Eğitim

En Çok Kazandıran Mühendislik Bölümleri

En çok kazandıran mühendislik bölümünü bilmeniz sizin ileride yapacağınız kariyer planlarınızı önemli ölçüde etkileyebilir. Sonuçta herkes para kazanmak için iş yapar, peki hangi mühendis daha çok kazanıyor?

Mühendislik, ülkemizde son derece saygın ve kabul gören bir meslektir. Mühendis olabilmek için ciddi bir eğitim gerekiyor olsa da kariyerinde yüksek maaşlar almak mümkündür. Ortalama 10 yıl deneyimli bir mühendisin Türkiye şartlarında yıllık geliri en az 120.000 TL’dir. Tabi bu mühendisliğe göre de değişmektedir. Örneğin 10 yıl deneyimli yazılım mühendisleri, bu bahsedilen rakamı 3’e katlayabiliyor. İşte karşınızda en çok kazandıran mühendislik bölümleri listesi.

En Çok Kazandıran Mühendislik Bölümleri

Yazılım Mühendisliği

Gelecek vadeden kazançlı bir mühendislik bölümü olan yazılım mühendisliği, öğrenilen alana göre değişen oranlarda kazanç vadeder. İngilizce bilen bir yazılım mühendisi, şu anda en düşük 90.000 TL yıllık maaş almaktadır. Bu yeni başlayan ve junior olarak nitelendirilen grup içindir. Çok kısa süre içerisinde, takriben 2 yıl gibi bir sürede bu ücret 180.000 TL’ye çıkıyor. 10 yıl deneyimli bir yazılım mühendisi 300.000 TL ile 400.000 TL, 20 yıl deneyimli bir mühendis ise 500.000 TL civarı gelir elde ediyor. Üstelik yazılım mühendisliği, kendi işini kolayca başlayabilme, işini evden idame ettirebilme gibi muazzam olanaklara da sahip. Bu sayede pek çok mühendis, maaşlı bir iş yapmak zorunda kalmadan, kendi evinden işini yürütebiliyor. En çok kazandıran mühendislik bölümleri arasında 2. sırada olduğunu belirtmek isteriz.

Makine Mühendisliği

Komplike bir bölüm olmasına rağmen iş olanakları ve gelir imkanları hayli fazla. Kendini iyi yetiştirmiş bir mühendis birkaç yıllık tecrübeyle çok rahat 150-200 bin TL yıllık gelire ulaşabilir. Yine iyi yetişmiş ve bu meslekte saçını ağırtmış olanların kazançları 400-500 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu da en çok kazandıran mühendislik bölümleri arasında ilk sırada olması demek oluyor. Bu alanda kendi işini kuran mühendisler sanılandan çok daha fazla kazanıyor. Makine mühendisliğinde kazanç, hangi projede yer aldığınızdan tutun da, hangi şirkette çalıştığınıza kadar pek çok faktöre bağlı. Bazı insanlar şanslı bir şekilde iyi bir gelir elde edebilecekleri işleri hemen buluyorken, bazıları tatmin edici ücretle çalışabilmek için yıllarca emek veriyor.

Kimya Mühendisliği

Yıllık 300 bin TL’ye varan gelir imkanlarıyla son derece kazançlı bir meslek. Yeni başlayanların ortalama maaşı şu anda yıllık 60-70 bin TL olsa da 100 bin TL yıllık maaşa ulaşmak yalnızca 1 yıl sürüyor. Ayrıca yılda 200 bin TL’ye ulaşmak ortalama 5-6 yıl, 300 bin TL’ye ulaşmak ise en fazla 10 yıl sürüyor. İş imkanları da oldukça geniş bu sektörde. İş bulmak sanıldığı kadar zor değil, tabi ki çoğu yer deneyimli mühendis arıyor fakat yine de iyi bir mühendis olmak çok uzun sürmüyor. Yeterli eğitimi aldıktan sonra çok hızlı bir şekilde yükselmek mümkün.

Gıda Mühendisi

Türkiye’de gıda mühendisliğine olan talep her geçen gün yükseliyor. Ortalama bir gıda mühendisinin işe başladığı maaş yıllık net 80.000 TL civarında iken, 10 yıl deneyimle bu ücret 200.000 TL civarına ulaşabiliyor. Gıda mühendislerinin pek çok çalışma alanı var, fabrikalarda ve dahi devletin gıda denetim müdürlüklerinde çalışma imkânı bulabiliyorlar. Bu alanlarda, yani özellikle devlet sektöründe çalışanların maaşları çok kolay bir şekilde yıllık 100.000 TL geçiyor.

Elektrik Mühendisi

Yıllık 80.000 TL gibi başlangıç maaşına sahip. Biraz tecrübe ve deneyimle yıllık 200.000 TL çıkmak hiç de zor değil. Ülkemizde kazanan sektörlerden birisidir elektrik sektörü. Tabi ki bu sektörün elemanları da bundan nemalanıyor.

En Çok Kazandıran Mühendislik Bölümleri yazımız ilginizi çektiyse Amerika’da En Çok Kazanan Meslekler Listesi veya Mimarlar Ne İş Yapar? Mimar Maaşları Ne Kadar? yazılarımızı da incelemelisiniz.

S. Emir Canbaş

İ.Ü. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu ve mezun olduğum bölüm hakkında kendi bildiklerimi, araştırmalarımı sizinle paylaşıyorum. Türkiye ve dünyada eğitimin yanı sıra kodlama da öğrenmeye ve burada paylaşmaya çalışacağım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu