Erasmus Staj Yeri Nasıl Bulunur?

Erasmus staj yeri nasıl bulunur sorusu öğrenciler için sıkıntı yaratan meseleler arasında yer almaktadır. Aslında erasmus stajı, pek çok öğrencinin yapmak istediği şahane bir eylemdir. Avrupa görmüş olmak, Avrupa’da birkaç aylığına da olsa eğitim almış olmak hem kariyeriniz için hem de bakış açıları için şahane bir eylemdir.
Erasmus eğitimi alanlar, çoğunlukla almayanlara göre daha yüksek ücretle çalışmaktadırlar. Erasmus deneyimi olanların aldıkları parayı incelediğimizde, çoğunlukla en düşük maaşlar 4,500 TL’den başlamaktadır. Günümüzde Üniversite mezunlarının büyük bir kısmının ayda 3000 TL civarı maaşla işe başladığını düşünecek olursak, Erasmus stajı önemli bir fark yaratmaktadır.
Yazıda Neler Var?
Erasmus Staj Yeri Nasıl Bulunur? İşte Yapmanız Gerekenler
Erasmus stajı hoş ve güzel bir eylem. Fakat, staj yerini bulmak oldukça zor olabilir. Erasmus stajınızı yapmak için hem işyeri hem de şehir aramak epey zorlu bir eylem olsa da, biz bu içerikte size her anlamda detaylı bilgi vereceğiz ve her konuda Erasmus stajına hazır hale gelebileceksiniz. İşte Erasmus staj yeri nasıl bulunur sorusunu cevaplamak için yapmanız gerekenler.
Okulunuzun AB Ofisi ile İletişime Geçin
Her Üniversite’nin erasmus stajı farklı işlemektedir, bazı okullar hibeli bir şekilde 12 ay desteklerken, bazı okullar yalnızca iki ay destekliyor. Bazı okulların Erasmus konusunda anlaşmalı olduğu yerler de var. Bu nedenle, her okulun sistemine ayak uydurmak ve okulun staj desteği konusunda bilgi almak en doğrusu.
Staj Yapmak İstediğiniz Yerleri Araştırın
Şu şekilde düşünebilirsiniz, eğer Türkiye’de olsaydım, nerede staj yapabilirdim, hangi firmalara girmek ister, hangi deneyimleri kazanmak isterdim. Eğer gelişmiş bir ülkeye gittiyseniz, bu durumda iş konusunda sizi oldukça tatmin edecek deneyimler kazanacağınıza emin olabilirsiniz. Özellikle Almanya, Fransa ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde, part time çalışanlar bile ayda 1,000 dolara kadar gelir elde edebilmektedir. Haliyle sizde hem para kazanıp, hem de mesleğiniz ile ilgili deneyimler elde ederek gururlu, eğitimli bir şekilde Türkiye’ye geri dönebilirsiniz.
CV Hazırlayıp Yollayın
Erasmus stajını yapacağınız yeri bulduktan sonra, firmalara CV’nizi yollamaya başlayın. Sanki orada yaşıyormuşçasına işlere başvurun. CV’nizi gönderirken, mutlaka motivasyon mektubu eklemeyi de unutmayın. Motivasyon mektupları, işverenin sizi neden işe alması gerektiği ile ilgilidir. Eğer ona farklı olduğunuza dair bir imaj verirseniz, mutlaka sizi işe almaya çalışacaktır.
Staj İçin Ülke Seçin
Staj yapmak istediğiniz ülkeyi seçerken, mutlaka alanınızın en iyi olduğu ülkeyi seçin. Örneğin, mühendislik stajınız için, mühendislik alanında en gelişmiş ülkelerden biri olan Almanya’yı tercih edebilirsiniz. Tüm bunların yanında, staj için seçtiğiniz ülke, ekonomik olarak da güçlü olmalı. Uçak bileti, konaklama vs çok para harcayacağınız için, bu parayı en kısa sürede çıkarabileceğiniz ülkeleri seçmelisiniz. Size bu konuda birkaç ülkeden bahsedeceğim,
- Almanya: Asgari Ücret / 1,500 dolar
- Fransa: Asgari Ücret / 1400 dolar
- İngiltere: Asgari Ücret/ 1400 dolar
- İspanya: Asgari Ücret / 1000 dolar
- İtalya: Asgari ücret / 900 dolar
E-mail Yollamaya Başlayın
Bu kısım ciddi anlamda önemli, çünkü her şey burada başlıyor. Staj yapmak istediğiniz firmanın e-mail adresine e-mail yollamak çok basit gibi görünebilir, ama işe kabul almak için doğru adresi bulmak ve doğru maili atmak çok önemli. Örneğin firma çok kurumsal bir yapıya sahip ise, carreer kısmından açılan iş boşluklarını görüp başvuru yapabilirsiniz. Firma standart bir iş yeri ise, doğrudan e-mail adresi ile contact kurabilirsiniz.
Linkedin Hesabı Kullanın
Linkedin, özellikle kurumsal iş başvurularında bir numaralı noktadır. Çünkü iş başvurularını buradan yapmak, buradan işe kabul almak daha kolaydır. Linkedin’de iş arayan ve iş veren profili genel olarak daha kurumsal ve eğitimli yapıdadır. Bu nedenle Linkedin hesabı açmalı ve düzenli olarak iş başvurusu yapabileceğiniz numaraları tespit edip iletişime geçmeli ve başvurularınızı gerçekleştirmelisiniz. Firma ile Türkçe iletişime geçmeye çalışmayın sakın, İngilizce yazmanız gerekmektedir.
Erkenden Başlayın
Staj için yer aramaya başlarken, mutlaka ama mutlaka işinizi biraz daha erkene alın. Başvurular açılmadan üç dört ay önce şirketlerle iletişim kurmaya başvurun. Bazı okullar kabul mektubu ile staj başvurusu alıyor. Bu nedenle, şirketlerle kurduğunuz diyologun, özellikle erken dönemde kurulan diyologun önemi çok büyük. Bu konuda okulunuzun Erasmus ofislerinden gerekli bilgileri alabilirsiniz.
Bölümünüzün erasmusa uygun olduğuna emin olun. Çok zor iş bulunan sektörlerde, staj bulmakta zordur. Şöyle düşünün, zaten çok az patronun olduğu bir sektörde, yüzlerce kendi vatandaşı bu işi yapmaya talip iken, neden sizi staja kabul etsinler. Sektörünüzde o kadar çok iş olmalı ki, insanlar çalışan veya stajyer bulamayıp, başka ülkelerden stajyer kabulü yapsınlar.
Size Geri Dönüş Yapan Yerleri Mutlaka Not Alın
Staj başvurusu için çok fazla e-mail yollayacaksınız. Yolladığınız e-maillere çok az kişi geri döner. Hatta maili cevaplayan, gören kişi sayısı bile çok az olacaktır. Bu süreçte en az 1000 adet mail yollayacaksınız işyerlerine ve bunun sonucunda size 10-15 tane veya şanslı iseniz, 20 tanesi dönüş yapacak. Dönüş yapanların da büyük çoğunluğu sizi kabul etmeyecek, bazıları sizi oyalayacak. Genelde 1000 e-mailden sadece iki tane gerçekçi geri dönüş alabiliyorsunuz. Yani gerçekten sizi işi almayı düşünenlerin oranı binde 2. Şansınızın ne kadar düşük olduğunu anlayın ve iş bulamasanız bile binlerce mail atın.
Maillerden sonra, size geri dönüş yapanları mutlaka not almak gerek. Çünkü karışacaktır. İlgilenmiyoruz ya da teşekkürler şeklinde onlarca cevap gelecek, bu cevapları tek tek okuyup hangisi bana dönüş yapmış diye bakamazsınız. Bu nedenle geri dönüş yapanların mail adresini not alın ve gmail’den arama yaparak hemen o maile ulaşın.
Kabul Aldığınız Firmalardan Görüntülü Görüşme İsteyin
Görüntülü görüşme isteği, işi almaya kararlı olduğunuzu göstermektedir. Bu iyi izlenim, işe alım şansınızı artıracaktır. Zaten her 500 mail ya da 1000 mailde bir kişi ile bu görüşmeyi yapabileceğiniz için, Skype görüşmeleri gerçekten çok değerli ve kaçırmamalısınız. Bir işyerinden red aldığınızda, yeni bir işyeri bulmak için 500-600 adet daha mail atmak zorunda kalabileceğinizi söylemek isterim.
Dolandırıcılardan Korunun
Sizden belirli miktar para karşılığında staj imkânı sunacağını söyleyen çok fazla insan olabilir. Sizden 1000 dolar veya 2000 dolar karşılığında size burada iş bulabileceğiniz ya da kendi işyerlerinde iş vereceğini söyleyen insanlar olabilir. Bunları lütfen ciddiye almayınız. Fakat bazı staj yerleri var ki, bunlar profesyonel firmalar ve amacı dolandırmak değil. Bu firmaların bazı işyerleri ile anlaşması oluyor ve parayı verip direk staja başlayabiliyorsunuz. İşte bu gibi işleriyle anlaşma sağlamak genellikle mümkün oluyor.
Asla Vazgeçmeyin
Staj yeri aramak çok zor olabilir, sabahtan akşama kadar her yerde staj yeri aramak, uykusuz kalmak bunlar gerçekten zor şeyler, fakat karşılığında alacağınız şeyler çok büyük. Bazen görüşmeyi kabul eden iş yerleri olacak ve online bir şekilde görüşeceksiniz. Fakat sonunda, kendinize staj yeri bulduğunuzda, hem mesleğiniz ile ilgili iyi bir kazanım elde edeceksiniz hem de Türkiye’de kazanamayacağınız kadar fazla para alacaksınız. Staj için alacağınız para bile neredeyse 1000 dolar. Türkiye’de az sayıda insan bu kadar maaş alıyor ya da kazanıyor.
Erasmus Staj Yeri Nasıl Bulunur? yazımızı beğendiyseniz Eğitim kategorimizi incelemenizi tavsiye ederiz.
Kaynak: Wikipedia