Ketojenik Diyet Listesi İçinde Neler Bulunur? Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet listesi ve ketojenik diyet nedir gibi soruların ciddiye alınması ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bu yazımızda tüm önemli olan noktaları sizler için anlatmaya çalıştık.
Çocuklarda ve yetişkinlerde kontrol edilmesi zor olan refrakter epilepsi sorununu tedavi etmek amaçlı yapılan kullanılan yüksek yağlı besinler ile yeterli miktarda proteinli besinlerin tüketildiği düşük karbonhidratlı diyet olmaktadır. Ketojenik diyet, epilepsi, kanser, diyabet Alzheimer gibi birtakım hastalıklara da faydalı olduğu görülmektedir. Ketojenik beslenme nedir, nasıl yapılır konusunda uzun süre bu diyetin devam ettirilmesi sağlık bakımından tehlikeli olabilmektedir.
Ketojenik diyeti sürdürme ve aynı zamanda diyete başlama kararı konusunda dikkatli bir şekilde liste hazırlanmalıdır. Bu diyet, ideal şartlar altında yapılmalı ve diyetisyenlerden yardım alınmalıdır. Temel olarak vücut içerisine dışarıdan gelen karbonhidrat alımını konusunda büyük ölçüde azalır. Ketojenik diyet listesi içerisinde bulunan karbonhidrat azaltma konusu vücudu metabolik bir duruma sokabilmektedir.
Yazıda Neler Var?
Ketojenik Diyet Nedir?
Son yıllarda popülerleşen Ketojenik diyet önceki zamanlarda bazı hastalıkları tedavi etmek amacı ile uygulanırken şimdilerde zayıflama amacı ile kullanılabilmektedir. Ketojenik diyet nedir birlikte alınan enerjinin besin ögelerine dağılımı konusunda temel olarak diğer diyetlere oranla farklı olmaktadır. Ketojenik diyet konusunda,
- İçeriğinde karbonhidrat değeri düşük, protein değeri orta seviyede, yağ seviyesi ise yüksek olmaktadır.
- Ketojenik diyetler bu sebeplerden dolayı popülerliğini arttırmıştır ve bazı hastalık semptomlarını da azalttığı görülmüştür.
- Ek olarak Ketojenik diyet, vücut üzerinde bazı zararların olduğu da bilinmektedir ve uzun süre devam ettirilmesi mümkün olmayan bir beslenme biçimi olmaktadır.
- Uygulaması zor olduğu için Ketojenik diyet, Ketojenik diyet listesi haftalık olarak uygulanabilmektedir ve vücutta neden olabileceği zararlar bulunmaktadır, bu diyeti uygulayan kişilerin tıbbi takip altında olması gerekir.
- Ketojenik diyet konusunda karbonhidratlar konusunda oldukça katıdır ve bununla birlikte ekmek, tahıl, un gibi katı yasakları bulunur.
- Ketojenik diyetler türlerine göre farklılık göstermektedir.
Ketojenik Diyet Türleri Nelerdir?
Ketojenik diyet, farklı türlere göre ayrılabilmektedir, bunlardan en yaygın olanı standart Ketojenik diyet olmaktadır, bununla birlikte yüksek proteinli olan Ketojenik diyet, döngüsel diyet ve hedef e yönelik diyetler olabilmektedir. Ketojenik diyet örneği konusunda kesinlikle kendinize göre bir beslenme oluşturmamalısınız. Bu diyet türlerinin özellikleri,
- Döngüsel veya hedefli olan Ketojenik diyetler genel olarak gelişmiş olan yöntemler arasındadır. Temelinde vücut geliştiricilerle birlikte sporcular tarafından kullanılabilmektedir. Profesyonel bir diyetisyen ile destek alınmadan kullanılmamaktadır.
- Standart diyet içerisinde genel olarak düşük karbonhidrat ile birlikte orta miktarda protein ve çok yağlı bir diyet türü olmaktadır. Diyet içerisinde %75 yağ oranı, %20 protein oranı ve %5 oranında karbonhidrat bulunmaktadır.
- Yüksek proteinli Ketojenik diyet ve standart Ketojenik diyetle birlikte benzerlik gösterir fakat daha fazla protein bulunur. Bu diyet içerisinde %60 yağ ve %35 oranında protein, %5 oranında karbonhidrat bulunur.
Ketojenik Diyet Listesi İçeriğinde Bulunanlar
Ketojenik diyet içerisinde insan sağlığına zararlı olmayan ve doğal besinler bulunur. Ketojenik diyeti ilk başlarda uygulaması zor olsa da alıştıkça daha kolay olabilmektedir. Ketojenik diyet hazırlanırken 1 haftalık, 7 günlük 15 günlük Ketojenik diyet listesi veya 1 aylık şekilde hazırlanabilir. Bu tamamen konuştuğunuz diyetisyenle alakalı olmaktadır. Ketojenik diyet içerisinde bulunanlar,
- İşlenmemiş etler, sucuk, pastırma, organik kırmızı et
- Deniz somonu, ahtapot, ton balığı, karides, kalamar gibi deniz ürünleri
- Hindi gibi kümes hayvanları, organik tavuk
- Tereyağı, kaymak, yumurta, peynir, yoğurt gibi tüm yağlı doğal süt ürünleri
- Ceviz, kaju, badem gibi kuruyemişler, chia tohumu, keten tohumu gibi tohumlar
- Hindistan cevizi yağı, sızma zeytinyağı, avokado, doymuş yağlar
- Yaban mersini, avokado, çilek, böğürtlen, kırmızı meyveler
- Ev yapımı soslar, şifalı bitkiler, tuz, baharatlar
- Soğan, domates, brokoli, biber, marul, karnabahar, roka, dereotu, maydanoz gibi karbonhidratı düşük lifti olan sebzeler
Ketojenik Diyette Neler Yenmemeli?
Ketojenik diyette, her diyette olduğu gibi fast Food, şeker gibi tüketimlerden uzak durmalıdır. Bununla birlikte hastalıkların önlenmesi için Ketojenik diyete tam olarak uyum sağlamak ve doktor kontrolünde yapılması önemlidir. Kişiler diyetisyenleri veya doktorları ile birlikte 7 gün günlük Ketojenik diyet listesi veya aylık olarak listelerini hazırlayabilmektedir. Ketojenik diyet içerisinde yenmemesi gerekenler,
- Alkollü içecekler ve süt
- Dondurma, kek, meyve suyu v.s. gibi her türlü şeker bulunan yiyecek içecek ve tatlılar.
- Kimyasal tatlandırıcı içeren şekersiz hazır diyet yiyecekleri
- Buğdaylı ürünler, ekmek, makarna, pirin, nişastalı tahıllar ve mısır gevreği
- Kırmızı meyveler gibi çilek gibi tüm meyveler
- Barbunya, mercimek, bezelye, nohut, kuru fasulye gibi bakliyat türleri
- Havuç, patates gibi kök sebzeler
- Trans yağlı, şekerli hazır soslar hazır gıdalar, çeşniler ve kızartmalar
- Mayonez gibi işlenmiş bitkisel yağlar, sınırlı bir şekilde tüketilmeli
Ketojenik Diyet Zararları
Dengeli ve sağlıklı beslenme için olması gereken ketojenik diyetler bilinmeden yapıldığı zaman sağlık açısından olumsuz etkiye sebep olmaktadır. Bu sebeple ketojenik diyet yaparken mutlaka bir diyetisyen veya doktorlar görüşülmelidir. Ketojenik diyet zararları konusunda,
- Ketojenik diyetle birlikte vücut açlığa adapte olabilmek için metabolizma hızını yavaşlatabilir, bu durumda diyet sonunda bırakıldığı zaman verilen kilolar tümüyle geri alınabilmektedir.
- Ketojenik diyet genel olarak yağlardan oluştuğu için lif oranı azdır bu sebeple kişilerde kabızlık gibi pek çok bağırsak problemi meydana getirebilir.
- Yüksek yağlı besinlerden oluşan ketojenik diyet, kanda meydana gelen yağ asitleri konusunda miktarının artması ve yetersiz posa alımına göre kolesterol gibi durumlarda artış görülebilmektedir.
- Ketojenik diyet listesi kişilerin kesinlikle kendilerine göre düzenlemesi ve uzun süreli kullanması zararlıdır. Hastalıklardan korunmak için yapılan bu diyet istenmeyen sonuçlara sebep olabilmektedir.
- Akciğer üzerinde yük oluşturan ketojenik diyet uzun süre devam ettirilmemesi önerilir ve karaciğer yetmezliği gibi risklerden korunmak için ketojenik diyet uygulanmamalıdır.
- Glikoz, beynin temel enerji kaynağıdır bu sebeple ketojenik diyette uygulanan az glikoz ile birlikte bilişsel fonksiyonlar konusunda gerilik olabilir.
- Ketojenik diyet listesi içerisinde yer alan düşük karbonhidratlı beslenmeler kalp ritim bozukluğu gelişme ihtimali olan hastalar için zararlı olabilmektedir.
Ketojenik Diyet Faydaları
Ketojenik diyet epilepsi gibi nörolojik hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır. Bununla birlikte özellikle çocuklarda nöbet konusunda önemli azalmalar görülmektedir. Bununla birlikte diyabet hastalarında insüline olan ihtiyaç önemli ölçüde azalmaktadır. Ketojenik diyet listesi ile düzenli kullanıldığı zaman faydaları,
- Doğru bir Ketojenik diyet, uygulandığı zaman çeşitli tıbbi sorunları, hastalıkları ve fazla kiloları azaltır.
- Hastalıklar için risk faktörlerini en aza indirir.
- Kalori sayımı yapılmadan veya yiyecek takibi çok fazla yapılmadan kilo vermeye olanak sağlar.
- Ketojenik diyetler, HDL kolesterol seviyeleri, kan şekeri, vücut yağı ve kan basıncı gibi kalp hastalıklarını ortaya çıkardan risk faktörlerini önemli ölçüde daha iyi duruma sokar.
- Alzheimer hastalığı için Ketojenik diyetin yararlı olduğunu ve bu hastalığı azalttığı görülmektedir.
- Parkinson hastalığının semptomlarını hafifleten Ketojenik diyet listesi örnek Polikistik over sendromu içerisinde önemli bir rol oynar ve insülin seviyesini azaltır.
- Metabolik sendrom konusunda gelişen hastalıklarla alakalı kronik iltihaplanmayı ve oksidatif stresi de azaltabilmektedir.
- Kolesterol ve tansiyonun dengede kalmasını sağlayabilmektedir.
- Sürekli olarak aç hissetmeyi engeller ve daha enerjik, zinde olmayı sağlar.
Ketojenik Diyet Listesi İçinde Neler Bulunur? Ketojenik Diyet Nedir? yazımızı beğendiyseniz Sağlık kategorimize göz atmanızı tavsiye ederiz.