Eğitim

Harita Mühendisliği Maaş ve İş Olanakları

Harita mühendisliği maaş ve iş olanakları nelerdir? Harita mühendisi nasıl olunur, ne iş yapar? Tüm bu soruların cevaplarını sizlerle paylaşıyoruz.

Günümüzde ekonomik çalkalanmaların artmasıyla beraber meslek seçim kriterleri de değişmiş durumda. Bu yazımızda üniversitede hem hareket halinde olabileceği hem de iyi bir maddi geliri hedefleyenler için harita mühendisliği maaş ve iş imkanlarını derledik. Harita mühendisliği yeryüzünün doğru bir şekilde bilimsel metotlarla ölçeklenmesi için çalışan matematiksel bir disiplindir. İnce hesaplamalarla elde edilen sonuçlar kâğıda belirli bir sistematik çerçevesinde aktarılır.  İlgilendiği alan adından da anlaşılacağı gibi haritalardır. Kısaca harita mühendisliği mühendislik sistematiği ile yeryüzündeki haritaları inceler veya oluşturur.

Nasıl Harita Mühendisi Olunur?

Harita mühendisliği mesleğinin ilk şartı bir devlet veya özel üniversitede de ilgili bölümü okumaktır. Derin ve ince ayrıntılı matematik hesaplarını seviyorsanız saha çalışmalarından hoşlanıyorsanız tam size göre bir bölüm. Eğer masa başı işleri tercih ediyorsanız pek size hitap eden bir bölüm olmayabilir çünkü bu iş yapan insanlar keşifler aracılığıyla sıklıkla saha görevine çıkarlar. Harita mühendisliği mesleğini tercih edecek kişilerin üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarını tercih etmeleri gereklidir. Bu bölümlere örnek olarak geomatik mühendisliği, jeodezi mühendisliği gibi programlar verilebilir. Bu bölümlerin herhangi birini başarı ile tamamlayıp mezun olanlar harita mühendisi unvanı alırlar. Akla gelen ilk soru derslerin zor mu kolay mı olduğu olabilir. Okullar arasında değişkenlik gösterse de genellikle alan dersleri matematik, fizik, kimya ve bu ana dersleri temel alan derslerdir. Mühendis adayları yukarıda bahsedilen temel alan dersleri dışında coğrafi bilgi sistemleri, bilgisayar destekli haritalama, konum ölçme ve kartografa dersleri gibi alan derslerini de alırlar.

Harita Mühendisleri Ne İş Yapar?

 Yukarıda da söz ettiğimiz gibi harita mühendisliği ofisten ziyade arazilerde dolaşarak çalışacağınız bir meslektir. Harita mühendisleri imar çalışmalarında, çeşitli yerlerin ölçeklenip haritalandırılmasında, kadastro çalışmalarında, kent veya kırlarda bulunan arazilerin ölçülmesinde görev alır. Çeşitli arazi analiz ve ölçümlerini de yapar ardından bu ölçüm ve analizleri bilgisayarlara kaydederler. Çalışma alanları laboratuvar veya araziler olduğundan aktif bir meslektir. Bu mesleği tercih edecek olan insanlar yeniliklere açık, devamlı kendini geliştiren ve pratik bir yapıya sahip insanlar olmalıdır. Özel veya kamu da kendini sürekli geliştiren yeni mezunlar rahatlıkla iş bulabilirler.

Harita Mühendisinin İş İmkanları Nelerdir?

Bu mesleğin iş olanakları oldukça geniş ve çeşitlidir. Köprü, yol, baraj ve otoyol çalışmalarında, imar ve kadastro işlerinde, demir yolu inşaatında kolaylıkla iş imkânı bulabilirler. Çalışma alanı olarak ise özel veya kamuda çalışmayı tercih edebilirler.  Harita mühendislerinin iş imkânı bulabildiği başlıca devlet kurumları ise şöyle sıralanabilir: Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Devlet Su İşleri (DSİ) ve Tapu ve Kadastro Müdürlüğü (TKGM). Mühendislerin bakanlıklarda veya belediyelerde de iş bulabilme imkanları vardır. Özel sektörde ise kurumsal veya küçük mühendislik şirketlerinde, LİHKAB ofislerinde ve laboratuvarlarda çalışma şansı elde edebilirler.

Harita Mühendisliği Maaş

Mühendislik dallarının içerinden en çok tercih edilen alanlardan biri de harita mühendisliği bölümüdür. Kamu da ve özel sektöre de iş olanakları oldukça geniş ve çeşitli olan bu bölümde maaşlar da diğer mesleklere göre oldukça iyidir. Harita mühendisliği maaş miktarları özelde ve kamuda değişkenlik göstermektedir. Harita mühendisliği maaşları kamuda 11000 bin TL- 12500 bin TL arasında kıdem ve tecrübeye göre değişmektedir. Ekstra yabancı dil bilinmesi, yüksek lisans gibi unsurlar maaşlara olumlu olarak ekstra katkı sağlar. Özel kurum ve kuruluşlarda ise maaşlar devlete göre oldukça düşüktür. Özellikle yeni mezunlar için maaşlar oldukça düşük sayılır. Harita mühendisliği maaşları yeni mezunlar için asgari ücretken, tecrübeli mühendisler için miktar değişmektedir. Deneyimli ve nitelikli elemanlar 7000 bin TL – 10000 bin TL arası aylık kazanç elde edebilirler. Kamu kurumlarında görev alan memurlar için ise durum farklıdır. Yeni başlatan tecrübesiz bir memur mühendis 8/1 dereceye sahiptir. Maaşı ise yaklaşık 6719 bin TL’dir. Yalnız bu ücrete arazi ve saha görevleri dahil değildir. Yani kazançları değişkendir.  Belediyeler, İl Özel İdareleri gibi kurumlarda ise maaşlardan aylık olarak elde edilen gelir 6.500– 7.500 bin TL civarıdır.

Maaş departmana, kuruma, çalışılan şehir veya ülkeye, kişinin kıdem, tecrübe ve donanımına, yan haklarına göre de değişkenlik gösterir. Bir diğer taraftan aynı seviyede ve dahi tecrübede olsa bile çalışılan firmanın kurumsallığına göre de bu ayrım geçerlidir. Bu nedenle net olarak bir maaş tutarı ifade etmek mümkün değildir. Bu nedenle aralıklar ile ifade etmek daha sağlıklı olacaktır. En yüksek ve en düşük ücretleri bilmek mesleğin getirdiği hayat standartları hakkında bir fikir yürütmeye katkı sağlar. Bilindiği üzere yeni mezun bir mimar ya da mühendis asgari ücrete de çalışabilir. Firmasına göre asgari ücretin bir buçuk, iki katı net gelire de sahip olabilir. Ayrıca 10 yıllık tecrübesi olmasına karşın maaşı 10 bin TL civarında olan mühendis de vardır, maaşı 30 bin TL civarında ve yönetici pozisyonunda olan mühendisler de mevcuttur.

Devlet Kurumlarına Dair Maaş Ayrıntıları

Devlet kurum ve kuruluşlarında maaşa ek bazı ödeme kalemleri söz konusudur. Harita mühendisliği maaşları da bu yüzden değişiklik göstermektedir. Artışı sağlayan bu kalemler evlilik ve çocuk durumu, engelli olma hali, derece – kademe, hizmet yılı, sendika üyeliği, görev yapılan şehir/ilçe, görev yolluğu, harcırahlar, yabancı dil tazminatı gibi başlıklar altında toplanabilir. 72 aydan küçük çocuklardan her bir çocuğa 82,89 TL, 72 aydan büyük çocuklardan her bir çocuğa 41,45 TL ek ödeme maaşlara ekstra yansır. En az yüzde 40 engeli bulunan 6 yıldan küçük çocuklardan her bir çocuğa 124,34 TL ekstra ücret verilir. Diğer yandan az yüzde 40 engeli bulunan ve 6 yıldan büyük çocuklardan her bir çocuğa da 62,17 TL ücret yardım olarak devlet tarafından sübvanse edilmektedir.

Özel Sektöre Dair Maaş Ayrıntıları

Özel sektörde maaşı tecrübe, donanım ve birikim belirler. Yüksek tecrübe, yüksek maaşı da beraberinde getirir. İşe alımlarda bir diğer unsur da yaştır. Bazı pozisyonlar da her zaman olmasa bile etkili olabilir. Çalışılan firmalar maaşı miktarını etkileyen önemli etkenlerden biridir. Firmaların maaş skalaları, kurumların büyük veya küçük ölçekli oluşu belirleyici önemli sebeplerdendir. Çalışılan pozisyon da sizin maaşınızı belirleyen temel aktörlerdendir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi çalışılan şehir veya ülke belirleyici rol oynar.  Harita mühendisliği maaşları üzerinde oldukça etkili olan diğer unsurlar ise mezun olunan iyi bir üniversite, mümkünse İngilizceye artı olarak bir veya birden fazla yabancı dil, yine iyi ve donanımlı bir üniversite de yüksek lisans, farklı ülkelerde edinilmiş yurtdışı tecrübesi program, mesleki yeterlilik katan iş ve projeler veya saha bilgisi gibi çalışılan alandaki diğer yetkinlikler stajlarınız ve mesleki ilişkilerinizin bütününü oluşturan referanslarınız, kriz çözümü, strese dayanıklılık, ekip çalışmasına yatkınlık, alan hakimiyeti, fiziksel ve psikolojik dayanıklılık gibi kişisel becerileri sayabiliriz. Saydığımız bu yetkinlik ve beceriler özel sektörde ve iş dünyasının genelinde bir adım öne çıkmanızı sağlayacak avantajlar bütünü olabilir.

Harita Mühendisliği Maaş ve İş Olanakları yazımız ilginizi çektiyse En Çok Kazandıran Mühendislik Bölümleri yazımıza da göz atabilirsiniz.

S. Emir Canbaş

İ.Ü. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu ve mezun olduğum bölüm hakkında kendi bildiklerimi, araştırmalarımı sizinle paylaşıyorum. Türkiye ve dünyada eğitimin yanı sıra kodlama da öğrenmeye ve burada paylaşmaya çalışacağım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu