Eğitimde Ebeveynlerin Görevleri Nelerdir?

Eğitimde ebeveynlerin görevleri arasında en temelde yatan amaç, ebeveynlerin çocuklarda öğrenme ilgisini ve arzusunu oluşturmasıdır. Ayrıca bir çocuğun dışarıya adım atmadan önce sosyal çevresi tamamen ailedir. Sosyal davranış ve bu davranışlarda olumluluğu sağlayacak olan yine eğitimde ebeveynlerin görevleri arasında yer alır. Okul öncesi, İlköğretim ve ortaokul döneminde çocuklar özellikle okuldan kalan zamanlarını aileleriyle geçirmektedir. Bu nedenle ev ortamında ailenin sevgisi ve davranışları çocukları etkilemektedir. Bu nedenle çocukların, hem kişisel hayatında alması gereken eğitimde, hem de okul da aldığı eğitimde belirli bir seviyeye ulaşması için ebeveyn desteği almalıdır. Motivasyonu çocuğun hayatında olumlu bir yer etmelidir. Bu motivasyon ve aile desteği sağlanmadığı şartlarda, çocuğun gelişim çağında birtakım sıkıntılar meydana gelebilir.
Yazıda Neler Var?
Çocuk Eğitiminde Okulun Rolü Nedir?
Okul çocuğun gelişiminde önemli faktörlerden biridir. Okul genellikle çocuklar için eni ve birden fazla yabancı karakterin bir arada bulunduğu karışık bir sosyal çevre olarak algılanır. Birey olarak dış dünyaya açılma evresidir. Okul sürecinin başlamasıyla çocuklarda kişiliklerini kazanmaya yönelik çabalar artar. Bu da sizi ve başkalarını etkilemek adına bir çaba sarf etmesi anlamına gelmektedir. Bu süreçlerde kararında motivasyonlarla çocuğunuzun özgüveni yüksek bir birey olmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu motivasyonlar abartılı yapıldığında çocuk tarafından, sadece tatmin amaçlı söylenen süslü cümleler olduğu anlaşılacak ve hayal kırıklığı oluşturacaktır. Bu durumsa ilerleyen süreçlerde çok daha büyük sıkıntılar doğurabilir. Okul sürecinde gelişen eğitimde ebeveynlerin görevleri devam etmektedir. Çünkü sorumluluk bilinci ve daha önce de bahsettiğimiz etkileyici olma çabası bu evrede eş zamanlı gelişen faktörlerdir. Bu nedenle ebeveynlerden sağlanan eğitim ve okulda alınan eğitim içerisinde entegrasyon sağlanmalıdır.
Eğitimde Ebeveynlerin Görevleri
Aile ve okul arasında çocukların hayatı belirli bir sosyal alan ağı oluşturur. Bu nedenle okuldaki eğitimde ebeveynlerin görevleri bitmiyor. Okul sürecinde alınan eğitim sadece ders bağlamında düşünülmemelidir, öğretmen ve arkadaş çevresi çocuklar için örnek teşkil eden faktörlerdir. Bu nedenle çocuklar kişisel eğitimlerinde ebeveyn faktörüyle birlikte okul çevresinde bulunan sosyal çevre faktörünü de kişisel gelişim sürecine dahil edecektir. Bu sürece dahil ettiği karakterleri idol olarak veya rol model olarak konumlandırabilir. Bu gibi durumlar çocukluk sonrasında dahi devam edecek olan süreçlerdir. Ancak çocukluk döneminde ebeveynlerin yapması gereken, çocuklarının rol model aldıkları karakterleri veya ev dışı sosyal çevresini analiz ederek, çocuklar ile olumlu bir iletişim sağlamak olacaktır. Sağladığınız olumlu iletişim sayesinde çocuk, ebeveynlerine karşı her konuda açık olacak ve yaşadığı bütün durumları ailesiyle paylaşmaktan çekinmeyecektir.
Kişisel Eğitimde Anne Faktörü
Anne faktörü, bir bireyin kişisel gelişiminde gerekli olan ilgi, sevgi ve bakım gibi bir takım özelliklerle çocuğun gelişimine yön verirken bir yandan da hayatta kalabilmesi için gerekli yaşam becerilerini öğrenmesini sağlar. Fiziksel gelişimde de anne figürü büyük önem taşır. Beslenme ihtiyacını anneden karşılayan çocuklar bu konuda da anne kavramından destek alırlar. Anne faktörü çocuk için esasında sığınılacak bir liman diyebiliriz. Duygusal varlığın hissedilmesi ve mantıksal gelişimin ilerlemesi için anneden destek alınır.
Kişisel Eğitimde Baba Faktörü
Eğitimde ebeveynlerin görevleri arasında birçok sorumluluk sayılabilir ve bu sorumluluklar ekseninde gelişen birden fazla etken de çocuğun kişisel gelişimine olumlu veya olumsuz etki edebilir. Baba faktörü ise çocuğun kişisel gelişim sürecinde bu etkenlerden olumlu bir sonuca ulaşmada önemli rol oynuyor. Baba faktörü çocuk gelişiminde özgüven, davranış ve hobilerin oluşumu gibi konularda önemli bir yer tutuyor. Bu bağlamda babaların en çok dikkat etmesi gereken nokta; çocuklar ile geçirdiği vakitten ziyade geçirdiği vaktin kalitesine ve çocuğa neler kazandırdığına dikkat etmesidir. Baba figürünün varlığı çocukta özgüven gelişiminin oluşmasını sağlayacaktır. Öz güvenli bireyler sosyal hayatlarında iletişim konusunda hep bir adım daha önde olacaktır. Bu nedenle baba faktörünün davranışları da çok önemlidir. Genel itibariyle çocuklarda davranışsal bazı olaylar baba figürünü taklit ederken ortaya çıkar. Baba, ev içinde nasıl davranırsa çocuk da bu davranışın doğruluğuna inanacaktır. Bu nedenle ev içerisinde baba figürü her zaman davranışlarında belirli bir düzeyi korumalıdır.
Eğitimde Öğretmen Faktörü
Eğitimde ebeveynlerin görevleri sıralanırken öğretmen faktörünün yeri yadsınamaz. Çünkü öğretmenler üçüncü olarak anne ve baba faktöründen sonra çocuklukta kişisel gelişimin son halkasıdır. Bazı zamanlarda rol model olarak bazı zamanlarda ise vazgeçilmez bir karakter olarak çocukların hayatında yer alırlar. Bu nedenle öğretmen ve çocuk arasındaki iletişim çok önemlidir. Öğretmen faktörü akademik açıdan bilgi ve donanım sağladığı kadar çocuklarla iletişimi ile onların hayatında ön plana çıkmalıdır. Böylece aile ortamında bir etkileşim ya da öğrenim oluşmamışsa bu ortamı sağlamak veya çocuğa bu öğrenimler kazandırılmalıdır. Bu öğrenimleri kazanan birey ilerleyen hayatında özgüven sahibi, sorunlara çözüm üretebilen ve tam anlamıyla ayakları yere basan bir birey olacaktır. Eğitimdeki rollerimizi doğru bir şekilde yerine getirmek bir gelecek inşa etmektir.
Eğitimde Ebeveynlerin Görevleri Nelerdir? yazımız ilginizi çektiyse Kitapların Çocuğun Gelişimine Etkisi Nedir? yazımızı da inceleyebilirsiniz.