Finans

İhtiyaç Kredisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

İhtiyaç kredisi hesaplama işlemi nasıl yapılır ve bazen kredi verilirken neden bazen verilmiyor? Nasıl daha kolay kredi alırım? Gibi soruların cevaplarını sizler için hazırladık.

Devir değişiyor, değişen devirde ihtiyaçlar artıyor, her gün ihtiyaçların yenisi ekleniyor ve masraflar artıyor, artıyor artmasına da biz masraflara yetişemiyoruz. Ne yapacağız diye kendi kendimize sorarken bir telefon geliyor: banka…ihtiyaç kredisi diyor, sizin için ihtiyaç kredisi hesaplama işlemini gerçekleştirdik, aylık beş yüz lira altı ay vadeyle hem de diyor. Tabii üstümüzden bir yük kalkıyor bu ayı da kurtardık diye. Peki nasıl oldu bu şimdi diye düşünüyorsanız biraz üstünde duralım.

Kredi Nedir?

Kredi, bankaların müşterilerine ya da potansiyel müşteri olarak gördüğü kişilere, belli bir miktar paranın hazırladıkları ödeme takvimine göre, belli bir oranla faiz koyarak kullanılması için sunduğu bir olanaktır.

Kredi kendi içinde gruplara ayrılır; konut kredisi, araç kredisi, ihtiyaç kredisi ve benzeri olarak sınıflandırılabilir. Her bankanın kendine özel kredi çeşitleri ve bu çeşitleri gruplandırdığı paketleri vardır. Örneğin; QNB Finansbank’ta doğum günü kredisi, tanışma kredisi gibi birçok konuyu fırsata çeviren kredi çeşitleri bulunmakta.

Bayram kredisi, anneler günü kredisi, babalar günü kredisi gibi birçok özel gün de bankaların fırsata çevirdiği konular arasında özellikle böyle günler için faizi normal günlere nazaran daha düşük yapıyorlar ve bunu bir kampanya olarak müşteriye sunuyorlar. Tabii ki bankalar müşterilerini seçerken müşterilerinin kredi puanlarına, kredi ödeme geçmişlerine, gelirlerine bakıyorlar. Kimi zaman ilk paragrafta bahsettiğimiz gibi onlar sizi arıyorlar, kimi zamansa siz onlara gidiyorsunuz. Onlar zaten sizin için konut kredisi hesaplama, ihtiyaç kredisi hesaplama gibi işlemleri gerçekleştiriyorlar.

Bankalardan Kolaylıkla Kredi Nasıl Alırım?

Kolay kredi almanın ilk özelliği öncelikle ne için kredi alacağınız oluyor. Konut kredisi almak isteyen bir A bankasının müşterisi ile yine aynı bankanın ihtiyaç kredisi almak isteyen müşterisi tabii ki de farklı seçenekler ve sonuçlarla karşılaşıyor. Konut kredisinin faizi ile ihtiyaç kredisinin faizi aynı olmaz çoğu zaman ya da ödeme takvimleri arasında ciddi farklar vardır. Bunu ihtiyaç kredisi hesaplama ya da konut kredisi hesaplama yaptığınızda anlarsınız.

İhtiyaç Kredisi Nasıl Alırım?

Öncelikle kredi almak istediğiniz miktar üzerinden bankanızda ya da kredi almak istediğiniz bankanın oranlarıyla kendiniz bir ihtiyaç kredisi hesaplama şeması oluşturun. Daha sonra kredi puanınıza bakın çünkü kredi puanınız ne kadar yüksek olursa kredi almanız o kadar kolay olacaktır.

Dikkatli olmanız gereken husus ise burada, bankalardan ret almamalısınız çünkü herhangi bir bankadan ret almanız sizin kredi puanınızı düşürecektir ve bu diğer bankalarla kredi işlemi gerçekleştirmenizde sorunlar yaratabilir. Zaten eğer sizi arayıp banka kendi kredi teklifinde bulunuyorsa kredi puanınız yüksek olduğu içindir, bankadan daha önce kredi çekmiş ve ödemede bir sorun yaşanmamışsa o müşterinin kredi puanı yüksek olacaktır.

Banka Neden Kredi Vermez?

Bankalar çoğu zaman müşterilerine kredi vermeyi tercih ederler fakat hangi durumlarda bankalar müşterilerine kredi vermezler? Öncelikle, müşteri daha önce bankadan bir kredi çekme işlemi gerçekleştirmiş mi, ödemelerini yapmış mı diye bakar. Ödemelerini yıllar geçmesine rağmen yapmayan müşteriler bankaların kara listesinde bulunabiliyor. Eğer hiç kredi çekmemişse ya da önceki çektiği krediyi ödemede zorluk yaşadıysa müşteri banka kefil gösterilmesini talep eder.

İhtiyaç Kredisi Hesaplama İşlemi

Öncelikle dilerseniz internet bankacılığı hesabınızdan veya bankanızı arayarak kredi puanınızı sorgulatın, daha sonra bir banka müşterisi iseniz bankanızın kredi kampanyalarına, ihtiyaç kredisine bakın ve ihtiyaç kredisi hesaplama işleminizi yapmaya başlayın.

Bu işlemi bankaya giderek, bankayı arayarak, internet bankacılığı üzerinden ya da doğrudan arama motorunuz vasıtasıyla yapabilirsiniz. Sizin için ihtiyaç kredisi hesaplama ya da diğer kredi türlerini hesaplayabilecek bir sürü sayfa bulabilirsiniz.

Örneğin; beş bin liralık bir ihtiyaç kredisi çekmek ve bu krediyi on iki ayda ödemek istiyorsanız en düşük faiz oranlı olarak, %0,98 faiz oranıyla aylık 449 liralık bir ödeme yapabilirsiniz, bu rakamlarda karşılaşabileceğiniz en fazla faiz oranı, %2,94 faiz oranıyla karşılaşırsınız ve aylık ödemeniz 518 lira olur. Tabii bu hesapları biz ortalama olarak yapıp yazıyoruz finansal olarak bankanızın ve sizin daha uygun gördüğü başka seçenekler de olabilir.

Bunların hepsinin yanında ihtiyaç kredisi çektiğinizde banka sizden hayat sigortası ya da kaza sigortası gibi sigortaları ödemenizi talep eder. Tabii ki konut ve araç kredisi aldığınızda böyle bir şey söz konusu olmaz. Çünkü banka ödeme yapmamanız durumunda evi veya arabayı güvence olarak görür kendisine ihtiyaç kredisi çektiğinizde durum böyle değildir. Fakat bunun amacı bankanın sizin kredi borcunuzu ödeyememe durumunuzda çektiğiniz miktarı sigorta şirketinden almasıdır.

İnternet üzerinden ihtiyaç kredisi hesaplama yaparken masraflı olan kredi seçeneklerini seçerseniz sizin yararınıza olur. Çünkü ihtiyaç kredilerinde diğer kredilere oranla faiz daha yüksektir ve masrafsız kredi seçeneklerinde faiz daha da yüksek olacaktır. Yine de finansal durumunuza bakarak ve bankanızla görüşerek daha etkili ve kesin sonuçlar elde edebilirsiniz. Kredi hesaplama işlemini kolay bir şekilde yaparak merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

İhtiyaç Kredisi Hesaplama Nasıl Yapılır? yazımızı beğendiyseniz En Uygun Kredi Veren Bankalar Hangileridir? yazımız da ilginizi çekebilir.

Furkan Topuk

Finans sektöründe uzun süredir çalışmaktayım. Yatırım ile ilgili pek çok alanda görev aldım ve kazandığım tecrübeleri sizlerle de paylaşıyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu