İnşaat Mühendisliği Maaşları ve İş İmkanları

İnşaat mühendisliği maaşları ne kadar ve bölümü okuyanlar için iş imkanlarını sizler için listeledik. Hem Türkiye’deki hem de yurtdışındaki iş imkanlarını paylaşmaya çalıştık.
Yaşam standartlarımızın yüksek olmasını istediğimizden dolayı meslek seçerken en büyük beklentimiz: yüksek maaşlı olması ve iş imkanının fazla olması. Bundan dolayı sizin için inşaat mühendisliği maaşları ve iş imkânları konusunu ele aldık.
Gençler meslek seçerken istediği bölüm olmasından ziyade hızlı iş bulacağı bölümlere yöneliyor. Genel olarak baktığımız zaman inşaat mühendisliği asla bitmeyecek mesleklerden bir tanesi. Çünkü insan nüfusu gün geçtikçe azalmak yerine hızla çoğalmaktadır. Maslow İhtiyaçlar Hiyerarşisine göre barınma bir fizyolojik bir ihtiyaçtır. Bundan dolayı yaşantımıza devam edebilmemiz için önemli bir etken. Hatta bu eksiklikten dolayı kendimizi korumasız ve güvensiz hissederiz. Bu nedenle inşaat mühendislerine ihtiyacımız var.
Mutluluğumuza, heyecanımıza, üzüntümüze, birçok güzel anılarımıza göğüs geren bazen bizim için dört duvardan daha anlamlı olan yapıyı inşaat mühendisleri yapar. Bunun yanı sıra liman, yurt, köprü, kanalizasyon, baraj, su arıtma tesisleri, havaalanı gibi yapıların planlamasını yapar. Yaptığımız araştırmalar kapsamında inşaat mühendisliği maaşları projelere göre değişiklik göstermektedir.
Yazıda Neler Var?
İnşaat Mühendisleri Ne İş Yapar?
- Bir inşaat mühendisi hazırladığı projenin şantiyesinde bulunmak zorunda. Bunun nedeni ise inşaatta çalışan kişileri yönlendirerek yapının yaptığı projeye uygun olmasını sağlamak.
- Yapmış olduğu projelerin maliyet hesaplamaları da inşaat mühendislerine ait.
- Kaçak bir şekilde yapılan binaların tespitini yaparlar.
- Kentsel dönüşüm projelerinde görev alırlar.
- Yapıların depreme karşı dayanıklı olup olmadığının tespitini yaparlar.
- Yaptığı projenin planlamışını yaparak takibini sağlar.
- Yaptığı projenin çevreye karşı zararlı olup olmadığının kontrolünü sağlar. Eğer zararlıysa bu zararı önleyecek çözümler bulmaya çalışırlar.
İnşaat Mühendisliği İş İmkanları
İş imkanları olarak ister devlette ister özel sektörde çalışabilir. Elbette hangi sektörde çalışacağınız sizin elinizde. Belirtmeliyiz ki devlette yapmak istiyorsanız sizden kıdemli olan mühendisten daha düşük maaş ile başlayacaksınız.
İşinizde yükseldikçe maaşınız da doğru orantılı olarak yükselecektir. Yeni başlayan bir inşaat mühendisliği maaşları ortalama 11.000-12.000 TL arasındadır. Üstelik evliyseniz ve çocuğunuz varsa alacağınız maaş daha yüksek olacaktır.
Devlette; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi alanlarda çalışabilirsiniz. Lakin ben devlette değil özel sektörde çalışmak istiyorum da diyebilirsiniz. Elbette bunu demek en büyük hakkınız. Eğer özel sektörde kariyerinize başlarsanız maaşınız ortalama asgari ücrete denk gelecektir. Fakat bu fiyat tecrübenize göre değişiklik göstermektedir.
2 yıllık tecrübeniz varsa maaşınız ortalama 7.000-9.000 TL olacaktır. 5 yıldan fazla tecrübeniz var ise maaşınız ortalama 10.000-14.000 TL olacaktır. Devlette de özel sektörde de inşaat mühendisliği maaşları ortalama bu şekilde. Bunların dışında kariyerinize akademisyen olarak da devam edebilirsiniz. Dolayısıyla verdiğimiz bu bilgileri değerlendirerek hangi sektörde çalışmak istediğinize siz karar vereceksiniz.
İnşaat Mühendisliği Maaşlarını Etkileyen Sebepler
- Deneyim
- Özel sektör/Devlet
- Çalışılan firmanın prestiji
- Çalışma pozisyonu
- Bilgi birikimi
- İş yerinin konumu
- Yabancı dil
- Yurtdışı deneyimi
- Referans olan kişi/kurumlar
- Medeni durumu
- Yüksek Lisans
Hangi Devlet Üniversitelerinde İnşaat Mühendisliği Var?
- Boğaziçi Üniversitesi
- Ege Üniversitesi
- Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Yıldız Teknik Üniversitesi
- Dokuz Eylül Üniversitesi
- İstanbul Teknik Üniversitesi
- Gazı Üniversitesi
- Gebze Teknik Üniversitesi
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi
İnşaat Mühendisliği Dersleri
İnşaat mühendisliği dört yıllık eğitim veren bir lisans bölümüdür. Genel olarak üniversitelerin Mühendislik Fakültesi’nde ya da Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde yer alır. Bu bölümü okurken almamız gereken hem teorik hem de uygulamalı dersler var. Zorunlu derslerin yani sıra seçmeli derslerde bulunmaktadır. Bu seçmeli dersleri yönelmek istediğimiz alana göre tercih etmeliyiz. Aklınızda fikir oluşması açısından sizler için bazı dersleri derledik. Bu dersler:
- İnşaat mühendisliğine giriş
- Mekanik
- Mukavemet
- Olasılık ve İstatistik
- Fizik
- Akışkanlar Mekaniği
- Malzeme Birimi
- Hidrolik
- Statik
Yurtdışında İnşaat Mühendisliği Maaşları ve İş İmkanları
Ne yazık ki günümüz şartlarında gençlerin çoğu yurtdışında çalışmak istiyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri gelecek kaygısı. Haliyle yurtdışını da büyük bir fırsat olarak değerlendiriyorlar. Çünkü hem kazanılan paralar daha yüksek hem de yaşam standartları daha yüksek. Haliyle inşaat mühendisliği maaşları bizim ülkemize göre daha yüksek. Bu sektörde Kanada, Amerika, Almanya, İsviçre, Singapur, Hollanda gibi ülkeler daha çok ön plana çıkıyor. Ayrıca yurtdışında üniversite okumak size pek çok avantaj sağlayacaktır. Öncelikle uluslararası geçerliliği olan bir diplomaya sahip olacaksınız. Bu da demek ki size daha çok iş kapıları açılabilir. Kendinizi birçok alanda daha fazla geliştirebilirsiniz. Tabi ki unutulmaması gereken bir diğer konu da yabancı dilinizi geliştirecek olmak.
Yurtdışında Hangi Üniversitelerde İnşaat Mühendisliği Var?
- Delft Teknoloji Üniversitesi
- Zürih Federal Teknoloji Üniversitesi
- Southampton Üniversitesi
- Oxford Üniversitesi
- Lizbon Üniversitesi
- Karlsruhe Üniversitesi
- Londra Üniversitesi Koleji
- Massachusetts Teknoloji Enstitüsü
- Ulusal Singapur Üniversitesi
- Tokyo Üniversitesi
Son olarak yurtdışında inşaat mühendisliği maaşları konusuna değinelim.
- Kanada: 3940$
- Amerika: 5170$
- Avustralya: 4515$
- Almanya: 3735$
- İngiltere: 3390$
- İsviçre: 6455$
Özetle sizler için faydalı olacağını düşündüğümüz bilgileri derledik. Dileriz ki kariyerinizde güzel adımlar atarsınız. Eğitim hayatınızda derslerin yanı sıra üniversite hayatını doyasıya yaşayınız. Kulüplerde aktif olarak yer almak size yeni arkadaşlıklar yeni kapılar açacaktır.
İnşaat Mühendisliği Maaşları ve İş İmkanları yazımız ilginizi çektiyse Bilgisayar Mühendisliği Maaş ve İş İmkanları yazımıza da göz atabilirsiniz.