadır. Çalışanın görevi, kademe derecesi, eğitim seviyesi (yüksek lisans-doktora vb.) maaşını etkileyen faktörlerdir. Aynı zamanda iş pozisyonu (müdür, şef vb.) ve yabancı dil seviyesi gibi etkenler de vardır. Kamuda çevre mühendisliği maaş tutarı saymış olduğumuz ögeler sonucunda farklılık göstermektedir.

Akademide Çevre Mühendisliği Maaşları

Bu mühendislik dalından mezun olan kişiler akademisyen olarak üniversitelerde çalışabilmektedir. Genel olarak her üniversitenin vermiş olduğu maaş aynıdır. Üniversitede bir araştırma görevlisi olarak çalışan çevre mühendisinin aldığı maaş 15.311 TL şeklindedir. Okulda faaliyet gösteren çevre mühendisinin maaşı bulunduğu projeye, sahip olduğu akademik konuma ve verdiği ders saat sayısına bağlıdır.

Yani bu bölümü okuduysanız ister özel sektörde veya devlette isterseniz de akademisyen olarak üniversitede çalışabilirsiniz. Çevre mühendisi olmak isteyen ya da merak eden kişiler için bu meslek hakkındaki bilgileri derledik. Çevre mühendisliği maaş tutarı ile ilgili sorularınızı yanıtladık. Umarız bu yazımızı okurken keyif almışsınızdır.

Çevre Mühendisliği Maaş ve İş Olanakları ilginizi çektiyse Biyosistem Mühendisi Maaşları ve İş Olanakları yazımıza da göz atabilirsiniz.

S. Emir Canbaş

İ.Ü. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu ve mezun olduğum bölüm hakkında kendi bildiklerimi, araştırmalarımı sizinle paylaşıyorum. Türkiye ve dünyada eğitimin yanı sıra kodlama da öğrenmeye ve burada paylaşmaya çalışacağım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu