Gaziantep Gezi Rehberi: Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep gezi rehberi olarak ilk önce şehri tanıtalım. Anadolu’nun tarihi ve doğal güzelliklerine ev sahipliği yapan Gaziantep kenti hem karasal hem de Akdeniz ikliminin özelliklerine sahiptir. Yazları kurak ve sıcak kışları ise yağışlı ve serin geçer. Halk arasında Antep olarak da geçen Gaziantep şehri görenler tarafından Doğu’nun Paris’i olarak da isimlendirilir. Gaziantep Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan güzellikleri ile büyüleyen yemekleri ile damakları mest eden bir kentimizdir. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu ihtişamlı ve modern kentin tarihi Paleolitik Çağa kadar uzanıyor. Geçmişte Gaziantep, İpek yolu üzerinde bulunduğu için birçok farklı toplum ve kültürün geçiş noktası olmuştur. Bu da kentin zengin bir kültürel mirasa sahip olmasının başlıca nedenidir. Gaziantep gezi rehberi gezginlerin Gaziantep’in gezilecek yelerini ve ön plana çıkan özelliklerini belirtmek için hazırlanmıştır.
Yazıda Neler Var?
Gaziantep Tarihi
Tarihin en büyük direnişlerinden birine sahiplik yapan Antep şehri kurtuluş savaşı sona erdiğinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün övgüleriyle Gazi unvanını almıştır. Gaziantep 1987 yılında büyükşehir olmuştur. 6000 yıllık geçmişi olan Gaziantep mutfağı aynı zamanda ülkemizi gastronomi sektöründe UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda temsil ediyor. Gaziantep mutfağı uluslararası çapta değer gören ve korunan bir mutfaktır. Gaziantep, Cilalı Taş Devrinden bu yana yerleşimin olduğu verimli topraklara sahip bir kenttir. Kervan yolları sayesinde yemek kültürü zamanla daha da gelişmiş olan bu kentte gezerken yediğiniz yemekleri hep özleyeceksiniz. Gaziantep gezi rehberi olarak hem şehri hem de güzel yemeklerini anlatmaya başlayalım.
Tarihi yapılarının yanı sıra gelişmiş yemek kültürü ile de öne çıkan Gaziantep’e gurme gezileri de düzenlenmektedir. Gaziantep mutfağı, ülkemizin en sevilen ve en zengin mutfaklarındandır. Gaziantep hem göze hem de damağa hitap eden tatları ile gastronomi tutkunları için mükemmel bir noktadır. Gaziantep kenti 2 milyonu aşkın nüfusuyla ülkemizin en kalabalık olan 9. ilidir. El sanatları ile dolu olan çarşıları, tarihi zenginliklerle dolu olan büyüleyici sokakları ve benzersiz müzeleri ile Gaziantep son zamanların en çok tercih edilen rotasıdır. Özellikle Anadolu turuna çıkan gezginlerin uğramadan gitmemesi gereken bir kenttir. Gaziantep, hem tarihi güzellikleri de hem de eşsiz lezzetli mutfağıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Gaziantep gezi rehberi yazısını hazırlarken Gaziantep’in gezilmesi gereken yerlerini, yemeklerini ve öne çıkan özelliklerini belirttik.
Gaziantep’e Ne Zaman Gidilir?
Gaziantep’te gezmek ve keşfetmek için en ideal dönem Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim aylarıdır. Şehre hem otobüs hem de uçak ile kolayca ulaşabilirsiniz. Gaziantep’te konaklamak için ise lüks otelleri motel, hotel, kiralık evlerde kalabilirsiniz. Kendine has mimarisi ile öne çıkan Antep evlerinde de konaklamanız mümkündür. Bununla birlikte Gaziantep’te bulunan termal otellerde de keyifli bir konaklama yapabilirsiniz.
Gaziantep’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Gaziantep gezi rehberi yazımızda sizin için önceden bilmenizde faydalı olacak bilgiler:
- Gaziantep müzelerinin hepsinde müze kart geçerlidir. Bunun için müze kart çıkartmanızda fayda var.
- Karasal iklime sahip olan şehir akşamları serindir. Yanınıza kazak ve hırka almalısınız.
- Temmuz ve Ağustos ayları şehirde oldukça sıcak olduğu için bu dönemde gidecekseniz yanınıza güneş kremi ve şapkanızı mutlaka almalısınız.
- Kentte keşfedilmeyi bekleyen onlarca müze var. Özellikle de Zeugma müzesi kentin en büyük mozaik koleksiyonuna sahip olup görülmesi gereken bir müzedir. Tüm bunları sizlere ön hazırlık olması için sıraladık.
Gaziantep Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler Nereler?
Dünyanın en eski şehirlerinden olan Gaziantep her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akınına uğruyor. Gaziantep, yemekleri ile olduğu kadar doğal ve tarihi özellikleri ile de görenleri büyülüyor. Kentte toplu ulaşım geliştiği için her yer kolaylıkla gidebilirsiniz. Gaziantep gezi rehberi olarak sizlere birkaç öneride bulunalım.
Gaziantep Kalesi

Şehrin simgesi olan Gaziantep Kalesi tüm kenti en tepeden gören bir noktadır. Burada müthiş fotoğraflar çekebilirsiniz.
Bakırcılar Çarşısı

Tek katlı ahşap dükkânların yer aldığı bu çarşıda el emeği ürünleri satın alabilirsiniz. Kentin en nadide el sanatlarının olduğu çarşıdır.
Zeugma Antik Kenti

Kentin en önemli tarihi alanı konumundan olan Zeugma, Nizip ilçesinin Belkıs köyündedir. Zeugma geçmiş zamanlarda önemli bir ticaret merkeziydi. Antik kentin kalıntılarını inceleyebilir ve çevredeki tekne turlarına katılabilirsiniz.
Zincirli Bedesten

Gaziantep gezi rehberi olarak sevdiklerinize hediye alabileceğiniz Kuyumcular Çarşısında bulunan Zincirli Bedesten de kente özgü yöresel eşya ve giysiler satın alabilirsiniz.
Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi

1909 yılından yapılan bu tarihi müzede şehrin tarımsal özelliklerinden el sanatlarına kadar birçok özelliğin, yakından tanıyarak geçmişe doğru yolculuk edebilirsiniz.
Zeugma Mozaik Müzesi

Kentin en önemli kültürel noktalarından biri olan Zeugma Mozaik Müzesi, hem ülkemizin hem de dünyanın en önemli müzelerinden biridir. 2011 yılında açılmıştır. Zeugma Antik Kenti içerisinde yer alan mozaik müzesini sesli rehber edinerek detaylı bir şekilde gezebilirsiniz.
Dülük Antik Kenti

600 bin yıllık geçmişi olan bu tarihi bölge kesme taştan evleri ile öne çıkar. Şehir merkezine 10 km uzaklıkta olan bu kenti de Gaziantep gezi rehberi olarak görmeden turu tamamlamayın deriz.
Rumkale

Yavuzeli ilçesinde yer alan bu yapı kentin doğal güzelliklerinden biridir. Üç tarafı sularla çevrili olan bu bölgeye tekne ile ulaşabilirsiniz.
Gaziantep’te Ne Yenmelidir?
Gastronomi diyarı Gaziantep kentinde yaklaşık 252 yemek çeşidi bulunuyor. Türkiye’nin en önemli lezzet duraklarından olan kentte tadına doyum olmayan yemekler tadabilirsiniz.
- Beyran: Kentte sabahları tüketilen bir çorba olup pirinç, et ve sarımsak ile hazırlana bir çeşit sulu yemektir.
- Firik pilavı: Tavuk, bulgur ve firik ile yapılan bu pilav kentin en sevilen yemeklerindendir.
- Yuvalama: Yoğurt, et, pirinç ile yapılan lezzetli bir yoğurtlu çorbadır. Bu geleneksel yemek özellikle özel günlerde ve düğünlerde tüketilir.
- Baklava: Kentin tescilli lezzetlerinden olan baklavayı yemeden dönmeyin deriz. İncecik baklava yufkası üzerinde taze fıstık şöleni ile enfes bir lezzet.
- Katmer: Baklava kadar leziz olan bir diğer tatlı. Kaymak ve fıstık ile yapılan bu lezzeti yerinde yemeden dönmemek gerekli.
- Alinazik kebabı: Onlarca kebap çeşidi olan kentte alinazik kebabı en çok sevilen kebap çeşitlerinden biridir. Közlenmiş patlıcan, et ve yoğurtla ile yapılan bu enfes lezzeti mutlaka denemelisiniz.
- Lahmacun: Her yerde yiyebildiğimiz lahmacunu Antep’te yiyince farkı anlayacaksınız. Büyük boyutları ve çıtır hamuru ile gerçek lahmacunu bu gastronomi diyarında yemelisiniz.
Gaziantep’ten Ne Hediye Alınır?
Gaziantep’ten ilk olarak baklava götürmek en ideal hediyedir. Bununla birlikte bakır hediyelik eşyalar, kahke, antep fıstığı, karpuz çekirdeği de alabilirsiniz. Gaziantep gezi rehberi olarak geziniz için tüm detayları sizler için aktardık.
Gaziantep Gezi Rehberi: Gaziantep’te Gezilecek Yerler yazımız ilginizi çektiyse Mardin Gezilecek Yerler Listesi yazımıza da mutlaka göz atmalısınız.