Sigorta

GSS Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

GSS borç sorgulama nasıl yaparım? Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcum var mı?  GSS borcumu nasıl öderim? Hangi durumlarda GSS yaptırırım? GSS yaptırmak zorunda mıyım?  Eğer sizin de aklınızda bu ve bunun gibi sorular varsa bu yazıyı incelemek doğru seçim olur.

Hangi Durumlarda GSS Sahibi Olurum?

Eğer çalışmıyorsanız, lise öğrencisi iseniz yirmi, üniversite öğrencisi iseniz yirmi beş yaşlarından sonra, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aldığınız bir geliriniz yoksa Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorundasınız.                                                                                                                                                     

Eğer siz de bu gruplardan birinin arasındaysanız, gelir testi yaptırmanız sizin için daha sağlıklı olacaktır. Çünkü gelir testi yaptırmazsanız hâli hazırda bulunan prim miktarlarından en yüksek olanını ödemek durumunda kalırsınız. Bu prim miktarı şu anda aylık 487 TL’dir. Bu nedenden ötürü gelir testi yaptırmanız hayrınıza olacaktır. Yaptırdığınız gelir testine göre aylık gelirinize uygun tutarda bir Genel Sağlık Sigortası primine sahip olabilirsiniz.

Genel Sağlık Sigortası yaptıran insanlar, diğer sağlık sigortası sahibi vatandaşlarla eşit şartlarda sağlık hizmeti alabilirler. Genel Sağlık Sigortası avantajı hayatlarımıza 2012 yılında girdi. Peki, avantaj dedik fakat para ödüyoruz nasıl bir avantajı olabilir diyorsanız, şöyle ki: Genel Sağlık Sigortası yaptırdığınız zaman devlet hastanelerinde ücretsiz hizmet alabilirsiniz. Özel hastaneye gitseniz bile sigortalı göründüğünüz için sizden sigortasız vatandaşlardan aldıkları ücretle aynı ücreti talep etmezler.

GSS Borç Sorgulama Nasıl Yaparım?

Genel Sağlık Sigorta’nızı sorgulamazsanız, Genel Sağlık Sigorta’nız olup olmadığını da doğal olarak bilemezsiniz. Peki, GSS borç sorgulama yapmadım ne olur? İşte o zaman GSS borcunuz siz farkında olmadan binlerce lira olur ve emekli olmanızı bile önler. Birçok kişi GSS ödemeyi reddeder fakat gelir testinde prim ödemeniz için yeterli gelire sahip değilseniz prim ödeme yükümlülüğünden muaf tutulursunuz.

GSS borç sorgulama nasıl yaparım derseniz de şu şekilde bir yol izleyebilirsiniz; öncelikle e-devlet’e girip oradan Sosyal Güvenlik Kurumu kısmından, Genel Sağlık Sigortası (GSS) Tescil ve Prim Borcu Sorgulama kısmından, T.C. kimlik numaranızı girebilir ya da size ekranda verilen diğer seçenekleri (mobil imza, e-Devlet şifresi, internet bankacılığı…) seçebilirsiniz. Sorgulama işleminizi bu şekilde yapabilirsiniz.                                                                                     

Tabii ki tek seçeneğiniz de bu değil; ALO 170 telefon hattını ararsanız GSS işlemlerinizi buradan da sorgulatabilirsiniz. Bu telefon hattı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler’ e aittir.

GSS Borç Ödememi Nasıl Yaparım?

Eğer GSS borç sorgulama işleminizi e-devlet üzerinden gerçekleştirdi iseniz, yine e-devlet üzerinden prim borcunuzu sorguladığınız sayfanın alt kısmında bulunan kredi kartı ile ödeme yap kısmına tıklarsanız ödeme işleminizi halledebilirsiniz. Ayrıca SGK ile anlaşmalı bankalardan ödemenizi peşin ya da taksitli şekilde ödeyebilirsiniz. Bu bankalar;                                                                            

  • Ziraat Bank
  • Halkbank
  • Akbank,
  • Alternatif Bank
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • Anadolu Bank
  • Denizbank
  • Finansbank
  • Fibabanka
  • İNG Bank
  • İş Bankası
  • Odeabank
  • PTT
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası

Ödemelerinizi bu anlaşmalı bankaların ATM’leri üzerinden kartsız olarak gerçekleştirebilirsiniz. Eğer ATM’deki SGK Ödemeleri kısmına girerseniz buradan GSS ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

GSS Borcum Varmış Ama…

GSS borcum varmış ama GSS sahibi olduğumu bile bilmiyordum diyenlerden iseniz, izleyeceğiniz yol nasıl olmalı? Gelin bakalım.                                                                                                                            

GSS sahibi olmanız için SGK’ dan herhangi bir gelirinizin olmaması gerek. Herhangi bir kurumda çalışmıyor iseniz ve sigortanız yok ise bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin (eş, anne, baba, çocuk) sigortaları yoksa faydalanamıyorsanız. GSS sahibi olmak zorundasınız aslında yani bu bir seçim meselesi de değil, bir mecburiyet.                                                                                                                

Bazı sebeplerden dolayı GSS sisteminde beklenmeyen borçlar açığa çıkmıştı sistem düzenlemesi yapabilmek için de devlet son gün 30 Nisan 2018 olacak şekilde 25 yaş altındaki tüm vatandaşların GSS borcunu silmiştir.                                                                                                                                     

Eğer GSS borcunuzda herhangi bir haksızlık yapıldığını düşünüyorsanız siz de GSS borç sorgulama işleminizi yaptığınızda borcunuzda yanlışlık olduğunu fark ettiğinizi belirten bir dilekçe yazıp SGK’ya başvuruda bulunabilirsiniz. Başvurunuz bir ay içinde sonuçlanacaktır.  

GSS Kapsamı Dışında Mıyım Diyenler

GSS kapsamı dışında olup olmadığınızı bilmiyorsanız diye burada sizin için ona da değinelim istedik. Daha önce de bahsettiğimiz gibi GSS sahibi olanlar; SGK’ dan herhangi bir gelirinizin olmaması gerek. Herhangi bir kurumda çalışmıyor iseniz ve sigortanız yok ise bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin (eş, anne, baba, çocuk) sigortaları yoksa faydalanamıyorsanız.

Her Türk vatandaşı zorunlu olarak GSS sahibidir. Peki bu gruplardasınız ama GSS sahibi değilsiniz, bunun nedeni ise birkaç tane olabilir. Banka sandıkları mensupları, hükümlü tutuklular, yurtdışından sağlık hizmeti alma hakkına sahip kişiler Genel Sağlık Sigortası kapsamının dışında olan kişilerdir.

Bunun haricindeki vatandaşlar GSS borç sorgulama yaparak borçlarının ne kadar olduğunu görebilirler. O halde GSS borç sorgulama yapmayan vatandaşların borçları en yüksek prim miktarıyla artmakla kalmayıp ödeme zamanı geçtiği için üzerine faiz de eklenme durumu oluyor. Bu özellikle son zamanlarda çok karşılaşılan bir durum olarak karşımızda.

Siz de sigortalar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak istiyorsanız sigorta blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

GSS Borç Sorgulama Nasıl Yapılır? yazımız ilginizi çektiyse En İyi Sigorta Şirketi Hangisidir? yazımıza da göz atabilirsiniz.

M. Sinan Pınar

Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık bölümünden mezun oldum ve şu anda uluslararası bir sigorta şirketinde çalışmaktayım. Edindiğim tecrübe ve bilgileri sizlerin de öğrenmesi için buradayım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu