Finlandiya Eğitim Sistemi Nasıl Bu Kadar İyi?

Finlandiya eğitim sistemi dünyanın en iyilerinden biridir, hatta en iyisi bile diyebiliriz. Mustafa Kemal Atatürk’ün de okumamız için öneridiği Beyaz Zambaklar Ülkesi adlı kitabında Türkiye için bu eğitim sistemini oluşturmak istediğini görebiliyoruz.
Dünyanın en iyi eğitim sistemi Finlandiya’da bulunur. Finlandiya’daki okul yaşamları, öğrenim politikalarındaki kaliteden meydana gelir. Finlandiya, öğrencilerin bilimdeki ve matematikteki okur yazarlığı arttırarak toplumsal bir bilinç oluşturur. Görsel sanatlarda ve spor alanlarında öğrencilere geniş imkanlar sunar. Düşük maliyetler ve okul saatlerindeki olumlu uygulamalar ile akademik başarıya yüksek derecede katkı sağlar.
Kişilerin bağımsızlığına, özgürlüğüne ve bireyselliğine son derece önem vererek onları dikkatli bir şekilde yönlendirir. Öğrencilerin kendi kendini eğitmesine olanak sağlayarak kendi eğitim sistemini oluşturmasına katkı sağlar. Öğrencilerin zamanını, etkili ve verimli şekilde eğlenerek öğretmeyi amaçlar. Finlandiya eğitim sisteminde herkesin gıpta ile baktığı oluşumlar meydana getirir. Öğretmenler, öğrencileri ilgi duymadıkları veya bilmedikleri bir konu hakkında fikir sahibi olmaları için zorlamaz. Peki “Finlandiya eğitim sistemi nasıl?” dilerseniz buna biraz bakalım.
Yazıda Neler Var?
Finlandiya Eğitim Sistemi Nasıl?
Finlandiya eğitim sistemi nasıl ve nasıl bu kadar iyi diye düşünüyorsanız size kısaca açıklamaya çalışalım. Öncelikle ülke dünyanın en iyi sistemlerinden birini oturtmuş diyebiliriz. Örnek vermek gerekirse Finlandiya’da okula başlama yaşı 7 olarak bilinir. Çocuklar okula bisikletle veya yürüyerek gider. Bu da onların temiz hava alarak derse girmesine yardımcı olur. Çocuklar ebeveynleriyle okula gitmez, kendi başlarına yürüyerek büyük bir sorumluluk alır.
Ayrıca Finlandiya güvenlik açısından öğrencilere karşı son derece dikkatli olan bir ülkedir. Eğitim müfredatı genel ve basit bir çerçevede tamamlanır. Öğrenciler kendi ihtiyaçları doğrultusunda ilgi ve alanlarına yönlendirilir. Öğretmenler ve öğrenciler kendi programlarını şekillendirebilirler. Ayrıca öğrencilere ödev verilmez. Öğrenmenin yeri okul mantığıyla ilerleme kaydedilir. Her öğrenci her ders için yüksek bir başarı göstermek zorunda değildir.
Oluşturdukları Eğitim Özellikleri
Finlandiya eğitim sistemi içerisinde, öğrencilere not kıyaslaması yaptırmaz. Eğitim öğretim hayatlarındaki ilk 6 yıl hiçbir şekilde not verilmez. Bu onların başkaları ile kendilerini kıyaslama konusunda olumlu bir etkendir. liseden itibaren not almaya başlarlar. Fakat standart sınav sistemlerine tabi tutulmazlar. Sadece 16 yaşındayken ülke genelinde yapılan bir sınava girerler.
Finlandiya’da özel eğitim bulunmaz ve tüm harcamalar devlete aittir. Okullar birbirleri ile dayanışır asla rekabet oluşturmazlar. Spor yapmak için birçok merkez bulunur. Ayrıca öğrencilerin buralara gitmesi için teşvik edilir. Hatta spor merkezlerine ulaşmak için öğrencilere otobüs kartı bile verebilmektedir. Böylece dinç ve zinde bir nesil yetişir. Öğrencilerine önem vererek geleceklerini aydınlatmaktadırlar.
Finlandiya’da Eğitim Sistemi Neden İyidir?
Finlandiya’da eğitim sistemi neden bu kadar iyi? Bu sorunun cevabı ise; Finlandiya, ‘’kaybedecek öğrenci yok’’ yaklaşımıyla hareket eder. Bu nedenle en iyi eğitim sistemini oluşturmaktadırlar. Çocuklar okula başladıklarından itibaren okulda çorapla gezerler. Sınıf ortamında evleri gibi hissederek oldukça rahat hareket ederler. Eğlenerek ve en önemlisi severek derslerini dinlemektedirler. Finlandiya eğitim süresini günde 4 saat ve 15 dakikalık teneffüsler olarak belirlemiştir.
Dersler haftalık ortalama 18 ders olarak 30 saatlik bir süreyi barındırır. Yüksek bir eğitim süresi yoktur. Öğretmenler her öğrenciye bir birey olarak yaklaşır. Öğrencilerin içerisinde bir tanesi bile anlatılanı anlamamışsa onun bireysel ihtiyaçlarına göre bir program hazırlarlar. Ayrıca öğretmenlerin eğitim düzeyi de öğrenciler için esnek çözümler yatabilecek şekildedir.
Finlandiya’nın Kültürel ve Coğrafi Yapısı
Finlandiya, PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) sınavlarındaki başarılarıyla dikkat çekmektedir. Finlandiya yaptıkları çalışmalardan dolayı en iyi eğitim sistemi ülkesinde bulunur. Finlandiya İskandinav Yarımadası’nda bulunur. Norveç ve İsveç ile komşudur. Nüfusu az olan bir ülkedir. İklimi oldukça soğuktur. Kışın sıcaklık -20 dereceleri gösterebilir. Finlandiya’da geceler kısa gündüzler ise uzundur.
İnsanlar göl kenarında sık sık yürüyüş yaparlar. Finlandiya halkı genel itibariyle oldukça dakik, saygılı, mütevazi ve hoşgörülüdür. Kitap okuma alışkanlıkları çocukluktan itibaren başlar. Kişi başına yılda düşen kitap okuma oranı, ortalama olarak 60 kitaba denk gelir. Finlandiya sağlık ve güvenlik sistemlerini oldukça geliştirmiştir. Bakım ve sağlık hizmetlerinde dünyada üst sıralarda yer almaktadır.
Finlandiya’daki Dersler
Finlandiya eğitim sistemi içerisinde öğretmenler öğrencilerine not verdiğinde bunları öğrenciler ve velilerle paylaşmazlar. Ayrıca çocuklar uzak yerlerde kalıyorlarsa ulaşım servisleri ücretsiz olarak karşılanır. Okul bahçelerinde kilitlenmiş veya kilitlenmemiş yüzlerce bisiklet bulunur. Ayrıca okullarda öğrencileri içeride tutabilmek için bahçe duvarlar bulunmaz. Öğrenciler 9 yıl zorunlu eğitim görerek şu alanlarda ders görürler:
- Ana dil (Fince)
- Ahlak eğitimi
- Sağlık eğitimi
- Matematik
- Fizik
- Biyoloji
- Kimya
- Sosyal bilimler
- Coğrafya
- Beden eğitimi
- Müzik
- Tarih
- Ev ekonomisi
- El sanatları
- Görsel sanatlar
- Rehberlik alanları
Bilinçli Toplum ile Üst Düzey Eğitim
Birleşmiş Milletler tarafından yapılan araştırmalara göre mutluluk endeksinde Finlandiya en mutlu ülke olarak gösterilir. Eğitim sisteminin iyi olmasının nedeni toplumda biter. Toplum, eğitim sürecinin en büyük destekçisidir. Finlandiya’daki okullar da toplumla iç içe geçmiştir. Eşitlik kavramlarına önem veren Finlandiya öğrencilerin gelir giderleri yani tüm ders materyallerini karşılar.
Öğretmenler, öğrencilere kendi yeteneklerini keşfettirerek ilgi duydukları alanda kendilerini geliştirmeye teşvik ederler. Ayrıca ders saati uzarsa teneffüs süreleri de uzar. Öğrenciler okul zamanlarından geriye kalan kısmında, oyun oynar veya arkadaşlarıyla vakit geçirirler. Bu zaman dilimlerinde öğrenciler, çevrede olup bitenlerle ilgili bilgiler elde ederler. Örneğin; bahçedeki çiçeklerin gelişim süreleri ve bir salyangozun izine bakabilirler.
Finlandiya Eğitim Sistemi Nasıl Bu Kadar İyi? yazımızı beğendiyseniz Verimli Ders Çalışma Teknikleri yazımız da ilginizi çekebilir.