Finans

Kapitalizm Ne Demek? Kapitalist Sistem Nedir?

Kapitalizm ne demek ya da kapitalist nedir gibi terimleri sıkça duyduğunuzu biliyoruz. Peki bu terimlerin ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Eğer bilmiyorsanız yazımızı mutlaka okumanızı öneriyoruz.

Kapitalizm Ne Demek?

Kapitalizm, az sermaye ile birlikte fazla kar etmenin hedef olduğunu savunan sisteme denir. Kapitalizmde kamusal alanlarda kullanılan ve üretim amaçlı olan araçlar, makineler kar etmek amacı ile kullanılabilmektedir. Kapitalizm ne demek konusunda genel olarak üretim araçlarının büyük bir kısmının işletildiği ve ekonomik aktivitelerin tümüne olmasa da büyük bir bölümünün kâr amacı ile kullanıldığı ekonomi sistemidir.

Kapitalist Ne Demek?

Kapitalizm, kapitalist terimleri sıklıkla duyulan bir kelime olmaktadır. Kapitalist ne demek konusunda kapitalizm içerisinde olan kişilere olabilmektedir. Kapitalizm sistemi sayesinde sermaye ve parası olan kişiler sürekli olarak söz sahibi olan kişilerdir bu sebeple serbest olan ekonomide rekabet daha ön plana çıkar. Bu tarz bir durumda kişilerin sermayeleri daha ön plana çıkar ve paraya sahip olan kişilerin her zaman gücü vardır

Kapitalist Sistem Nedir?

Genel olarak kapitalizm hayattaki her şeyin para ile ölçüldüğü ve bununla birlikte hayatı devam ettirebilmek adına gerekli şeylerin para ile alınabileceği sisteme kapitalizm denir. Kapitalist sistem nedir konusunda temel olarak Avrupa’da yayılmaya başladı ve bazı ilkeler üzerine kuruldu. Kapitalist sistemin ilkeleri konusunda,

  • Kapitalizm nedir konusunda bilinen en temel ilkeli mülkiyet hakkıdır bununla birlikte bireyler sınırsız bir şekilde mal sahibi olabilirler.
  • Kapitalist sistem güçlü olanların kazanması mantığında işler ve tüm toplumlar birbirleriyle yarıştırılır.
  • Hayatta en yetenekli olan kişiler servet kazanabilir ve servetlerini katlayabilir, bazı noktalarda kapitalist sistem adaletli olarak görülür fakat adaletli bir sistem değildir.
  • Kapitalizm bir diğer hakkı ise miras hakkı olmaktadır, bireyler birikim konusunda çocuklarının kendi soyundan gelenlere bırakılır ve sermayesinin büyümesi devam ettirilir.
  • Kapitalizm sistemde feodalite sistemi gibi servet babadan oğula geçer ve soy şeklinde devam eder.
  • Kapitalist sistemde rekabet durumu temel ilkelerden biri olmaktadır, dileyen kişiler istediği pazara girerek ticaret yapabilirler fakat ticarete de büyük olan küçük olanı her zaman ezer.
  • Kapitalizm sisteminde devletlerin rolü önemlidir ve devletler halkın ezilmesini ezmeye çalışmalıdır, bu durumda kapitalist tamamen paraya dayalı bir sistemdir, siyasette para ile alınabilmektedir.
  • Hard kapitalizm nedir konusu da devletin tamamen kapitalist sistem ile yönetilmesi ve halkın kapitalist sistemde ezilmesi denilebilmektedir.

Kapitalizm Nasıl Ortaya Çıktı?

Kapitalizm konusunda üretimlerde kâr amacı güdülür, kapitalizm sistemi aynı zamanda ücretli emeğe dayalı bir sistem olarak bilinmektedir. Kapitalizm sistem içerisinde işçi olan kişiler üretimi gerçekleştirir fakat her zaman en az kazanan konumlardır. Kapitalizm sistemi çok eskiden beri günümüzde var, bununla birlikte kapitalizmin ortaya çıkması,

  • 16 ila 19 yüzyılda kapitalizm ilk olarak ortaya çıktı, sonrasında ise tamamen kurumsal bir kimlik kazanmıştır.
  • Kapitalizm esasında ilk çağ döneminde ortaya çıkmıştır fakat sonrasında da orta çağ dönemi ile birlikte tüccarlar tarafından kapitalist sistem kullanılmıştır.
  • Feodalizmin sona ermesi ile birlikte kapitalist sistem daha popüler hale geldi, genellikle batı ülkelerinde daha etkin bir şekilde kullanılmaya başlandı, sonrasında da daha fazla doğuya yayındı ve etkin olarak doğu ülkeleri de kapitalist sistemden yararlandı.

Global Kapitalizm Nedir?

Global kapitalizm yani küresel kapitalizm konusunda, küresel boyutta bir güç dengesini elinde tutan ülke veya ülkelere denmektedir. Uluslararası sermaye varlığını koruma konusunda ve birikimin koşullarını sağlama görevi yüklenir. Global kapitalizm nedir konusunda,

  • Küresel kapitalist konusunda sistemin sürekliliğini sağlama konusunda sermaye birikiminin genişletilmesi konusunda savaş ve çatışmalar en fazla global kapitalizmde yaşanır.
  • Kapitalist üretim süreci konusunda sermaye birikiminin sağlanması ve yayılması durumu, karlardaki artışın devamlılığı gerekmektedir.
  • Sermayenin organik bir şekilde yükselmesi, sermayeler arttıkça sermayenin korunması ve ucuz işçilik, ucuz hammadde gibi durumlar yapılır.
  • Küresel kapitalizmde uluslararası boyutta yayılma aşamasında kurum ve kuruluşları istediği gibi yönlendirme hakkına sahip olur.
  • Parasal fonlar, kredi sistemi, bankacılık gibi durumlarda reel üretimin yanı sıra bu alanlara yönelebilirler.
  • Küresel kapitalist sermayenin küresel kapitalizmde başka ülkelerin mal varlığı kullanımına sunmaktadır.

Sanayi Kapitalizmi Nedir?

Sanayi kapitalizmi 18 yüzyılın ortalarında başlayan ve büyük miktarlardaki sermayelerin birikiminin makinelere yatırılması sonucu başlamıştır. Marx tarafından başlatılan sanayi kapitalizmi nedir konusunda zanaat tipi üretimlerin iş süreçleri ve iş süreçlerindeki karmaşık iş bölümü konusunda çalışanların görevlerinin tek düzeleştirildiği fabrikaların bu tarz üretim sistemine geçmesine denir. Sanayi kapitalizmi,

  • Sanayinin dünyada gelişmesi ile birlikte kapitalistleşme süresinde meydana gelmiştir.
  • 19.yüzyılın öncesinde ticaret sektöründe kişilerin yoğunlaşması sebebiyle ticari bir nitelik taşıyan sermayelerin ve sanayi sürecinin hızlanması ile sanayi kapitalizmi meydana geldi.
  • İlk başta firmaları kara sokmak ve iş düzenini yerine getirmek için yapılsa da bazı durumlarda işçiler ezilmeye başlamıştır.

Türkiye Kapitalist mi?

Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşundan beri kapitalist ve sosyalist ekonomilerinin birleşimi olarak karma bir sistem kullanmıştır. Bu sistem başarılı bir şekilde işlemiştir ve adı ‘’Kemalist Ekonomik Model’’ olarak adlandırılmıştır. Türkiye kapitalist mi konusunda seneler geçtikçe Türkiye serbest piyasa ekonomisine kaymış bunun sonucu olarak kapitalist olmuştur. Türkiye kapitalist mi sorusu için,

  • Günümüzde uygulanan sistem genel olarak kapitalist sistemdir.
  • Popüler bir İngiliz İktisatçı olan John Maynard’a göre devlet kendi elini üretim araçlarından çekme durumu ve kamu yararları gözetmeden özel sektör konusunda geniş haklar vermesi Türkiye’nin kapitalist bir sistem işlediğini gösterir.

Kapitalizm Örnekleri

Kapitalizmin örnekleri konusunda pek çok örnekleri hayatımızdan görebilmekteyiz. Kapitalizm örnekleri konusunda mesela bir ülkede maddi yetersizliği olan ailelerin bebeklerinin içeceği sütü zenginlerin köpekleri içiyorsa bu ülkede kapitalizm hâkim olmaktadır. Kişiler her gün işe gitmektedir ve o kadar emek vererek kazandıkları paralarla karınlarını bile doyuramazlar bu durumda kapitalizmin örneklerinden biridir. Farklı kapitalizm örnekleri konusunda,

  • Kapitalizm sisteminde gölgesi satılamayan ağaç bile kesilir, bu tarz durumlarda kapitalizmin örnekleri arasındadır.
  • Kapitalizm hayatın her alanında yer almaktadır örnek olarak eğer 2 ineğiniz varsa kapitalizm sizden 2 ineği alır ve sizlere süt satar.
  • Kapitalizm genel olarak kan emicilik olarak adlandırılır, bununla birlikte devletten örnek verilecek olursak devlet sizlere 30 dakikada ambulans gönderme garantisi vermez fakat bir şirket sizlere 30 dakikada pizza gönderme garantisi sunar.
  • Gereksiz ihtiyaçların ev içerisinde sürekli olarak biriktirmek, bir şeyler satın alma hastalığı veya alışkanlığı gibi durumlarda aslında ödemelerinizi para ile değil zamanınızla yapıyorsunuz.

Kapitalizme Farklı Yaklaşımlar Nelerdir?

Tüm ulusların zenginliği bugün pek çok ekonomi teorisinin temellerini oluşturmak için önemlidir. Sadece bugün değil çıktığı ilk dönemde bile kapitalist sistem ses getirmiştir. Kapitalist sistem konusunda farklı yaklaşımlar ortaya atılmış ve kapitalizm iyileştirilmeye çalışılmıştır bu yaklaşımlar şu şekildedir,

  • Üretim sistemlerinin rasyonalizme edilme durumu ile birlikte verimliliğin arttıracağını Alman bir astrolog olan Max Weber sunmuştur.
  • Weber’e göre kapitalizm yeni girişimcilik ruhunun sembolü olmaktadır ve toplumların kültürel değerlerine tehdit olduğunu söylemiştir.
  • Bir başka görüş işe para ekonomisi konusunda kişilerin kar etme güdüsü ile birleşmesiyle ortaya çıkacağını belirtmiştir.
  • Kapitalizmin gelişen bir sistem olduğunu savunan bir Alman tarihçi üretim gücü konusunda küçük sanayiler değil de büyük sanayilerde olmasını savunur, bu düşünde 20.yüzyıldada yaygın ve etkili bir görüş olmaktadır.

Kapitalizm Ne Demek? Kapitalist Sistem Nedir? yazımızı beğendiyseniz Finans kategorimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Furkan Topuk

Finans sektöründe uzun süredir çalışmaktayım. Yatırım ile ilgili pek çok alanda görev aldım ve kazandığım tecrübeleri sizlerle de paylaşıyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu