İstanbul’da Adalar Ziyareti | Gezilecek Adalar Listesi

İstanbul’da adalar ziyareti yapmak isteyenler için rehber niteliğinde bir yazı hazırladık. Hangi adada ne var, gezilecek yerler gibi pek çok sorunun cevabını bulabileceksiniz.
Yaz ayları geldiğinde ilk yapılan etkinliklerden biri İstanbul’daki adalara gitmektir. ‘İstanbul’da hangi adaya gitmeli?’ diyorsanız, biz sizin için araştırdık. Böylelikle yaz aylarınızı daha dolu dolu geçirmenizi sağlayacak en güzel ada rotalarını bu şekilde planlayabilirsiniz.
İstanbul’daki adalar hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Adalarda güzel bir gezi etkinliği yapabilmeniz mümkündür. Üstelik adalara gidebilmeniz için de şehir hatları vapurunu kullanabilirsiniz. İstanbul adalara hem günü birlik hem de tatil amaçlı olmak üzere ziyaretlerinizi yapabilirsiniz. Konum ve aynı zamanda doğasıyla ziyaretçileri büyüleyecek adalarda sevdiklerinizle beraber harika zamanlar geçirebilmeniz mümkün olacak. Yer her ne kadar küçük olsa da yapabileceğiniz etkinlik sayısı oldukça fazladır.
Yazıda Neler Var?
İstanbul’da Adalar Ziyareti
Heybeliada

Prens adaları arasında ikinci büyük adası olarak bilinen Heybeliada mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biridir. Adanın Heybeli olarak nitelendirilmesinin nedenlerinden biri uzaktan bakıldığında görüntüsünün heybe şeklinde olmasıdır.
Adanın en tepe noktalarında Değirmen Tepesi, Ümit Tepesi, Baltacıoğlu Tepesi, Köy Tepesi yer alır. Heybeliada’ya geldiğiniz zaman mutlaka görmeniz gereken mekanlar bulunur. Bu mekanların neler olduğunu merak edenler için Rum Ortodoks Ruhban Okulu, Ayios Nikolaos Klisesi ve Aya Yorgi Uçurum Manastırı bulunur. İstanbul’da adalar içerisinde popüler olarak bilinen Heybeliada’yı mutlaka görmelisiniz.
Heybeliada içerisinde ziyaret edebileceğiniz birçok yerler bulunur. Yeşili önünüze serecek olan adaya geldiğiniz zaman İsmet İnönü Müzesi, Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi, Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi ve Ümit Tepesi’ni ziyaret etmelisiniz.
Burgazada

17. Yüzyılda Evliya Çelebi tarafından hazırlanan bu tepe günümüzde de hala daha önemini sürdürmeye devam eder. Burgazada denildiği zaman Türk hikayeciliğinde ön plana çıkmayı başarmış olan Sait Faik Abasıyanık akla gelir. İstanbul’un adaları ve gezilecek yerleri ile artık günlerinizi daha güzel şekilde sürdürmeye devam edebilirsiniz.
Buranın bu denli önemli olmasının nedenlerinden biri ise İstanbul’un en gelişmiş ve büyük üçüncü adasından biri konumda olmasıdır. Burgazada içerisinde çok fazla gezilebilecek turistik yerleri bulunur. Bundan dolayıdır ki ‘İstanbul’da hangi adaya gitmeli?’ diye sorgulayanlar kesinlikle bu adayı tercih etmelidir.
Pırıl pırıl deniziyle, gelen ziyaretçileri en güzel şekilde ağırlamayı başaran yerlerden biri olarak Burgazada ön plana çıkıyor.
Kınalıada

Adanın Kınalı ismini alması kumtaşındaki renkten kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz. Kınalıada’nın bir diğer bilinen isimlerinden biri ise Prens adasıdır. Ada topluluğu arasında her ne kadar en küçüğü olsa da güzellikleri barındırmış olmasından dolayı ziyaretçileri kendisine çekmeyi başarıyor. Kınalıada’ya geldiğiniz zaman pek çok gezilecek yerlerinin olduğunu bilmelisiniz. İstanbul’da adalar içerisinde yer alan Kınalıada şu yerleri barındırır:
- Hrıstos İsa Manastırı
- Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Klisesi
- Kınalıada Cami
- Dönüşüm Manastırı
Hrıstos İsa Manastırı
Hrıstos İsa Manastırı, günümüze kadar gelebilmeyi başarmış tek manastır olarak önemini koruyor. İstanbul’da adalar ziyareti yapacak olanların Kınalı Ada’ya geldikleri zaman mutlaka görmeleri gereken manastır olarak önemli bir yerdir. Tarihler 20. yy. gösterdiği zamanlar burası yetimhane olarak kullanılmıştı. Birinci Dünya Savaşı sıralarında ise askeri karargâh olarak kullanılmıştır. 1917 yılında Rus devrimi yaşanırken Ruslara ev sahipliği yapan bölgelerden biridir. Aya Kiri Kilisesi’nde çıkan çatışma sonrasında vefat eden 5. Leo manastırda yatar.
Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi
1854-1857 senesi aralığında Manastır inşası gerçekleşmiştir. Kınalıada’nın en önemli yapılarından biri olma özelliğini taşır. Bu sebeptendir ki adaya geldikleri zaman insanların mutlaka görmek için listesine eklemiş olduğu yerlerden biri olduğunu belirtebiliriz. Kilisenin ilk başlangıcı Birinci Abdülhamid tarafından verilen talimat doğrultusunda gerçekleşmiştir. Kilisenin açılışını yapan isim ise Ermeni Patriği Hagop olmuştur. Tek Ermeni Ortodoks Kilisesi olmasından dolayı buranın yabancı turistler açısından da ayrı bir öneme sahip olduğunun altını çizmeliyiz.
Kınalıada Cami
Kınalıda’ya gelenler için tarihi yapısı ve maneviyatıyla büyüleyecek camiyi de mutlaka ziyaret etmeleri gerekir. ‘İstanbul’da hangi adaya gitmeli?’ diyenler için Kınalıada’yı ekleyebileceğimiz gibi ada içerisinde yer alan caminin de es geçilmemesi gerekir. Caminin inşasında pay sahibi olan Adnan Menderes’in Karaköy yakınlarındaki mescidi yaptırma konusundaki girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra Başar Acarlı tarafından caminin yapımı gerçekleşmiştir. Deniz kenarında bulunan caminin 450 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş olduğunu söyleyebiliriz. Caminin hemen avlusunda cemaat odası, şadırvan, sağlık merkezi yer alır.
Dönüşüm Manastırı
Bir diğer uğrayacağınız İstanbul’da adalar içerisinde bulunan Dönüşüm Manastırı önemli yapılardan birini oluşturuyor. Bizans Dönemine ait bir Manastır olmasıyla bilinen Dönüşüm Manastırı, Kınalıada içerisinde yer alan mekanlardan biri olmayı başarıyor. Manastır kalıntısı üzerine yapılmıştır. Türk fetih akınlarından sonra yavaş yavaş yıkımının gerçekleştirildiği bu yapı, 1720 yıllarında bir tüccar tarafından yeniden yenileme çalışmalarına maruz kalmıştır. Eğer ki sizlerde Kınalıada ziyareti yaptıysanız o zaman Dönüşüm Manastırı’nı görmeden gitmeyin.
Büyükada

İstanbul bölgesinde muhteşem güzellikleri barındıran pek çok adalar yer alır. Buna göre gezgincilerde artık şehirde bulunan adalara giderek birbirinden harika güzellikleri bir arada bulma ayrıcalığına sahip olacaktır. Kızıl Ada ve aynı zamanda Prens adası olarak nitelendirilen Büyükada, İstanbul’un en güzel adalarından birini temsil ediyor. Eğer ki şimdiye kadar bu yere gelmediyseniz mutlaka ziyaretlerinizi yapmanız gerekir.
Özellikle burasının yaz ayları itibariyle yoğun bir ziyaretçi aldığını söyleyebiliriz. Büyüklü ve küçüklü olmak üzere 9 adadan biri olarak bilinen Büyükada’da gezebileceğiniz çok güzel yerler bulunuyor. İstanbul’da görebileceğiniz en güzel cennetlerden biri diyebiliriz. İstanbul trafiğinden ve şehrin gürültüsünden uzaklaşmayı düşünenler için gelmeniz gereken en harika yerlerden biri olmayı başarıyor.
Büyükada Gezilecek Yerleri
Adalar ilçesinin merkezi olarak bilinen Büyükada’ya Mustafa Kemal Atatürk’te ziyaret etmiş ve burayı bir dinlenme yeri olarak kullanmıştır. Büyükada ziyaretini yapacak olanların gezebilecekleri pek çok güzel yerler var. ‘İstanbul’da hangi adaya gitmeli?’ diyorsanız mutlaka Büyükada listenizin ilk başlarında yer almalıdır. Büyükada’ya geldiğiniz zaman gezebileceğiniz yerler şu şekildedir:
- Vapur Kilisesi
- Aya Yorgi Kilisesi
- Hamidiye Cami
- Anadolu Kulübü
- Yetimhane
- Adalar Müzesi
- Reşat Nuri Güntekin Müzesi
- Rum Ortodoks Mezarlığı
Yukarıda belirtmiş olduğumuz yerler Büyükada’da gezebileceğiniz en güzel yerler arasındadır. Buna göre sizler de Burgazada’ya geldiğiniz zaman ister birkaçını isterseniz de hepsini görebilme şansına sahipsiniz. ‘İstanbul’da adalar nasıl gezilir?’ ve hangi adaya gidilmelidir bilgilerini sizler için bilgilendirici bir içerik hazırladık.
İstanbul’da Adalar Nasıl Gezilir?
İstanbul’dan Adalar’a ulaşım oldukça kolaydır. ‘İstanbul’da adalar nasıl gezilir?’ ve ulaşım nasıl yapılmalıdır şeklinde sorulara cevap arıyor olabilirsiniz. Adalar’a gidebilmek içinde hangi noktalarda olmanız gerektiğini bilmelisiniz. Beşiktaş, Eminönü, Bostancı ve Kadıköy’deki vapur seferleri aracılığıyla ada ziyaretlerinizi gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz. Üstelik adalara ulaşım zahmetsiz olduğundan dolayı vapur seferleri ile direkt olarak ulaşımlarınızı gerçekleştirmiş olacaksınız.
Beşiktaş üzerinden adalara gidecek olanların ilk sefer saatlerinin kaçta olduğunu öğrenmesi gerekir. Vapur seferleri sabah 07.30 itibariyle başlar. Vapur seferleri adalara doğru sırasıyla giderken istediğiniz yerde inerek ziyaretlerinizi yapabilirsiniz. Seferler şu şekilde yapılır; ilk olarak Kınalıada’ya gelinir. Daha sonrasında Burgazada, Heybeliada ve Büyükada’ya doğru bir yolculuk başlar.
İstanbul’da Adalar Ziyareti | Gezilecek Adalar Listesi yazımız ilginizi çektiyse İstanbul’a Yakın Kamp Yerleri: Ücretsiz ve Ücretli Alternatifler yazımıza da göz atabilirsiniz.