Doğum Sigortası Nedir? Ne Zaman Yaptırılmalı?

Doğum sigortası nedir sorusu sık sık sorulmaya başlamasının başlıca sebebi ekonomik şartlardan kaynaklanmaktadır. Bu yazımız da hamilelik sigortası olarak da adlandırılan bu hizmetin tüm detaylarını paylaşıyor olacağız.
Daha doğum gerçekleşmeden dahi düzenli olarak yapılması gereken kontrollerin olması ve genel olarak bütün doğum süreci ebeveynler için oldukça büyük masraf kalemlerini ortaya çıkartmaktadır. Bebekler için yaptırılması artık büyük bir ihtiyaç haline gelmiş olan doğum sigortası ile ebeveynler uzun vadede maddi açıdan da oldukça rahatlatmaktadır. Biz de bu yazımızda hamilelik planlaması yapan kişilerin hem kendileri hem de bebekleri için büyük güvence sağlayan doğum sigortasından bahsedeceğiz.
Yazıda Neler Var?
Doğum Sigortası Nedir?
Doğum sigortası nedir sorusu veya diğer adıyla hamilelik sigortası hamilelik süreci boyunca hem annenin hem de bebeğin sağlığı için yapılması gerekli olan kontrolleri, normal ya da sezaryen doğum şekline göre ortaya çıkabilecek masrafları, yeni doğan ve lohusalık kontrolü masraflarını içine alan bir teminat çeşididir. Hamilelik sigortası sayesinde özel hastanelerde çok daha uygun fiyatlar ya da ücretsiz olarak yararlanmak mümkündür.
Sağlık sigortası teminatlarından birisi olan doğum paketleri gebelik planı yapan kişiler ve anne adayları için tatmin edici bir güvence sunmaktadır. Fakat bu teminat özel sağlık sigortası (ÖSS) veya tamamlayıcı sağlık sigortaları (TSS) poliçelerine ek teminat şeklinde alınmaktadır. Yani, doğum teminatı sahibi olabilmek için ilk olarak ÖSS ve TSS yaptırılması veya halihazırda bu sigorta türlerinden birine sahip olunması durumunda doğum teminatının da bu sigorta poliçelerine ekletilmesi gerekmektedir.
Doğum Sigortası Teminatları
Doğum sigortası teminatının kapsamı poliçelerde yer alan diğer teminat ve limitlere göre farklılık göstermektedir. Fakat genel olarak doğum sigortası teminatı şunlardan oluşmaktadır:
- Doğum ve Ameliyat: Gebelik sürecinin en son aşamasında oldukça fazla masraf oluşturan doğum ile ameliyat operasyonlar, doğum teminatı kapsamı içinde bulunmaktadır. Ayrıca bu teminat sayesinde, doğum esnasında meydana gelebilecek herhangi bir hastalığın masrafı da karşılanmaktadır.
- Gerekli Test ve Tahliller: Hamilelik boyunca yapılması gerekli olan idrar ve kan tahlilleri, ultrasonografı şeker testleriyle birlikte aylık olarak düzenli şekilde yapılması gereken hekim muayene ve rutin kontroller, bu teminatın içerisinde yer almaktadır. Doğum sigortası ile gebelik boyunca ihtiyaç duyulacak bütün sağlık kontrolleri güvence altına alınmaktadır.
- Doğum Ardından Ortaya Çıkabilecek Hastalıklar: Arzu edildiği takdirde, doğum sonrasında bebeğin yakalanabileceği potansiyel hastalıklar için ek teminat da alınabilmektedir. Gerekli olması durumunda kuvöz kullanımı ya da sarılık testi gibi birçok doğum sonrası hastalığı ve tehlikesine karşı bebeklerin sağlığı, bu ek güvenceler ile teminat altına alınabilmektedir.
Hamilelik sigortası ile doğum muayeneleri, doğum ve artı olarak var ise bebeklerin ilk muayeneleri karşılanmaktadır. Doğum gerçekleştikten sonra genel sağlık hizmetlerinden faydalanılabilmesi için bebek sağlık sigortasının yapılması gerekmektedir.
Doğum Sigortası Ne Zaman Yapılır?
Doğum planlaması yapan kişilerin, doğum sigortası nedir sorusuna ek olarak merak ettiği bir diğer konu ise bu sigortanın ne zaman yapılması gerektiğidir. Öncelikle şunu belirtelim ki bu teminatın hamilelik süreci henüz başlamadan poliçeye ekletilmesi daha avantajlı olmaktadır. Bunun nedeni ise doğum sigortası teminatını içeren sağlık sigortalarının genelde 1 sene sonra kullanılmak için hazırlanmasıdır. Yani, sağlık sigortası yaptırıldığı andan itibaren 1 sene kadar hamilelik masrafları karşılanmaz. Bazı sigorta şirketleri altı ay beklemeli hamilelik sigortası paketi de sunmaktadır. Bu bakımdan bekleme süresi de sigorta firmalarına göre farklılık sergileyebilmektedir.
Eğer sizin de hamilelik planınız bulunuyorsa doğum sigortası teminatı ekletmek için sigorta firmanızın sunduğu bekleme süresi şartlarını öğrenmenizi tavsiye ederiz. Böylece, bekleme süresi bakımından hamilelik sürecinizi güvenceli olarak planlama şansınız olacaktır. İstisna olsa da bazı sigorta firmaları gebeliğin başlamasından sonra yaptırılabilecek hamilelik sigortası da sunmaktadır.
Hamilelik Sigortası Sezaryen Doğum İçin De Geçerli Midir?
Hamilelik sigortası genel olarak hem sezaryen hem de normal doğum masraflarını karşılamaktadır. Bu teminatın içerisinde kontrol ve muayeneler, ilaçlar, görüntüleme ve laboratuvar masrafları yer almaktadır. Doğumdan sonra yapılacak bebek sigortaları sayesinde doğum teminatları daha da genişletilebilmektedir. Bebek aşıları, yeni doğan test ve muayeneleri bu teminatların içinde bulunmaktadır. Doğum ve gebelik giderlerini karşılamak amacı ile limitsiz ve limitli doğum sigortası seçenekleri de mevcuttur. Prim ücretleri farklılık sergileyen bu teminatlar sayesinde ebeveynler yüksek masraflardan kurtulabilmektedir. Her bütçe, talep ve ihtiyaç doğrultusunda farklı doğum teminatları mevcutken bu sigortalar sayesinde profesyonel sigorta danışmanları da sizin için 7/24 ulaşılabilir olmaktadır.
Doğum Sigortasının Önemi
Gebelik sürecini planlayan veya bu süreç içinde bulunan bütün anne ve baba adayları, bebek ve anneyi koruma açısından büyük endişeler duyabilmektedir. Bu hassas ve önemli dönemde, herhangi bir sorunla karşılaşmadan; stressiz ve sağlıklı şekilde süreci atlatabilmek amacı ile bazı güvencelere ihtiyaç da duyulmaktadır. Hamilelik sigortası ile poliçenizde bulunan anlaşmalı hastanelere giderek siz de doğum ve gebelik sürecinde ihtiyaç duyabileceğiniz bütün sağlık hizmetlerinden faydalanabilir; ayrıca karşılaşılabilecek ek masraflardan da kurtulabilirsiniz. İşte bu aşamada, özel sağlık sigortasına eklenecek doğum paketinin; anne-baba adaylarının kendilerini güvende hissetmeleri için oldukça büyük bir önemi bulunmaktadır.
Hamile Kaldıktan Sonra Doğum Sigortası Yapmanın Avantajı Var Mıdır?
Doğum sigortası nedir sorusuna cevap verdiğimize göre isterseniz şimdi de bu sigortanın gebelik başladıktan sonra yapılmasının ne gibi avantajları vardır konusunu inceleyelim. Doğum sigortasının, hamilelik başladıktan sonrası yapılmasının avantajları gebelik başlamadan önceki avantajlar ile paralellik sergilemektedir. Bu avantajlardan yararlanabilmek için ilk olarak poliçenin imzalanması gerektiğini de dile getirelim. Gebelik sürecinde yapılan hamilelik sigortası avantaj ve özellikleri şu şekildedir:
- Bekleme süresinin, anne adayı ya da sigorta şirketi açısından önemi bulunmaması sebebi ile istenilen ayda hamilelik sigortası alma hakkı bulunmaktadır.
- Halihazırda gebeyken de doğum sigortasından faydalanılabilir. Hatta gebeliğin 9. ayında olunma dahi doğum sigortası yaptırılabilmektedir.
- Bebeğin ilk aşılarına ait olan masraflar da sigorta şirketince karşılanacaktır. Fakat bu durum poliçede yer alan teminata göre değişmektedir.
Hamilelik sigortası gebe iken de yapılsa gebelik başlamadan önce de yapılsa birçok ortak avantaj ve özelliği içerisinde bulundurmaktadır. Önemli olan konu ise bu sigorta yaptırılırken genel ve özel teminatları, genel şart ve kapsamları detaylıca öğrenmek ve bu konu hakkında güzel şekilde bilgi almaktır.
Hamile Kalmadan Önce Doğum Sigortası Yapılırsa Ücret Artar Mı?
Gebelik öncesin de ya sonrasında hamilelik sigortası yapmanın sigorta ücreti açısından bir farkı olmamaktadır. Bunun nedeni ise sigorta firmalarında bekleme sürelerinin olmasıdır. Sigorta ücretini değiştirecek esas konu sigorta kapsamında bulunan teminatların neler olduğudur. Temel teminatlara ek olarak eklenecek özel teminatlar nedeni ile fiyatlar yukarı çıkabilmektedir. Bu sebeple, sigorta poliçesini imzalamadan önce özel ve genel teminatlar hakkında detaylı bilgi alıp poliçenin nasıl ücretlendirileceği hususunda emin olmanız gerekmektedir. Kısaca özetleyecek olursak ortaya çıkabilecek riskin gerçekleşme ihtimali yüksek ise poliçe fiyatı da artacaktır. Doğum sigortası teminatı alırken bekleme süreli olarak almanız halinde bu durum size daha fazla avantaj sunacaktır.
Doğum Sigortası Nedir? Ne Zaman Yaptırılmalı? yazımızı incelediyseniz Eşya Sigortası Nedir ve Neleri Kapsar? Fiyatlar Ne Kadar? yazımız da ilginizi çekebilir.