Sigorta

Hırsızlık Sigortası Nedir? Neleri Kapsar?

Hırsızlık sigortası nedir? Neleri kapsar? Sorularının cevabı birçok insan tarafından merak edilmekte ve kişiler bu konu üzerine çeşitli araştırmalar yapmaktadır. Hırsızlık sigortası, taşınabilen malların sahibinden ya da bu malları elinde bulunduran kişilerden çeşitli hileler ile çalınması ihtimaline karşı yapılan sigortaya verilen isimdir.

Hırsızlık Sigortası Nedir?

Hırsızlık sigortası nedir sorunusun cevabını vermek gerekirse; hırsızlık sigortası kişilerin sahip olduğu eşya ve malları kapsamı dahiline almaktadır. Kıymetli evraklar, para ya da maden türü şeyler hırsızlık sigortasına dahil edilmemektedir. Bu tür eklentiler sigortaya dahil edileceğinde poliçe yeniden bu kapsamda düzenlenmelidir. Hırsızlık sigortası yapıldığında poliçeye dahil edilen tüm mal ve eşyaların herhangi bir zarara uğraması dahilinde sigortacı karşılaşılan hasarı ödemeyi kabul etmiş sayılmaktadır. Hırsızlık sigortası nedir? sorusunun cevabı verildiğine göre hırsızlık sigortası türleri ve genel şartları nelerdir? Sorularını yanıtlayabiliriz.

Hırsızlık Sigortası Genel Şartları Nelerdir?

Hırsızlık sigortası, toplum arasında çok dikkat çeken bir sigorta türü olmasa da birçok insan ‘hırsızlık sigortası nedir?’ ya da ‘hırsızlık sigortası neleri kapsar?’ Gibi sorularına cevap aramaya başlamaktadır. Günümüzde daha fazla tercih edilmeye başlayan bir sigorta türü olan hırsızlık sigortası, taşınabilir eşya ve malların olası risklere karşı korunması amacı ile yapılmaktadır. Eşyalarınızı sigortalatmış olmanız maddi anlamda kendinizi garanti altına almanızı sağlamanın yanı sıra yaşanabilecek olumsuz hallerde karşılaşacağınız manevi zararı da önlemiş olacaktır. Hırsızlık sigortası sadece sigorta şirketleri tarafından değil aynı zamanda bankalar tarafından da düzenlenmekte ve kişilere büyük avantajlar sunulmaktadır. Hırsızlık sigortası poliçelerine dahil olan bazı şartlar bulunmaktadır. Hırsızlık sigortası genel şartları ise şu şekilde sıralanmaktadır. Sigorta poliçesine dahil olan ve poliçede belirtilmiş olan sigortalı alanda ortaya çıkan hırsızlık ya da hırsızlık teşebbüsünün;

  • Delme, yıkma, kırma, zorlama ile girme ya da devirme
  • Araçlar ile, beden kuvveti ve çeviklik sayesinde tırmanma ile ya da alanı aşma sureti ile
  • Çalınan, kayıp olan ya da haksız yollar ile elde edilen anahtar ya da anahtar benzeri başka araç gereçler ile kilit açma sureti ile
  • Yaralama, öldürme, şiddet kullanma, tehdit etme ya da kaba kuvvet uygulama gibi olgular ile sigortalı kıymetlerin doğrudan zarara ya da maddi kayba uğraması, hırsızlık sigortası genel şartları ile koruma altına alınmıştır.

Hırsızlık sigortası genel şartları ile belirlenen poliçede, teminat belirtmek şartı ile yukarıda sıralanmış risk gruplarından biri ya da birkaçı için de verilebilmektedir.

Hırsızlık Sigortası Fiyatları

Hırsızlık sigortası nedir? Sorusunun cevabını alan kişilerin bir diğer merak konusu da hırsızlık sigortası fiyatları nedir? Sorusudur. Hırsızlık sigortası iş yerleri ve evlerde, hırsızlık teşebbüsüne ya da hırsızlığa karşı bu alanların ve bu alanlar içinde bulunan eşyaların korunması, garanti altına alınması amacı ile yapılmaktadır. Hırsızlık sigortası fiyatları, poliçe dahilinde ve kurumların şartlarına bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle hırsızlık sigortaları hakkında net bir fiyat vermek uygun görülmemektedir. Hırsızlık sigortası fiyatları belirlenirken hırsızlık sigortası genel şartları, poliçeye dahil olan rizikolar ve poliçeye ekstra dahil edilecekler gibi kriterler göz önüne alınarak belirlenmektedir. Kişiler hırsızlık sigortası yaptırmak istediğinde farklı kurumlar ile görüşmeli, poliçe kapsamını öğrenmeli ve bu doğrultuda karar vermeye özen göstermelidir.

Hırsızlık Sigortası Türleri

Hırsızlık sigortası, taşınabilir malların sahibinden ya da malları eline bulunduran kişilerden çalınması ya da çalınabilme ihtimaline karşı yapılmakta olan sigorta çeşididir. Hırsızlık sigortası yaptırmak isteyen kişiler ve bu konu hakkında fikir sahibi olmak isteyenlerin ilk sorularından biri hırsızlık sigortası neleri kapsar? Ve hırsızlık sigortası türleri nelerdir? Sorularının cevabıdır. Hırsızlık sigortası poliçesi düzenlenirken, kişilerin talep ya da ihtiyaçları doğrultusunda poliçenin türü ve hırsızlık sigortası neleri kapsar konusu belirlenmektedir. Hırsızlık poliçesi türlerini şu şekilde sınıflandırmak mümkündür.

Kasa Hırsızlığı Sigortası

Hırsızlık olaylarının birbirinden farklı olması hırsızlık sigortası kapsamının ve türünün değişkenlik göstermesine neden olmaktadır. Hırsızlık sigortası kapsamına dahil olan sigortalardan biri kasa hırsızlığı sigortalarıdır. Kasa hırsızlığı sigortası ile kasa ile korunan para, altın, gümüş ya da bu gibi değerli evrakların çalınması ya da çalınma ihtimaline karşı sigorta altına alınmasını sağlamaktadır. Hırsızlık sigortası genel şartları ile koruma altına alınan kasaların, şifre ve kasa anahtarı kullanılarak soyulması durumu sigorta kapsamına dahil edilmemektedir. Kasa sigortası yapılacağı sırada kişilerden ev kasaları için kasa içinde bulunan tüm eşyaların listesi, ticarethane gibi geniş kapsamlı alanlarda ise kasa hareketlerinin bulunduğu resmi bir defter istenmektedir.

Emniyet Suiistimal Sigortası

Emniyet suiistimal sigortası, sigorta işlemine söz konusu olan kıymetleri ve malları korumak, bu mallar ile ilgili işlem yapmak ile görevli olan kişiler tarafından işlenebilir olan hırsızlıklara karşı yapılmış olan bir sigorta türüdür. Emniyet suiistimali yani aslında güveni kötüye kullanmaya karşı yapılmakta olan bu sigorta türü, hırsızlık sigortası genel şartları göz önüne alınmadan ayrı bir şekilde yapılmaktadır. Emniyet suiistimal sigortası genel olarak bankacılar, dövizciler ya da kuyumcular tarafından kötü niyetli personellerine karşı ürünlerini garantiye almak adına yapılmaktadır.

Para Taşıma Sigortaları

Para taşıma sigortası, para ya da para gibi kıymetlerin taşınması sırasında karşılaşılabilecek olumsuzluklara, hırsızlıklara, kazalara, kayıplara ve soygunlara karşı garanti altına alınmasını sağlamak amacı ile yapılmaktadır. Para taşıma hırsızlık sigortası genel şartları ve sigorta ile teminat altına alınan rizikolar şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Taşıma işleminin gerçekleştiği aracın kaza yapması ya da bu sırada hırsızlık gibi durumlar ile karşılaşılması,
  • Üçüncü şahıslar tarafından zor kullanma yolu ile ya da silahlı tehdit ile yapılan gasp girişimi ve hırsızlıklar,
  • Grev, halk hareketleri ya da lokavt gibi olağan dışı toplumsal hareketlere müdahale sırasında doğal afetlerden faydalanarak yapılan yağmalama ve hırsızlık girişimleri, olarak maddelenebilir.

Hırsızlık Sigortası Teminatı Dışında Kalan Haller Nelerdir?

Hırsızlık sigortası, taşınabilen malları elinde bulunduran kişilerden ya da sahiplerinden çeşitli oyunlar ile çalınması ve çalınma ihtimaline karşı yapılan sigorta türüdür. Hırsızlık sigortası genel şartları ve kapsamına dahil olan çeşitli haller bulunmaktadır. Bazı durumlar ise teminat dışında kalmakta ve bu kıymetler poliçe düzenlenirken kişilerin istek ve talepleri doğrultusunda sözleşme kapsamına dahil edilebilmektedir. Hırsızlık sigortası genel şartları doğrultusunda teminat dışında kalan fakat kişilerin istekleri doğrultusunda poliçeye eklenebilecek kıymetleri şu şekilde sıralamak mümkündür.

  • İpek halı, kürk, sanat değeri olan tablolar, antika ürünler, heykel, resim, biblo, koleksiyon ürünleri, kitap, değerli yazı ve halılar,
  • Ticari defter, kalıp, plan, kroki, model ya da ihtira beratı,
  • Hırsızlık sigortası yapılan alanda iş yeri ile herhangi bir bağlantısı olmayan ya da vitrinde sergilenen mallar,
  • Hırsızlık sigorta sözleşmesi genel şartları dahiline konu olan yerler içinde bulunan hava, deniz ya da kara araçları ile araçlara ait ürünler,
  • Sigortalı kişi ile oturmakta olan ve sigortalı ile çalışan kişilere ait olmayan, fakat sigorta sözleşmesinde gösterilen alanda bulunan mallar,
  • Konutlar bulunmakta olan ve hırsızlık sigortası sözleşmesi genel şartları ile belirlenmiş sigorta bedelinin toplam sigorta bedelinin, belirtilen oranları aşan kısımları,

Gibi maddeler poliçeye eklenebilir.

Hırsızlık Sigortası Nedir? Neleri Kapsar? yazımız işinize yaradıysa Online Sigorta Teklifi Nasıl Alınır? yazımıza da göz atabilirsiniz.

M. Sinan Pınar

Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık bölümünden mezun oldum ve şu anda uluslararası bir sigorta şirketinde çalışmaktayım. Edindiğim tecrübe ve bilgileri sizlerin de öğrenmesi için buradayım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu