Depresyon Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır ve Tedavi Süreci

Depresyon çeşitleri ve belirtileri hakkında detayları, tedavi sürecini ve çeşitlerini sizler için hazırladık. Majör depresif bozukluk veya klinik depresyon olarak da bilinen depresyon, kalıcı üzüntü ve ilgi kaybı ile karakterize bir ruh hali durumudur.
Depresyonda olan kişilerin fikirleri ve eylemleri değişmiştir. Bu durum kişinin ruhsal ve bedensel acı çekmesine kapı aralar. Depresyon hafife alınacak bir şey değildir ve kolay kolay geçmez. Aksine, bakım gerektiren tıbbi bir sorundur. Depresyon için terapi prosedürü bazı durumlarda uzun olabilir. Depresyon her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen, yirmili veya otuzlu yaşlarda daha sık görülür.
Yazıda Neler Var?
Depresyon Nedenleri, Nelerden Oluşur?
Depresyonun kesin etiyolojisi bilinmemektedir. Kalıtsal faktörlerin depresyon gelişiminde rol oynadığı görülse de depresyona neden olabilecek genleri bulmak için araştırmalar devam etmektedir. Depresyonun insanların beyinlerinde fiziksel değişikliklere neden olabileceği görülüyor. Bu değişikliklerin önemi belirsizdir. Ancak uzmanlar üzüntünün temel nedenlerini belirlemeye yardımcı olacağını umuyorlar. Hormon kaymaları, hamileliğin hemen ardından, tiroid sorunlarının bir sonucu olarak veya menopoz boyunca meydana gelebilir. Bu hormonal dengesizlikler de depresyona neden olabilir.
Nörotransmitterler, nöronlar arasında veya nöronlar ve diğer hücreler arasında iletişime izin veren kimyasallardır. Bu doğal olarak oluşan maddeler, depresyonun başlamasına katkıda bulunan faktörlerden biri olabilir. Çeşitli araştırmalar, nörotransmitter aktivitelerindeki değişikliklerin nörodevrelerle nasıl etkileşime girdiğini anlamanın, depresyonun altında yatan nedeni belirleme ve onu tedavi etme sürecinde aktif bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
Bunların yanı sıra, aşağıdaki faktörler depresyonun ortaya çıkmasını hızlandırabilir:
- Zayıf benlik saygısı, abartılı öz eleştiri ve karamsarlık gibi bazı kişilik özellikleri,
- İstismar, ölüm ve kayıp, derin melankoliye neden olabilecek travmatik veya stresli durumların örnekleri,
- Aile, ilişkiler, kariyer veya okulla ilgili sorunlar,
- Kalıtsal özellikler dikkate alındığında; akrabaların veya aile üyelerinin alkol, bipolar hastalık, depresyon veya intihar öyküsü olması,
- Yeme bozuklukları, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu vb. akıl sağlığı sorunları,
- Kişinin sosyal bağlamından soyutlanması,
- Şiddetli alkol, tütün veya uyuşturucu kullanımı,
- Obezite diyabete yol açabilen aşırı kilolu olmak,
- İnme, kanser, kronik ağrı, kalp hastalığı veya diyabet gibi majör veya kronik durumların varlığı,
- Hipertansiyon ilaçları ve uyku hapları gibi bazı ilaçlar kullanımı, bu süreçte kişinin psikolojik durumunu doğrudan etkiler.
Depresyon ele alınmazsa, kötüleşir. Bu göz ardı edilen senaryo, duygusal, davranışsal ve fizyolojik sorunların yanı sıra bir kişinin yaşamının her alanını etkileyen karmaşıklıklara neden olur.
Depresyonun Belirtileri Nelerdir?
Depresyon, bir kişiyi yaşamı boyunca yalnızca bir kez veya belirli durumlarda birden fazla kez vurabilir. Depresyonda olduğunuzda, gün boyunca çeşitli semptomlar yaşayabilirsiniz. Tedavi süresince her gün tekrarlama potansiyeli olan bu belirtiler şunlardır:
- Ani melankoli, kontrol edilemeyen hıçkırıklar, boşluk ve umutsuzluk,
- Değersizlik, pişmanlık ve önceki başarısızlıklar için sürekli kendini suçlama,
- Düşünmede, konsantre olmada, yargıda bulunmada ve bir şeyleri hatırlamada zorluk yaşama,
- Öncekine kıyasla düşünme, konuşma veya hareket etmede yavaşlık,
- En sıradan durumlarda bile ani öfke patlamaları, öfke veya hayal kırıklığı,
- Günlük aktivitelerin çoğuna veya tümüne karşı ilgiyi kaybetmeye, hatta bundan zevk almaya başlama,
- Bazı insanlar iştah azalması nedeniyle kilo verirken, diğerleri yeme isteğinin artması nedeniyle kontrolsüz bir şekilde kilo alımı,
- Kaygı ve ajitasyon,
- Sırt ağrısı ve baş ağrısı gibi bilinmeyen fiziksel sorunlar,
- İntihar ve ölüm fikirleri,
- Bazen uyku bozuklukları olarak bilinen uykusuzluk veya aşırı uyku,
- Zayıflık, sürekli bir yorgunluk hissi ve enerji eksikliği belirtiler arasındadır.
Bu belirtiler depresyondan mustarip kişilerin yaşamlarında önemli sorunlar yaratır ve yaşam kalitelerini büyük ölçüde düşürür. Çünkü bu insanlar belirgin bir sebep olmadan depresif veya kasvetli hissedebilirler. Elbette belirtiler depresyon çeşitleri kapsamında değişebilir.
Depresyon Nasıl Tespit Edilir?
Fizik muayene sıklıkla depresyon tanısında ilk basamak olarak kullanılmaktadır. Peki, depresyondan nasıl çıkılır? Bu soruya cevap verebilmek için ilk önce uzman tarafından tespitin yapılması gerekmektedir. Bir sağlık durumu tarafından tetiklenebilir. Fizik muayenenin ardından laboratuvar testleri gerekebilir. Bu aşamada “tam kan sayımı” testi kullanılabilir ve tiroid bezinin düzgün çalışıp çalışmadığını belirlemek için başka testler gerekebilir.
Sonraki aşama zihinsel bir değerlendirmedir. Bireyin semptomları, düşünceleri, duyguları ve davranış kalıpları hakkında yeterli bilgi edinmek için sorular sorulur. Peki depresyon çeşitleri nelerdir? İsterseniz bu sorunun cevabına artık geçelim.
Depresyon Çeşitleri Nelerdir?
Ciddi depresyon belirtileri kişiden kişiye değişir. Uzmanlar, depresyonun türünü belirlemek için işaretler veya özellikler ararlar. En tehlikeli depresyon hangisi sorusu için aşağıdaki çeşitleri inceleyebilirsiniz. Tedavi prosedürünün mümkün olduğu kadar başarılı olması için depresyon tanısının doğru olması gerekir. Depresyon çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;
- Anksiyete Sıkıntısı: Huzursuzluk ve yaklaşan olaylarla ilgili endişenin eşlik ettiği depresyon.
- Atipik Özellikler: Açlığın artması, aşırı uyku hali, reddedilmeye karşı aşırı duyarlılık ve vücut bölgelerinde ağırlık hissi ile karakterize bir depresyon türüdür.
- Mevsimsel Depresyon: Mevsimler değiştiğinde ve güneş ışığına daha az maruz kalındığında gelişen bir depresyon türüdür.
- Katatoni: amaçsız hareketler ve istemsiz ve kontrol dışı motor aktivitenin yanı sıra hareketsiz ve esnek olmayan duruşlarla karakterize bir depresyon türüdür.
- Melankolik Depresyon: Bu, bir zamanlar zevkli olan bir şeyden geri çekilmenin bir sonucu olarak ortaya çıkan bir tür depresyondur. Ayrıca sabahları kalkarken azalan bir ruh hali, kalıcı yorgunluk veya ajitasyon eşlik edebilir.
- Peripartum Depresyon: Hamilelik sırasında veya doğumdan sonra yani doğum sonrası dönemde ortaya çıkabilen bir depresyon türüdür.
Yetersizlik ve olumsuzluk duygularını içeren sanrılar veya halüsinasyonlar ile karakterize bir tür üzüntüdür.
Depresyon Tedavi Edilmezse Nelere Sebep Olur?
Depresyon ele alınmazsa, kötüleşir ve kişinin yaşamının her bölümünü etkileyen duygusal, davranışsal ve fizyolojik sorunlara ve sonuçlara neden olur.
- Obezite veya fazla kilolu olmak kalp hastalığına ve diyabete neden olabilir.
- Fiziksel rahatsızlık veya ağrı oluşabilir.
- Alkol veya uyuşturucu kullanımı artabilir.
- Anksiyete, panik bozukluk veya sosyal fobi, anksiyete bozukluklarının örnekleridir.
- Ailedeki çatışmalar, ilişkilerdeki zorluklar ve işte veya okulda yaşanan sorunlar ortaya çıkabilir.
- Toplumdan dışlanma sık görülen durumlardır.
- İntihar düşüncesi, intihar girişimi veya intihar görülebilir.
Kendinize erken ölümü düşündürecek bu rahatsızlıktan kurtulmak için bir uzmandan yardım almalısınız.
Depresyon Tedavisi Nedir?
Depresyondan muzdarip kişiler için ilaçlar ve psikoterapi özellikle faydalıdır.
İlaç Tedavisi
Hastanın depresyon tedavisi görürken alması gereken ilaçlar mutlaka doktor tarafından belirlenmelidir. Kullanılacak ilaçlar arasında antidepresanlar da yer almaktadır. Doktor veya eczacı hastaya bu ilaçların olası olumsuz etkileri hakkında bilgi verecektir.
Depresyon tedavisinde düzenli olarak kullanılan ilaç sınıfları:
- Olağandışı Özelliklere Sahip Antidepresanlar
- Serotonin Geri Alım İnhibitörleri
- Antidepresanlar Trisiklik
- Monoamin Oksidaz (MAOI’ler) İnhibitörleri
- Ek İlaçlar
Psikoterapi
Psikoterapi, duygusal ve davranışsal sorunları çözmeyi ve bir ruh sağlığı uzmanının yardımıyla ruh sağlığını geliştirmeyi ve korumayı amaçlayan stratejilerin genel adıdır. Psikoterapi genellikle “konuşma terapisi” veya “psikolojik tedavi” olarak bilinir.
Hastaneye Yatış
Bazı depresyon türleri o kadar şiddetlidir ki, insanlar tedavi için hastaneye kaldırılmalıdır. Kişinin kendine yeterince bakamadığı veya kendisine veya başkalarına zarar verdiği durumlarda hastaneye yatırılması düşünülebilir. Psikiyatrik tedavi, kişinin ruh hali düzelene kadar sakin ve güvenli bir şekilde tedavi sürecini sürdürmesine yardımcı olabilir.
Depresyon Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır ve Tedavi Süreci yazımızı beğendiyseniz Sağlık kategorimize göz atmanızı tavsiye ederiz.