Sigorta

İşveren SGK Yapılandırma Nasıl Yapılır?

İşveren SGK yapılandırma işlemi nasıl ve nereden yapılır? Süreç nasıl işliyor ve ne gibi avantajlar sağlıyor? Tüm bu soruların ve daha fazlasının cevabını görmek için yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Çalışanlar ve işverenler açısından SGK ödemeleri hayati önem taşıyor. Ödemelerin zamanında yapılamadığı durumlarda biriken borçlar için özellikle işveren SGK yapılandırma konusunda devlet büyük kolaylık sağlıyor. Bu sayede yapılandırılan borçlar işverenler tarafından daha kolay ödenebiliyor ve devletin kasasına da önemli miktarda bir para girmiş oluyor. Bunun yanında geçmiş dönemlerden yansıyan borçlar için yapılandırma imkânı sağlayan sistem ödemeler için de belirtilen ödeme kanallarının seçilmesi halinde borçların faizinin de silinmesini sağlıyor.

Bu çerçevede SGK yapılandırma süreçleri hem işveren hem de çalışan için büyük bir avantaja dönüşmüş oluyor. Yıllardır biriken ve ödenmesi artık mümkün gözükmeyen borçlar belirli bir düzen ve ödeme planı çerçevesinde kolaylıkla ödenebiliyor. Ayrıca devletin kasasına sıcak para akışı olduğu için ekonomik açıdan da önemli bir rahatlama sağlıyor. Şimdi özellikle işveren SGK yapılandırma konusunu merak edenler için bu süreci ayrıntılarıyla ele alalım.

SGK Borç Yapılandırma Süreci Nasıl İşler?

2020 yılında yapılan düzenlemeyle hem SGK hem de GSS geçmiş borçlara yapılandırma imkânı tanındı. Daha önce de yapılan düzenlemenin devamı niteliğinde olan karar birçok işvereni yakından ilgilendiriyor. Özellikle geçmiş dönemlerden birikmiş SGK borcu olanlar işveren SGK yapılandırma yapmak için süreci sıkı takip ediyor. Bu çerçevede yapılandırmaya başvurmak için şu adımları takip etmek gerekiyor:

  • Yapılandırma başvuruları internet vergi daireleri üzerinden alınıyor. Bu yüzden işveren SGK yapılandırma yapmak isteyenler internet vergi dairelerine giriş yapmak durumundalar.
  • Açılan sayfadan başvuru sayfasına tıklayarak işlem adımlarını takip etmek gerekiyor.
  • İşlem adımlarından ilk olarak kurumun bağlı olduğu vergi dairesini seçmek gerekiyor. Bağlı olunan vergi daireleri üzerinden borçlar görüntülenebiliyor.
  • Yine açılan pencerelerden borç bilgilerinin doğru olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Yine açılan sayfalardan yapılandırma kapsamında olan borçların yanındaki kutucuklar işaretlenmelidir.
  • Açılan ekranlarda size ait bir borç olduğunu görmüyorsanız vergi dairesinin doğru seçildiğinden emin olmalısınız.
  • En son adım olarak karşınıza çıkan bilgilendirme metnini okuyarak kabul etmeniz ve onaylamanız gerekiyor. Böylece işveren SGK yapılandırma işlemi tamamlanmış oluyor.

SGK Yapılandırmasında Borç Faizleri Siliniyor Mu?

Geçmiş dönem SGK borçlarını yapılandırmak isteyen birçok işveren SGK yapılandırma yaparken borçların faizlerinin silinip silinmediği konusunda henüz bir fikir sahibi değil. Bu konuya çalışma bakanlığı açıklık getirdi. Yeni yapılandırma sürecinde yapılandırmaya başvuranlar için faizlerin silineceği ancak güncel olan yurt içi üretici fiyat endeksi üzerinden güncelleme yapılacağı açıklandı. Bu bağlamda 2010 yılından 1000 TL anapara SGK borcu olan kişinin faizi 2500 TL civarında olacaktı. Ancak yeni düzenlemeyle bu faiz siliniyor ve 650 TL civarında bir güncelleme yapılıyor. Bu yüzden özellikle işveren SGK yapılandırma başvuru sayısı gün geçtikçe artıyor.

SGK Yapılandırma Ödemeleri Nasıl Yapılıyor?

SGK borç yapılandırma kolaylığından faydalanan borçlular yeni yapılandırmayla birlikte yeni bir ödeme planına sahip oluyorlar. Borcun türüne göre ayda bir veya iki ayda bir olacak şekilde düzenli taksitlerle borçların ödenmesi planlanıyor. Bu çerçevede bireysel ve kurumsal yapılandırma ödemeleri için borç taksitinin günü geldiğinde SGK ödemesi alan bankalardan, internet vergi dairesinden veya mobil bankacılık üzerinden kolay bir şekilde ödeme işlemleri yapılabiliyor. Bunun yanında borçluya en yakın vergi daireleri de ödeme konusunda tercih edilebilir. Bu çerçevede işveren SGK yapılandırma yapan kişiler de borçlarını bu yollarla rahatlıkla ödeyebiliyorlar.

Hangi Borçlar Yapılandırılabiliyor?

SGK borç yapılandırmalarında hangi borçların yapılandırılabileceği devlet tarafından belirleniyor. Yapılandırma kararı alınırken belirli bir süreye kadar olan borçlar yapılandırılabilir diyerek karar alınıyor. Bu çerçevede bu karara ve geçen süreye uygun olan GSS primi borçları, işsizlik sigortası borçları, BAĞ-KUR borçları, sigorta prim borçları yapılandırılabiliyor. İşveren SGK yapılandırma yapmak isteyenler bu borçlarından uygun olanı seçerek yapılandırma yapabiliyorlar. Ayrıca borç yapılandırırken devlet tarafından sağlanan birçok avantaja da sahip oluyorlar.

SGK Yapılandırmasının Avantajları Nelerdir?

SGK yapılandırmasının çalışan ve işveren açısından birçok avantajı bulunuyor. Öncelikle hem çalışan için hem de işveren için borç yükü hafifletilmiş oluyor. Bunun yanında yapılandırmanın açıklandığı tarihten itibaren mevcut olan borçlar için gecikme zammı ve faiz uygulanmıyor. Borçlar yüzünden hacizli duruma düşenlerin hacizleri dedikleri taksitlerle birlikte aşama aşama kaldırılmış oluyor.

Yılardır biriken borçların anaparalarının çok üstünde olan faizleri siliniyor ve büyük ödeme kolaylığı sağlanmış oluyor. İlk iki taksit ödemesinden sonra borçluya borcu yoktur yazısı verilebiliyor. Yine yapılandırılan borç süresince herhangi bir icra ve haciz işlemi yapılmıyor. Yapılandırmaların bir diğer avantajı ise borç yüzünden kaybedilen SGK teşvikleri tekrardan kazanılıyor.

SGK Yapılandırması Bozulur Mu?

SGK yapılandırmasında hangi durumlarda yapılandırmanın bozulacağı yine yapılandırma kararıyla birlikte açıklanıyor. En son açıklanan 7326 sayılı borç yapılandırması kanununda ilk iki taksiti zamanında ödemeyenlerin veya eksik ödeyenlerin yapılandırması bozulmuş sayılacak. Bu yüzden taksitlerin sürelerini iyi takip etmek gerekiyor. Vadeyi geçirmemek yapılandırmadan azami ölçüde faydalanmak için oldukça önemli.

İşveren SGK Yapılandırma Nasıl Yapılır? yazımızı okuduysanız Sigorta kategorimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

M. Sinan Pınar

Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık bölümünden mezun oldum ve şu anda uluslararası bir sigorta şirketinde çalışmaktayım. Edindiğim tecrübe ve bilgileri sizlerin de öğrenmesi için buradayım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu