Eğitim

Gemi Kaptanı Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Gemi kaptanı nasıl olunur ve maaşları hakkında bilgi almak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Kariyerinizi denizlerde sürdürmeyi planlıyorsanız bu yazımızı kesinlikle incelemenizi tavisye ederiz.

Gemi kaptanlığı, gemilerde çalışan, gemilerin kullanılması, seyir halinde olmasını sağlayan gemi kullanma lisansı olan yetkili kişilerdir. Gemi kaptanı olmak çok zor bir şey olmasa da sanıldığı kadar kolay da değildir. Fakat maaşları genellikle tatmin edicidir.

Gemi Kaptanı Nasıl Olunur?

Geldik en çok merak edilen soru olan Gemi kaptanı nasıl olunur sorusunun cevabına; gemi kaptanı olabilmek için dört yıllık lisans bölümü okumak gerekir. Bu bölüm, Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümüdür. Bu bölümden mezun olan kişiler, stajlarını tamamladıktan sonra Deniz Müsteşarlığı’nın uyguladığı Gemi Adamları Yeterlilik Sınavı’ndan geçmesi gerekir. Tüm şartlar tamamlandıktan sonra kaptan olarak çalışılabilmektedir.

Gemi Kaptanı Maaşları Ne Kadar?

Gemi kaptanı maaşları değişkenlik göstermektedir. Genellikle uzun yıllardır çalışan gemi kaptanları çok büyük maaşlar alıyor. Örneğin 20 yıl deneyimli bir gemi kaptanı 50 bin liranın üzerinde bir maaşı çok rahat alabilirken, yeni başlayan kaptanlarda bu miktar 17 bin lira civarında geziniyor. Gemi kaptanı maaşları 17 ile 100 Bin TL arasında ücretler almaktadır. Tabi ki yurtdışında iş imkanları ve dolayısıyla maaşlar daha yüksektir. Yurtdışında çalışan gemi kaptanları 30 – 50 bin dolara kadar çıkabilen ücretler alabiliyor.

Gemi Zabiti Nedir?

Gemilerde zabitlik yapan kişidir. Gemi zabiti, kaptan yardımcısı olarak da adlandırılabilir. Genellikle gemideki mürettebatın güvenliğinden, gemideki bakım ve diğer işleri yapan kişilerdir. Bildiğiniz gibi bazen gemiler aylarca karaya ayak basmazlar. Bu sebepten ötürü, gemilerde gemilere bakan kişiler gerekir. Ayrıca gemi zabitleri ikinci ve üçüncü kaptan olarak da bilinir ve bu kişiler belirli bir süre görev yaptıktan sonra yükselirler.

  • Üçüncü kaptan, 36 ay deniz hizmetinden sonra ikinci kaptanlığa yükselir.
  • İkinci kaptan da 36 ay deniz hizmetini takiben ana kaptan olur.
  • Bu kişiler gemideki en üst düzey aynı zamanda sorumluluğun en fazla olduğu kişilerden biridir.

Gemi Zabiti Ne Kadar Maaş Alır?

Gemi zabitleri 3-5 bin dolar civarında başlangıç maaşına sahiptir. Bu maaş zamanla yükselmektedir. İkinci kaptan olan zabitler 60 bin lira civarı maaşa sahip iken, ana kaptanlar 100 bin lira civarı maaş alır ve tecrübeye göre bu ücret artar.

Gemi Kaptanlarının Deniz Sefer Süreleri

Bu çalışılan firmaya göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin, karada geçen sürenin daha uzun olduğu yer genellikle iç denizler olurken, okyanuslar arası çalışan firmalarda bu süre inanılmaz derecede uzamaktadır. Örneğin Çin’den Türkiye’ye mal getiren bir firmada çalışıyorsanız, gemi günde yaklaşık 500 kilometre yol alabileceği için, İstanbul’a yükün gelmesi yaklaşık 1 ay sürecektir. Bu da en az 1 ay boyunca gemide olacağınız anlamına gelir. Aynı şekilde bazen 20 bin kilometreyi bulan deniz seferleri olabilir.

Gemi Kaptanlığı Yapılır mı?

Gemi kaptanlığı, sosyal insanlara yönelik bir iş değildir. Yıllarca çok az iletişim ile yaşayabilmeyi gerektirir. Eğer iletişim ile alakalı bir sorununuz yoksa gayet rahat bir şekilde gemi kaptanı olabilirsiniz.

Gemi Kaptanlığının Zor Yanları

Genellikle haberleşme çok zordur. Gemilerdeki internet hem çok yavaştır hem de çok pahalıdır. Bu nedenle yakınlarınızla bir iletişim kurabilmek için, belirli bir miktar para ayırmanız gerekiyor. Ayrıca tüm bunlara ek olarak, zaman zaman hiçbir sinyalin alınmadığı ve bazen 2-3 gün boyunca hiçbir şekilde internetin çekmediği, telefon aramasının yapılamadığı alanlardan da geçilebiliyor. Bu sebeple gemi kaptanlığı epey zordur.

Gemi Kaptanlığı İyi Yanları

Okyanuslar arası firmalarda çalışanlar genel olarak, tatil gibi izinlere sahiptir. Örneğin 60 gün boyunca izinsiz çalışmış bir gemi kaptanı, 20-25 gün izin yapabilmektedir ve bu izinler genel olarak tatiller şeklinde olmaktadır. Üstelik kaptanlık esnasında para harcayamadığınızdan, sürekli tatile çıkacak paranız olacaktır.

  • Maaşları yüksektir.
  • İzinleri fazladır.
  • Yurtdışını gezme ve görme fırsatı elde edilir.

Gemi Kaptanı Nasıl Olunur, Maaşları Ne Kadar? yazımızı beğendiyseniz Pilotluk Eğitimi Ücreti Ne Kadar? THY’de Pilot Akademisi Nedir? yazımız da ilginizi çekebilir.

S. Emir Canbaş

İ.Ü. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu ve mezun olduğum bölüm hakkında kendi bildiklerimi, araştırmalarımı sizinle paylaşıyorum. Türkiye ve dünyada eğitimin yanı sıra kodlama da öğrenmeye ve burada paylaşmaya çalışacağım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu