Eğitim

İşletme Maaşları Ne Kadar? İşletme Mezunu Ne İş Yapar?

İşletme maaşları ne kadar, bölümde okutulan dersler ve iş olanakları gibi pek çok konuda bilgi sahibi olacağınız rehber niteliğinde bir yazı yazmak istedik. Eğer bu yönde bir kariyer planlıyorsanız yazımızı okumanızda faya var.

İşletme, günümüzde birçok kişi tarafından tercih edilen bölümler arasında gelmektedir. Bölüm mezunları genelde finans, yönetim, pazarlama, üretim, insan kaynakları gibi departmanlarda çalışmaktadır. Üniversitelerde okutulan bu bölümü çoğunlukla girişimciler tercih etmektedir. Bir iş kurma ya da ticarete atılma düşüncesi olan insanlar işletme okumayı düşünmektedir. Çünkü işletme bilimi girişimci adaylarına bir ticari şirketin işleyişini öğretmektedir. Sonuç olarak özel bir şirkette kariyerini ve gelirini artırmak isteyenler işletmeyi tercih etmektedir. Bu bölümü bitirenler bazı meslekler edinmektedir. Bu kapsamda işletme maaşları mezunların bilgi ve deneyimine göre değişmektedir.

İşletme, üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler fakültesinde okutulan bir bölümdür. Eğitim 4 yıllık lisans eğitimi şeklinde verilmektedir. Bölümün amacı firmalara rekabetçi güç sağlamaktır. Genel olarak işletme mezunları işsizlik sorunu yaşamamaktadır.

Bölümde ekonomi, finans, istatistik, muhasebe, pazarlama ve insan kaynakları gibi dersler okutulmaktadır. Bu bölümler aynı zaman da işletmelerde bir departman olarak geçtiğinden ayrı bir uzmanlık alanını temsil ederler. Her bir bölümün işletme maaşları birbirinden farklılık göstermektedir. İşletme mezunları sigorta şirketleri, turizm ve danışmanlık, dış ticaret ve ulaştırma gibi birçok alanda iş bulmaktadır. Yani işletme çok geniş bir yelpazede bir çalışma alanına sahiptir. Bu nedenle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.

İşletme Bölümünde Okutulan Dersler Nelerdir?

İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne dahil olan bir lisans bölümüdür. Birçok öğrenci adayı tarafından sıklıkla tercih edilen bu bölüm zamanla daha da popüler bir hale gelmiştir. İktisattaki derslerle benzer bir müfredata sahip olan bu bölüm, genelde özel şirketlere hitap etmektedir. Çünkü işletmede okutulan dersler şirketlerdeki departman ve bölümlerle aynıdır. İşletmede okutulan dersler şu şekilde sıralanabilir:

  • Finansal Yönetim
  • Mikro İktisat
  • Mikro İktisat
  • Pazarlama İlkeleri
  • Örgütsel Davranış
  • Makro İktisat
  • Davranış Bilimleri
  • Araştırma Yöntemleri
  • Borçlar Hukuku
  • İnsan Kaynakları Yönetimi
  • Ticaret Hukuku
  • Halkla İlişkiler
  • Veri Tabanı Yönetim Sistemleri
  • Yönetim İlkeleri

Günümüzde işletmelerin organizasyon yapısı okutulan bu dersler doğrultusunda şekillenmektedir. Örneğin işletmelerde finans, muhasebe, insan kaynakları, yönetim, pazarlama, dış ticaret gibi departmanlar bulunmaktadır. Bu departmanlar ile üniversitelerde okutulan işletme dersleri birbirleriyle yakından ilgilidir. Ayrıca davranış bilimleri dersi bir işletmecinin şirketlerde hangi durumlar karşısında nasıl çözümler üreteceğini öğretmektedir. Yani işletmeciler bu ders ile şirket yönetiminde insan davranışı faktörünün ne kadar önemli olduğunu görmektedir. Böylece işletmeciler zamanla işletme yönetiminde bir davranış alışkanlığı ve refleksi geliştirmenin yollarını öğrenmektedir. Buna paralel olarak bu sayede kıdemli personellerin işletme maaşları da artmaktadır.

İşletmecilerin Yaptığı İşler Nelerdir?

İşletme bölümünü bitiren kişiler, birçok kurum ve şirkette çalışma imkânı bulmaktadır. Oldukça geniş bir istihdam yelpazesine sahip olan bu bölümde mezunların tercih edebileceği birçok pozisyon bulunmaktadır. Peki işletme mezunu ne iş yapar?

İşletme mezunları bir işletme bünyesinde yer alan birçok pozisyonda çalışma imkanına sahiptir. Muhasebecilik, yöneticilik, pazarlamacı, insan kaynakları müdürlüğü, finans müdürü gibi birçok pozisyonda iş yapmaktadır. İşletme mezunları özellikle yöneticilik pozisyonlarında iş yapmakta ve bu alanda kariyer atlamaktadırlar. Burada işletme maaşları da kıdeme göre değişmektedir. Görev aldığı sektörler ise oldukça çeşitlidir. Bankada müdürlük ve operasyon yöneticisi, turizm şirketlerinde yöneticilik, iletişim sektöründe müdürlük gibi pozisyonlarda çalışmaktadırlar.

Bölüm mezunları özel sektör haricinde gerekli sınavlara girip mali müşavir, gelir uzmanı ve idari yargı hâkimi olmaları da mümkündür.

Bütün bu bilgiler doğrultusunda işletme mezunları kamu ve özel sektörün birçok kademesinde rahatlıkla görev almaktadır. Buralarda yöneticilik, idari personel, müdür, muhasebecilik ve pazarlama uzmanı olarak çalışmaktadırlar. Bu personeller maaşlarını işletmedeki unvanına göre de almaktadır. Aldıkları maaş, iş yerinde sorumluluğunu üstlendikleri işlere göre değişmektedir. Bazı işletmeciler deneyimi ve sorumluluk gerektiren işleri üstlenmektedir. Bunlar yöneticilik veya müdür pozisyonlarındaki kişiler olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin insan kaynakları müdürü işe alım süreci ile ilgili bütün süreçleri yönetmektedir. İşe alınacak personelin yetkinliğini ölçmekte ve gerekirse onları deneme sürecinden geçirmektedir. Bu zorlu süreç nedeniyle insan kaynakları müdürü gibi sorumluluk üstlenen personellerin işletme maaşları da fazla olmaktadır.

İşletme Maaşları ve İş Olanakları

Ortalama işletme maaşları 14.750 TL civarındadır.  Yeni işe başlayan bir işletmeci maaşı en düşük 5500 TL’dir. Bu ücret deneyime ve eğitim seviyesine göre 24.000 TL’ye kadar çıkmaktadır. Bu maaşlar işletmedeki pozisyon ve görevlere göre de değişmektedir. Örneğin işletme müdürleri 28.110 TL’ye kadar maaş alırken, müdür yardımcıları 19.850 TL’ye kadar maaş almaktadır. Ayrıca bu maaşlar deneyim süresi ve bilgi seviyesine göre değişmektedir. Yüksek lisans mezunu ve uzun yıllar çalışmış bir personellerin işletme maaşları da yüksek olmaktadır.

İşletme mezunları, şirketlerin birçok departmanında iş imkanına sahiptirler. Okurken şirketlerde staj yapan öğrenciler, mezun olduktan sonra şirketlerin birçok departmanında çalışma imkânı bulabilirler. Örneğin insan kaynakları departmanında işe alınacak personellerle iş görüşmesi yapmaktadırlar. Burada işe alınacak personelin ilgili pozisyon için yetkin olup olmadığı tespit edilmektedir. İşe alınacak personel sayısının işletme için yeterli olup olmadığı belirlenmektedir. İşletme maaşları da iş yerinde personelin üstlendiği işin büyüklüğüne göre tespit edilmektedir. Böylece işletme için verimli ve etkin bir insan bir kaynakları politikası belirlenmiş olmaktadır.

Muhasebeci olarak işe başlayanlar hesap tutarak kâr ve zarar durumları hakkında raporlar düzenlemektedir. Finans servisi işletmenin borçlarını tespit etmekte ve ödemeler yapmaktadır. Pazarlama departmanında çalışan satış uzmanları müşteri ilişkilerini yöneterek işletmeye yeni pazar yolları bulmaktadır.

Görüldüğü üzere işletme mezunları tercihe göre birçok pozisyonda iş bulma imkanına sahiptir. Çalıştıkları pozisyona göre işletme maaşları değişmektedir. Örneğin pazarlama uzmanları buldukları müşteri başına ayrıca bir komisyon almaktadır. Muhasebeciler ve insan kaynakları personeli bilgisi, kıdemi ve deneyimine göre artan oranlarda maaş almaktadır.

İşletme Maaşları Ne Kadar?  İşletme Mezunu Ne İş Yapar? yazımız ilginizi çektiyse Muhasebeci Maaşları Ne Kadardır? Muhasebeci Ne İş Yapar? yazımıza da göz atabilirsiniz.

S. Emir Canbaş

İ.Ü. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu ve mezun olduğum bölüm hakkında kendi bildiklerimi, araştırmalarımı sizinle paylaşıyorum. Türkiye ve dünyada eğitimin yanı sıra kodlama da öğrenmeye ve burada paylaşmaya çalışacağım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu