Seyahat

Garipçe Köyü Nerede ve Nasıl Gidilir? Garipçe’de Ne Yenir? 

Garipçe Köyü, İstanbul’un gürültüsü ve kargaşasından uzaklaşmak isteyen ama yollarda saatler harcamak istemeyenler için idealdir. Özellikle Garipçe kahvaltı için en ideal noktalardan biridir.

İstanbul içerisinde eşsiz manzarasıyla sizleri günlük stresinizden uzaklaştırarak ve rahatlatacak bir yer önerisi ile geldik: Garipçe Köyü. Giden herkesi kendisine hayran bırakan ve sıkça met edilen bu yerle ilgili sorulan ‘Garipçe Köyü Nerede ve Nasıl Gidilir? Garipçe’de Ne Yenir?’ sorularını sizler için cevaplamaya çalıştık. Kentleşen İstanbul içerisinde kalan, kalabalıktan uzak bu köy; Sarıyer’e bağlı Rumeli Kavağı ile Rumeli Feneri arasında yer alan küçük sevimli bir köy. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün varlığıyla son zamanlarda adından sıkça söz ettiren bu köy, giden herkesi büyülüyor. Dinlenmek isteyen herkesin seveceği sessiz ve hatta yüksek sesten rahatsız olan bir halka sahip olan Garipçe Köyü içerisinde bir bakkal, üç restoran ve bir kahve barındırıyor. İskelesinden bazı koylara turlar düzenenlen bu köyde gezebileceğiz tarihi mekanlarda mevcut. François Baron de Tott’un Padişah III. Mustafa’nın emriyle yaptığı Garipçe Kalesi, Garipçe Koyu’nda bulunuyor. Bunu yanında Büyük Liman’da yıkık evlerin yanında ziyaret edebileceğiniz kilise ve eski kale duvarları da bulunuyor. Yine Büyük Liman’da kitabesinden anlaşıldığı üzere Hasan Paşa tarafından yaptırıldığı bilinen bir çeşme bulunmaktadır. Kimin yaptığı bilinmeyen gözetleme kulesi ise köyün en yüksek tepesinde yer alıyor. Yine Garipçe Köyü içerisinde bulunan Soğuksu Çeşmesi ve Hacı’nın Suyu Çeşmesi’ni de görmek isteyebilirsiniz. Eğer Garipçe Köyü ziyaretinizi yaz mevsiminde yapacak olursanız bu köye oldukça yakın olan Rumeli Feneri’ni de ziyaret edebilirsiniz. Burası da eşsiz bir manzaraya sahip olup size ata binme imkanı da sunuyor. 

Garipçe Köyü’ne Ulaşım

En çok merak edilen konulardan biri olan Garipçe Köyü nasıl gidilir? Sorusunu Garipçe Köyü ile ilgili yazımızda ayrıntılı bir şekilde yer verdik. En kestirme cevap Hacıosman metro durağından hareket eden 150 numaralı İETT otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz. Ancak yine de bu konuyu detaylandıracağız. Anadolu Yakası’ndan gelenler için Kadıköy Söğütlüçeşme’den metrobüse binip Zincirlikuyu’da inin, daha sonra Yenikapı Hacıosman durağına aktarma yaparak son adım olarak 150 numaralı otobüse binerek varabilirsiniz. Bunun yanında İstanbul Üsküdar’dan gelecekseniz Üsküdar Çekmeköy metrosundan Altunizade’ye ulaşarak metrobüse aktarma yapın. Ardından Yenikapı Hacıosman durağında 150 numaralı otobüse binin. Eğer Ümraniye’den geleceksiniz Köprülü Kavşak durağında indikten sonra Yenikapı-Hacıosman metrosuna aktarma yapın. Son durakta inip 150 numaralı otobüse binin.

Eğer Pendik, Maltepe, Kartal, Tuzla tarafından ulaşım sağlıyorsanız Kadıköy-Tavşantepe metrosuyla Ünalan istasyonunda inip Metrobüs’e aktarma yaptıktan sonra Zincirlikuyu’da inerek Yenikapı-Hacıosman metrosuna aktarma yapın. Metro ile Hacıosman son durakta inip yine 150 numaralı otobüse binip ulaşabilirsiniz. 

Avrupa Yakası’ndan gelecekleri de Garipçe Köyü yazımızda unutmadık. Avcılar, Beylikdüzü, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Mecidiyeköy veya Bahçelievler tarafından geliyorsanız dilediğiniz metrobüs istasyonundan metrobüs ile Zincirlikuyu’da inip Yenikapı-Hacıosman metrosuna aktarma yaptıktan sonra 150 numaralı otobüse binerek Garipçe Köyü ulaşım maceranızı bitirebilirsiniz. Güngören, Bağcılar tarafından geliyorsanız Kabataş Bağcılar Tramvay hattıyla Zeytinburnu’na gidip oradan metrobüs ile Zincirlikuyu’ya aktarma yaptıktan sonra Yenikapı Hacıosman’a gidip burada yine 150 numaralı otobüse binin. Bayrampaşa, Esenler’den Yenikapı havalimanı metrosuyla Yenikapı’da inerek Hacıosman aktarması yaptıktan sonra yine 150 numaralı otobüs ve Garipçe Köyü merkeze ulaşım sağlayabilirsiniz.

Eğer Garipçe Köyü merkeze toplu taşıma yerine şahsi aracınızla gitmek istiyorsanız Sarıyer merkezden Kilyosa doğru yol alıp Koç Üniversitesi yakınlarındaki Rumeli Feneri ayrımından devam etmeli, sonrasında ise Garipçe tabelasını takip etmeniz yeterli olacaktır.

Garipçe Köyü Plajları
Garipçe Köyü Plajları

Garipçe’deki Plajlar

Giden herkesi kendisine hayran bırakan  Garipçe Köyü ile ilgili yazımızda bahsettiğimiz bu köyde yapabileceğiniz bir başka şey de yaz aylarındaki ziyaretlerimizde denizin tadını çıkartmak olacaktır. Ünlü kahvaltı mekanlarına yakınlığı ile bilinen bir diğer isim İstanbul Plajı olan Garipçe Plajı özellikle de İstanbul’da yaşayanlar için sıcak yaz günlerinde serin suların tadını çıkarabilecekleri bir yer. Yine denizin tadını çıkartmak isteyenler köyün güneyinde yer alan Menekşe Plajı’nı da ziyaret etmek isteyebilir. Bu plan şeylerin yanında daha önce bahsettiğimiz Büyük Liman’da da denize girmeniz mümkün. 

Garipçe Kahvaltı
Garipçe Kahvaltı

Garipçe Kahvaltı

Gidenlere sunduğu sessiz ortamla ve eşsiz manzarasıyla kendisine hayran bırakan ve Garipçe Köyü yalnızca tarihi eserleri ya da plajlarıyla değil asıl kahvaltılarıyla ismini duyurmuş bir köydür. Daha önce de bahsettiğimiz gibi içerisinde bir kahve, bir bakkal ve üç restoran içeren bu köy, sizlere çok fazla seçenek sunmuyor. Ancak bu üç restoran aradığınız lezzetleri size sunuyor. Dilerseniz deniz kenarındaki restoranlarda dilerseniz de köyün iç taraflarında yer alan 130 yıllık ahşap bir binada yer alan restoranda eşsiz lezzetlere tanık olabilirsiniz.  Özellikle de İstanbul’da yaşayan insanların huzur içerisinde geçirmek istedikleri bir hafta sonu için mükemmel olan bu yer; Garipçe kahvaltıları ile ön plana çıkıyor. Bunun yanında deniz ürünlerine de büyük bir ilgi olduğu görülür. Garipçe kahvaltı denildiğinde karşımıza ilk çıkacak restoran Qarip Restoran’dır. Gidenlerin, açık büfe kahvaltılarında özellikle hız ve zengin menüsüyle memnun kaldıkları bu restoranda eşsiz deniz manzarasıyla harika bir kahvaltı yapabilirsiniz.

Bir diğer restoran olan Asma Altı Kahvaltı ve Balık Evi’nde de açık büfe kahvaltı zevkini sevdikleriniz ile yaşayabilirsiniz. Garipçe kahvaltı denildiğinde akla gelen bir diğer isim olan Menekşe Bahçesi gidenleri uygun fiyatları ile şaşırtmakta. Bunun yanında deniz kenarında olan bir köyden deniz ürünleri beklenmez mi? Deniz ürünleri konusunda en az kahvaltısı kadar iddialı olan Barınak Balıkçısı’nı da ziyaret etmenizi öneriyoruz. 

Şehir gürültüsü, koşturmacası, stresi derken kaçmak için sessiz ve sakin bir yer aramak artık hepimizin yapılacaklar listesinde. Tam da bu ihtiyacımıza koşarak cevap veren Garipçe Köyü’nün yerli halkı 1900’lerde Karadeniz’den göç etmiş. Deniz kenarı, balıkçı tekneleri ve Karadeniz esintileri birleşerek bizlere sakin ve huzur dolu bir gün geçirmeyi vaat eden bu köy için yazdığımız Garipçe Köyü ile ilgili yazımızla birçoğumuzun merak ettiği soruları cevaplamaya çalıştık. Yalnızca kahvaltı ile değil tarihi eserleri ve cennetten çıkma plajları ile de büyüleyen Garipçe Köyü’nde hafta sonunuzu harika geçirmek mümkün. Garipçe Kahvaltı ile zengin, serpme kahvaltılarla kendinizi şımartıp tarihi yerleri gezebilir, köyün sakinliğinde huzur bulabilirsiniz.

Garipçe Köyü Nerede ve Nasıl Gidilir? Garipçe’de Ne Yenir?  yazımızı beğendiyseniz Beykoz’da Gezilecek Yerler Listesi yazımız da ilginizi çekebilir.

Senem Ildırlı

Gezmeyi, yeni yerler keşfetmeyi, yeni insanlarla tanışmayı ve yeni lezzetler denemeyi, kısacası yeni olan her şeyi seviyorum Burada da kendi gözlemlerimi, anılarımı yazmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu