Egzama Neden Olur? Ne İyi Gelir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Egzama neden olur, tedavisi nasıl yapılır? Bu soruların cevaplarını öğrenmek yaşam kalitenizi arttıracağını düşündük. Günümüzde pek çok kişide görülen bu deri hastalığının sebeplerini ve tedavisini yazımızda bulabilirsiniz.
Deri rahatsızlıkları, dış çevre ile düzenli temas halinde ve gözle görülebildiği için insanın yaşamını etkileyen hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu hastalıklardan biri olan egzama, çeşitli nedenlerle oluşan kalıcı bir cilt hastalığıdır. Vücudun birçok farklı bölgesini etkileyebilen bu hastalık önemli bir sağlık sorunu olmasa da oluşturduğu renksiz cilt nedeniyle hastaları oldukça rahatsız eden bir durumdur.
Cildin yüzeyinde kuru, ağrılı kabarcıkların oluşması ile ayırt edilir. Bu kuru ve dökülen kabarcıklar zamanla çatlayarak mikropların girmesine izin verebilir. Sonuç olarak, bu hastalığa sahip olanlarda enfeksiyon yaygındır. Durum en sık çocuklarda olmasına rağmen her yaşta ortaya çıkabilir. Hastaların büyük çoğunluğunda en sık yüz, saçlı deri, bacaklar, dirsekler, diz arkası ve kalçalarda ve el bölgesinde görülür. Hastalık, türüne bağlı olarak stres, alerji, iltihaplanma veya dolaşım güçlüklerinden kaynaklanabilir. Bireyler, alerjik rinit ve astım gibi diğer immünolojik bozukluklarla birlikte alerjiye bağlı bu hastalığı geliştirebilir.
Yazıda Neler Var?
Egzama Neden Olur?
Bu hastalığın nedenleri türüne göre farklılık gösterir. Durum normalde cildin bir uyarıya verdiği tepkinin bir sonucu olarak gelişir. Bu uyarılma içsel veya dışsal olabilir. Bireyler deterjan, sabun, parfüm, lastik ayakkabı ve terlik gibi kimyasallardan ve bazı metallerden etkilenebilirler. Hassasiyeti olanlarda bitki ve hayvan türleri ile temas, güneşe maruz kalma ve bazı ağızdan alınan ilaçlar neden olabilir. Bazı hastalarda hastalık, uyaranla temastan hemen sonra veya uyarıcı kimyasala maruz kaldıktan bir süre sonra ortaya çıkabilir. Hastalığın alerjik türü, belirli gıdaların kullanımıyla da bağlantılı olabilir. Bunların dışında stres ve dolaşım sorunları hastalığın bilinen nedenleridir.
Egzama Belirtileri Nelerdir?
Egzama neden olur sorusunu cevapladık peki bu hastalığın belirtileri arasında neler var? İnsanlar arasında nispeten yaygın olan ve çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen egzama hastalığı, çoğu zaman tüm hasta kişilerde aynı belirtileri gösterir. Aşağıdakiler bu belirtilerden bazılarıdır:
- Kuru cilt,
- Kaşıntı,
- Kabarcık oluşumu,
- Soyulma,
- Kabuklanma,
- Döküntü,
- Kızarıklık
- Enflamasyon,
- Kafa derisi kepek,
- Cilt çatlaması,
en belirgin belirtilerdir.
Egzama Çeşitleri Nelerdir?
Etiyolojisine göre aşağıdaki türlere ayrılır:
El Egzaması
Hafif uyarıcı kimyasallarla etkileşim sonucu el bölgesinde ortaya çıkan bir egzama şeklidir. Temizlik, ev işleri ve kuaförlük ve metal işçiliği gibi kimyasal bileşiklerle temas eden mesleklerde çalışanlarda yaygındır.
Atopik Egzama
Bebeklik döneminde gelişir ve alerjik bir eğilim ve çevresel değişkenlerden kaynaklanır. Durum zamanla düzelse de tekrarlayan bir yönü vardır.
Seboreik Egzama
Bu tipinin kaynağı bilinmemekle birlikte yağlı cilt bölgelerinde ortaya çıkar ve kızarıklık, pullanma ve kabuk oluşumuna neden olur. Kış ve ilkbaharda yükselir. Cildin koruyucu yağ tabakasının üretimini engelleyen tahriş edici maddeler ve kimyasallarla sık temastan kaynaklanır. Akut veya kronik olabilir.
Nummular Egzama
Bu tür en sık eller, kollar ve bacaklarda görülür. Kaşıntılı dairesel lezyonlar oluşturan ve genellikle olgunlukta ortaya çıkan kalıcı bir türdür.
Asteatotik Egzama
Bu duruma cilt yüzeyindeki yağ tabakasının azalması neden olur. Düzenli yıkama ve yaşlanma cilt kuruluğu gibi faktörlerin bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Stres Egzaması
Stresin neden olduğu bir türdür. Strese bağlı egzama çeşidi olduğu için bunu kontrol altında tutmak bireyin kendi çabasına bağlıdır.
Egzama Teşhisi Nasıl Konur?
Bu hastalığın teşhisinde sıklıkla klinik muayene kullanılır. Bir alerji (immünoloji) uzmanı ve bir dermatolog tarafından kontrol edilmeden önce hastadan tam bir öykü alınması çok önemlidir. Durumun hafiflediği veya ağırlaştığı zamanlar ve bunun bireyde neden olduğu semptomlar kapsamlı bir şekilde incelenir. Vücudun kırmızı ve kaşıntılı bölgelerine bakılarak ve kalıtsal yatkınlık gibi değişkenler dikkate alınarak fizik muayene ile durum teşhis edilebilir. Ayrıca, durumu teşhis etmeye yardımcı olmak için alerji testi kullanılabilir.
Egzama Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Egzama neden olur sorusunu cevapladığımıza göre bahsedilen hastalık bilinen bir tedavisi olmayan kronik bir durumdur. Egzama için iyi gelenler tam olarak bilinmemektedir. Hastalara yönelik tedaviler esas olarak kişide hastalığın semptomlarının şiddetini önlemeye veya en aza indirmeye yöneliktir. Herhangi bir uyarana tepki olarak ortaya çıkan türlerinde tedavinin ana fikri, uyaranla temas sıklığını önlemek veya sınırlamaktır. Durumun tedavisinde genellikle doktor talimatları doğrultusunda anti-alerjik ilaçlar, kortikosteroid içeren ilaçlar ve nemlendiriciler kullanılır. Kaşıntı kremler ve jeller kullanılarak giderilebilir. Cilt kuruluğunu önlemek için yeterince su için ve cildinizi her zaman nemli tutun. Terapi prosedürü boyunca cildi kazımamak veya kabarcıkları kırmamak çok önemlidir. Eğer bu rahatsızlığa sahipseniz yukarıda sıralanan konulara dikkat ederek ve sık sık sağlık muayenesi yaptırarak bu durumun neden olduğu sorunlardan kaçınabilir ve yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz.
Egzamaya Ne İyi Gelir?
Hastalığı önlemek veya atakların süresini kısaltmak için egzama için iyi gelenler şunlardır:
- Hastalığın olduğu noktayı çizmemek veya şiddetlendirmemek önemlidir.
- Ortam yeterince sıcak ve nemli olmalıdır.
- Ortam düzenli olarak havalandırılmalıdır.
- Banyo sıklığı mevsime göre değişmelidir. Her gün banyo yapmayı hatırlamak önemlidir.
- Banyolar yumuşak lifler ve el bezleri ile yapılmalı, sıcak su ile yapılmamalıdır.
- Nötr sabun kullanılması tercih edilir.
- Banyodan sonra nemlendirici sürülmelidir.
- Bu hastalığı önlemek için bağışıklık arttırılmalıdır.
- Eller düzenli olarak nemlendirilmelidir.
- Eller ılık su ile temizlenmeli ve kurutulmalıdır.
- Temizlik eldivenleri giyilmelidir.
- Yünlü giysiler soğukta tene doğrudan temas etmemelidir ve penye veya iç çamaşırların üzerine giyilmelidir.
- Yünlü veya muflon kilim ve battaniye gibi toz tutan eşyalar uyku alanından uzak tutulmalıdır.
- Mümkün olduğu kadar stresten kaçınılmalıdır.
- Çiğ sebze ve meyveler ile çiğ et ve balık ürünleri çıplak elle tutulmamalıdır.
- Sağlıklı ve dengeli beslenmeye öncelik verilmelidir.
- Gün boyunca yeterli miktarda su tüketilmelidir.
- Doktorun önerdiği egzama diyetine uyulmalıdır.
Egzama Kaşıntısı Nasıl Geçer?
Kaşıntı, çeşitli egzama türlerinin en yaygın semptomlarından biridir. Hastalarda kaşıntı sık görülür. Bu olay strese ve stres de bu hastalığa neden olur. Sonuç olarak, hasta insanlar kısır bir sarmalın içinde sıkışıp kalırlar.
Kaşıntı bölgesini kaşımak için tırnakların kullanılması cildin kanamasına, rahatsızlığına ve iltihaplanmasına neden olabilir. Kaşıntı belirtisinden kurtulmak için bir uzman gözetiminde doğru tedavi planlama prosedürünü takip etmek önemlidir.
Strese bağlı Egzamaya Ne iyi Gelir?
Bu tür, ciltte kaşıntıya neden olan stresin neden olduğu bir cilt rahatsızlığıdır. Erkeklere oranla kadınları daha çok etkileyen strese bağlı egzama 30 ile 50 yaşları arasında ortaya çıkıyor. Pek çok cilt hastalığına iş ve sosyal hayatın bir parçası olan stres, fiziksel ve ruhsal sorunlar sonucunda neden oluyor.
Bu tür ciltte kızarıklık ve pul pul dökülmelere neden olan tedavi edilebilir bir hastalıktır. En sık boyun, sırt, kürek kemiği ve bacaklarda görülür. Vücudunda hastalık belirtisi olan bir kişi, altında yatan nedeni ve nasıl tedavi edileceğini anlamak için cilt hastalıklarıyla ilgilenen dermatoloji bölümünden randevu almalıdır. Strese bağlı olan hastalığın bu türü vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilmesine rağmen en sık boyun ve kafa derisini, bacakları, sırtı ve kürek kemiklerini etkiler. Anüs bölgesinde ortaya çıkabilen bu hastalığın kaşıntı belirtisi yoğundur. Tüm bu sıkıntılı durumu aşmak ve tedavi olmak için işinin uzmanı olan bir hekim ile görüşmeniz sizin lehinize olacaktır.
Egzama Neden Olur? Ne İyi Gelir, Tedavisi Nasıl Yapılır? yazımız işinize yaradıysa Topuk Dikeni Tedavisi ve Belirtileri yazımızda ilginizi çekebilir.