Hayat Sigortası Nedir? Kredili Hayat Sigortası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hayat sigortası nedir sorusu pek çok kişinin merak ettiği, neleri kapsadığını veya kapsamadığını araştırdığı ve sigorta yapılası halinde avantajlarının neler olduğu hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Bu yazımızda merak edilen bu konulara değineceğiz.
Hayatın içinde birçok beklenmedik problem ile karşılaşabiliyoruz. Bunlardan birçoğu da sağlık ve güvenlikle alakalı problemler oluyor. ‘Hayat sigortası nedir?’ araştırmamış ya da bugüne dek ihtiyaç duymamış olabilirsiniz. Fakat kötü olaylarla karşılaştığımız zaman, başınıza gelebilecek her türlü soruna ve sağlık problemine karşı güvende hissetmek ise zannedildiği kadar zor değil. Hayat sigortası seçimi ile belki kötü şeyleri engelleyemezseniz fakat sonuçlarını engelleme veya daha az etkilenme lüksüne ve rahatlığına kavuşursunuz. Hayat her zaman düz giden bir çizgi değildir. Her zaman aynı problemlerle boğuşmayız. Bazen gerçekten bir yardıma ihtiyaç duyarız. Hayat sigortası size ihtiyacınız olan yardımı sağlar ve size her zaman tüm problemlerinizde desteklemek için hazır olarak bekler.
Yazıda Neler Var?
Hayat Sigortası Nedir?
Hayat sigortası için yaşanacak sağlık problemlerine ve kötü olaylara karşı kendinizi ve ailenizi güvence altına almak diyebiliriz. Vefat, kaza sonucunda kalıcı bir hasar, hastalık sonucu kalıcı bir hasar, kanser ve tehlikeli diğer hastalıklar, işsizlik durumlarında sizi güvence altında tutan ve destekleyen bir sigortadır. Gün içinde başımıza gelebilecek tüm tehlikelere karşı korumasa da kötü sonuçlarına karşı bizi güvende tutar. ‘Hayat sigortası nedir?’ en basit şekilde söylemek gerekirse, maddi ve manevi açıdan kötü olayların ve hastalıkların yükünü hafifleten bir güvencedir.
Neden Hayat Sigortası Yapılmalıdır?
Hayat sigortasının avantajlarını şimdiye dek duymamış olabilirsiniz. Hatta bu sigortanın ne olduğunu ve neden yapıldığını bilmiyor olabilirsiniz. Basit bir tabirle açıklamak gerekirse maddi olarak herhangi bir sorun karşısında hayat sigortanızın olması yaşam ve sağlık standartlarınızı güvenceye alır. ‘Hayat sigortası nedir?’ sorusu kapsamında sağlık sigortasını neden yaptırmalısınız, avantajları nelerdir, açıklayalım:
- Ölümle sonuçlanan kazalarda ya da bir hastalık sonucunda vefat durumunda ailenize ve seçtiğiniz yakınlarınıza bırakacağınız maddi bir desteğin olması oldukça önemlidir.
- Beklenmedik bir anda yaşanan hastalık ve kaza gibi durumlarda maddi açıdan zorluk yaşamamanızı sağlar.
- Tüm dünyada geçerli olması oldukça büyük bir avantajdır. Her nereye giderseniz gidin ülke dahi değiştirseniz hayat sigortanız devam edecektir.
- Hayat sigortası aylık olarak belirlediğiniz bütçe neticesinde öderseniz bütçenizi zorlamadan güvence altında olursunuz.
- Kaza, sakatlık gibi durumlar neticesinde işini kaybedebilir ve maddi zorluklar yaşayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda maddi zararlarınızı karşılar.
- Yine işsizlik durumunda kredi ve kredi kartı gibi zorunlu borçların ödenmesi durumu ‘Hayat sigortası nedir?’ sorusunun güzel bir açıklaması olmaktadır.
Hayat Sigortası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Hayat sigortası hakkında daha önce ilgilenmediyseniz bu konuda bir bilgiye sahip olmayabilirsiniz. Belki de sadece detaylar hakkında çok fazla şey duymamış olabilirsiniz. Hayat sigortası hakkında bilinmesi gereken bazı detaylar vardır. Peki, bunlar nelerdir?
İlk olarak bilmeniz gereken şey ailenizdeki herkese hayat sigortası yaptırabilirsiniz. Sadece sigortadan faydalanan kişinin maddi, manevi olarak çıkarının olması bilmesi gereken detaylardandır.
İstediğiniz kadar hayat sigortası poliçesi yaptırabilirsiniz. Birden fazla sigortaya sahip olmak tamamen kişisel kararlarınız ile alakalıdır. Fakat dikkat edilmesi gereken şey, herhangi bir hastalık ve kaza durumunda tedavi masraflarının karşılanmaması gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz. Şartları bütünüyle konuştuktan sonra bunu tercih edebilirsiniz.
Yaptıracağınız hayat sigortasının kapsamını iyice araştırmanız ve öğrenmenizde fayda vardır. Zira kabul ettiğiniz poliçenin, riskin ve kazanın gerçekleşmesi sonunda süresi sona eriyor olabilir. Birikimli sigorta seçerseniz belirtilen süre sonunda herhangi bir risk ve kaza yaşanmaması durumunda sigortalanan kişiye toplu para ödemesi yapılarak hayat sigortası poliçesi sonlandırılır.
Hayat Sigortası Çeşitleri Nelerdir?
Hayat sigortası hem sizin hem ailenizin zor günleri daha kolay geçirmenize ve hastalık gibi istenmeyen durumları daha az hasarla atlatmanızı sağlar. Fakat bunun yanında kafanızda birçok soru işareti de oluşmuş olabilir. Hangi şirketle anlaşacağınız, ne kadar prim ödeyeceğiniz ya da hangi hayat sigortasını seçeceğiniz konusunda kararsızlık yaşıyor olabilirsiniz. ‘Hayat sigortası nedir?’ sorusunu cevaplarken hayat sigorta çeşitlerini iki farklı başlıkta inceleyebiliriz.
Geçici hayat sigortası, otomatik olarak yenilenir ve taraftarın yani sigortalanan kişinin hayatını kaybetmesi durumunda seçtiği kişilere ödediği primler neticesinde ortaya çıkan poliçe teminatı verilir.
Karma hayat sigortası, uzun dönemli poliçedir. Lehtarın hayatını kaybetmesi gibi durumlarda hayat sigortası sözleşmesinde belirttiği kişilere tazminat ödenir. Eğer bir vefat söz konusu değilse lehtar hayattaysa ödenen primler geri alınabilir. Daha avantajlı olan bir hayat sigortasıdır. Kötü bir durumda hem siz hem de aileniz güvence altında olur.
Hayat Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?
Hayat sigortası birçok durumda geçerliliğini korur. ‘Hayat sigortası nedir?’ sorusunu cevaplarken şunu söyleyebiliriz: Kazalar, işsizlik ve tedavisi zorlu hastalıklarda her zaman hayat sigortanıza güvenebilirsiniz. Fakat sigorta sözleşmesi henüz yapılırken var olan hastalıklarınızı muhakkak bildirmeniz gerekmektedir. Bildirmediğiniz hastalık ve problemler sonrasında sorun çıkardığı takdirde ödeme yapılmamasına neden olabilir.
Diğer bir ödeme yapılamayan neden ise intihar. İntihar vakaları poliçe kapsamında değerlendirilmez. Fakat bazı sigorta şirketleri böyle durumlarda inceleme yaparak ödeme yapıp yapmayacağına karar verebilir. Genel olarak ödeme yapılmayan trajik olaylardan bir tanesi de intihardır.
Hayat Sigortası Nasıl İptal Edilir?
Hayat sigortası yaptırırken TTK 1489 uyarınca sigorta kapsamına dahil olursunuz. Bu nedenle sigortanızı gerçekleştiren kişi sigortayı başlattığı andan itibaren 15 gün içerisinde cayma hakkını kullanabilir. Hayat sigortası iptali uzun bir süre geçtikten sonra da iptal etmek isteyebilirsiniz. Eğer ihtiyari olarak hayat sigortası yaptırdıysanız yani sigorta sizin rızanız dahilinde yapıldıysa iptal işlemini istediğiniz zaman yapabilirsiniz.
Bir banka aracılığı ile sigortanız gerçekleştiyse bireysel olarak iptal ettirmeniz biraz daha zorlaşacaktır. Aracı olan bankanıza ulaşarak iptal işleminin yapılmasını isteyebilirsiniz. Süreç uzadığı takdirde Tüketici Hakem Heyeti’ne yazacağınız hayat sigortası iptali dilekçesi ile başvuru yapabilir ve inceleme sonrasında şartlar uygun bulunursa hayat sigortası iptali gerçekleşir.
Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak bir iptal işlemi başlattıysanız süreç uzayacaktır. Bu işlemin birçok prosedürü bulunur ve bu nedenle bekleme süresi oldukça uzayabilir. 1 ila 3 ay arasında süren bir iptal süreci yaşanabilir. Hayat sigortası için iptal işlemi her ne durumda başvurmuş olursanız olun istediğiniz zaman iptal etme hakkınız her zaman saklıdır.
Hayat Sigortası Fiyatları
Birçok farklı şirket tarafından hayat sigortası hizmeti alabilirsiniz. Bu nedenle ödeyeceğiniz primden yapacağınız sözleşmeye dek tüm koşullar, primler ve ücretler değişebilir. Bu nedenle net fiyat öğrenebilmek için şirketlere ulaşabilir ve poliçe fiyatları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Kredili Hayat Sigortası Nedir?
Bireysel kredi müşterisi olan, kaza, vefat ve işsizlik gibi nedenlerden dolayı kredi borcunuzu teminat altına alan sigorta türüdür. Kredili hayat sigortası, sözleşme boyunca başınıza bir şey gelmesi durumunda kredi borcunuzu üstlenir. Böylece lehtarın borcu tamamen bitmiş olur. Borcunuz bittikten sonra kalan tutar ailenize veya üstünüzde yasal hakkı olan kişilere ödenir.
Kredili Hayat Sigortası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Vefat, işsizlik ya da büyük kazalar sonucunda kredi borcunuzu ödeyemeyecek durumuna gelmeniz ile borcu sizin yerinize sigorta şirketi üstlenir. Bu nedenle kredili sigorta borcunuz varsa ve bu borçtan aileniz etkilenmesin istiyorsanız oldukça yerinde bir karar olacaktır.
Kredi borcu bittikten sonra kalan primler ailenize ve yasal vasinize teslim edilir. Ödediğiniz primler ile vergi avantajı doğar. Tüm bu süreç boyunca ödenen primler verginizden düşülür.
Kredili hayat sigortası süreci boyunca ödeyeceğiniz primler, prim ödeme tercihiniz (aylık veya yıllık), kredi tutarınız sağlık durumunuza göre belirlenmektedir. Sigorta tutarınız ödeyeceğiniz kredi miktarındaki borç kadardır.
Hayat Sigortası Nedir? Kredili Hayat Sigortası Hakkında Bilinmesi Gerekenler yazımız ilginizi çektiyse Ferdi Kaza Sigortası Nedir, Şartları Nelerdir? yazımıza da göz atabilirsiniz.