Havale Nedir? Havale ve EFT Arasındaki Farklar Neler?

Havale Nedir? EFT Nedir? Havale ve EFT Arasındaki Farklar Neler günümüzde birçok kişi tarafından karıştırılmaktadır. Her ne kadar aynı oldukları düşünülse de temel olarak farklı iki bankacılık işlemleridir. Eğer bankacılık işlemlerinizi sorunsuz yapmak istiyorsanız bunları bilmek şarttır.
Zira havale nedir, EFT nedir sadece işlemlerini yapamamanıza neden olmaz. Eğer acil çözümler arıyorsanız, yanlış tercih yapmak ödemelerin zamanında yapılamamasına bile neden olabilir. Temel kavramları bilmek, buna uygun hareket etmenizi kolaylaştıracaktır.
Burada ilk olarak her iki seçeneğin de para transferlerinde kullanıldığını bilmeniz gerekir. Bu nedenle bazı ortak özellikleri doğal olarak yer almaktadır. Ancak bu durum dikkatli davranmamanız gerektiğini göstermez.
İlk önce sistemleri tek tek bilmek, farkları daha kolay anlamanıza imkan tanır. Havaleçifte yetkilendirme bulunduran, varması gereken hukuki işleme denir. Bir kişi başkasının ya da kendi banka hesabına, havale ile para aktarabilir. Bunun için bankaya talimat vermesi yeterlidir. Her ne kadar bir para aktarma yöntemi olsa da yapılması gereken işlemler finans kurumlarına göre değişiklik arz edebilir.
Havale aynı bankada iki değişik hesap arasında yapılıyorsa virman adını almaktadır. Havale nedir cevabı için de bu bilinmesi gerekir. Örnek olarak A bankasında B kişisine ait iki hesap varsa ve aralarında para aktarımı gerçekleştirilmek isteniyorsa virman denmektedir.
Havale nedir hakkında virman sadece paralar üzerinden yapılmaz. Aynı şekilde hisse senetleri üzerinden de gerçekleştirilebilir.
Yazıda Neler Var?
Havale Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Havale EFT farkı konusunu anlayabilmek için özelliklerini bilmeniz gerekir. Aksi durumda anlamanız da olanaksız olacaktır. Bu konuyu bilmemek yanlış işlemi tercih etmenize, böylece zaman kaybına neden olur. Şayet işlemin hızlı gerçekleşmesi gerekiyorsa, küçük bir gecikme bile ciddi sorunlara neden olabilir.
Havale özellikleri açısından ilk bilmeniz gereken konu hangi bankalar arasında yapılabildiğidir. Havale EFT farkı için bir nokta budur. Söz konusu işlemler aynı banka üzerinden gerçekleştirilir. Hesaplar gerek aynı gerekse farklı olabilir.
Havale işlemlerinin hızı da daha yüksektir. Dolayısıyla eş zamanlı olarak bir havale ve bir EFT işlemi yaparsanız, havalenin önce hesaba geçmesi muhtemeldir. Havalenin en büyük özelliklerinden bir tanesi de hangi zaman aralığında yapılacağı konusundadır.
EFT havale saatleri birbirinden değişebilmekte olup havale 7 gün 24 saat yapılabilmektedir. Dolayısıyla sadece hafta içi değil hafta sonunda da kolay bir şekilde yararlanılabilir. İşlemler için ücret istenebilir. Dolayısıyla kullanıcılar bu konuyu da sıklıkla merak etmektedir.
Ancak bu durum gerek bankalara gerekse yatırmak istediğiniz miktara göre değişiklik arz edebilir. Dolayısıyla havale EFT farkı için hangi bankayı kullanıyorsanız, ona yönelik bir inceleme yapmanız şarttır.
Böylece daha doğru sonuçlar alabilirsiniz. Şubeye doğrudan gidebileceğiniz gibi müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek ayrıntılı bilgiler alabilirsiniz. Ardından buna göre işlemleri yapabilirsiniz.
EFT Nedir?
Elektronik Fon Transferi kelimelerinin baş harflerinden oluşan EFT, iki farklı banka arasında Türk Lirası cinsinden ödemelerin yapılmasını ele almaktadır. Söz konusu ödemeler aynı kişiye ait hesaplara olabileceği gibi farklı insanlara ait de olabilir.
TCMB tarafından işletilmekte olan sistem Türkiye Cumhuriyeti Bankalar Kanunu kapsamında düzenlenir. Bunu kullanılarak kredi kartı borcu ödemeleri, telefon, doğalgaz, elektrik, su, yakıt ve daha birçok konuda ödeme gerçekleştirilebilmektedir. Zira EFT nedir kişilere farklı banka numaralarına para yollama olanağı tanır.
Bu işlemlerin yapılabilmesi için 4 unsur gerekir. Bunlar alıcı, gönderen, gönderen banka ve alan bankadır. EFT nedir nasıl yapılır kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
EFT Özellikleri Nelerdir?
EFT nedir farklı bankalar içerisinde yapılan işlemlerdir. Örneğin A bankasından B bankasına transfer yapmak istiyorsanız, size kısa sürede çözümler sunar.
Havale için belirli ücretler olabildiği gibi EFT için de bu durum geçerlidir. EFT ücreti yatırdığınız miktara göre farklılık gösterebilmekte olup ana hatlarıyla şu şekildedir;
- Mobil: 1000 Türk Lirasına kadar 1 Lira, 1000-50.000 arasında 2 Lira, 50.000 ve üzerinde 25 Türk Lirası alınır.
- İnternet: 1000 Türk Lirasına kadar 1 Lira, 1000-50.000 arasında 2 Lira, 50.000 ve üzerinde 25 Türk Lirası alınır.
- Düzenli ödeme: 1000 Türk Lirasına kadar 1 Lira, 1000-50.000 arasında 2 Lira, 50.000 ve üzerinde 25 Türk Lirası alınır.
- ATM: 1000 Türk Lirasına kadar 2 Lira, 1000-50.000 arasında 5 Lira, 50.000 ve üzerinde 50 Türk Lirası alınır.
- Şube/diğer: 1000 Türk Lirasına kadar 5 Lira, 1000-50.000 arasında 10 Lira, 50.000 ve üzerinde 100 Lira alınır.
Dolayısıyla buna göre bir inceleme yaparak, ödemeleriniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. EFT ücreti gibi saatleri de değişiklik arz eder. Burada temel olarak hafta içi işlemler yapılabilir.
EFT ve Havale Farklılıkları Nelerdir?
Bankacılık sektörü oldukça geniştir. Bu durum kişilerin sıklıkla karışıklık yaşamasına neden olur. Her ne kadar bu normal olsa da ana terimleri bilmek, işlemleri daha kolay bir şekilde yapmanıza olanak tanır. Havale EFT fark bu nedenle oldukça önemlidir.
- Havale EFT bir para aktarma yöntemi olduğu için sıklıkla birbirine karıştırılır. Benzerlikleri olsa da farklı işlemlerdir. Ana hatlarıyla bunlar şu şekilde verilebilir;
- EFT ve Havale ücretli olabilmektedir. Ancak Havale genel olarak daha ucuz bir yapıya sahiptir.
- Her iki sistem de transferleri hızlı şekilde yapar. Ancak Havale daha kısa sürede tamamlanır.
- Havale işlemleri 7 gün 24 saat yapılabilir. Ancak EFT, havale saatleri bakımından EFT hafta içi belirli saatlerde gerçekleştirilebilir.
Dolayısıyla para transferi yapmak istiyorsanız, dikkatli olmanız gerekir. Eğer hafta içi aynı bankada bulunan bir hesabınıza ya da farklı bir kişiye para aktarması yapacaksanız, havale daha uygun seçenekleri sunar. Zira hem hızlı hem de daha ekonomik yapısı vardır.
Ancak havale EFT için farklı bir banka kullanacaksanız EFT yapılır. Bunun için de belirli saatler vardır.
EFT Yerine Ne Kullanılabilir?
EFT her ne kadar farklı bankalar arasında çözüm sunsa da havale EFT hafta sonu kullanılamaz. Dolayısıyla Cumartesi ve Pazar günleri ve hafta içi belirli saatlerden sonra yapacağınız ödemeler ciddi sorunlarla karşılaşabilir.
Bu özellikle acil yapılması gereken ödemeler içerisinde kendini göstermektedir. Bu nedenle EFT yerine hangi seçeneklerin kullanılabileceği sıklıkla düşünülmektedir. FAST bu konuda pratik çözümlere sahiptir.
KOLAS ya da IBAN üzerinden transfer almanıza olana tanıyan sistem, tıpkı EFT gibi farklı bankalarda bulunan kendi hesabınıza ya da farklı hesaplara para transferleri yapmanıza olanak tanır. Ancak bunun için bir zaman kısıtlaması bulunmaz.
EFT mesai saatleri arasında yapılsa da FAST tıpkı havale gibi 7 gün 24 saat gerçekleştirilebilmektedir. Eğer transferin çok hızlı şekilde gitmesini, beklememesini istiyorsanız bu konuda da size pratik çözümler sağlamaktadır
Ayrıca kişilere bir bildirim de gitmektedir. Dolayısıyla işlem ardından kullanıcılar bilgilendirilir. Bankacılık işlemleri her ne kadar karışık gibi dursa da havale EFT fark konusuna hakim olmak, EFT yerine alternatif sistemleri bilmek duruma göre daha iyi çözümler üretebilmenize yardımcı olur. Böylece sorunların da önüne geçilir.
Havale Nedir? Havale ve EFT Arasındaki Farklar Neler? yazımızı beğendiyseniz Finans kategorimizde yer alan Western Union Para Çekme ve Alma İşlemi Nasıl Yapılır? yazımıza da göz atabilirsiniz.