Seyahat

Karadeniz Gezi Rehberi: Karadeniz’de Gezilecek En Güzel Yerler

Karadeniz gezi rehberi niteliğindeki bu yazımızı nasıl yazarsak yazalım eksik kalacaktı çünkü Karadeniz bir yazıya sığabilecek bir yer değildir. Fakat biz yine de size fikir olması açısından Karadeniz’de gezebileceğiniz en iyi yerleri anlatıyoruz. En çok doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Karadeniz, tarihi ve kültürel pek çok mirası da bünyesinde barındırmaktadır. Bu yönüyle hem ülkemizden hem de başka ülkelerden pek çok misafire yıl boyu ev sahipliği yapmaktadır. Ege ve Akdeniz’deki turistik yerler gibi yazın daha fazla misafir ağırlasa da Karadeniz her mevsim başka güzellikle sizi karşılayacaktır. Fakat hangi mevsimde giderseniz gidin yanınızda şemsiye ve kalın giysiler almanız sizin için oldukça faydalı olacaktır. Zira her mevsim yağışlı olan ülkemizin bu güzel bölgesi, yaz aylarında bile sizi havasıyla şaşırtabilir.

Karadeniz Gezi Rehberi

Borçka Karagöl Tabiat Parkı – Artvin

Karadeniz Gezi Rehberi: Borçka Karagöl Tabiat Parkı – Artvin
Karadeniz Gezi Rehberi: Borçka Karagöl Tabiat Parkı – Artvin

İlgilileri için Karadeniz gezi rehberi hazırlamaya en doğudan, yani Artvin’den başlayalım. Artvin’in Borçka ilçesinde bulunan Borçka Karagöl Tabiat Parkı, ilçeye 27 km mesafede yer almaktadır. Kamp turizmi için de tercih edilen bu park, dingin ve sessiz oluşuyla misafirlerine huzurlu bir atmosfer vadediyor. Borçka Karagöl Tabiat Parkı, zengin bitki çeşitliliği ve ormanıyla da dikkat çekmektedir.

Ayder Yaylası – Rize

Karadeniz Gezi Rehberi: Ayder Yaylası – Rize
Karadeniz Gezi Rehberi: Ayder Yaylası – Rize

Ayder Yaylası, Rize söz konusu olunca akla ilk gelen yerler arasındadır. Karadeniz’de gezilecek doğal yerler listesinin de ilk sıralarında olan Ayder Yaylası, tertemiz doğa havasında tatil yapıp dinlenmek isteyenlerin rahatlıkla tercih edebileceği bir doğal güzelliktir. Yayla kayın, çam ve ladin ağaçlarıyla dolu olan orman tarafından çevrelenmiştir. Kaçkar Dağları manzarasıyla ziyaretçilerin içini huzurla doldururken gözüne de bayram havası yaşatan Ayder’de yemek yenilecek yerlerin ve çay bahçelerinin bulunduğu turistik bir alan varken tamamen doğal olan ve genelde kamp yapmak için kullanılan bir alan da vardır. Çamlıhemşin ilçesinde yer almaktadır.  Doğayla bütünleşmiş ve geneli ahşap olan yayla evleri, Ayder Yaylası’nın dikkat çekici ve ziyaretçi çeken özellikleri arasındadır. Kaplıcaları, Fırtına Deresi ve daha birçok doğal güzelliğiyle Ayder, doğa seven herkes tarafından en az bir kere ziyaret edilmelidir.

Rize’de yayla turizmi oldukça yaygındır ve Karadeniz’de gezilecek doğal yerler listesine eklenebilecek Anzer Yaylası, Ovit Yaylası, Elevit Yaylası, Gito Yaylası, Pokut Yaylası gibi daha pek çok yayla vardır.

Palovit Şelalesi – Rize

Karadeniz Gezi Rehberi: Palovit Şelalesi – Rize
Karadeniz Gezi Rehberi: Palovit Şelalesi – Rize

Rize’deki şelaleler arasında debisi en yüksek şelalelerden biri olan Palovit Şelalesi, yaklaşık 15 metre yükseklikten akmaktadır. Şelale, Kaçkar Dağları Milli Parkı içinde yer alır. Rize’nin eşi bulunmayan doğal güzelliklerle dolu Çamlıhemşin ilçesinde bulunur. Ziyaretçilerine adeta görsel bir şölen sunan Palovit Şelalesi’nin kaynağı, Palovit Deresi’dir.

Ağaran Şelalesi, Gelin Tülü Şelalesi, Bulut Şelalesi, Cimil Şelalesi, Çarkıruba Şelalesi gibi Şelaleler de Rize’ye gidince görülebilecek doğal güzelliklerdendir.

Sümela Manastırı – Trabzon

Karadeniz Gezi Rehberi: Sümela Manastırı – Trabzon
Karadeniz Gezi Rehberi: Sümela Manastırı – Trabzon

Trabzon denilince akla gelen ve sadece Türkiye’de değil dünyada da bilinen Sümela Manastırı, Karadeniz tarihi yerler sıralamasının en başlarındadır. Bu kıymetli tarihi mirasımız, Meryem Ana Manastırı olarak da bilinir. Sümela Manastırı Trabzon’un muhtelif şarkılara da ilham olan Maçka ilçesi sınırlarında bulunur. Altındere köyünün Altındere Vadisi’ni saran kayalıklar üzerine yapılmış bu eser, ziyaretçilerine büyüleyici bir atmosfer sunmaktadır. Deniz seviyesinden 1150 metre yükseklikte bulunan manastır, vadiden ise 300 metre yükseklikte inşa edilmiştir.

Uzungöl – Trabzon

Karadeniz Gezi Rehberi: Uzungöl – Trabzon
Karadeniz Gezi Rehberi: Uzungöl – Trabzon

Deniz seviyesinden 1090 metre yükseklikte bulunan Uzungöl, Trabzon’un Çaykara ilçesinde bulunmaktadır. Karadeniz’de gezilecek doğal yerler arasında yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen doğal güzelliklerden biridir. Haldizen Deresi’nin heyelan yoluyla kapanması sonucu oluşan bir heyelan set gölüdür. Çevresi dağlar ve ormanlarla kaplanmış olan Uzungöl, ziyaretçileri bir yana, fotoğrafını görenlere bile görkemli bir hava sunmaktadır. Çevresindeki söz konusu dağlar ve ormanlar birçok bitki ve hayvana ev sahipliği yapmakta ve bu da gölün doğal atmosferini olumlu anlamda etkilemektedir. Uzungöl, her mevsim sıkça ziyaret edilen bir yerdir. Her mevsimde de ayrı ayrı etkinliklere ev sahipliği yapan bu doğal güzellik; deniz bisikleti, sandal, kano, ATV turları, bisiklet gezileri, doğa yürüyüşleri ve yamaç paraşütü gibi etkinliklerle ziyaretçilerinin keyifli vakit geçirmesini sağlamaktadır.

Trabzon gerek tarihi ve kültürel gerekse doğal güzellikler bakımından oldukça zengindir ve Sümela Manastırı ve Uzungöl dışında gezilmesi gereken hem Karadeniz’de gezilecek doğal yerler hem de Karadeniz tarihi yerler listelerine eklenebilecek daha pek çok mekân vardır. Sürmene, Akçaabat, Maçka, Of, Çal Mağarası, Boztepe, Hamsiköy, Trabzon Kalesi, Trabzon Ayasofya Müzesi, Tarihi Bedesten, Atatürk Köşkü, Tarihi Bakırcılar Çarşısı, Nayino Dağ Evi, Hıdırnebi Yaylası bunlardan sadece birkaçıdır.

Kuzalan Tabiat Parkı, Kuzalan Şelalesi ve Mavi Göl- Giresun

Karadeniz Gezi Rehberi: Kazulan Tabiat Parkı – Giresun
Karadeniz Gezi Rehberi: Kazulan Tabiat Parkı – Giresun

Fındığının lezzeti dillere destan olan Giresun’daki Kuzalan Tabiat Parkı, Giresun’un doğal güzelliklerinden sadece biri. Giresun’un yaylaları ile ünlü Dereli ilçesinin sınırları içerisinde yer alan Kuzalan Tabiat Parkı, 2013 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Kuzalan Tabiat Parkı’nın kaynağı travertenler ve Kuzalan Şelalesi’dir.

Kuzalan Şelalesi, içerisinde barındırdığı kireç taşları ve sodalı su ile bilinir. Marazlı Tepesi ile Dikoluk Pınarı şelalenin en yüksek noktasıdır. Karadeniz tarihi yerler içinde sayılabilecek mağaralar ve tarihi değirmenler de burada yer almaktadır. Bununla birlikte muhtelif hayvan ve bitki türlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Kuzalan Şelalesi, yılın belli zamanlarında Mavi Göl ile birlikte turkuaz rengine bürünmekte ve bu da ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmektedir.

Karadeniz Bölgesi’ndeki göller içinde dere şeklinde akan tek göl olması sebebiyle dikkat çeken Mavi Göl, akarken oluşturduğu renkler ile bölgenin güzelliğine güzellik katmaktadır. Karların erimesiyle mayıs ayında adının hakkını vererek çok güzel bir maviye dönüşmektedir. Dolayısıyla her mevsim ayrı bir güzelliği olsa da özellikle bahar aylarında ziyaretçilerine çok güzel manzaralar sunmaktadır.

Kümbet Yaylası, Sis Dağı Yaylası, Karagöl Dağı, Giresun Adası, Şebinkarahisar Kalesi Giresun’da gezilecek diğer güzellikler arasında sayılabilir.

Boztepe – Ordu

Karadeniz Gezi Rehberi: Boztepe – Ordu
Karadeniz Gezi Rehberi: Boztepe – Ordu

Doğu Karadeniz’den başlayıp Batı Karadeniz’e doğru ilerlediğimiz Karadeniz gezi rehberi özelliği taşıyan bu yazımızda sıra adına türküler yakılan Ordu’ya geldi. Şehrin yamaç paraşütü noktası olan Boztepe, Ordu’yu ve Karadeniz’i kuş bakışı izlemek için bulunmaz bir manzara olması sebebiyle yerli ve yabancı turistler tarafından çok fazla tercih edilir. Manzaranın keyfini çıkarırken kahvenizi ve çayınızı yudumlayabileceğiniz yerler, kendinize ve sevdiklerinize Ordu hatırası olarak hediyelik eşya alabilme imkanınızın bulunduğu çok yönlü bir mekandır. Yamaç paraşütü aktivitesi de buranın tercih edilme sebeplerindendir. Buraya 2011 yılında açılan teleferikle çıkarak da manzarayı doyasıya izleyebilirsiniz.

Ordu’nun Doğal güzellikleri saymakla bitmez. Çambaşı Yaylası, Perşembe Yaylası, Yason Burnu, Gaga Gölü, Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi, Ünye Müze Ev, Ünye Kalesi, Çarşamba Köprüsü Ordu’nun doğal, kültürel ve tarihi güzelliklerinden sadece birkaçıdır.

Bandırma Vapuru ve Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi – Samsun

Karadeniz Gezi Rehberi: Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı – Samsun
Karadeniz Gezi Rehberi: Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı – Samsun

Bandırma Vapuru Müzesi, Samsun’un en önemli simgelerinden biridir. Bir milletin kaderini taşıyan gemi olarak nitelendirilen bu vapur, Türk milleti için son derece önemlidir. Bandırma Vapuru, çeşitli restorelerden sonra ziyaretçilerini 2006 yılında kabul etmeye başlamıştır. Karadeniz tarihi yerler listesinin en önemlileri arasında yer alan bu vapur, Mustafa Kemal Atatürk’ü Samsun’a götüren vapur olarak bilinir. Samsun’a gidince mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır.

Atakum, İlkadım, Bafra, Canik, Havza, Ayvacık, Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Amisos Tepesi, Tarihi Göğceli Çivisiz Cami, Sevgi Gölü Samsun Kaplıcaları da Karadeniz gezi rehberi niteliğindeki bu yazımızın Samsun durağında gidip görülmesi gereken diğer yerlerdendir.

İnceburun Deniz Feneri – Sinop

Karadeniz Gezi Rehberi: İnceburun Deniz Feneri – Sinop
Karadeniz Gezi Rehberi: İnceburun Deniz Feneri – Sinop

Türkiye’nin en kuzey noktası olan Sinop’un İnceburun Yarımadası’nda yer alan İnceburun Feneri, Kuzeyin Bekçisi olarak nitelendirilmektedir. Tarihi bir öneme sahip olan fener, bir asırdan fazla bir zamandır denizcilere yol göstermesiyle bilinmektedir. Fener, 1863 yılında inşa edilmiştir. İlk yapıldığında gaz yağı ile çalıştırılırken günümüzde ise elektrikle çalıştırılmaktadır. Fenerin bekçiliğini ise ilk günden günümüze kadar Çilesiz ailesi tam 6 kuşaktır sürdürmeye devam etmektedir. Kuzeyin Bekçisi, ziyaretçilerine Karadeniz manzarası ve dalga sesleri eşliğinde huzurlu bir ortam sunar.

Sinop Müzesi, Erfelek Tabiat Parkı ve Erfelek Şelaleleri, Sinop Kalesi, Tarihi Balatlar Kilisesi, Sinop Tarihi Cezaevi, Hamsilos Tabiat Parkı ve Hamsilos Fiyordu da Sinop’a gidildiğinde görülmesi gereken yerler arasındadır.

Karadeniz Gezi Rehberi: Karadeniz’de Gezilecek En Güzel Yerler yazımızı beğendiyseniz Mardin Gezilecek Yerler Listesi yazımıza da göz atmalısınız.

Senem Ildırlı

Gezmeyi, yeni yerler keşfetmeyi, yeni insanlarla tanışmayı ve yeni lezzetler denemeyi, kısacası yeni olan her şeyi seviyorum Burada da kendi gözlemlerimi, anılarımı yazmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu