Eğitimde Metaverse Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Eğitimde metaverse ile farklı bir boyuta geçen eğitim öğretim hayatı, daha çok ileri gideceğe benziyor. Eğitimde metaverse nedir? Avantajları ve kullanımı nasıldır? Tüm merak edilenleri cevaplamaya çalıştık.
Dijitalleşmeyi farklı bir boyuta taşıyan metaverse, hayatımızı tamamen değiştirecek nitelikte bir sistemdir. Eğitimde metaverse dönemi ile sanal ortamda üç boyutlu var olma projeleri tasarlanmıştır. Bu konuda merak edilen tüm detayları sizin için derledik.
Yazıda Neler Var?
Metaverse Nedir?
Metaverse ifadesi, meta (öte) ve universe (evren) kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Bu ifadeyi “sanal evren” şeklinde çevirebiliriz. Metaverse bilgisayar, telefon ve üç boyutlu cihazlar ile sanal bir ortamda var olmamızı sağlar. Bu ortamın gerçekten daha gerçek olduğu iddia edilmektedir. Dijitalleşmenin bu kadar ilerlediği bir sistemde alışkanlıklarımızın, düzenimizin ve tüketim sistemimizin tamamen değişeceği ön görülmektedir. İhtiyaç duyduğumuz ürün ve hizmetler de teknoloji ile farklılık göstermeye başlamıştır.
Metaverse yapay zeka ile yeni tüketim alışkanlıklarımız oluşacak ve buna bağlı bir pazar kurulacaktır. Mesela eğitimin artık okul sıralarında değil de dijital bir ortamda, gerçekten daha gerçek bir sistem içinde verileceğini söyleyebiliriz. Ya da şirketler şirket ortamını dijital ortamda kuracak ve sanal bir ofiste çalışmaya başlayacaktır. Eğitim ve iş konusunda metaverse’ün kolaylık sağlayacağı düşünülmektedir. Eğitimde metaverse dönemi ile daha hızlı ve pratik bir okul ortamı oluşturulabilir.
Metaverse’ün Hayatımıza Etkisi
Metaverse, internetin yerine geçecek yeni bir bilgi işlem platformu olabilir. Hali hazırda var olan platformlar bize belirli hizmetler sunarlar. Bu hizmetler içinde hareket alanımız sınırlar içinde ve kısıtlıdır. Metaverse ile dijital ortamda ürettiğimiz her şeyi sanal dünyada sentezleme, dağıtma imkanına sahip olabileceğiz. Mevcut internet şartlarının aksine bu gerçekten daha gerçek dünyanın tam zamanlı gerçeklik yaşatacağı düşünülmektedir.
Metaverse kalıcı ve tüm uygulamaları birlikte çalıştıracak özelliğe sahip bir platformdur. Hayatımıza yerleşmesi ile birlikte dijital ortamda yapacağımız bir değişikliğin kalıcı olacağı düşünülmektedir. Ayrıca bu yenilik herkes tarafından görüntülenebilecektir. Metaverse ile sosyal medya platformlarında ayrı hesaplara ihtiyaç duymayıp kendi gerçek kimliğimizle var olmamız söz konusudur.
Eğitimde Metaverse Nedir?
Pandemi döneminde okul ve iş hayatımızın bilgisayar ortamına taşınması metaverse kavramını yeniden gündeme getirmiştir. Sanal bir ortamda kendi kimliğimizle var olma fikri ortaya çıkmıştır. Bu düşünceye göre ekranın içinde beden kazandırılmış kimliğimizle hareket edebileceğiz. Üç boyutlu olarak yer alabileceğiz ve dünyanın öteki ucuna kolayca gidebileceğiz. Metaverse sokak, şehir, ülkeleri ve hatta uzayı sanal bedenimizle gezebileceğimiz bir evrendir. Üstelik geçmişe ve geleceğe yolculuk gibi doğa üstü olaylar da söz konusudur.
Tüm hayatımızı, kimliğimizi değiştireceği düşünülen bu sistemin elbette eğitime de etkisi olacaktır. Eğitimde metaverse dönemi büyük bir devrime işaret eder. Pandemide uzaktan eğitim döneminin birçok artı ve eksi yönü olmuştur. Zamandan, enerjiden tasarruf, evden eğitime kolayca katılma gibi durumlar olayın pozitif yönüdür. Fakat öğrencilerin sosyal ortamdan soyutlanması, duygusal ve fiziksel olarak kendilerini sınıfta hissedememeleri eğitimde verimi düşürmüştür.
Eğitimde metaverse dönemi ile hem derse dijital katılım sağlamak hem de öğrencinin fiziksel olarak kendini sınıfta hissetmesi mümkün görünmektedir. Üç boyutlu, duygusal ve fiziksel değişimleri hissedebilen avatar, öğretmen ve diğer öğrencilerle etkileşim kurabilecektir.
Ülkemizde Eğitim ve Metaverse Çalışmaları
Ülkemiz araştırmacıları Metaverse’te sanal okul fikrini uygulamaya koymuşlardır. Eğitimde metaverse dönemi açısından bu ülkemizde ilk adımdır. Proje kapsamında öğretmen ve öğrenci avatarlarının yer aldığı sınıflar oluşturulmuştur. Projenin amacı şu süreçte, yüz yüze eğitime destek ve katkı sağlamaktır. Ama ileride eğitimin tamamen bu sistem üzerinden yürütülebileceğini düşünmekteyiz.
Çağımızda sosyal medya ve internet kullanımı bağımlılık derecesinde yaygındır. Özellikle genç kuşak sosyal etkileşim ihtiyacını büyük oranda bu platformlar üzerinden karşılamaktadır. Dijital ortamda bulunmayı bu kadar seven bir neslin eğitimde metaverse dönemine ilgi duyacağı kesindir. Hem sanal alemde yer almak hem de arkadaşlarıyla iletişim halinde olmak gençlerin motivasyon ve isteğini yükseltecektir.
Metaverse Projeleri Nelerdir?
Metaverse gelişimini desteklemek ve teşvik etmek amacıyla tasarlanan projeler bulunmaktadır. Bu projeler günümüz yaşantısı ve gelecek için tasarlanmıştır. Kültür, ekonomi, eğitim, alışveriş, pazarlama gibi alanlarda tasarılar mevcuttur.
Metaverse Ekonomi Projeleri
Online satın alma günümüzde en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Şirketler de pazarlama faaliyetini bu bağlam üzerinde geliştirmiştir. Fakat metaverse ile sanal bir ekonomi ve burada kullanılacak pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi gerekmektedir. İnsanların evren ötesi dijital bir ortamda ekonomik faaliyetlerinin ne yönde olacağı, neleri tercih edeceği bilinmemektedir. Bu nedenle ekonomi projeleri geliştirilmiştir.
Metaverse Eğitim Projeleri
Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencilerinin sanal bir okul ortamı geliştirdiğini biliyor muydunuz? Bu ortamda öğrenciler kendilerini özelleştirdikleri bir avatarla temsil etmektedir. Dijitalleşmenin iki boyutludan üç boyutluya geçiş yapacağı çağda eğitim de bu sisteme dahil olmuştur. Eğitimde metaverse dönemi ile dil eğitimi, teorik dersler gibi alanlarda sanal sınıflar oluşturulmuştur.
Metaverse Alışveriş Projeleri
Metaverse ile sanal ortamda giyim, konut, araba gibi ürünler için sanal marka projeleri tasarlanmıştır. Hatta insanlar şimdiden tarla, mülk satın almak için harekete geçmiş durumdadır. Bu sistem ile yeni bir dijital pazar doğacaktır.
Eğitimde Metaverse Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir? yazımız ilginizi çektiyse Finlandiya Eğitim Sistemi Nasıl Bu Kadar İyi? yazımıza da göz atabilirsiniz.