Kan Şekeri Yükselmesi Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Kan şekeri yükselmesi belirtisi arasında ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, susuzluk hissi, halsizlik ve ciltte kuruma yer alır. Kan şekeri yükselmesi hiperglisemi olarak da adlandırılmaktadır. Hiperglisemi ile birlikte seyreden hastalık şeker hastalığı olarak bilinir. Açlık kan şekeri düzeyi 70 ile 100 mg dl arasında değişiklik göstermektedir. Tokluk kan şekeri ise 140 mg’dir. Bu değerlerin üzerinde kan şekeri yükselmesi olur. Kan şekerinin yükselmesine yol açan pek çok neden olabilir. Çok fazla yemek yemek, yeterince egzersiz yapmamak, şeker hastalarında düzenli ilaç kullanmamak kanda şeker düzeyinin artmasına yol açar. Kişi gece yatarken normal kan şekeri düzeyine sahipken, sabah kalktığı zaman kan şekerinde yükselme olabilir. Gece uykuda büyüme hormonu, adrenalin ve kortizol salgılanmaktadır. Bu da kan şekerini dolaylı olarak düşürür. İnsülin düzeyinin korunması vücut sağlığı için son derece önemlidir. Bu nedenle hastalıklar tedavi edilmeli, beslenmeye özen gösterilmelidir.
Yazıda Neler Var?
Kan Şekeri Yükselmesi Nedenleri Nelerdir?
Kan şekeri yükselmesi nedenleri arasında şunlar yer alır:
- Hastalık durumları,
- Yoğun stres ve üzüntüye maruz kalmak,
- Egzersiz yapmamak,
- Hareketsiz bir yaşam sürmek,
- Düzensiz beslenmek,
- Fazla yemek,
- Sağlıksız beslenmek,
- Şiş bölgeye insülin yapmak,
- Bozuk insülin yapmak,
- Az ya da hiç insülin yapmak kan şekerinin yükselmesine neden olur.
Kan şekeri yükselmesinin tanınması ve tedavi edilmesi önemlidir. Kan şekeri yüksekliğinin önemli bir sağlık problemi olduğu ve düşürülmediği takdirde hem kısa hem de uzun dönemde ciddi problemlere neden olduğu unutulmamalıdır.
Kan Şekeri Yükselmesi Nelere Yol Açar?
Kan şekeri yükselmesinin yol açtığı durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Dil üstünde beyaz tabaka,
- Halsizlik ve yorgunluk,
- Ağız kuruluğu,
- Çok su içmek,
- Çok idrara çıkmak,
- Ağızda çürük elma kokusu,
- Genital bölgede kaşıntı, yanma,
- Genital bölgede mantar oluşumu,
- Çok yemek yeme isteğine rağmen kilo kaybı,
- Sürekli aç hissetme,
- Bulanık görme,
- İdrar renginin koyu olması,
- İdrarın köpürmesi,
- Dudakların kenarında yara oluşumu,
- Dudaklarda çatlama kan şekerinin yükselme belirtileri arasında yer alır.
Kan şekeri yükselmeye devam ettikçe kişinin deneyimlediği belirtiler de artmaya başlar. Müdahale edilmemesi halinde hasta diyabetik komaya girebilir.
Kan Şekeri Yükselmesi Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler Nelerdir?
Kan şekeri yükselmesinde önemli bilgiler hastalık hakkında farkındalığa sahip olunmasın sağlar. Bu bilgilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Keton tedavi edilmediği zaman, koma gelişir. Mutlaka acil müdahale yapılmalıdır.
- Kanda ya da idrarda keton varsa, mutlaka hastaneye gitmek gerekir.
- Kan şekeri yüksekliği tedavisi çocuk için yapıldığında yaş, kullanıla insülin ve hastalığın derecesine dikkat edilir.
- Kan şekeri yükselmesine ilişkin bilgileri sağlık kuruluşundan alınız.
- Kan şekerinizi ölçtürmeyi ihmal etmeyiniz. Ölçüm, hiperglisemiden korunmanın başında gelir.
- Hiperglisemiden korunma, nedenler, belirtiler ve tedavi konularında bilgi hem kişinin kendisi hem de bütün ailesi tarafından bilinmelidir.
- Kan şekeri yüksekliğinin fazla olması, uzun ve kısa dönemde kişinin ciddi problemler ile karşılaşmasına neden olabilir. Mutlaka önlem alınmalıdır.
Kan Şekeri Yükselmesi Komalarından Korunmak için Neler Yapılabilir?
Kan şekeri yükselmesinde komalardan korunmak için kişilerin bazı önlemler alması gerekir. Bu önlemler şu şekilde sıralanabilir:
- Ateşli bir hastalığınız varsa, gecikmeden tedavi olun.
- Düzenli olarak diyabet doktorunuza muayene olun.
- Düzenli şekilde fiziksel egzersiz yapın.
- Kan şekeri ölçüm cihazı satın alın. Kendi başınıza kan şekeri seviyenizi kontrol etmeyi öğrenin.
- Tıbbi beslenme tedavinize uyun. Beslenme konusunda ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız bir diyetisyene başvurarak gerekli yardımı alın.
- Doktor tarafından verilen ilaçları düzenli olarak kullanmayı ihmal etmeyin.
Kan Şekeri Yükselmesi Hangi Hastalıkların Görülmesine Yol Açar?
Kan şekeri yükselmesiyle birlikte görülen hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
- Riskli gebelik,
- Cinsel fonksiyon bozuklukları,
- Enfeksiyon,
- İyileşmeyen yaralar,
- Görme problemleri,
- Sinir hücrelerinde hasar,
- Böbrek yetmezliği,
- İnme,
- Kalp krizi,
- Hiperglisemi koması problemleri görülebilir.
Diyabetik keto asidozda kan şekeri seviyesi 250 mg dl’nin üzerinde çıkarken hiperglisemik durumda 600 mg dl’nin üzerine çıkabilir. Hastalıkta idrar çıkan şeker yüksek miktarda suvu çeker. Bu durum kişilerin su kayıp etmesine yol açar. Diyabet hastalığı önemli ölüm nedenleri arasında yer alır. Bu nedenle acilen müdahale edilmesi gerekir. Kan şekeri aşırı yükselen kişilerin beklemeden acil servise başvurması gerekir.
Kan Şekeri Yükselmesi Tanısı Nasıl Konur?
Kan şekeri yükselmesinde tanı konulurken açlıkta parmak ucundan ya da damardan kan alınır. Alınan kandaki şeker miktarı ölçülür. Bu şekilde tanı konur. Tokluk kanı alınması halinde kan şekeri referans aralıkları değişiklik göstermektedir. Kan şekeri 183 mg dl’nin üzerinde ise şeker idrara geçer. İdrarda şeker olması halinde, kan şekerinin yüksek olduğu düşünülür. Hemoglobin A1C ölçümü, 3 aylık kan şekeri hakkında bilgi vermektedir. Eğer çıkan sonuç 6.5 üzerindeyse, bu durum kan şekerinin yüksek olduğu anlamına gelir. Hiper glisemi hastaları için acil müdahale yapmak gerekebilir. Bu nedenle şeker hastalarının sık sık şeker takibi yapması şarttır. Acil bir durumun varlığında hastanın kendisi ya da yakınları 112’yi arayarak yardım istemelidir. Eğer hastanın bilinci yerindeyse, sıvı kaybı yaşayacağından su içmesi gerekir. Hastanın bilinci yerinde değilse, bir şey yedirilip içirilmemelidir. Ağızdan kullanılan şeker ilaçları verilmemelidir. Ayrıca su kaybı için verilen sıvılar şekerli olmamalıdır.
Kan Şekeri Yükselmesinde Kullanılan İlaç Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kan şekeri yükselmesinde ilaçla tedavi yapılmasının yanı sıra, kişilerin yaşamlarına düzen vermesi de gerekir. İlaçlar farklı ilaçlar ile birlikte kullanılabilir ya da tek başına hekim tarafından reçete edilebilir. Hastalıkta genellikle insülin salgılatan anti diyabetikler kullanılmaktadır. Bu ilaçlar pankreastan insülin salınımını artırarak etki etmektedirler. İlaçların kullanılması kan şekerinin düşmesine neden olacağından çok dikkatli kullanılması gerekir. Bu ilaçların kullanılması hastaların kilo almasına yol açabilir. Kullanılan diğer bir ilaç da insülin duyarlaştırıcı ilaçlardır. İnsülin direnci azaltarak etki eden bu ilaçlar kişilerin bulantı, kusma problemleri yaşamasına neden olabilir. Hastada eğer kalp, böbrek ya da karaciğer yetmezliği varsa, çok dikkatli olmak gerekir. Alfa glukozidaz ilaçlar ince bağırsakta karbonhidratların emilimini azaltmaya yardımcı olurlar. İshal, karın ağrısı ve şişkinlik yaparlar.
Kan Şekeri Yükselmesi Problemi Olan Kişiler Neler Yapmalıdır?
Kan şekeri yükselmesinde yapılması gerekenler yalnızca ilaç tedavileri değildir. İlaç tedavilerinin de kişilerin yaşam tarzı ile desteklenmesi gerekir. Hastaların düzenli hareket etmesi ve egzersiz yapması son derece önemlidir. Her egzersiz herkes için uygun olmayabilir. Hasta vücudunun, yaşının ona izin verdiği ölçüde hareket etmelidir. Eğer hastalar aşırı kiloluysa mutlaka kilo verilmelidir. Kişi gerekirse dengeli beslenme ve kilo verme konusunda bir diyetisyen ile çalışmalıdır. Tedavi düzeni konusunda hastanın titiz davranması gerekir. Hastanın eğitilmesi ve hekimin reçete ettiği ilaçların düzenli kullanılması gerekir. Kan şekeri yükselmesi için faydalı olan besinler olduğu bilinmektedir. Bu besinler ve tüketilmesi gereken miktarlar şu şekilde sıralanabilir:
- Haftada 2 gün kuru baklagil,
- Haftada 2 öğün kırmızı et,
- Posadan zengin besinler,
- Bol su
Kan Şekeri Yükselmesi Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır? yazımızı incelediyseniz Sağlık kategormize göz atmanızı tavsiye ederiz.