Sigorta

Kasko Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Trafik Sigortası İle Farkları

Kasko nedir, türleri ve geçerlilik süresi ile ilgili pek çok konunun yanı sıra pert kaskosu veya kasko ücretleri hakkındaki bilgilere yazımızda bulabilirsiniz.

2022’de Tuik’in yaptığı açıklamaya göre Türkiye’de 25 milyon trafiğe kayıtlı araç bulunmaktadır. Araç kullanımının son yıllarda çok hızlı bir şekilde artması, araç sahiplerinin bazı ihtiyaçlarının da artmasına neden olmuştur. Kasko nedir ve kasko çeşitleri nelerdir diye merak eden araç kullanıcıları için hazırladığımız bu yazıda kasko ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Kasko Nedir?

Öncelikle kasko nedir birlikte bakalım. Motorlu kara taşıtı sahipleri için taşıtlarının uğrayabileceği herhangi bir zarara karşı aracın sahibi tarafından bir sigorta acentesi vasıtası ile güvence altına alınmasına kasko denir. Kasko araç kullanıcıları için herhangi bir kaza ya da hasar sonucu kasko yapılan aracın zayiatını karşılar.

Kasko ile Trafik Sigortası Arasındaki Fark Nedir?

Araç kullanıcılarının en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi kasko ile trafik sigortası arasındaki farkın ne olduğudur. Kasko, kaza esnasında yalnızca sigortalı aracın hasarını karşılar ve zorunlu bir sigorta türü değildir. Trafik sigortası ise, kaza esnasında üçüncü kişilerin yaşayacağı zararı kapsar ve trafiğe çıkacak her araç için yaptırılması zorunludur. Ayrıca, trafik sigortası ödemeleri devlet tarafından belirlendiği için kapsamı ve prim ödemeleri standarttır. Kasko ise bir özel sigorta türü olduğundan birden fazla seçenek mevcuttur ve yaptığınız teminat tercihine göre prim ödemeleri farklılık gösterebilir.

Genel Bir Kasko Teminatında Neler Vardır?

Aracınızı kasko yaptırmak istediğinizde sigorta firmaları aracınızın marka ve modeline, sizin beklentilerinize göre farklı teminat seçenekleri sunacaktır. Fakat genel bir kasko teminatı tüm sigorta acentelerinde ortaktır. Kasko teminatının kapsamı şunlardır:

  • Çarpma Teminatı: Aracınızın başka bir araca çarpması ya da başka bir aracın sizin aracınıza çarpması sonucu oluşacak hasarları kapsar.
  • Aracın Yanması: Aracınızın herhangi bir sebeple yanması ve kısmen ya da tamamen kullanılamaz hale gelmesi sonucu oluşan zararı tanzim eder.
  • Araç Çalınması: Aracınızın herhangi bir ihmale bağlı olmadan çalınması durumunda teminatınızda belirtilen kadar kısmın geri ödemesinin yapılmasını sağlar.
  • Doğal Afetler Teminatı: Aracınızın yangın, deprem, sel, heyelan gibi doğal afetler esnasında aldığı hasarların maddi karşılığının sigorta acentesi tarafından karşılanmasını sağlar.
  • Hasarsızlık İndirimi: Sigorta teminatının başlamasının ardından aracınızın 1 yıllık süre zarfında herhangi bir hasar almaması halinde bir sonraki yıl kasko prim ödemelerinin daha düşük miktarda ödenmesidir.

Kasko Çeşitleri Nelerdir?

Kasko teminatının genel olarak 4 farklı türü vardır. Peki, bu kasko çeşitleri nelerdir? Bunlar, dar-mini kasko, kasko, genişletilmiş kasko ve tam kaskodur. Bu sınıflandırmayı kapsamlarının genişliğine göre bir isimlendirme olarak düşünebilirsiniz.

Dar-mini Kasko: Teminat kapsamının en düşük olduğu kasko türüdür. Kapsamı ölçüsünde pirim ödemelerinin miktarı da daha azdır. Kısıtlı bir bütçeye ve daha çok eski model araçlara sahip olanların tercih ettiği bir kasko olup çok sık trafiğe çıkan araçlar için daha geniş kapsamlı kasko teminatlarının tercih edilmesi önerilir.

Genel Kasko: Standart kasko teminatı olup temel kasko ihtiyaçlarınızı karşılamak için tercih edebileceğiniz bir kasko türüdür. Özel ihtiyaç ve beklentileriniz yoksa ilk kasko tercihinizi genel kaskodan yana kullanarak birinci sene sonunda hasarsızlık indiriminden faydalanabilir ve daha geniş kapsamlı bir kaskoyu indirimli olarak tercih edebilirsiniz.

Genişletilmiş Kasko: Araç kullanıcıları tarafından en çok tercih edilen kasko türüdür. Doğal afetler, hayvanların vereceği zararlar, yanlış benzin dolumundan kaynaklı arızalar, yurt dışında meydana gelen hasarlar, anahtar kaybı, araç içi eşya çalınması gibi teminatları kapsar. Genel kaskoyu yeterli bulmayan kullanıcılar daha kapsamlı olduğu için genellikle bu sigortayı tercih ederler.

Tam Kasko: Genel kasko teminatlarının hepsini içerdiği gibi, ek teminatların da hepsinin dahil olduğu kasko türüdür. Genellikle kullanıcılar tarafından ful kasko olarak bilinir. Prim ödemeleri en yüksek olan kaskodur. Sürekli araç kullanıcıları, kiralık araçlar, ticari araçlar genellikle bu kasko türünü tercih ederler.

Pert Kasko Nedir?

Pert kasko herhangi bir kaza ya da yanma sonucu aracın kullanılamaz hale gelmesi, değer kaybetmesi durumlarına karşı aracınızı güvence altına alan kasko türüdür. Ayrıca yanma durumlarında da trafik sigortasının kapsamını aşan kısımda devreye girer. Belirtilen durumlarda araçtaki hasarın %70’in altında olması halinde araç pert kasko güvencesi kapsamında sayılmaz. Ayrıca teminatınızda açıkça belirtilen olaylar dışında gerçekleşen hasar kayıplarında da pert kasko kullanılmayacağından teminatınızı onaylarken tüm ayrıntıları detaylıca incelemenizi öneririz.

Pert kasko nedir sorusunun yanı sıra en çok sorulan bir diğer soru, pert olan aracın ödemesinin ne zaman yapılacağıdır. Pert olan aracın ödemesi, oluşturulan hasar kayıt dosyasındaki tüm evrakların tamamlanmasının akabinde 15 gün içerisinde yapılır.

Kasko Geçerlilik Süresi Nedir?

Kasko yaptırdığınızda kaskonuz sözleşmeyi imzalayıp prim ödemesi yaptığınız ilk gün aksi belirtilmedikçe öğlen 12’de başlamış kabul edilir. Kaskonun geçerlilik süresi başladığı günden itibaren tam 1 yıl ve yine 1 yılın sonunda öğlen 12’de sona erer. Sigorta poliçeniz size teslim edilse bile prim ya da peşinat ödemesi yapılmadığı taktirde kasko süresinin başlamamış sayılacağı unutulmamalıdır.

Kasko Ücretleri Ne Kadardır?

Aracınızı kasko yaptırıp gönül rahatlığı ile trafiğe çıkmak için web sitelerinde geziniyor, kasko çeşitleri nelerdir ve kasko ücretlerine kadardır diye araştırma yapıyorsanız online formlardan yardım alabilirsiniz fakat direkt fiyat bilgisine ulaşmanız pek mümkün olmayacaktır. Çünkü kasko firmalarının teminat prim ödemeleri birçok farklı değişkenlerden etkilenmektedir. Öncelikle aracınızın modeli ve yaşı önemlidir. Aracın varsa kaza geçmişi, hasar kaydı olup olmaması da ödeyeceğiniz pirimleri birinci dereceden etkiler. Ayrıca aracınızın plakası yani coğrafyası da sigorta primlerinde etkilidir. Büyükşehirlerde kaza riski ve hırsızlık vakaları daha çok olduğundan büyükşehirlere ait plakalı araçlar için yaptıracağınız kasko ücretleri, küçük şehirlere nispetle daha fazla olacaktır.

Kasko Hangi Durumlarda Devre Dışı Sayılır?

Kasko çeşitleri arasında teminat kapsamınız ne olursa olsun bazı durumlarda kasko oluşan hasarlar için ödeme yapmaz ve devre dışı kalır. Bunlar genellikle ihmale ya da kasta bağlı durumlardır. Aşağıda yer vereceğimiz durumlarda kasko bir ödeme yapmaz ve devre dışı kalır.

  • Araç ehliyetsiz kişiler tarafından kullanırken bir kaza olduysa,
  • Alkol sınırının üzerinde bir alkol seviyesi ile yolculuk esnasında bir kaza gerçekleştiyse,
  • Kaza esnasında madde kullanımı tespit edildiyse,
  • Araca araç sahibi tarafından kasten zarar verildiyse,
  • Araçta ruhsatta belirtilenin üzerinde yolcu ve yük taşımaya bağlı olarak bir hasar meydana geldiyse,
  • Araçta oluşan bir arıza sonrası çekilmesi esnasında bir hasara uğradıysa ya da taşınması uygun olmayacak şekilde bir yerden başka bir yere götürülürken hasar gördüyse,
  • Herhangi bir çarpmaya ya da teminatta belirtilmeyen şekilde bir duruma maruz kalmadığı halde araçta bir arıza oluştuysa,
  • Savaş, darbe, işgal,

Gibi ülke genelinde bir karışıklık halinde kasko araç sahibine herhangi bir ödeme yapmakla yükümlü sayılmaz.

Kasko nedir, kasko çeşitleri nelerdir, pert kasko nedir ve daha birçok sorunun yanıtını verdiğimiz bu yazıda görüldüğü gibi dar ya da geliştirilmiş hangi kasko türü olursa olsun kullanıcı için avantajlıdır. Aracınıza ve beklentilerinize uygun kasko türü ile uzun vadede aracınızı güvence altına alabilirsiniz.

Kasko Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Trafik Sigortası İle Farkları yazımızı incelediyseniz Araç Sigorta Sorgulama Nasıl Yapılır? yazımıza da göz atabilirsiniz.

M. Sinan Pınar

Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık bölümünden mezun oldum ve şu anda uluslararası bir sigorta şirketinde çalışmaktayım. Edindiğim tecrübe ve bilgileri sizlerin de öğrenmesi için buradayım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu