Sağlık

Check Up Nedir? Check Up’ta Nelere Bakılır?

Check up nedir? Konu sağlık kontrolü olunca akla ilk gelen uygulama Check up’tır. Check up insanların sağlık durumunu kontrol etmek amacıyla bir dizi testlerden geçilerek, varsa eğer sağlık sorunlarının ortaya çıkarılmasına yarayan bir sağlık kontrolüdür. Check up her yaş grubu için önemli olsa da ülkemizde çoğunlukla yaşlanma döneminde dikkat edilen bir taramadır. Çünkü yaşın ilerlemesiyle birlikte insanların sağlık sorunları artmaktadır. 

Check up neden önemlidir? Check up bir insanın olası tüm hastalıklarını ortaya çıkarır. Kalp rahatsızlıkları, şeker, tansiyon hatta en önemlisi de kanser gibi hastalıklar erken süreçte Check up ile teşhis edilmektedir. Böylece tüm hastalıklara karşı önlem ya da tedavi uygulanır. Check up’ın bu kadar kapsamlı olması ve sağlık açısından önlemler alınıyor olması nedeniyle en iyi sağlık taraması olarak bilinmektedir. 

Check Up’ta Nelere Bakılır?

Check up ile en kapsamlı sağlık incelemesi yapılmaktadır. İnsanlar genellikle Check up’ı 18 yaşından sonra yaptırabilir. Her dönemde Check up içeriklerinde ön plana çıkan testler ve alınan önlemler değişim gösterir. Check up’ta nelere bakılır? Check up özellikle sağlık testlerinin, kan tahlilleri, radyoloji testleri vb. testlerin ön plana çıktığı bir araştırma sürecidir. Ancak bunun dışında Check up ile altta yatan hastalıklar da araştırılmaktadır. Yani hastaların aile sağlık geçmişi, beslenme düzenleri, yaşayış biçimleri, olası şikayetleri ve hastalık durumları derinlemesine araştırılır. 

Ancak yine de Check up’ta nelere bakılır adım adım öğrenmek istiyorsanız inceleme sürecinde şunlar kullanılmaktadır;

  • EKG
  • İdrar Tahlili
  • Tam Kan Tahlili
  • Ultrason Kontrolü
  • Efor testi
  • Röntgen 
  • Doktor muayenesi

Bu Check up uygulamalarında neredeyse uygulanabilecek tüm testler ve kontroller yapılmaktadır. Şimdi kullanılan tetkik yöntemlerinin amaçları ve hastalıkların teşhisinde Check up nedir, neden bu testler yapılır? tek tek inceleyeceğiz.

EKG (Elektrokardiyogram) Kullanımı

EKG cihazı kalp ritmini ve yaşanan kalp çarpıntısı tarzı durumlarda teşhis konmak için kullanılmaktadır. EKG cihazı göğse bağlanır ve kalp atış durumu gözlemlenir. Alınan EKG sonucuna göre kişinin kalp atışında herhangi bir sorun teşkil eden durum var mı diye kontrol edilir. Bunun dışında uygulanan kalbi ilgilendiren testler arasında tansiyon ve kolesterol gibi kalbi ilgilendiren değerlerde kontrol edilmektedir. 

İdrar Tahlili

İdrar tahlili Check up’ta bakılan en önemli tahlillerden biridir. Tam idrar tahlili ile birçok değeri görmek mümkündür. Vücuttaki al ve akyuvar oranları, idrar yolu enfeksiyon riskleri, sindirim hastalıkları öncesi teşhisi ve daha birçok hastalığın olası kontrolü idrar tahlili ile sağlanmaktadır. 

Tam Kan Tahlili

Kan tahlili doktorların en sık hastalardan aldıkları test biçimidir. Kan tahlili ile vücutta bulunan birçok hastalığın teşhisi mümkündür. Sarılık, kanda ve vücuttaki enfeksiyon, diyabet, karaciğer hastalıkları, Hepatit B ve Hepatit C vb. birçok hastalığın erken teşhisinde tam kan tahlili çok önemlidir. Bu sebeple Check up’ta nelere bakılır diye soranlar için kan tahlili olmayan bir Check up programı düşünülemez. 

Ultrason Kontrolü

Ultrason cihazı iç organlarımızın gözlemlenebilmesi için en önemli kontrol cihazlarından biridir. Ultrason cihazı yüksek ses dalgaları ile çalışan bir alettir. İç organlarınızda akciğer, karaciğer, pankreas, mide ve daha birçok organınızın sağlıklı çalışıp çalışmadığını gösterebilmektedir. Ayrıca kadınlarda Mamografi (meme kanseri) kontrollerinde ultrason erken teşhis de etkili olabilmektedir. Organlarda oluşan farklı bulgulara bağlı olarak MR cihazından kanser kontrolü de yapılabilmektedir. 

Efor Testi

Spor yapmak isteyen insanların özellikle kontrolden geçtiği testlerdir. Efor testi uygulanan insanların kalbin çalışma düzeni, vücudun enerji kaybı ve çeşitli spor aktivitelerine bağlı olarak kişinin efor sınırı ölçülendirilir. Hipertansiyon, gizli kalp damar hastalıkları vb. hastalıklar efor testi ile bulunabilmektedir. Ayrıca ünlü sporcuların sürekli efor testlerinden geçme sebebi kondisyon durumu ve vücudun sınırlarını gösteriyor oluşudur. 

 Röntgen Kullanımı

Röntgen cihazı da tıpkı ultrason gibi iç organlarımızı kontrol eden bir cihazdır. Genellikle akciğer karaciğer başta olmak üzere tüm göğüs kafesindeki organlar röntgen cihazı ile kontrolden geçer. Kanser teşhisi için olmazsa olmaz tanı yöntemlerinden biri röntgendir. Röntgenle ayrıca solunum yolu hastalıkları ve ağrıyan bölgelerde olası kırık ve çatlakları bulmakta da kullanılmaktadır. Check up’ta önemli teknolojiler arasındadır.

Doktor Muayenesi

Doktorlar genellikle başlangıçta muayene işlemini gerçekleştirmektedirler. Hasta tıbbi kaydı bu süreçte alınmaktadır. Örneğin geçmişte yaşadığınız hastalıklar, atlattığınız ya da tedavisine devam ettiğiniz hastalıklar, uygulanan aşılar ve aile yakınlarınız başta olmak üzere hastalık durumlarınızın tamamı doktor muayenesinde kaydedilir. 

Check Up Nasıl Yapılır?

Check up nedir ve Check up’ta nelere bakılır bu kısımları detaylı anlattıktan sonra şimdi sıra Check up Nasıl Yapılır? Sorusunda, öncelikle Check up yaptıracağınız hastane ile iletişime geçmeli ve Check up randevusu almalısınız. Check up işlemleri gerçekleştirilmeden 8 – 12 saat kadar önceden aç olduğunuzdan emin olun. Check up uygulanacak olan kişinin yaş grubuna bağlı olarak bahsettiğimiz uygulama yöntemlerinden bazıları kullanılmayabilir. Bunun için doktorlar öncelikle sizin tıbbi geçmişinizi muayene esnasında öğrenirler. 

Check up uygulama işlemleri sabah erken saatlerde başlayabilmektedir. İşlemler sırası ile ilerlediği ve tetkiklerin tamamlanma süreci hesaba katıldığında ilk gün örnekler alınırken son tetkikler ertesi gün yapılabilmektedir. Öncelikle laboratuvar örnekleri sabah saatlerinde alınmaktadır. Daha sonra Radyoloji alanında yapılan testler uygulanır. Tüm uygulanan kontroller tamamlandıktan sonra ertesi gün birkaç işlem daha uygulanır. En geç 5 gün sonra tüm test sonuçlarınız tamamlanır ve bilgilendirme yapılır. 

Check Up Ne Sıklıkta yaptırılır?

Check up yaptırmak genellikle insanların pek de tercih etmedikleri bir kontrol yöntemidir. Ancak her hastalığa karşı önlem almak için Check up yaptırmak şarttır. Check up ne sıklıkta yaptırılır sorusunun cevabı olarak en genel şekilde 20 yaşından sonra her yıl 1 kez yaptırılması önerilir. Bu Check up yaptırma süreci 50 yaş üzeri için artabilmektedir. Özellikle de önemli hastalıklarınız varsa tedavi sürecinde olsanız dahi Check up yaptırmaya özen göstermek gerekmektedir. 

Check up süreci nadirde olsa bazı insanlar için riskli olabilmektedir. Bunun sebebi radyoloji tetkikleri uygulanırken radyasyon insan vücuduna zarar verebilmektedir. Check up yaptırmadan önce hamilelik şüpheniz ya da bebek emziriyor olmanız durumunda doktorunuza bilgi vermeyi sakın unutmayın…

Check Up Fiyatları 

Check up yaptırmak maliyetli bir tetkik süreci anlamına gelebilmektedir. Bu sebeple genellikle hastalar Check up fiyatları nedir merak ederler. Bu fiyatlar birbirine yakın olsa da hastaneden hastaneye değişim göstermektedir. Ancak özel hastanelerde ortalama 2021 Check up fiyatları 1500 – 2000 lira arasında değişim gösterebilmektedir. Evet ülkemiz şartların Check up fiyatlarının yüksek olduğu söylenebilir. 

Ancak bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri Check up’ın hayati öneme sahip oluşudur. Hemen her türlü gizli hastalığı vücudumuzda taşıyor olmamız mümkündür. Bu hastalıklar kanser gibi ölümcül hastalıklar olabilmektedir. Eğer Check up yaptırırsak tehlikeli birçok hastalığın erken teşhisi mümkün hale gelir. Böylece iyileşme sürecine hızlıca başlama şansımız olacaktır. Vücudunuzda gözle görülür herhangi bir sorun yaşanmıyor olsa bile uzmanlar yılda bir kez Check up yaptırmayı önermektedir. 

Check Up Nedir? Check Up’ta Nelere Bakılır? yazımızı incelediyseniz Şeker Hastalığı Nedir, Neden Olur? yazımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

Z. Mine Toprakoğlu

Hastalıklar, diyet, sağlıklı yaşam, besinler, vitaminler ve daha birçok konuda kendime, bilgime güveniyorum. Özel bir firmada diyetisyen olarak çalışıyorum ve sizleri sağlıklı bir yaşama davet ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu