Gramofonu Kim İcat Etti? Günümüzde Gramafon

Gramofonu kim icat etti, Gramofon hangi bölümlerden oluşmaktadır? Müzik ile ilgileniyorsanız bu soruların cevaplarını mutlaka merak etmişsinizdir, biz de sizin bu merakınızı gidermek için bıu yazıyı hazırladık.
Gramofon, plak bant ve tel gibi maddelerin üzerine sesleri kaydetmeye yarayan bir cihazdır. Ayrıca kaydedilen seslerin dinlenmesini sağlar. Zamanın en ilgi gören ve başarıya sahip olan icatlarından biridir. İnsanlar tarafından sıklıkla kullanılan gramofonda kaydedilen seslerin tekrar tekrar dinlenebilme özelliği bulunmaktadır.
Radyo ve televizyon gibi buluşların çok daha öncesinde icat edilen bir cihazdır. Bu nedenle dönemin insanları boş vakitlerinde genel olarak gramofona kaydedilmiş sesleri dinlerdi. Bu sayede boş vakitleri daha keyifli bir şekilde geçiyordu.
Eski dönemlerde icat edilen gramofon hakkında daha detaylı bilgiler öğrenmek istiyorsanız bu yazımızı okuyarak faydalanabilirsiniz. Böylelikle gramofonun tarihçesini ve ne işe yaradığını daha kapsamlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. İşte merak edilen sorulardan biri olan ‘Gramofonu kim icat etti?’ sorusunun cevabı sizlerle…
Yazıda Neler Var?
Gramofon Kim İcat Etti?
Gramofonun patenti ilk olarak 1887 senesinde Emile Berliner tarafından alınmıştır. Patenti alınan gramofonun kelime anlamı Yunanca kökenlidir. Ses ve yazmak sözcüklerinin birleşiminden ya da fonograftan gelmektedir.
1877 senesinde Thomas Edison’un icat ettiği fonografın gramofonun ortaya çıkmasında büyük bir katkısı vardır. Fonograf iğne ve diyafram olmak üzere iki bölümden oluşmaktaydı. Dinleme ve kaydetme işlemi için de iki farklı sisteme sahipti.
Bu yıllara kadar fonograf adıyla bilinen bu cihaz, 1885 yılında telefonun mucidi olan Alexander Graham Bell ile yeni bir anlam kazanmıştır. ‘Gramofonu kim icat etti?’ başlığı kapsamında Graham Bell’in kaydetme işleminde balmumu kullanmasıyla yeni bir makine geliştirdiğini söyleyebiliriz. Bu makinenin ismi ise grafofon olarak bilinmekteydi.
Alman Mucit Emile Berliner
Graham Bell’in makinede kullandığı silindir disk ile ilk kez çalışmakta olan Alman mucit Emile Berliner, kaydetme işlemini iyileştirmiştir. Daha sonrasında ise plak cisminin üst kısmında olan çizintilerin derinlik olması yerine yanlamasına olmasını sağlamıştır. Berliner’in bu çalışmalarında kullandığı ilk plaklar, üst kısımlarına balmumu malzemesinin sıkıldığı çinko plak türüydü.
Graham Bell’in geliştirmiş olduğu grafofon isimli cihazdan adını alan gramofon, Berliner’in bu zamanki adına dönüştürmesiyle patenti alınmıştır. Berliner’in gramofonda sağladığı en mühim ve büyük yenilik ise yalnızca bir plak üzerine kaydedilme sorunun ortadan kaldırmasıdır. Aynı zamanda ‘gramofonu kim icat etti?’ başlığı kapsamında şunu söylememiz gerekir ki Berliner, kopyalanabilen plakları bulmuştur.
Alman mucit Emile Berliner’in bu konu hakkında yapmış olduğu bir diğer büyük olay da gramofon yapımındaki sanayinin kurulmasına neden olmasıdır. Gramofon üretimine başlanması ile sesin kaydedilmesi ve sesin kopyalanması işlemleri daha kolay bir hale gelmiştir. Ayrıca müzik endüstrisinde yeni bir çağ açmıştır. Yirminci asır ile beraber gelişen teknolojiler sayesinde de gramofon cihazında pek çok yeni ve önemli gelişmeler yaşanmıştır.
Gramofon Hangi Bölümlerden Oluşur?
Gramofon aleti toplamda iki farklı bölümden meydana gelmektedir. Bunlar plak ve makinedir. Her iki bölüm de gramofonda mevcut değilse cihaz çalışmamaktadır. Plak dediğimiz cisim, mumlu ve gomalaka maddeleri ile oluşan bir disktir. İki tarafında da helezon şeklinde oyukları bulunmaktadır.
‘Gramofonu kim icat etti?’ başlığı kapsamında gramofonun bir bölümü olan plak cismi hakkında bir konuya daha değinelim. Bu plakların üzerindeki oyuklar girintili ve çıkıntılı bir biçimdedir. Özel olarak yapılmış gramofon iğneleri bu oyuklarda dolaşır. Bu sırada ortaya çıkan titreşimler, plağa kaydedilen seslerin yeniden duyulmasını sağlamaktadır.
Plak bölümünün tam anlamıyla gramofonda ne işe yaradığını anlattığımıza göre diğer bölümü olan makineden bahsedebiliriz. Gramofonun sahip olduğu makine, plağın aynı sürat ile sürekli olarak dönmesini sağlayan bir motordan oluşmaktadır. Bu motor ile beraber plaktaki ses yansıtılmaktadır. Makine, elektrik veya zemberek yardımıyla çalışır.
Bu makine sayesinde ses kaydı alınabilmekte ve müzik ya da kaydedilen sesi dinleme olanakları bulunmaktadır. Her iki şekilde de dakika başına ortalama 78 devir yapan bir makinedir. Ayrıca ‘Gramofonu kim icat etti?’ başlığı kapsamında elektrik ile çalışan gramofonların ise pikap adını aldığını söylemeden geçmeyelim.
Gramofon Nasıl Kullanılır?
Gramofonun kullanımı düşünülenin aksine oldukça basittir. Bu yüzden pek çok kişi rahat ve kolay bir şekilde gramofondan müzik dinleyebilmektedir. İlk olarak çalınmak istenilen plak gramofon üzerinde belirtilen kısma yerleştirilir. Daha sonrasında gramofonun iğnesi plak cisminin üst kısmında bulunan uygun boşluğa bırakılır.
Bu sayede plak içerisinde yer alan müzik, makine ile plak arasındaki titreşimlerle beraber dışarı aktarılmaktadır. Fakat plağı satın almadan önce dakika içerisindeki dönme sayısının cihaza uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer plağın dakika başı dönme ortalaması gramofona uygun değilse plak çalışmayacak ve müzik çalmayacaktır. Bu yüzden bu konuya dikkat edilmesi gerekir. ‘Gramofonu kim icat etti?’ başlığı kapsamındaki yazımız ile gramofonun nasıl kullanıldığını artık daha iyi biliyorsunuz.
Günümüzdeki Gramofon
Alman mucit Berliner’in gramofonu icat etmesinin ardından cihazın seri üretimi başlamıştır. Gramofonun üretilmesi sanayi endüstrisinde önemli bir hale gelmiştir. Berliner’in plak üzerine ses kaydetme işleminin kolaylaştırması sayesinde gramofon yoğun ilgi görmüştür. Aynı zamanda ses kaydetmenin yanında plak kopyalama işlemini de sağlayan Berliner, insanlığa güzel bir icat bırakmıştır.
Her geçen gün gelişen teknoloji sebebiyle müzik dinlemek için çok daha yeni aletler ortaya çıkmıştır. Bu nedenle ‘gramofonu kim icat etti?’ başlığı kapsamında dile getireceğimiz bir diğer şey günümüzde gramofon kullanımının azalmış olduğudur.
Bulunduğu dönemde sükse yapan gramofon artık eskisi kadar popüler değildir. Farklı ve teknolojik modelleri üretilse de uzun zamandır kullanan birçok insan eski tadı vermediğini söylüyor. Bazıları için ise gramofon hala vazgeçilmez bir müzik dinleme aletidir. Eski eşyalarla bağ kuran kişilerin evlerinin bir kenarında gramofona rastlamanız muhtemeldir. Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Günümüzde gramofonu hala severek kullanan tarafta mısınız?
Bu yazımız ile hem ‘Gramofonu kim icat etti?’ sorusunu birlikte yanıtladık hem de gramofon hakkında daha fazla bilgiye sahip olmuş olduk. Umarız ki paylaştığımız bilgileri keyifle okumuşsunuzdur.
Gramofonu Kim İcat Etti? Günümüzde Gramafon yazımız ilginizi çektiyse Telgrafı Kim İcat Etti? İşleyişi ve İşlevi Nedir? yazımıza da göz atabilirsiniz.