Jeoloji Mühendisliği Maaş ve İş Olanakları

jeoloji mühendisliği maaş ve iş olanakları yazımızda bu yönde bir kariyer planlıyorsanız; jeoloji mühendisi ne iş yapar, nerelerde çalışabilir, görevleri ve sorumlulukları nelerdir? Gibi soruların cevaplarını öğrenmeniz işinize yarayabilir.
Jeoloji mühendisliği, bölgesel kalkınma kapsamında olan projelerin geliştirilmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda jeoloji mühendisliği maaş konusu kapsamında şunu söyleyelim: Bu mühendisler, madencilik ve yeraltı projelerinde verileri toplayarak analiz ederler. Mühendis olarak çalışan kişiler haritalama programlarının geliştirilmesine katkı sağlar ve planlamasını yapar. Bir inşaat alanında oluşabilecek olan etkilerin önceden tespit edilebilmesi için bilimsel analizleri üstlenmektedirler.
Eğer jeoloji mühendisliği okuyorsanız hem özel sektörde hem de devlette iş bulma olanağınız vardır. Devlet kurumlarında görev alabilmeniz için öncelikle KPSS adı verilen sınava girmeniz gerekmektedir. Bu sınavdan elde edilen sonuca göre diğer aşamalara geçiş yapılmaktadır. Jeoloji mühendisliği maaş konusu kapsamında jeoloji mühendislerinin iş bulabilecekleri kurum ve firmaları sıralayalım:
- Maden Tetkik Arama (MTA)
- Devlet Su İşleri Kurumu
- Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Kurumu (TPAO)
- Enerji Şirketleri
- Karayolları
- Elektrik Firmaları
- Hammadde Üretim Tesisleri
- Rafineriler
Okuduğunuz okul eğer staj zorunluluğu veriyorsa aynı zamanda bu kurumlarda staj yapılması mümkün olmaktadır. Staj ileride tecrübe anlamında kendinize ekleyebileceğiniz güzel bir olanaktır. Bu nedenle okul dönemlerinde mutlaka staj yapmaya çalışarak kendinizi geliştirmeniz önemlidir. Çeşitli dersleri olan bölüm için belirli kriterleri sağlayabiliyor olmanız gerekmektedir. 4 yıl boyunca görülen zorunlu derslerin başarılı şekilde sonuçlanması halinde mezun olursunuz.
Yazıda Neler Var?
Jeoloji Mühendisleri Ne İş Yapar?
Öncelikle mühendislik bölümü olduğu için yapılan işler bilimsel temellere dayanmaktadır. Ayrıca jeoloji mühendislerinin çalıştıkları alana göre yaptıkları işler değişir. Jeoloji mühendisliği maaş ve iş olanakları konusu kapsamında bir mühendis olarak işyerlerinde sizden beklenen görevleri ve sorumlulukları sıralayalım:
- İnşaat işleri olan bir alanda faaliyet öncesinde kontrol yaparlar. Başka bir deyişle toprak, su gibi doğal koşulların uygunluğunu kontrol ederler.
- Sahada olan projelerde jeolojik haritaların incelemesinin yapılması ve hava fotoğraflarını incelerler.
- Bina yerleşimlerinin incelenmesi ve olası etkileri tespit ederek öneri ve rapor hazırlarlar.
- İnşaat mühendisleri ile ortak hareket ederler. İnşaat mühendislerinin iletmiş oldukları raporları inceleyerek değerlendirirler.
- Arazilerin ıslah edilmesi, su ve hava kirliliği gibi sorunlara sürdürülebilirlik ile çözümler üretirler.
- Jeoloji mühendisleri, malzeme planlaması dâhil tüm süreçleri yönetmektedir. İnşaat planlamaları, maliyet tahminlerinin hazırlanmasına yardımcı olmak gibi temel sorumlulukları bulunmaktadır.
- Jeoloji mühendisliği maaş miktarları genelde değişim göstermektedir. Ancak mühendislerin yapmış olduğu işler ve sorumluluk alanları değişmemektedir. Maden aramaları, madencilik ile ilgili fizibilite çalışmalarının planlanması mühendislerin sorumluluğundadır.
- Çalışılan alan dâhilinde maden yataklarının tespit edilmesi, rezerv durumlarının belirlenmesi ve işletilmesine yönelik olan süreçlerde yer alınması gerekmektedir.
- Teknik bilginiz dahilinde arızalı olan madencilik ekipmanlarının onarılması sağlanmalıdır.
- İlgili saha bölgesinde yeraltı ve yerüstünde bulunan fosiller için kimyasal analizlerin yapılması gerekmektedir.
- Mühendislerin yapmış olduğu incelemeler oldukça önemli olan projelerin şekillenmesini sağlamaktadır. Barajlar, karayolları ve havaalanı gibi yerlerin en uygun olan jeolojik özelliklere göre seçilmesi gerekmektedir.
Jeoloji Mühendislerinde Bulunması Gereken Yetenekler Nelerdir?
Bu arada jeoloji mühendisliği maaş koşulları ortalama 9 bin TL olsa bile yeni başlayan kişiler için bu geçerli olmayabilir. Eğer bölümden yeni mezun olup bir iş arama sürecine geçiş yaptıysanız sizin için önemli olan konu tecrübedir. Bu nedenle genel yeteneklerinizi geliştirmeye odaklanarak, ortalama maaş seviyesine gelmek hedefiniz olmalıdır. Eğer yeni mezun olup devlet kurumlarında yer edinirseniz durum farklı olabilmektedir. Hangi kurumda veya kuruluşta olursanız olun elde etmeniz gereken yetenekler ise şu şekildedir:
- Alanınızdaki verileri analiz edip yorumlama yapmalısınız.
- Sahada olan ihtiyaçları tespit edilerek çözmelisiniz.
- Farklı bakış açılarıyla problemlere çözüm üretmelisiniz.
- Çalışmakta olduğunuz ekip ile iş birliği yapabilmeniz ve takım çalışmalarına yatkın olmanız gerekmektedir.
- Mesleki tüm gelişimleri takip edip, uygulamalar için aksiyon almalısınız.
- Güçlü iletişim becerilerine sahip olmalısınız.
- Ayrıca analizle dikkatli ve detaycı bir yaklaşım sergilemeniz önemli olan bir konudur.
Üniversitelerin ders programlarında yer alan planlama, öğrencilerin bu alanda kendilerini geliştirmesine yönelik olarak hazırlanmıştır. 8 yarıyıl süren eğitim döneminde jeolojiyle alakalı tüm dersler verilir. Jeoloji mühendisliği maaş beklentileri kapsamında bu dersleri iyice öğrenmenizi tavsiye ederiz. Tüm dersleri başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra mühendislik diplomanızı alırsınız. Mezun olduktan sonra ise ‘Jeoloji Mühendisi’ unvanı ile iş arama süreciniz başlar. Jeoloji mühendisleri yer altında ve yer üstünde aktif şekilde çalışır.
Nasıl Jeoloji Mühendisi Olunabilir?
Jeoloji mühendisi olmak istiyorsanız belirli süreçlerden geçmeniz gerekmektedir. Üniversite giriş sınavlarının sonucu olan başarı sırası ve sınav puanı oldukça önemlidir. Jeoloji mühendisliği maaş konusu kapsamında şunu söylemek isteriz: Bu mühendislik alanını seviyorsanız, tercih listenize eklemeniz iyi olur. Bölüm 4 yıl olarak okutulan ve temel, teknik konuların aktarılmış olduğu bir şekilde düzenlenmektedir. Eklenen seçmeli dersler ile jeoloji alanında daha fazla bilgi elde edilmesi mümkündür.
Bu mühendislik bölümü hem temel hem de teknik bilgileri 8 yarıyıl boyunca aktarmaktadır. Öğrencilere uygulamalı dersler verilerek gelişimlerinin arttırılması hedeflemektedir. Her üniversite işleyişine göre staj konusu değişim göstermektedir. Hem derslerini hem de stajını başarılı bir şekilde tamamlayan kişiler lisans diploması alarak mezun durumuna gelmektedir. Bu süreç içerisinde kendinizi geliştirmek adına staj programlarını mutlaka değerlendirmelisiniz.
Jeoloji Mühendisliği Maaş
Önemli bir husus ise jeoloji mühendisliği maaş olanakları yeni mezun olmanız halinde ortalamanın altında kalabilmektedir. Genellikle tecrübe kriterine göre maaş imkanlarında artışlar ortaya çıkmaktadır. Teknik resim, genel jeoloji gibi ders programı bulunan öğrencilerin, üniversite yıllarında belirli bir seviyeye gelmesi hedeflenmektedir. Genellikle verilere ve sayısal derslere ağırlık veren bölümden mezun olabilmek için derslerin başarılı bir şekilde tamamlanması gerekmektedir.
Mühendislik bölümünde okutulan dersler arasında maden yatakları ve maden arama yöntemleri bulunmaktadır. Öğrencilerin mezun olduğunda yapabilecekleri işler için bölümde bilgi kazanması mümkündür. Mezun olduktan sonra devlet kurumlarında çalışabilmeniz için ise sınavlardan başarılı bir sonuç elde edilmesi gerekmektedir. Jeoloji mühendisliği maaş aralıkları ise 5.500 TL ve 16.330 TL arasında değişim göstermektedir.
Jeoloji Mühendisliği Maaş ve İş Olanakları yazımız ilginizi çektiyse Bilgisayar Mühendisliği Maaş ve İş İmkanları yazımıza da göz atabilirsiniz.