Gastronomi Maaşları ve İş Olanakları

Gastronomi maaşları ve iş olanakları hakkında rehber niteliğinde bilgi almak istiyorsanız yazımızı mutlaka okumalısınız. Özellikle televizyon programları ile popülerliği artmaya başlayan bu meslek ile ilgili birçok şeyi öğrenebilirsiniz.
Gastronomi yeni yeni gelişmekte olan meslek dalları arasında yerini alıyor. Özellikle yemeği bir sanat olarak gören ve bu alanda eğitim almak isteyenlere hitap ediyor bu meslek. Elbette öğrenciler tercihleri bu alandan yana kullanmadan gastronomi maaşları ve iş olanakları hakkında bilgi sahibi olmak için çeşitli araştırmalar yapıyorlar. Bu yüzden sizlere bu içeriğimizde gastronomi iş olanakları ve maaşları hakkında merak ettiklerinizi sunuyoruz.
İçeriğimizin içerisinde gastronomi maaşları hakkında sizinle bir liste paylaştık. Ancak belirtmek isteriz ki bu maaş aralıkları değişkenlik gösterebilmektedir. Çalışacağınız firma, aldığınız eğitim, deneyimleriniz ve staj yaptığınız yerler işe başladığınız zaman alacağınız maaş tutarını etkileyen unsurlardandır.
Yazıda Neler Var?
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Nedir?
Çoğunlukla sadece gastronomi olarak kullansak da bölümün tam adı ‘gastronomi ve mutfak sanatları’ şeklindedir. İsminden de anlayacağınız üzere bu bölüm, yemek sanatı üzerine kuruludur. Üstelik sadece Türk mutfağı ile sınırlı kalmaz. Yani eğer bu bölümü okumayı düşünüyorsanız kendinizi Dünya lezzetlerine şimdiden alıştırmanızı tavsiye ederiz.
Bu bölümün ilk hedefi ilk olarak zengin Türk Mutfağı’nın lezzetlerinin unutulmasının önüne geçmek ve Dünyaya tanıtmaktır. Bunun yanı sıra eğitiminiz boyunca farklı Dünya mutfaklarını da tanıma fırsatı yakalarsınız.
Gastronomi Eğitimi
Gastronomi ve mutfak sanatları bölümünde genel olarak:
- Modern ve klasik pişirme yöntemlerini öğrenirsiniz.
- Yiyecek ve içecek yönetimi konusunda donanımlı hale gelirsiniz.
- Yemek yeme – pişirme – sunma teknikleri hakkında bilgi edinirsiniz.
- Sadece yemek pişirme değil, yemeklerin kültürel değerleri üzerine eğitim alırsınız.
- Ayrıca mutfak ve yemek sanatı üzerine görgü kurallarını öğrenirsiniz.
Sonuç olarak bu işi severek yapacak olanlarınız için bu meslek adeta bir cennet vaat ediyor. Tabi bu noktada aklınıza gastronomi maaşları ve iş olanakları takılıyor değil mi? Elbette bu şekilde düşünmeniz son derece doğal. Sonuçta seçtiğiniz mesleğin sizi maddi anlamda tatmin etmesi gerekir. Öyle ise öncellikle gastronomi iş imkanları neler gelin birlikte inceleyelim.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları İş İmkanları
Bu bölümden mezun olan kişiler hem özel hem de kamu kuruluşlarında iş bulabilirler. Yemeğe dair bir alan olması dolayısıyla aslında iş olanakları oldukça geniştir. Ama çalışacağınız kuruma bağlı olarak alacağınız ücretler arasında oldukça fark olduğunu belirtmeliyiz. Gastronomi ve mutfak sanatları bölümünden mezun olduktan sonra ilk olarak restoranlar, oteller, hastaneler, üniversiteler, devlet kurumları karşınıza ilk çıkan istihdam alanlarının başındadır. Genel olarak gastronomi ve mutfak sanatları bölümünden mezun olduktan sonra:
- Aşçılık,
- Gurmelik,
- Gıda denetleme,
- Akademisyenlik yapabilirsiniz.
Esasında ülkemizde yeni bir bölüm olan gastronomi ilk mezunlarını 2009 senesinde vermiştir. Bu bölümden mezun olan kişiler çoğunlukla özel sektörde çalışmaktadırlar. Özellikle hizmet sektöründe yer alan özel kuruluşlarda yüksek meblağlar ile iş bulmanız oldukça kolay. Tabi ki iyi bir eğitim alıp kendinizi geliştirdiyseniz ve elbette el lezzetiniz varsa. Peki, gastronomi maaşları neler mi diyorsunuz? O zaman sorunuza yanıt verelim.
Gastronomi Maaşları
Yukarıda da belirttiğimiz üzere özel sektörde ve kamu kuruluşlarında çalışan mezunların maaş aralıkları arasında fark vardır. Eğer yeni mezun değilseniz bu durumda alacağınız maaş da değişecektir.
- Özel sektörde yeni mezun bir gastronom: 5.500 ile 7.000 TL ile çalışmaya başlar.
- Kamu kuruluşlarında yeni mezun bir gastronom: 5.500 ile 6.000 TL ile çalışmaya başlar.
Elbette yaşadığımız kur farkı ve asgari ücret arttırımları dolayısıyla bu ücretler dönem dönem değişmektedir. Ancak şunu bilmelisiniz ki çalışacağınız firma alacağınız maaşları belirlemede en önemli kriterler arasındadır. Bu yüzden prestijli restoran ve otellerde çalışmak için öncellikle deneyimizi arttırmanız gerekiyor. Bir diğer deyişle ne kadar etkileyici bir cv’ye sahip olursanız başvuru yapacağınız işyerlerini kendi istediğiniz aralığa göre seçebilirsiniz.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Dersleri
Öncelikle belirtmeliyiz ki ülkemizde yeni yeni gelişen bu bölümde her üniversitede farklı dersler alabilirsiniz. Bu yüzden üniversite tercihlerinizi yapmadan önce mutlaka üniversitelerin akademik çizelgelerini ve verdiği dersleri incelemelisiniz. Genel anlamada alacağınız dersler:
- Gıda Bilimine Giriş
- İşletmeye Giriş
- Gastronominin ve Mutfak Sanatlarının Temelleri
- Gastronomi Tarihi
- Türk Mutfak Kültürü
- Hamur Şekillendirme Yöntemleri
- Restoran İşletmeciliği
- Yöresel Mutfaklar
- Menü Yönetimi
- Gıda Hijyeni ve Güvenliği
- Genel Turizm Bilgisi
- Genel Sağlık Bilgisi ve İlkyardım
- Yiyecek İçecek Pazarlaması
- Mutfak Uygulamaları
- Servis ve Sunum Teknikleri
Yukarıda gastronomi ve mutfak sanatları bölümünde alacağınız genel dersleri sıraladık. Bu derslere göz gezdirdiğinizde fark edeceğiniz üzere eğitiminiz sadece yemek yapmaktan ibaret olmayacak. Bu yüzden esasında bölümün tam adının gastronomi ve mutfak sanatları olması anlamlı hale geliyor.
Sonuç olarak gastronom olmak istiyorsanız diğer bölümlerde ve iş alanlarında olduğu gibi kendinizi iyi eğitmeniz son derece önemli. Bu kapsamda gastronomi maaşları ve iş olanakları sizin için daha geniş bir yelpazeye sahip olabilir.
Gastronomi Maaşları ve İş Olanakları yazımıza göz attıysanız Aşçılık Belgesi Nasıl Alınır? Eğitimi Nerede Verilir? yazımızı da mutlaka okumalısınız.