Eğitimde Dijital Dönüşüm ve Türkiye’deki Durumu

Eğitimde dijital dönüşüm girişimleri özellikle son iki yılda oldukça büyük ilerleme göstererek başarılı olmuştur.Son yıllarda tüm dünyada yaşanan problemlerden dolayı, eğitimde de farklı gelişim ve dönüşüm süreçlerine gidilmiştir.
Yazıda Neler Var?
Salgın Döneminde Eğitim
Özellikle salgın sürecinde tüm dünyada dışarı çıkma yasakları başta olmak üzere çeşitli kısıtlamaların getirilmesi, eğitim hayatını da oldukça etkileyen bir faktördü. Eğitim için öncelikli olarak belirli kısıtlamalar uygulanarak ya da eğitime kısa süreli ara verilerek çıkılan bu yolda eğitim ve öğrenimin aksamaması adına çeşitli dönüşümler yapılması gerektiği görüldü.
Eğitimin, kısıtlanarak ya da kısa süreli ara verilerek yürümediği görülünce de alternatif yollar aranmaya başlandı. Eğitimde dijital dönüşüm, bu noktada oldukça önemli bir mesele halini aldı. Dijital dönüşüm öncelikli olarak salgının başladığı yıldan sonraki eğitim döneminde uzaktan eğitim sistemi ile sürdürülmeye çalışıldı.
Eğitimde böyle geniş kapsamlı bir dönüşüm ile dijitalleşme yolunda ilk adımlar atıldığı için çeşitli problemler de oluşmuştu. İlerleyen süreçlerde öğrencilerin ve eğitimcilerin geri dönüşleri ile bu dijitalleşme döneminde ortaya çıkan problemler giderilmeye çalışıldı.
Eğitimde Dijital Dönüşüm Süreçleri
Öncelikli olarak, yükseköğrenim alan öğrencilerin sınıf sayıları kalabalık olduğu için okulların uzaktan öğrenim için kurduğu sistemlerdeki yavaşlama ve aksaklıklar ele alındı. Yükseköğrenim kurumları daha özerk okullar olduğu için, yapılan geliştirmeler bireysel olarak adlandırılsa da ilkokul ve lise öğrencileri için de sorumluk bakanlıklar tarafından çeşitli geliştirmeler ele alındı.
Salgın döneminden öncesinde de sadece eğitimde değil aynı zamanda genel teknoloji bağlamında tamamen dijitalleşme yolunda ilerleyen dünyada salgın dönemi ile çalışmalarını hızlandırarak artık insanlığa faydalı işler ile ortaya somut bir şeyler koyulması gerektiği anlaşılmıştır. Bununla birlikte ilk sorun olan eğitim düzeni hakkında geliştirmeler yapılmaya başlandı.
Eğitimde dijital dönüşüm denilen konu esasında, var olan ve ileri zamanda elde edilecek tüm bilgilerin dijital ortama aktarılması ve dijital destekli işlenmesidir. Son yıllarda eğitim için oldukça büyük bir gelişim olan uzaktan eğitim sistemi ile eğitim için dijital dönüşüm konusunda da oldukça büyük adımlar atıldı.
Uzaktan Eğitimden Öncesi
Eğitim için kullanılan dijital dönüşümün tarihini salgın dönemi ya da uzaktan eğitim dönemi ile başlatmak mümkün değildir. 1900’lü yılların başında bilgisayar kullanımının halka açılması ve halk tarafından elde edilebilir bir araç haline gelmesi ile birlikte aslında eğitimde dijital dönüşüm sürecinin başladığını da kabul edebiliriz. Yine aynı tarihlerde bilgisayar destekli işlemlerin kısmen yerine getiriliyor olması ise dijital dönüşüm başlangıcı sayılır.
İlk olarak dijital dönüşümün eğitim alanında yapıldığını gösteren konuş ise yüksek eğitim kurumlarındaki kütüphanelerde bulunan kitapların ve yine aynı kurumlardaki belge ve çeşitli bilgilerin dijital ortama aktarılması ile resmen başladığını görürüz. Bilgisayar gibi oldukça işlevsel ve büyük kolaylık sağlayan bu sistem, öncelikli olarak bilgisayarlardan bilgi edinebilmeyi sonrasında da uzaktan eğitim, sanal eğitimler gibi kolaylıkları beraberinde getirerek eğitim konusunda dijital dönüşümün yolunu açmıştır.
Türkiye’de Eğitimdeki Dijital Dönüşüm
Günümüzde eğitim konusunda dünyada öncelikli olarak bilinen ülkeler Amerika, Japonya, Çin gibi ülkeler olsa da Türkiye’de 2023 Eğitim Modeli kavramı içinde eğitimde dijital dönüşüm konusunda oldukça büyük girişimler yapan ve bu konunun üzerinde ilerleyen ülkeler arasındadır. Dijital dönüşüm denildiğinde akıllara öncelikle robotlaşma, artırılmış sanal gerçeklik, yüksek görsellik performansları, tamamen teknolojiye uyum sağlamak gibi konular gelse de bu konuda eğitim için tam olarak böyle bahsedilemez.
Eğitimi Daha Verimli Hale Getiriyor
Genel bir dijital dönüşüm için robotlar, yüksek görsellik ve buna benzer faktörler geçerli var sayımlar olsa da eğitim konusunda dijital dönüşüm, eğitimin daha kolay ve pratik hale gelmesini kapsar. Aynı zamanda öğrencilerin daha kolay anlayabilmesi, öğrenebilmesi ve eğitimde dijital dönüşüm sayesinde öğrenilen bilgileri yüksek verim ile kullanabilmeleri hedeflenir.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gerçekleştirilen dijital dönüşümlerden en güçlü ve kapsamlı olanı eğitim alanında yapılan dönüşümlerdir. Bu kadar kapsamlı ve bu kadar fazla kişiye hitap eden bir dijital dönüşüm hareketi son yıllarda yapılmayan bir girişimdir.
Zaten var olan sistem içinde öğrencilerin işlerini kolaylaştırmak ve öğrencilerin daha iyi şekilde bilgi edinebilmesini ve kolaylıkla bilgi öğrenebilmesini sağlamak amacıyla düşünülen bir sistemdir. Zorunlu olarak uzaktan eğitim yapılması gereken dönemde ise oldukça güçlenerek geliştirilmiş ve kullanıma sunulmuştur.
Dijital Dönüşümün Eğitimdeki Geleceği
Eğitimde dijital dönüşüm denildiğinde sadece sanal ortamlarda gerçekleştirilen dersler ve uzaktan öğretim akıllara gelmemesi gerekir. Aynı zamanda daha fazla bilgiye çok daha kısa sürelerde ve daha kolay şekilde ulaşabilmek de eğitim için dijital dönüşüm çalışmaları arasında yer alır. Eğitim, yalnızca okullarda verilen ve diploma amacıyla alınan dersler değildir.
Dijital dönüşümler, bireysel olarak farklı alanlarda eğitim alan ve eğitim veren kişileri de kapsar. Gerek ilkokul ve lise eğitimlerinde gerek yüksekokul eğitimlerinde gerek ise dışarıdan bireysel olarak alınan eğitimler için yapılan dönüşümler, Türkiye için oldukça iyi çalışan ve iyi sonuçlar veren bir sistem haline gelmiştir. İlerleyen dönemlerde eğitim konusunda yapılan dijital dönüşümlere çok daha fazla şahit olmamız mümkün.
Eğitimde Dijital Dönüşüm ve Türkiye’deki Durumu yazımız ilginizi çektiyse Online Eğitim Siteleri Hangileri? Ücretsiz ve Ücretli Seçenekler yazımıza da göz atmalısınız.